Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL"— Sunum transkripti:

1 Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL
Emekli Öğretim Üyesi

2 Psöriazisi anlamak Sizin ve yakınlarınızın psöriazisle daha iyi başedebilmenizi sağlamak ve hayat kalitenizi artırmak için psöriazisi anlamanız son derece önemlidir.

3

4 Psora: Kepek, kabuk, kaşıntı

5 Hastalığın sebebi ? Soyaçekim Bağışıklık sisteminde dengesizlik
Enfeksiyonlar (boğaz iltihapları) Travma, cildin zedelenmesi Stres, üzüntü, sıkıntı İlaçlar (kalp ve tansiyon ilaçları)…

6 Hastalığa yol açan bozukluk ?
Derinin üst tabakasını oluşturan hücrelerdeki aşırı ve gereksiz çoğalmadır

7

8 Hastalığın özellikleri
Kronik, uzun süreli bir cilt hastalığıdır. Bulaşıcı değildir. Sıklıkla genç yaşlarda başlar, yıllar içinde çok yavaş ilerleyebilir. Bazı kişilerde kaşıntı olabilirken, bazılarında olmaz. Standart bir şekli olmayıp, farklı tipleri vardır. Dünyada 125 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir.

9 Hastalığın belirtileri
Kırmızı-pembe, keskin sınırlı, kepekli, yamalar şeklinde cilt lezyonları. Tekrarlayan bir ya da birkaç pullu döküntü. Vücudun her iki tarafında benzer şekilde ortaya çıkan lezyonlar. Saçlı deride kalın kepek ve kabuklar. El ya da ayak tırnaklarında çukurcuklar

10 Vücudun hangi kısımlarını etkiler?
Dizler Dirsekler Saçlı deri Kalça bölgesi en çok görüldüğü yerlerdir

11

12 Örnek resimler

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36 Hayatınızı nasıl etkiler ?
Depresyon ve kendine güvenin azalması. Sosyal ya da cinsel çekingenlik. Toplumdan ve işten uzaklaşma. Şok, kafa karışıklığı, öfke. Stres. Stresin hastalığı alevlendirmesi. Kısır döngü, karşılıklı olumsuz etkileşme.

37 Nelere dikkat edilmeli ?
Hastalığı kabullenip, tedavi yolarını aramak. Stresten mümkün mertebe kaçınmak. Cildi zedelememeye dikkat (banyo önemli !). Enfeksiyonlara dikkat (boğaz iltihapları !). Alkol ve sigaradan uzak durmak.

38 Nelere dikkat edilmeli ?
Doğal yaşamaya ve beslenmeye çalışmak. Tıbba ve doktorunuza güvenmek. Bütün ilaçları bilinçli kullanmak. Bilim ve akıl dışı tedavilere inanmamak, mucize beklememek. Kendimizle birlikte çevremizi de eğitmek.

39 Sonuç Psöriazis, korkulacak bir hastalık olmamakla birlikte, hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Kişi hastalığını kabullenir ve onunla yaşamayı öğrenirse normal bir ömür sürdürebilir.

40 Teşekkürler...

41 Not: Yukarıdaki resimlerin bir kısmı internet ortamından alınmış olup sadece eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Note: Some of the material above has been taken from the internet media and only used for educational purposes.


"Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları