Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTKİLERİN TEKNOLOJİDE KULLANIM ALANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTKİLERİN TEKNOLOJİDE KULLANIM ALANLARI"— Sunum transkripti:

1 BİTKİLERİN TEKNOLOJİDE KULLANIM ALANLARI

2 Transjenik Bitki Genetik modifiye tohumlarla ziraat, ticari ölçekte 1992’de Çin’de tütün üretimi ile başlamıştır. 1994’de ABD’de izin alınmıştır ve bu ülke de özellikle ziraai ilaç kullanımını azaltan, herbisit toleranslı ve insektlere dirençli soya fasulyesi, mısır, pamuk ve kanola üretimi hızla artmıştır. Bugün bu dört bitki için kullanılan toplam 271 milyon hektarlık alanın yaklaşık %16 sında genetik modifiye formlar ekilmektedir. Mikroorganizmalar ile polimer üretimi teknolojisini bitkilere de uygulamak mümkündür. Modern biyoteknolojinin, genetik modifiye mikroorganizmalara önemli alternatifleri transjenik bitki ve hayvanlardır. Transjenik bitkiler Özellikle mısır’ın çok da değerli olmayan koçanında ve kabuğunda polimerler biriktirilebilir.

3 Adaçayı: Kalp krizi riskini azaltır
Adaçayı: Kalp krizi riskini azaltır. Aşırı terlemeye neden olan hastalıkları giderir. Kramp omurilik rahatsızlığı beze ve sinirsel titremelerde mucize etkileri vardır. Böcek sokmalarına karşı ısırılan bölgeye adaçayını toz olarak uygulamanız önerilir.

4 Ceviz: Damar koruyucu ishal kesici cildi temizleyici siğil giderici mantar hastalıklarında etkili tümör engelliyici ve bağışıklık sistemini koruyucu özellikleri bulunmaktadır. Ceviz kanın pıhtılaşmasını önler kan dolaşımını düzenler... Karaciğer için de çok faydalıdır...

5 Ihlamur: Gribal enfeksiyonların yanı sıra güzellik ve ciltteki lekelere karşı da mucize etkileri vardır. Cilt lekeleri için iyice kaynatılıp leke olan kısma sürülmesi öneriliyor. Bunun yanında strese karşı da ıhlamuru mutfağınızdan eksik etmeyin.

6 Hindiba: Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında mucizeler yaratır
Hindiba: Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında mucizeler yaratır. Kronik karaciğer iltihaplanmalarına karşı tedavi edici özelliği vardır. Şeker hastalığına da iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra deri kaşıntıları ve sivilcelere karşı da şaşırtıcı derecede etkilidir...

7 Karabaş otu: Ağrıları dindirir kalbe kuvvet verir
Karabaş otu: Ağrıları dindirir kalbe kuvvet verir... Özellikler sigara kullananlar için belirtelim balgam sökücü özelliği vardır. Uyuşukluk gideren bu bitki zindelik kaynağıdır. Sara ve beyin hastalıklarının tedavisinde de kullanılır.

8 Kereviz: Huysuz ve asabi biri misiniz. Kereviz tüketin
Kereviz: Huysuz ve asabi biri misiniz ? Kereviz tüketin. Sakinleştirici özelliği var. Böbrek için çok yararlı kanı temizliyor kilo almayı önlüyor ve cinsel gücü artırıyor.

9 Kuşburnu: Hangi vitamini ararsanız var
Kuşburnu: Hangi vitamini ararsanız var. Grip ve soğuk algınlığı için bire bir. Kabızlak için de çare... Yorgunluk ve halsizlik için öneriliyor. Kan yapıcı ve tansiyon düzenleyici özelliği ile mutfaktan eksik edilmemeli.

10 Maydanoz: Bir tutam maydanoz vücudun günlük C vitamini ihtiyadcının tamamını karşılıyor. Toksinleri vücuttan atıyor kanı temizliyor kansızlığa böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi geliyor...

11 Meyan kökü: Balgam söktürücü özelliği olan bu bitki mide ülseri tedavisinde kullanılır. Böbreküstü bezlerini çalıştırdığı gibi kramp girmelerinde de çözücü etkisi vardır. Ayrıca iyi bir kabızlık gidericidir...

12 Nar: Narda bol miktardı antioksidan C vitamin demir ve potasyum var
Nar: Narda bol miktardı antioksidan C vitamin demir ve potasyum var. Bir bardak nar suyunun antioksidan özelliği iki kadeh kırmızı şarap ve 10 bardak yeşil çay ile aynı seviyede.

13 Soğan: Mümkün olduğu kadar çiğ tüketin
Soğan: Mümkün olduğu kadar çiğ tüketin. Zira çiğ tüketildiğinde mideyi güçlendirir sindirim sistemini uyarır idrarı artırır. Grip nezle gırtlak iltihabı ve öksürüğü önleyici olarak kullanılır.

14 Zeytin: Özellikle zeytinin yağı mucize kaynağı olarak görülür
Zeytin: Özellikle zeytinin yağı mucize kaynağı olarak görülür. Vücudun ihtiyaç duyduğu omega 6 yağ asidine sahiptir. Hücre yenileyici özelliği ile cildi besleyip güçlendirir... Zeytin ve zeytinyağı asla mutfaktan eksik edilmeli bolca tüketilmeli...

15 HANGİ BİTKİ NERDE KULLANILIR
Adaçayı Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir. Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çokça yetişir. Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusu çay gibi haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır. Özellikle karaciğer, ördek, kaz, tavuk ve av hayvanlannın kızartmalannda çok hoş bir koku ve tat verdiği için kullanılir. Avrupa ülkelerinin mutfaklannda kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandınlmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde çok kullanılır.

16 Anason Maydanozgillerden bir yıllık bir bitkinin tohumudur. Yurdumuzda ekimi çok yapılan anasonun anayurdu Mısır'dır. Anasonun tohumlan çok küçük, yeşilimsi, tatlı ve bahaflı olur. Ülkemizde hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır. Avrupa'da anasonlu likör ve meşrubat da yapılmaktadır. Çin'de ve Vietnam'da yetişen " yıldızanasonu " ise manolyagillerden yapraklarını dökmeyen bir ağaçtır. Tadı ve kokusu anasona benzediğinden bu ad verilmiştir.

17 Ardıç Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahımsı kahverengi, yuvarlak yemişleri bulunan bir ağaççıktır. Yemişlerinden hekimlikte kullamlan bir cins esans da çıkarılmaktadır. Genellikle av ve kümes hayvanlan etlerinin pişirilmesinde, dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır. Ardıç başta cin olmak üzere çeşitli alkollü içkilere koku ve tat vermek için kullanılır. Ülkemizde de " tükenmez " adıyla anılan ve çeşitli meyvelerden yapılan içeceğin de mayalanması ve hoş bir koku kazanması için ardıç konur.

18 Defne Yapraklarını dökmeyen bir ağaç olan defne ağacının kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Akdeniz ülkelerinde çok rastlanan defne ağacı güneşli ve kuytu yerlere dikilmesi şartıyla Doğu Anadolu Bölgesi' nde de yetiştirilebilmektedir. Yapraklan çok güzel kokulu olduğundan Türk mutfağında ve diğer ülke mutfaklarında çok önemli bir yer tutmaktadır. Defne yaprakları çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlannın etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda kullanıldığı gibi bazı turşulann ve konservelerin de önemli malzemesidir. Avrupa' da zeytinyağında konserve edilen mantarlarınn içine mutlaka birkaç defneyaprağı konulur.

19 Dereotu Maydanozgillerden, iplik biçiminde yapraklan olan bir bitkidir. Güzel kokusu nedeniyle cacık, çiroz salatası gibi bazı salatalarda ve zeytinyağlı birçok yemekte, böreklerde çiğ ve pişmiş olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir. Türkiye' de ve Akdeniz ülkelerinde çok yetişir.

20 Fesleğen Ballıbabagillerden yapraklan çok keskin ve güzel kokulu olan yıllık bir bitkidir. Anayurdu Hindistan'dır. Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde süs bitkisi olarak bahçelerde, özellikle de saksılarda yetiştirilmektedir. Fesleğen Türk Mutfağı' nda pek fazla kullanılmaz. Ama Avrupa ülkelerinde domates salçasında, türlü soslarda, çorba ve salatalarda çok kullanılmaktadır. Pek çok türü bulunan bu bitkinin yapraklan yıkandıktan sonra maydanoz gibi kullanılır.

21 Kumaş yapımında hangi bitkiler kullanılır?
CANNABİS SATİVA lif ve yağ eldesinde kullanılan Cannabis cinsine ait, tek yıllık bitki türüdür. Türkiye'de genellikle Kastamonu'da tarımı yapılmaktadır. Bitkinin yaprak ve çiçek kısımlarının özel bir kokusu vardır. Kimyasal birleşimini rezin, az miktarda da uçucu yağ içerir. Rezin içersinde THC ve türevleri bulunmaktadır. Bu bileşiğin miktarı, bitkinin yetişme ortamına ve iklimine bağlı olarak büyük oranda değişiklik gösterir.

22 Ham madde kaynağı olarak kullanılan lifler, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır.

23 KENEVİR ya da HİNT KENEVİRİ (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir. İnsanlık tarihinin en eski bitkisel ham madde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kağıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Anavatanı Orta Asya'dır. Ilıman ve Tropik bölgelerde yetişir ve kültürü yapılır. Tür; sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Yapraklarının tıpta ve kozmetikte kullanımları vardır. Tohumu ise oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Sabun yapımı ve boya yapımında da tohumlarından yararlanılır. Tohumları kuşların en sevdiği besinlerden biridir. Cinsin yağ ve lif eldesinde kullanılan türü, Cannabis sativadır. Esrar eldesinde kullanılan türü ise, Cannabis indicadır. Kenevirin esrar yapımında kullanılanı, dişi eşeyli bitkidir ve yetiştirilmesi için Tarım Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Erkek bitki esrar elde etmede kullanılmazken, yetiştirmek için izin gerekli olup olmadığı kanunda tam olarak belirtilmemiştir.

24 Tarihte Kenevir bitkisi, 1930’larda Amerika’da çıkarılan "Marihuana Vergi Yasası" ile yetiştirilmesine engeller getirildikten sonra adım adım tüm dünyada yasaklanmıştır. Yasaklamanın bilimsel açıdan çok, ekonomik ve siyasi çıkar gruplarınca yapıldığı düşünülmektedir. Bir dönüm kenevir 4 dönüm ağaça denk kağıt hamuru sağlayabilecek, selüloz açısından çok zengin bir odunsu bitkidir. Lifleri ise, petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yagınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır. Günümüzde dünyadaki tarım ilaçlarının büyük bir kısmı, lif üretiminde kullanılan pamuk yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Kenevir ise çok güçlü bir bitkidir ve ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duymaz. Keneviri yasaklamada önderlik eden çıkar çevrelerinin aynı zamanda da petrol ve ilaç endüstrisiyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Dişi kenevirin yasaklanması için neden olarak gösterilen goncalı üst kısımlarında yoğun olarak bulunan THC (tetra-hidro-kanabinol) maddesi insanlık var olalı beri (esrar olarak) kullanılmıştır ve tıbbi kullanımlarının olduğunu gösteren bilimsel dergilerde yayınlanmış birçok araştırma vardır. Günümüzde Hollanda'da kullanımı, yetiştirilmesi serbestleştirilmiştir.

25 PAMUK (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türü. Tarih-Etimoloji Arkeolojik kanıtlar gerek Hindistan gerek Güney Amerika'da birbirinden bağımsız olarak 6000 ila 7000 yıl önce pamuğun değişik türlerinin tarımının yapıldığı ve giyimde kullanıldığını göstermektedir. Eski dünyaya pamuk Hindistan'daki Harappa uygarlığından gelmiştir. Mezopotamya'dan da Eski Mısır'a geçmiştir. Pamuğun Arapça'daki ismi olan kutun ('al kutun') İngilizce'ye cotton, İspanyolca'ya algodón olarak geçmiştir. Pamuk için Türkiye'de yerel olarak üreticilerin kullandığı 'pambuk','bambuk' adının da, bugün kuzey Suriye'de yer alan Manbij şehrinin (Hierapolis Bambyce ya da Bambyke) başka dillerdeki değişik söylenişinden geldiği muhtemeldir (Arnold Toynbee, Turkey: A Past and a Future, dipnot.50).

26 Pamuk çeşitleri Türkiye'de yetiştirilen pamukların tamamı orta lifli pamuklar olup birçok çeşidi kullanılmaktadır. Yaygın olanları; Stoneville 453, Carolina Quin, Çukurova 1518, Sayar 314, Nazilli 84, Nazilli 87, Maraş/Erşan 92 ve Ege 7913 çeşididir.Yağmur sevmez. Pamuk cildimizi rahatlatır. Pamuk bakımı yapmak için malzemler 1 pamuk 2 salatalık 3 yoğurt 4 krem yüz için 5 susam yağı 6 zeytinyağ hakıkı

27 ABAKA ( Musa textilis ) Musaceae ( Muzgiller) Familyasından Filipinler’de yetişen bir tür muz ağacı ve bu ağaçtan elde edilen, halat ve kaba kumaş yapımında kullanılan, Manila keneviri olarak da adlandırılan tekstil maddesi. Manilya'da 1500'lü yıllardan beri yetiştirilen Abaka, 1800'lü yıllarda tüm gemi donanımlarında halat olarak kullanılmaya başlandı. Abaka ağacı olgunlaştığı zaman 6 metreye kadar boylanabilir. Yılda 2 veya 4 kez yapraklar kesilirler. Ve yeni filizler kesilen yerlerden çıkarak büyürler. Selüloz, pektin ve ligninden oluşan lifler, önce suya bastırılıp sonra açık havada kurutulan yaprak saplarından elde edilir.

28 Abaka liflerinin özellikleri :
- Çok kuvvetli ve dayanıklıdırlar. - Tuzlu suya dirençlidirler. - Maliyeti düşüktür. - Şapka ve diğer ürünlerde güzel görünümlü dokular oluştururlar. - Geri dönüşümde bakterilerle parçalanabilen, çevre dostu yapıları vardır. Elde edilen ürünler : Halat, kilimi, kağıt, mobilya, boyalı hasır, halı, zarf ve sayısız ürünlerde yardımcı madde olarak kullanılır.

29 TÜTÜN Tütün yapraklarında tanen, zamk, nişasta, reçine ve alkaloitler bulunur. Bu alkaloitler içinde miktarı en fazla olan Nikotin alkaloididir ve kötü kokuludur. Tütün yaprağından hazırlanan infüzyonlar (% 1'lik) vücut parazitlerine karşı sürülmek suretiyle kullanılabilir. Nikotinin sülfat tuzları zirai mücadelede böcek öldürücü olarak, yaprakları keyif verici olarak sigara imalinde kullanılır. Ayrıca tütün yaprağı özel bir şekilde fermente edilerek kokulandırılıp, toz edilerek enfiye adı verilen keyif verici ve aksırtıcı bir ürün elde edilir. Tütün tohumları yağ bakımından zengindir. Yerli tütünlerimizdeki yağ oranı % kadardır. Tütün yağı boya ve sabun sanayiinde kullanılır , zehirli madde taşımaz.

30 Bir keyif bitkisi olan tütünün, dış ülkelere sattığımız ürünlerin arasında önemli bir yeri vardır. Ayrıca Türkiye tütün üretiminde ABD, Brezilya, Çin ve Hindistan'dan sonra 5. sırada yer alır. Memleketimizdeki tütün endüstrisi oldukça gelişmiş olup, Tekelin eli altında ticareti yapılmaktadır. Tütün en çok sigara ve puro halinde kullanılmaktadır. Bu sebeple memleketimizde Samsun, Tokat, Bitlis ve İstanbul'da sigara fabrikaları kurulmuş ve halen üretimi yapılmaktadır. Sigara ilk olarak 19. yüzyıl sonlarında İngiltere ve Amerika'da yapılmış ve oradan yayılmıştır. Türkiye'de Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, 1990'da hektarlık tütün alanından bin ton ürün elde edilmiştir. Başlıca tütün ekim alanları Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerindedir. Tütün üretimi yapan başlıca ülkeler Amerika, Çin, Brezilya, Hindistan, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Fransa, Endonezya ve Bulgaristan'dır.

31 Lotus (bitki) Lotus çiçeği, özellikle yağmur ormanlarında yaşayan bitki türüdür. Yaprak yapısı üzerindeki nano sivrilikler yapışmayı önler. Su gibi kapiler çekim tutunması olan maddelerde bile statik iticilik özelliğini korurlar. Bu nano tepecikler üzerinde biriken her yabancı partikül adeta bilardo topları gibi çarpışarak yaprak üzerinden kayar. Bitkinin bu özelliği yeni geliştirilen teknolojide kullanılmaktadır. Lotus tomurcuğu Kurumuş tohumluk Geniş yapraklar


"BİTKİLERİN TEKNOLOJİDE KULLANIM ALANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları