Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAHÇELİEVLER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAHÇELİEVLER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 BAHÇELİEVLER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ERGENLİK DÖNEMİ BAHÇELİEVLER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 BÜYÜME VE GELİŞME DÖNEMLERİ
Bebeklik Dönemi ( Ay) Çocukluk dönemi ( Yaş) Okul Çağı Dönemi ( Yaş) Ergenlik Dönemi ( Yaş) Yetişkinlik Dönemi ( Yaş) Yaşlılık Dönemi ( )

3 ERGENLİK Çocuklukla erişkinlik arasında geçen dönem
Hızlı büyüme ve gelişmenin olduğu kız-erkek cinsel özelliklerinin belirdiği 2-3 yıllık ilk gençlik dönemidir. Çocukluktan çıkıp, yetişkinliğe adım atmak için gerekli bilgi,beceri ve tutumların kazanıldığı bir geçiş dönemidir. Ergenlik dönemi yaşlarında başlayıp yirmili yılların başlangıcına kadar süren, hızlı bedensel, ruhsal, sosyal değişiklikleri içeren dönemin genel adıdır.

4 Erken (ilk), Orta ve İleri (geç) ergenlik
Erken ergenlik : yaş Orta ergenlik: yaş İleri ergenlik: yaş

5 ERGENLİKTE CİNSİYET FAKTÖRÜ
Kızlar erkeklere oranla 1-2 yıl önce ergenliğe girer ve 1-2 yıl önce tamamlar. Cinsiyet özelliklerinin belirginleşmesi çocuğun kendi cinsiyetini ve cinsiyet rollerini kazanmasına yardımcı olur. Ergenlik döneminin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir.

6 FİZİKSEL GELİŞİM

7 Hormonal değişim Cinsiyet gelişimi sırasında, hormonal seviyelerin değişmesi bedende cinsiyet ile ilgili değişiklerin olmasında rol oynar. Bunlar: Vücudun belli yerlerinde kıllanma, erkeklerde ses değişimi, cinsel organların büyümesi, yağ üretiminin artması, ter bezlerindeki artan aktivasyon ve sivilcelerin çıkmaya başlamasıdır.

8 BU DÖNEMDE GÖZLENEN FİZYOLOJİK DEĞİŞMELER
KIZLAR Boy uzaması, Vücut yapısının değişmesi Cinsiyet özelliklerinin belirmesi İlk Adet yaşantısı(10-16 yaş arası görülür) ERKEKLER Boy uzaması Ses değişmesi Cinsiyet özelliklerinin belirmesi

9 DEĞİŞEN VÜCUDUNUZ Ergenlik, beyninizin hemen altındaki HİPOFİZ bezinin yumurtalıklarınızdaki ÖSTROJEN hormonunu salgılatmasıyla başlar. ÖSTROJEN hormonu pek çok değişimin nedenidir.

10 VÜCUDUMUZDAKİ ÜREME SİSTEMİ

11 Ergenliğin fizyolojik değişimleri kızlarda ilk “adet görme” ile başlar..
Yumurta hücresi yumurtalıkta olgunlaşmaya başlar, Yumurtalıkta olgunlaşan yumurta hücresi tüpe geçer ve rahime doğru ilerler Rahime geldiğinde eğer döllenme olmamışsa 14 gün sonra kanla beraber dışarı akıtılır.Bu olaya “adet görme” denir.

12 Kramplar… Bazı kızlar, adet kanamaları sırasında rahatsızlık duyarlar.
Buna, “menstrual kramp-adet sancısı” denir. En yaygın olan şekli, karnın alt kısmındaki kramplardır. Ağrı bazen sürekli bir sancı bazen de bir ağırlık duygusu şeklinde olabilir. Adet döneminde, prostaglandin salgılanır. Bu kimyasal maddeler, uterusun(rahim) kasılmasına ve kramplara neden olur. Ayrıca döl yatağının iç tabakasının adette dışarı atılmasını kolaylaştırır.

13 Kramplara (adet sancılarına) karşı neler yapabilirsiniz?
Egzersiz Ilık Duş Ayaklara Sıcak Su torbası Normal gündelik etkinliklere devam Mecbur kalınmadıkça ilaca başvurulmamalıdır.

14 BESLENME Doğru beslenme önemli özellikle süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekler alınmalı, Bu dönemde fazla enerji harcandığından açlık dürtüleri sık hissedilebilir.Bunu bastırmak için abur cubur yemekten uzak durmalı. Şişmanlamamak için yapılan bilinçsiz diyetlerden kaçınmalı.

15 TEMİZLİK Ergenlik ve gençlik döneminde vücuttaki değişimler,ter ve yağ bezlerinin artan salgıları nedeniyle yeni temizlik davranışları edinmemizi gerektirir.Bu kokuların vücuttan uzaklaştırılması için sık yıkanmak gerekir.

16 BÜYÜME HIZI Büyüme tüm bedende değişik hızda gerçekleşir.
Önce ayaklar ve eller büyür Yüzde önce çene ve burun büyür Kalçalar omuzlardan önce büyür.

17 DUYGUSAL GELİŞİM

18 Ergenliğin başlarındaki büyümenin hızlı oluşu, ergenin hem duygularında, hem de davranış ve tutumlarında belirgin farklılıklar sergilemesine neden olur.

19 ERGENLİK DÖNEMİNİN DUYGUSAL TEPKİLERİ
Duygulardaki ani değişimler Aşık Olma Mahcubiyet ve Çekingenlik Aşırı Hayal Kurma Tedirgin ve Huzursuz Olma Yalnız Kalma İsteği Çalışmaya Karşı İsteksizlik Çabuk Heyecanlanma

20 HEYECAN ERGENLİK DÖNEMİNDE EN SIK RASTLANILAN HEYECAN BİÇİMLERİ:

21 Korku !!!

22 !!! -Objelere karşı duyulan korkular (yılan, köpek vb.).
-Sosyal ilişkilerden duyulan korkular (kalabalıkta konuşma)

23 ENDİŞE Daha ziyade hayali nedenlerden oluşur. (ne olacağım?)
Ergenin kendisiyle ilgili korkuları (yoksulluk, ölüm, başarısızlık)

24 BİLİŞSEL GELİŞİM İleri düzeyde düşünme yeteneği geliştirme
Soyut düşünme yeteneği geliştirme(inanç,güven,maneviyat gibi gözle görülmeyen şeylerin düşünülmesi)

25 SOSYAL GELİŞİM Yeni sosyal çevrelere girme İletişime girmede çekinme
Daha fazla arkadaş edinme isteği Popüler olma isteği Dış dünyayı takip eder duruma gelme Toplumsal konularla ilgilenme

26 Sosyal değişim 2 Ben kimim? Nereye aitim? Rollerim ne?
Utangaçlık, çekingenlik ve kendine güvensizlik, Kızlarda erkeklere oranla daha erken gelişim, Karşı cinse ilgide artma, Kendinde ve başkalarında fiziksel görünüme önem verme, Duygularda hızlı değişim, Normal olmama ve beğenilmeme endişesi taşıma.

27 ERGENLİK DÖNEMİ HASTALIKLARI
Sivilceler,ter ve yağ bezlerinin salgılarının artması nedeniyle sivilce oluşumu gözlenebilir Depresyon, Aile içi sorunlar, olumsuz yaşam deneyimleri, düşük benlik algısı ve okul başarısızlığı depresyona neden olabilir Dengesiz Beslenme Anorexia, yemeden içmeden kesilme

28 Ergen; bağımsızlık kazanmak için çıktığı yolculukta, güvenli bir liman arayışı içerisinde gemisinin yelkenini sağlam tutmaya çalışan ’ACEMİ KAPTAN" gibi de adlandırılabilir.

29 AİLE VE ERGEN Ebeveynler ve ergenler için engebeli, duygu, düşünce ve davranışlar açısından iniş-çıkışlı geçen bu dönemde sıkıntılar yaşanması normaldir. Bu durum ergenler için bir alarm niteliğinde olmamalıdır.

30 AİLE İLE İLETİŞİM Çocukluk döneminin anne-babaya kayıtsız bir bağlanma vardır.Çocuğun özdeşim kurduğu kişi anne-babadır. Ergenlik döneminde ise anne-babaya daha eleştirel bir bakış vardır. Anne-baba etkisiz, güçsüz ve yetersiz görülmeye başlanır. Bu doğrultuda genç ve ergen arasında çatışma ortaya çıkar

31 SORUN ALANLARI Aile tarafından anlaşılmadığının düşünülmesi
Baskı ve sınırlandırmaların fazla olması Kız-erkek arkadaşlığına hoş bakılmaması Güvensizlik Ders çalışma ve başarı konusunda baskı yapılması

32 ERGEN VE OKUL Gençler için okul, hem öğrenim ve arkadaşlık yeri, hem de öğretmenlerle yeni ve değişik ilişkiler kurulan toplumsal bir ortamdır. İlkokul çocuğu büyük ölçüde edilgin bir öğrenci durumundayken ortaokuldan itibaren ise öğrenci ve öğretmen ilişkisi etkin bir hale gelir

33 ERGEN VE ÖĞRETMEN Çocuğun ebeveyn dışında kendisine örnek olarak seçtiği en önemli insandır. İletişime girme isteği fazladır Öğretmenlerce beğenilmek ve desteklenmek ister. Genç ve öğrenci arasındaki iletişim iyi olması gencin daha rahat yönlendirilmesini sağlar.

34 Bu dönemi sağlıklı geçirmeniz ve mutlu yetişkinler olmanız dileğiyle…

35 TEŞEKKÜR EDERİZ…

36


"BAHÇELİEVLER REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları