Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee"— Sunum transkripti:

1 Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee
Onur Zeybek

2 Giriş : ZigBee Nedir? IEEE’nin koduyla standartlaştırdığı bir kablosuz iletişim protokolüdür. 868 MHz-20kb/s, 915 MHz-40kb/s ve 2.4 GHz-250kb/s olarak 3 farklı hızda çalışır. metre mesafeyi destekler. 6 Ay – 2 Yıl arası batarya ömrü vardır. Güçlü bir şifreleme kullanır. (AES-128) Maliyeti düşüktür. Kurulumu kolaydır.

3 Hangi alanlarda kullanılır?
Akıllı ev, akıllı bina sistemlerinde kullanılır. (ışık kontrolü, pencere ve kapı kilitleri, ısıtma, soğutma, panjur kontrolü, perde kontrolü) Medikal alanlarda takip sistemleri haberleşmesinde kullanılır. Endüstriyel sistemlerde sensorlerin ve cihazların haberleşmesi için kullanılır. Bankacılık alanında hızlı ödeme sistemlerinde kullanılır. Ve benzer alanlarda kullanılır.

4 ZigBee Ağ Yapısı ZigBee mimarisi network sistemlerine benzerlik gösterir. Yapı3 katmandan oluşur. Fiziksel katman da 2 alt katmandan oluşmaktadır. Bunlar MAC (Media Access Control) ve PHY (Physical) alt katmanlarıdır.

5 Çalışma Frekansı ZigBee lisanssız olarak kullanılabilen 2.4 GHz ISM bandını kullanmaktadır. Bu band 5MHz genişliğe sahip 16 kanala bölünmüştür. Bunun dışında Avrupa’da 868 MHz’lik band (1 kanal) ve Amerika’da 915 Mhz’lik band (10 kanal) ZigBee için ayrılmıştır.

6 Çalışma Frekansı

7 Düşük Enerji Tüketimi ZigBee birçok kablosuz teknolojiye göre çok daha az enerji tüketir. ZigBee’nin Duty-cycle’ı düşüktür. Bunun için aktarım sırasında harcanan güç optimize edilir ve güç tüketimi düşer. ZigBee veri alış-verişi yapmadığı anlarda uyku moduna geçerek enerji tüketimini minimuma düşürür.

8 Düşük Maliyet, Kolay Kurulum
ZigBee sistemleri kolaylıkla kurulabilir. Kurulum maliyetleri çok düşüktür. Cihazların birbirini direkt görmesi gerekmez. Bunun için montaj maliyetleri düşük olur. Yeni cihaz eklemek yada sistemi değiştirmek çok kolay ve düşük maliyetlidir. Güneş panelleri ile rahatlıkla kullanılabilir.

9 Yüksek Güvenlik Zigbee,
128 bit AES şifreleme ile bilgilerin dinlenmesini engeller. 3 farklı şifreleme anahtarı kullanır ve belirli aralıklarla bu anahtarları yeniler. Yeni mesajları kontrol ederek tekrarlama saldırısından önler. Bütünlük özelliği ile mesajın arasına başka saldırı amaçlı bilgi girmesini engelliyor. Asıllama özelliği ile doğru kişiye ulaşılıp ulaşılmadığını kontrol ediyor. Güvenli merkez özelliği ile tek bir cihazın güvenliği yetki sahibi olmasını sağlıyor.

10 ZigBee Topolojileri ZigBee star, mesh, tree topolojilerini kullanır.
ZigBee sistemlerde genellikle mesh topolojiler tercih edilir.

11 Teşekkürler…


"Veri Haberleşmesi Sunumu Konu : ZigBee" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları