Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İÇİNDEKİLER MİCROSOFT WORDU TANIYALIM MİCROSOFT WORD 2000.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İÇİNDEKİLER MİCROSOFT WORDU TANIYALIM MİCROSOFT WORD 2000."— Sunum transkripti:

1 İÇİNDEKİLER MİCROSOFT WORDU TANIYALIM MİCROSOFT WORD MİCROSOFT WORD EKRANI WORD’U BAŞLATMAK MİCROSOFT WORDUN MENÜLERİ DOSYA MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ DÜZEN MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ GÖRÜNÜM MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ EKLE MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ BİÇİM MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ ARAÇLAR MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ TABLO MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ PENCERE MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ YARDIM MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ

2 WORD’TE ARAÇ ÇUBUKLARI WORD DURUM ÇUBUĞU MENÜLER – ARAÇ ÇUBUKLARI VE KISAYOL TUŞLARI MİCROSFT WORD’UN KISAYOL TUŞLARI WORD’DE YAPABİLECEKLERİMİZ WORD VE DOSYA DÜĞMELERİ WORD ART EKLEME DOSYA İŞLEMLERİ METİN İŞLEMLERİ MİCROSOFT WORD’DE DOSYA İÇİNDE HIZLI HAREKET ETMEK SEÇME İŞLEMİ WORD’DE YENİ BİR BELGE YARATMAK İÇİN NE YAPMALI DAHA ÖNCE KAYDEDİLEN BİR BELGEYİ AÇMAK BAŞKA UYGULAMADAKİ BELGEYİ WORD’DE AÇMAK AÇIK BİR BELGEYE YENİ BİR BELGE EKLEME ÇİZİMLER İLE ÇALIŞMAK

3 SAYFALARI BİÇİMLENDİRMEK SAYFAYA KENARLIK EKLEMEK MİCROSOFT EXCEL ÇALIŞMA SAYFASI EKLEMEK DİZİN EKLEMEK ADRES-MEKTUP MAKRO VE DENKLEM DÜZENLEYİCİ DOSYADAN ÇIKTI ALMAK WORD PROGRAMINI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR AYARLARI VE İPUÇLARI TEST SORULARI TEST SORULARININ CEVAPLARI

4 MİCROSOFT WORDU TANIYALIM
MİCROSOFT WORD 97 ve TÜRKÇE Microsoft firması tarafından çıkarılan ve bilgisayar piyasasında kullanılmaya başlanılan bu program; her türlü yazı , resim ,grafik ve benzeri işlerlerde kullanılabilmektedir . Word un kullanılan sürümleri ise sırasıyla Şunlardır ; Word 2.0 ,Word 6.0 ,Word 7.0 (Office 95) ,Word 8.0 (Office 97) , Word 9.0 (Office 2000) . Ayrıca Microsoft Word , piyasada en çok kullanılan kelime işlemci program olma özelliğine sahiptir .Word , Microsoft Office ve Office Türkçe içerisinde yer alan bir programdır . Bu programı anlatıldığı biçimde uygulamalarıyla birlikte öğrendiğinizde , tüm büro ve benzeri yazışmaişlemlerini en mükemmel bir şekilde yapabileceksiniz . Burada , çalışırken şunlara dikkat edilmelidir ; Komutlar anlatılırken , uzun ve gereksiz cümlelere yer vermemek için , komutlar sade cümleler şeklinde anlatılmalıdır . Word programını başlatmak ,çalıştırmak için ; Başlat – Programlar – Word komutu tıklanarak Word programını çalıştırabiliriz. .

5 MİCROSOFT WORD 2000 Microsoft Word , bir kelime işlem programı olup, çok gelişmiş bir Windows altı programdır. Word programı kullanılarak; mektup, rapor, kitap gibi belgeler hazırlanabilir. Bu belgelere resimler ve tablolar eklenebilir. BAŞLATMA Microsoft Word 2000, Microsoft Windows 95 veya Microsoft Windows 98 programıyla birlikte çalışır.Word programını çalıştırmak için; Start’a tıklayın. Start menüsündeki programların içinden Microsoft Word’e tıklayın. Word programını başlattığınızda Word ekranında yeni, boş bir belge görünür.

6 WORD 2000 Microsoft Word 2000’de, bir doküman,tez veya kitap yazarken yapabileceğiniz bütün işlemleri bulabilirsiniz. Uzun bir dokümanı Word kullanarak hazırlamakla, daktilo kullanarak hazırlamak arasında dağlar kadar fark vardır. Çünkü Word, bir çok işlemi otomatik olarak yapar. Örneğin içindekileri, sayfa numaralarını , alt ve üst bilgilerini ve bunun gibi bir çok işlemleri kolayca hazırlamanızı, hatta yanlış yazdığınız kelimeleri sizi uyararak düzeltmezi sağlar.

7

8 WORD’U BAŞLATMAK Microsoft Word'ü başlatmak için Start menüsünden Programs'ı işaret etmek ve Microsoft Word'ü tıklamak gerekir.  Program açıldıktan sonra menüleri, araç çubukları ve diğer kontrol araçlarıyla kullanılır. Programı kapatmak için bütün Windows programlarında olduğu gibi penceresinin sağ köşesinde bulunan kapatma düğmesine çift tıklanır ya da File (Dosya) menüsünden Exit (Çıkış) komutu seçilir. 

9 MİCROSOFT WORDUN MENÜLERİ
DOSYA MENÜSÜ DÜZEN MENÜSÜ GÖRÜNÜM MENÜSÜ EKLE MENÜSÜ BİÇİM MENÜSÜ ARAÇLAR MENÜSÜ TABLO MENÜSÜ PENCERE MENÜSÜ YARDIM MENÜSÜ

10 DOSYA MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.YENİ GÖNDER 2.AÇ ÖZELLİKLER 3.KAPAT YAZDIR 4.KAYDET SON DOSYALAR 5.FARKLI KAYDET ÇIKIŞ 6.WEB SAYFASI OLARAK KAYDET 7.WEB SAYFA ÖNİZLEMESİ 8.SAYFA YAPISI 9.BASKI ÖNİZLEME

11 YENİ MENÜSÜ Doküman yazımı için yeni bir dosya açar. Üst üste bu komutu kullanırsanız doküman dosyalarını üst üste ram’ e yüklersiniz. Bu da bilgisayarın hafızasının dolmasına sebep olur. Bunu önlemek için, yeni bir dosya açmadan önce kullanılmayacak dosyaları ve diğer dosyalardan gerekli olmayanları kapamalıyız.Yeni nesnesi seçildiğinde karşımıza yedi sekmeli bir pencere açılır. Bu sekmelerde üretici firma tarafından hazırlanmış belgeler bulunur. Yeni nesnesi standart çubuğundan seçilirse bize doğrudan boş bir belge açılır.Dosya menüsünden yeni seçilirse karşımıza yeni penceresi çıkar. Bize açılan bu pencereden yedi tane seçenek sunulur. Bu seçeneklerde önceden farklı kategorilere göre hazırlanmış belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin içeriklerini yeni penceresindeki ön izleme düğmesine basarak görebiliriz. Biz seçeneklerdeki belgelerin içeriklerine bakarak hangisi hazırlayacağımız belgeye uygun ise o belgeyi seçerek belgeyi çalışma ortamına açarız. Açılan belge üzerindeki yönlendirmelere göre isteğimiz değişiklikleri yapıp kendi belgemizi oluştururuz.

12 Yeni açacağımız belgenin ne tür bir belge olacağını buradan seçeriz.
Yeni açacağımız dokümanın ön izleme bölümüdür. Yeni belgeyi açıp açmayacağımızı buradan onaylarız

13 YENİ PENCERESİNDEKİ GENEL KULLANIM DÜĞMELERİ:
Ayrıntılar Liste Büyük simgeler Büyük Simgeler: Belgelerin büyük simgeler halinde görülmesini sağlar. Liste: Belgelerin alt alta liste halinde görülmesini sağlar. Ayrıntılar: Belgelerin ayrıntılı olarak alt alta liste halinde görüntülenmesini sağlar. Bu simgeler hemen hemen tüm word pencerelerinde bulunmaktadır. Kısayol Erişimi: Araç çubuğundaki simgesine basılır veya Ctrl+N tuşlarına birlikte basılır.

14 AÇ MENÜSÜ Seçtiğimiz dosya ile ilgili işlemler yapılır.
Dosyaların nasıl listeleneceği buradan belirlenir. Ön izleme dogmas buradadır. Seçtiğimiz dosyanın ön izlemesi buradan yapılır. Belgeyi açıp açmayacağımızı buradan onaylarız Açacağımız dosyanın bulunduğu yere konumlanmamızı sağlar.

15 DDaha önceden yazılmış ve bilgisayara kayıt edilmiş olan bir dosyayı açar ve çalışma alanına getirir. Bu işlem yapıldığında karşımıza aşağıdaki AÇ iletişim kutusu gelecektir. Windows 95 ,98,2000 ortamında word programının çalışma dosyaları, siz farklı bir yer belirlemediğiniz sürece bilgisayarınızın ana dizininde yer alan Belgelerim adlı klasöre yerleştirilir. Bu yüzden AÇ komutu, aç komutu önceden değiştirilmemiş ise her zaman dosyaları belgelerim klasöründe arar. Eğer belgelerim klasöründe word ile yazılmış dosyaları bulursa bunları bak bölümünün altındaki alanda listeler. Eğer açmak istediğiniz dosya bu klasör içinde yoksa bak bölümündeki kutunun sağındaki aşağı okuna basarak dosyanın bulunduğu dizine getirerek dosyanızı seçersiniz ve dosyayı açabilirsiniz.       Dosya adı metin kutusuna açmak istediğimiz belgenin ismini yazarak da dosyaya ulaşabiliriz. ·        Dosya türü seçme kutusundan ne tür dosyaların arasından seçim yapılarak hangi dosyanın açılacağı belirlenir. ·        Dosyayı açmadan dosyanın içeriğini görünümler kutusunun alt tarafındaki ön izleme bölümüne bakılabilir.

16 Araçlar düğmesinden ; ·        Bul düğmesi ile açılacak olan dosya ayrıntılı olarak aranabilir.Şimdi bul düğmesi ile açılacak dosyanın arama işlemi yapılır.Yeni arama düğmesi aç penceresindeki kutular üzerinde yapılan arama değişikliklerini eski hallerine getirir. Dosya açmaktan vazgeçersek iptal düğmesine tıklanır. Sil düğmesi seçilen dosya silinir.Yeniden adlandır düğmesi ile seçili dosyaya yeni ad verilirYazdır düğmesi ile seçili dosya yazdırılır. ·        Sık kullanılanlara ekle düğmesi ile seçili dosya windows başlat menüsündeki sık kullanılanlara eklenir. ·        Ağ sürücüsüne bağlan düğmesi ile ağ sürücülerine bağlanılabilir. ·        Özellikler düğmesi ile dosya özellikleri ayrıntılı olarak görülebilir

17 Görünümler düğmesinden:
Görünümler menüsünden açacağımız dosyaların nasıl görüneceği düzenlemesinin neye göre yapılacağı bu menüden yapılır. Seçeceğimiz dosyanın ön izlemesini buradan gerçekleştiririz ve simgeleri ada,türe, tarihe ,boyuta göre buradan düzenleriz. Kısayol Erişimi: Araç çubuğundaki simgesine basılır veya Ctrl+O tuşlarına birlikte basılır.

18 KAPAT KOMUTU Açık olan ve o anda ekranda görülen dosyayı kapatır . Eğer dosyada işlemler kaydedilmemiş ise son kaydedilmeden sonra girilen veriler kaybolacaktır . Bu nedenle son değişiklikler kaydedilmeden dosyadan kapat komutunun tıklanması durumunda word belgeyi kaydetmek isteyip istemediğimizi soracaktır . Burada evet düğmesi tıklanırsa belge kaydediliyor hayır tıklanırsa belge kaydedilmeden dosya kapatılır .iptal düğmesine basılırsa ise dosyayı kapatma işleminden vazge çilmiş olacaktır .

19 KAYDET MENÜSÜ Açık olan bir dosyayı aynı adla veya farklı bir adla istediğiniz sürücüye veya dizine kaydetme işlemidir .burada söz konusu işlem copy komutunun aynısıdır. Yani mevcut bir dosyayı aynı içerikle başka bir yere taşıma işlemidir .

20 FARKLI KAYDET MENÜSÜ Açık olan bir dosyayı aynı adla veya farklı bir adla istediğiniz sürücüye veya dizine kaydetme işlemidir .burada söz konusu işlem copy komutunun aynısıdır. Yani mevcut bir dosyayı aynı içerikle başka bir yere taşıma işlemidir .

21 Belgeleri şifreli kaydetmek:
Belgelerinizi kayıt ederken onlara birer şifre vererek yetkisiz kişilerin bu belgeleri açmasını ve değiştirmesini engelleyebilirsiniz. Belgeye yani dosyanıza şifre vermek için Farklı Kaydet penceresi üzerindeki araçlar düğmesine tıklanılır. Genel seçeneklerden bu işlemler yapılır. ·        Bu belgeyi yetkisiz kişilerin açmasını istemiyorsak açılan penceredeki açma parolası kutusuna şifrenizi girersiniz. Girdiğiniz harflerin başkalarının görmemesi için ekranda yazdığınız karakterler * işareti olarak gösterilecekti.  Eğer diğer kullanıcıların dökümanınızı açabilmesini fakat değiştirememesini istiyorsanız Değiştirme parolası kutusuna şifrenizi giriniz. Bu durumda kullanıcılar şifreyi bilmemelerine rağmen bu dosyayı açabilirler fakat üzerinde değişiklik yapamazlar.Şifreyi girip tamam düğmesini seçtiğinizde Word şifrelerinizi doğruluğunu onaylatmak için tekrar soracaktır. Aynı şifreleri tekrar girerek bu işlemi tamamlamış olursunuz. Artık bu dosyaları her açışınızda word tarafından şifreniz istenecektir. Eğer şifrenizi doğru giremez iseniz bu dosyayı açamazsınız bunun içinde şifrenizi unutmamanız gerekir. Eğer şifreleri sonradan kaldırmak isterseniz dosyayı şifreli haliyle açtıktan sonra şifreleri girmiş olduğunuz bölüme gelerek şifrelerin bulunduğu kutulardan şifreleri silerek şifreleri kaldırabilirsiniz.

22 Belgeleri otomatik olarak kaydetmek:
Belgelerinizin elektrik kesintisine karşı siz müdahale etmeden belirli bir süre ,içinde otomatik olarak kaydetmenizi sağlar . Bu işlem için araçlar düğmesine tıklanılır. Genel seçeneklerden bu işlemler yapılır. Dakika kutusundan belgenizin kaç dakikada bir otomatik olarak kaydedileceğini belirlersiniz. Belgeyi klasöre kaydetmek: Bu düğme yeni bir klasör açarak dosyamızı bu klasör içine kaydedebiliriz. Ya da önceden oluşturulmuş bir klasörü kayıt yeri bölümüne seçerek bu klasörün içine kaydedebiliriz.

23 HTML OLARAK KAYDET Bazı word özellikleri HTML ( bir belgeyi world wibe web ‘de yayınlanabilecek şekilde biçimleyen veya yönlendiren sistemdir. ) tarafından desteklenmediğinden özellikle dosyayı yeniden word belgesi olarak kullanmayı planlıyorsak, çalışmayı önce word biçiminde kaydetmelisiniz. Daha sonra dosya menüsünden bu seçeneği seçerek dosyanızı birde HTML biçimiyle de kayıt etmelisiniz.

24 SÜRÜMLER KOMUTU

25 WEB’DE ÖNİZLEME KOMUTU

26 SAYFA YAPISI KOMUTU Dosyanızdaki sayfaların kenar boşlukları , altüst bilgi uzaklıkları ,kağıdın yönlendirilmesi gibi işlemler bu komutla gerçekleşir .bu komut tıklandığında , sağ taraftaki iletişm kutusu gelir. Burada kenar boşlukları tıklanmış vaziyette iken kenar boşluklarını değiştirebilirsiniz .

27 Kenar Boşlukları Sekmesi:
Kağıdınızın üstten, alt, sol ve sağ kısımlarından bırakılacak kenar boşlukları ve alt bilgi ve üst bilginin kağıdın neresinde olacağı bu sekmede ayarlanılır. Bu kenar boşlukları ve alt ve üst bilgi ayarları isimleriyle bağlantılı metin kutularında ayarlanır. Buradaki ayarlamaları klavyeden sayısal değerler girerek yapabileceğimiz gibi metin kutularını sağ taraflarında bulunan aşağı ve yukarı ok düğmeleriyle de yapabilmekteyiz. Cilt payı, Metin kutusunda sayfanın dosyalanması için verilen boşluk mesafelerini ayarlanması yapılır.  Alt ve üst bilgi, Hazırladığımız belgenin sayfalarında bulunacak alt ve üst bilgilerinin kağıdın alt ve üst kısımlarından ne kadar uzaklıkta olacağı buradan ayarlanır. Ön izleme, Sekmenin ön izleme bölümünde yaptığınız bütün değişiklikler otomatik olarak kağıda yansıtılmakta ve size oluşacak durum gösterilmektedir.  Uygulama yeri, Metin kutusunda tüm belgeye seçilirse; yapılan ayarlar bütün metin içerisinde geçerli olacaktır. Eğer bu noktadan ileriye seçilirse; imleç doküman içersinde hangi sayfada ise o sayfa ve ondan sonraki sayfalarda ayarlar geçerli olacaktır. Eğer doküman içerisinde seçilmiş bir alan varsa listede seçili metne diye bir seçenek daha gözükür. Bu seçildiği takdirde, ayarlar seçili bölge ve onun bulunduğu sayfa veya sayfalarda geçerli olacaktır.

28 BASKI ÖNİZLEME KOMUTU Bu komut ile baskı ön izleme düğmesiyle aynı işleve sahiptir ve daha önceki konularda anlatılmıştır .

29 Baskı ön izleme penceresinde temel kullanım düğmeleri:
Yazdır, ön izlemede bulunan belgenin yazdırılmasını sağlar Büyütücü, ön izlemede bulunan belgenin aynen %100 görüntülenmesini sağlar. Tek sayfa , ön izlemede bulunan belgenin tek sayfa üzerinden görüntülenmesini sağlar. Çok sayfa, ön izlemede bulunan belgenin çoklu sayfalar halinde her sayfanın yan yana görüntülenmesini sağlar. Yakınlaştır, ön izlemede bulunan belgenin istenen oranda büyütülüp küçültülmesini sağlar. Cetvel , ön izlemede bulunan belgenin cetvel üzerinden görüntülenmesini sağlar.

30 YAZDIR KOMUTU Word de yazdığımız tüm dosyaların ve bu dosyalar içerisindeki her şeyin çıktısını alabilirsiniz . Yazdır komutunu tıkladığınızda , yandaki iletişm kutusu ekrana gelir . Burada pek çok ayarları kendimiz değiştirmekteyiz .yazıcı adı bölüm-ünde eğer önceden tanımlandıysa birden fazla yazıcı olabilir. Buradan kendi yazıcımızı seçeriz ve yazdıra- cağımız metni yazdıra basarak yaz- dırabiliriz .

31 GÖNDER POSTA ALICISINA KOMUTU
Dosya menüsüne eklenmiş komutudur. Gönder komutu varsayımsal olarak sizin wordün düzenleyiciniz olarak kullanmanızı ve sonrada belgenizi ağınız veya internet üzerinden anında bir başkasına göndermenizi sağlar. Son derece yavaş yapılan bu işlemler çalışma hızınızı çok düşürmektedir.

32 ÖZELLİKLER KOMUTU Dosyanızla ilgili bilgilerin görülebildiği yandaki gibi bir bilgi kutusu görüntüler. Bu bilgiler önemlidir . Zira bu dosyanın ne zaman oluşturulduğu ve kaydedildiği yazarı i düzenleme işlemleri vs . Gibi bilgiler buradan elde edilir . Dosya özellikleri, dosyanın tanımlanmasına yardımcı olan dosya hakkındaki ayrıntılardır. Özellikler nesnesinde genel, özet, istatistikler içindeliler ve özel olmak üzere beş tane sekme bulunur. Bu sekmelerde tanımlayıcı bir başlık, yazar adı, konu adı, dosyanın kaydedilme tarihi istatiksel bilgiler ve dosyadaki diğer önemli bilgileri tanımlayan anahtar sözcükler bu bölümde bulunur. Gerekli bilgiler bu sekmelerden girilebilir.

33     SON DOSYALAR Bu bölümde görülen ve 1,2,3,4 rakamları ile sıralanan dosya listesidir. Word üzerinde çalışılmış en son dört dosyanın isimlerini burada listeler. Böylece aç komutunu kullanmadan bu listeden bir dosya üzerine tıklandığında o dosya otomatik olarak açılır.

34 ÇIKIŞ KOMUTU Bu komut tıklandığında , hem dosyadan , hem de WORD programından çıkılır . Son yapılan işlemler kaydedilmemişse de değişiklikleri kaydedip – kaydetmeyeceğimiz sorulur .

35 DÜZEN MENÜSÜNTÜN ALT MENÜLERİ
1.GERİ AL TEMİZLE BUL 2.YİNELE TEMİZLE DEĞİŞTİR 3.KES GİT 4.KOPYALA BAĞLANTILAR 5.YAPIŞTIR NESNE 6.ÖZEL YAPIŞTIR 7.KÖPRÜ OLARAK YAPIŞTIR 8.TEMİZLE 9.TÜMÜNÜ SEÇ

36 DÜZEN MENÜSÜNÜN İŞLEVİ
Kesme, kopyalama ve yapıştırma işlemleri Windows’ un sunduğu teknolojilerden birisidir. Bunlar sayesinde kullannıcı tekrar edilen işlemleri tek tek yapmak yerine toplu halde yapabilmektedir. Bu işlemler sadece tek programla sınırlı kalmayıp, Windows’ un sağladığı “ aynı anda birden fazla programla çalışma imkanı “ sayesinde, programlar arası veri transferini kolay ve zevkli hale getirmiştir. İşte Word – 2000 ‘ de bu özellikleri yapan kısım Düzen menüsüdür. Burada yapılan kesme ve kopyalama sonucunda işleme tabi tutulan bilgiler, pano (Clipboard ) denilen bir ortama atılmaktadır. Daha sonra istenildiği kadar veriler çoğaltılabilmektedir.

37 GERİ AL KOMUTU YAPILAN İŞLEMİ GERİ ALMA
Son yapılan işlemi geri almak için aşağıdaki yollardan biri izlenebilir: 1.Düzen/Geri Al menü seçenekleri kullanarak, 2.Ctrl+Z tuşlarına basılarak, 3.Araç çubuklarındaki “ Geri Al “ düğmesi tıklanarak son yapılan işlem geri alınabilir. Son yapılan işlemi tekrar geri iade etmek(yinelemek)için de aşağıdaki yollardan biri izlenebilir:

38 YİNELE KOMUTU YAPILAN İŞLEMİ YENİDEN DENEMEK
1.Düzen/Yinele menü seçenekleri kullanılarak, 2.Ctrl+Y tuşlarına basılarak, 3.Araç çubuklarındaki “Yinele” düğmesi tıklanarak son yapılan işlem tekrarlanabilir. Ayrıca , word yapılan işlemleri bir kombo kutusunda saklayarak istenilen işlem geri alınabilir yada tekrar geri iade edilebilir.

39 KES KOMUTU VERİ KESMEK Seçili olan olanı kesmek için birkaç yol izlenebilir: 1. Araç çubuklarındaki kes düğmesi tıklanarak, simgesi ile gösterilir Düzen/Kes menü seçeneği kullanılarak Ctrl-x tuşlarına basılarak, 4. Yanda görüldüğü gibi farenin sağ tuşu ile aktif hale gelen popup menüdeki “Kes” seçeneği kullanılarak kesme işlemi gerçekleştirilmiştir.

40 KOPYALA: METNİ KOPYALAMA
Döküman içerisinde bloklanmış ( seçilmiş ) olan bölgeyi bulunduğu yerden silmeden, bu bilgileri Windows’ un Clipboard’ una ( Pano Görüntüleyicisi ) aktarır.Bu bölge bir metin olabileceği gibi bir resimde olabilir. Kulanılacak bölge birden fazla yerde işlem göreceği zaman kopyalama yapılır. Seçili olan bir metni kopyalamak için bir kaç yol izlenebilir; ü     Düzen / Kopyala menu seçeneklerini kullanarak, ü     Crtl + C veya Crtl+ Ins tuşlarına basılarak seçili metin panoya kopyalanabilir. Araç çubuklarındaki , Kopyala düğmesi tıklanarak metin kolaylıkla kopyanabilmektedir.

41 YAPIŞTIR:METNİ YAPIŞTIR
Kes veya Kopyala komutlarından biri ile veya PrintScreen veya Alt + PrintScreen tuşlarından biri ile Clipboard ( Pano Görüntüleyicisi ) ‘ a atılan metin veya nesnenin imlecin bulunduğu yere yapıştırılmasını sağlamaktadır.Yapıştır komutu Clipboard‘ a atılan en son metin veya nesneyi yapıştırır. Ancak Clipboard’ a atılan metin veya nesnelerin iki tanesi yukarıda gösterilmiştir. Bunlardan herhangi birini yapıştırmak için Clipboard araç çubuğu kullanılır. Araç çubuğundan yapıştırılmak istenen metin yada nesneye tıklamak yeterlidir.Kes komutundan sonra kullanılırsa taşıma , Kopyala komutundan sonra kullanılırsa kopyalama yani çoğaltma işlemi yapılmaktadır. Taşıma ve kopyalama işlemini mouse ile de yapabilirsiniz. Taşımak istediğiniz metin yada nesneyi seçtikten sonra mouse ile sürükleyerek istediğiniz noktaya taşıma yapabilirsiniz. Kopyalamanın taşımadan tek farkı sürükleme işleminin Crt tuşuna basılı iken yapılmasıdır.Panoda mevcut bulunan bir veri birkaç yolla yapıştırılabilir; ü      Düzen / Yapıştır menu seçeneklerini kullanarak, ü      Crt + V veya Shift + Ins tuşlarına basılarak seçili metin yapıştırılabilmektedir.. ü   Araç çubuklarındaki Yapıştır düğmesi tıklanarak metin kolaylıkla istenilen bölgeye yapıştırılabilmektedir.

42 ÖZEL YAPIŞTIR KOMUTU Seçilen metnin veya resmin seçenekler verilerek özel yapıştırılmasını sağlar. Bir metin veya resim alanı seçilip bu komut tıklanınca ,bir ileti-şim kutusu ekrana gelecektir. Burada istenilen seçenekler tıklanıp tamam düğmesine basılır .

43 KÖPRÜ OLARAK YAPIŞTIR :
Seçilmiş olan metin Kopyala komutuyla Clipboard ‘ a atıldıktan sonra hedefe Köprü Olarak Yapıştır komutu ile yapıştırılsa kaynak ile hedef arasında köprü kurulmuş olur. Köprü; Windows’ un diğer uygulama programlarında oluşturulmuş dosyalar ile Word arasında da kurulabilir. Köprü Olarak Yapıştır komutu kullanılarak yapıştırılan metin renkli şekilde karşınıza çıkmaktadır. Hedef üzerine gidildiğinde mouse işaretçisi el şekline dönüşür ve verinin yanında kaynak verinin bulunduğu sürücü klasör ve dosya adı görüntülenir. El resmi çıktığında hedefe tıklanırsa kaynak verinin bulunduğu dosya karşımıza çıkar. Aynı zamanda web araç çubuğu araç çubuklarına yerleşir. Hedef verinin bulunduğu dosyaya dönmek için web araç çubuğundan geri ikonu seçilmelidir.

44 TEMİZLE : TÜMÜNÜ SEÇ : Seçilmiş metni veya nesneyi siler.
Klavyeden Delete tuşuna basarak ta Temizle komutunun yaptığı işlem yerine getirilebilir.Ayrıca bir metni blokladıktan sonra Enter tuşuna basılırsa metin silinebilir. TÜMÜNÜ SEÇ : Döküman içerisinde tüm metnin ve objelerin seçilmesini sağlar. Klavyeden Crt + A tuşlarına basarak ta bu işlemi yerine getirebilirsiniz.

45 BUL KOMUTU Dosya içersinde belirtilen bir karakteri bulmak ve değiştirmek , belirtilen sayfaya bölüme vs.. Gitmek için bu komut kullanılır . Alt tarafta görülen iletişim kutusu ekrana gelince de , istenilen seçenekler girilip , tamam düğmesine basılır .

46 İstenilen bir metnin dökümanın bir kısmında yada tamamında aranmasını sağlar. Eğer dökümanın bir kısmında arama yapmak istiyorsanız bu alnı seçmelisiniz Klavyeden Crt + F kısayol tuş kombinasyonuna basarak da Bul komutunu işletebilirsiniz.Komut seçildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi gelecektir. Aranan :Metin alanına aramak istenilen metni girebilirsiniz Arayacağınız metin cümle, kelime, harf, rakam ve özel karakter olabilir. Sonrakini Bul : Aramanın başlamasını ve devam etmesini sağlar. Bu komutun yerine burada Enter’ e de basılabilmektedir. Bulunan ifade bloklanmış bir şekildedir. Tüm Seçenekler : Arama işleminin daha ayrıntılı yapılmasını sağlar. Burayı tseçtiğinizde aşağıdaki ekran görünümü oluşmaktadır. Aşağı; imlecin bulunduğu yerden belgenin sonuna doğru arama yapılmasını sağlar. Belge sonuna kadar arama yapıldıktan sonra belgenin başından aramaya devam edilip edilmeyeceğini sorgulayan aşağıdaki uyarı mesajı gelir; Arama Yönü açılır listesi arama yönünün belirlenmesi için kullanılır. Bu listede aşağıdaki seçenekler yer alır; Tümü; dökümanın tamamında arama yapılmasını sağlar.

47 DEĞİŞTİR KOMUTU Sadece arama yapabildiğiniz kutu ile arayıp bulduğunuzu değiştirebildiğiniz kutu, aslında sekmelerle birbirinden ayrılmış, üç işlevli bir araçtır. Sadece arama yapabildiğiniz kutu ile arama-değiştirme yaptığınız kutu, aynı aracın içinde birbirinden sekme ile ayrılırlar. Aynı kutuda belgede arzu ettiğiniz bir yere gitme imkanı sağlayan "Go To" "..ya Git" sekmesi de yer alır. Arama aracına bir kaç şekilde ulaşabilirsiniz. File (Dosya) menüsünden Find (Bul) maddesini tıklayarak, arama kutusunu açabilirsiniz. (Klavyeden Ctrl+F de arama kutusunu açar.) Aynı menüde Replace (Değiştir) maddesini tıklarsanız, Arama aracı, Değiştirme sekmesi öplana alınmış olarak açılacaktır

48 GİT KOMUTU Bul kutusunda meydana gelen iletişim kutusu git komutu içinde aynen ekrana gelmektedir . Dosya içinde bir karektere daha çabuk ulaşabilmek için sayfa numarası bölüm ve sayfa gibi bilgiler girilerek sayfalara daha çabuk ulaşmayı sağlamaktadır .

49 DDaha önceden kurulmuş Bağlantıları gürüntülemek, güncelleştirmek, açmak ve silmek için kullanılır.Komutun aktif hale gelmesi için öncelikle Bağlantı kurulmuş olması gerekir. BBağlantı kurmanın dört yolu vardır Düzen menüsünden Özel yapıştır komutundan Bağ yapıştır seçeneği kullanılarak yapıştırılacak bir metin parçası ile Link kurulmuş olur Ekle menüsünden Dosya komutundan Bağlantı olarak ekle komutu seçilerek eklenmiş dosya ile Bağlantı kurulmuş olur.     Ekle menüsünden Nesne komutundan Dosyaya bağla komutu seçilerek eklenmiş nesne ile Bağlantı kurulmuş olur Ekle menüsünden Resim komutundan Dosyaya bağla komutu seçilerek eklenmiş dosya ile Bağlantı kurulmuş olur. KKomut verildiğinde kurduğunuz Bağlantılar’ da içeren aşağıdaki diyalog penceresi ekrana gelecektir. Kaynak dosya kısmında bağlantı kurulan dosyaların listesi görülmektedir. İşlem yapılmak istenenbağlantı buradan seçilebilir. Güncelleştir; güncellemenin nasıl yapılacağını belirleyen iki seçeneği içerir. Bu seçenekler aşağıdaki gibidir; BAĞLANTILAR :

50 Otomatik; radyo düğmesi seçilirse kaynak dosyada yapılan değişiklikler bu dökümana dosaya açıldığında otomatik olarak yansıyacaktır.Bu işlemin gerçekleşebilmesi için Araçlar menüsünden Seçenekler komutu verildiğinde ekrana gelen diyalog penceresinin genel kartında Bağlantıları otomatik güncelleştir onay kutusunun seçilmiş olması gerekir. El ile radyo düğmesi seçilirse güncelleme işlemi Şimdi güncelle komut düğmesi yapılır. Kilitli onay kutusu seçilirse otomatik ve el ile radyo düğmeleri ile şimdi güncelle komut düğmesi pasifleşecektir. Yani güncelleme işlemi yapılamayacaktır. Resmi belgeye kaydet onay kutusu bir resim dosyasına bağ kurulmuşsa aktif hale gelecektir. Onay kutusu seçilirse dökümana eklenen resim üzerinde düzenlemeler yapılabilir. Aksi takdirde eklenen resim bu belgede kaybedilmez bu dökümanın her açılışında o dosyanın içeriği dökümana yansıtılır. Şimdi güncelleştir komut düğmesi seçilirse bağlantılı olan dosyanın değişiklikleri bu dökümanın içine yansır.El ile radyo düğmesi seçildiğinde kullanılır. Kaynağı aç komut düğmesi seçilirse kaynak dosyanın açılması sağlanır. Kaynağı değiştir komut düğmesi seçilirse kaynak dosya başka bir dosya ile değiştirilebilir. Bu komut düğmesi seçildiğinde aşağıdaki pencere karşımıza gelecektir.

51 NESNE : Dokümanınızdaki Nesne ‘nin düzenlenmesini sağlar.   Komutun aktif olabilmesi için aşağıdaki yöntemlerden biri kullanılarak dökümanınıza bir nesne eklenmeli ve bu nesne ‘ nin seçilmiş olması gerekir.   Dökümana Nesne nasıl eklenir?   ü      Düzen menüsünden Özel yapıştır komutundan Nesne yapıştırma seçeneği kullanılarak nesne eklenebilir. ü      Ekle menüsünden Object komutu kullanılarak nesne eklenebilir.   Dökümanınıza eklediğiniz nesneyi seçtiğinizde nesnenin özelliğine gore Nesne komutunuz değişecektir. Örneğin dökümanınızdaki bir Klip art nesneyi seçtiğinizde nesne komutu Klip art nesne şekline dönüşecektir ve komutun sağ tarafında bir ok işareti çıkacaktır. Bu ok işareti komutun alt komutlarının olduğunu anlatır.

52 Değiştir komutu ile seçilmiş olan Nesne ‘nin baş kabir Klip art nesne ile değiştirilebilir.
Dönüştür komutu ile seçilmiş olan Nesne baş kabir formata dönüştürülür. Eğer eklenen nesne bir Bit işlem resmi ise komut aşağıdaki şekilde değişecektir. Düzen komutu kullanılarak ilgili uygulama açılır ve nesne üzerinde değişiklik yapılabilir. Dönüştür komutu ile seçilmiş olan Nesne baş kabir formata dönüştürülür.Komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi gelecektir. Nesne türü listesinde nesnenizi dönüştürebileceğiniz uygulamaların listesi yer alır. Dönüştür nesneyi geçerli tür seçeneğinden uygulama biçimine veya nesne türü kutusunda seçili olan bilgi türüne dönüştürür. Etkinleştir nesne türü kutusunda seçili nesneyi tür olarak açar , ama düzenlemeden sonar nesne geçerli tür seçeneğine döner. Simge olarak göster onay kutusu seçilirse seçili olan nesneyi simge olarak görüntüler. Nesneyi açmak veya düzenlemek için simgeye çift tıklatın.

53 GÖRÜNÜM MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.NORMAL DİPNOTLAR 2.BAĞLANTILI GÖRÜNÜM AÇIKLAMALAR 3.SAYFA DÜZENİ TAM EKRAN 4.ANAHAT YAKINLAŞTIR 5.WEB YERLEŞİMİ 6.ARAÇ ÇUBUKLARI 7.CETVEL 8.BELGE BAĞLANTILARI 9.ÜSBİLGİ ve ALTBİLGİ

54    NORMAL Bu görünüm şekli metin yazma, düzenlemeve biçimlendirme için çok amaçlı bir görünümdür. Normal görünüm metin biçimlendirmesini gösterir fakat sayfa düzenini basitleştirir, böylece hızlı yazıp düzenleme yapabilirsiniz. Yine bu görünüm biçiminde sayfa sınırları, sayfa kenarlıkları, eklenmiş olan metin kutuları, çizim araç çubuğu kullanılarak çizilmiş şekiller görüntülenemezken sayfa,sütun ve bölüm ayrımları ile karakter formatları ve büyüklükleri görüntülenir. Anlaşılacağı gibi Normal görünüm ile yazıcı çıktısı farklı olacaktır.   Bir belge başka bir görünümde görüntülenirse, Görünüm menüsünden Normal komutunu seçerek normal görünüme geçebilirsiniz.   Ekranın sağ alt köşesindeki ikonuna tıklayarak Normal görüntü şekline geçebilirsiniz.   Klavyeden ALT+ CTRL+N kısayol tuş kombinasyonu kullanılarak da Normal görüntü şekline geçebilirsiniz.

55 BAĞLANTILI GÖRÜNÜM Baskı Düzeni görünümünde ,nesnelerin yazdırılan sayfada nasıl konumlandıklarını görebilirsiniz.Bu görünüm,üstbilgi ve altbilgileri düzenlemek,kenar boşluklarını ayarlamak ve sütunlar,çizim nesneleri ve çerçeveler ile çalışmak için kullanışlıdır.Bu görünüm dökümanın kağıt üzerindeki görünümüne en yakın görünümdür. Fakat bu dosyalarda tercih edilmemelidir.çünkü hızınızı kesecektir.   Baskı Düzeni görünümüne geçmek için Görünüm menüsünden Baskı Düzeni komutunu seçmelisiniz.   Ekranın sağ alt köşesindeki ikonuna tıklayarak Baskı Düzeni görüntü şekline geçebilirsiniz.   Klavyeden ALT+CTRL+P kısayol tuş kombinasyonunu da kullanarak Baskı Düzeni görüntü şekline geçebilirsiniz.

56 SAYFA GÖRÜNÜMÜ KOMUTU Normal bir sayfa görünümündedir . Normal olarak boş bir sayfayı görmekteyiz. Sayfayı olduğu gibi görmek için bu komut kullanılır .

57 ANAHAT Anahat görünümü, belgenin yapısını görmeyi ve başlıkları sürükleyerek metni taşımayı, kopyalamayı ve yeniden düzenlemeyikolaylaştırır. Anahat görünümü içinde, sadece ana başlıkları görecek şekilde belgeyi genişletebilirsiniz. Anahat görünümüne geçmek için,Görünüm menüsünden Anahat komutunu seçebilirsiniz.  Ekranın sağ alt köşesindeki ikonuna tıklayarak Anahat görüntü şekline geçebilirsiniz.  Klavyeden ALT+CTRL+O kısayol tuş kombinasyonu da kullanılarak Anahat görüntü şekline geçebilirsiniz.  Anahat görüntüsü seçilince aşağıdaki araç çubuğu ekrana gelecektir. 1’den 7’ye kadar olan sayılar;1.dereceden 7. dereceye kadar olan başlıkların görüntülenmesini sağlar.  Yön tuşları, başlıkların büyüklüklerinin ayarlanmasını, başlık altındaki metinlerin konumlarının ayarlanmasını sağlar.

58 WEB YERLEŞİMİ Web sayfası görünümüne geçmenizi sağlar.Bu görünümde sayfa sınırları, sayfa kenar boşlukları ve sayfa ayrımları görüntülenmez. .HTM veya .HTML olarak kaydedilmiş dosyalarda kullanılacak görünüm şeklidir. Dosya menüsünden Sayfası olarak Kaydet komutu kullanılarak kaydedilen dosyalarda otomatik olarak Web Düzeni görünümüne geçilir. Bir belge başka bir görünümde görüntülenirse, Görünüm menüsünden Web Düzeni komutunu seçerek normal görünüme geçebilirsiniz. Ekranın sağ alt köşesindeki ikonuna tıklayarak Web Düzeni görüntü şekline geçebilirsiniz.

59 ARAÇ ÇUBUKLARI Araç çubukları ve menülerle ilgili düzenlemeler yapmak için kullanılır. Mouse aracılığıyla komut verilmek isteniyorsa araç çubukları üzerinde mousun sağ tuşuna tıklanmalıdır. Komut verildiğinde aşağıdaki araç çubuklarının listesi görünür. Karşımıza gelen liste araç çubukları listesi ve Özelleştir seçeneğidir. Listedeki araç çubuğu isimlerinin sol başında işareti konur ve araç çubuğu ekrana gelir. Eğer ekrandan kaldırılmak isteniyorsa araç çubuğu adına tıklanırsa işareti kalkar ve araç çubuğu ekrandan kalkmış olur. Olanlar ekranda görünen araç çubuklarıdır. İstenen araç çubuğu ismine tıklanırsa bu ismin sol başına

60 Çalışma anında kullanılmayan araç çubuklarının ekranda tutulmaması tavsiye olunur. Çünkü ekranda yer kaplayacakları için ekranda çalışma alanınız küçülecektir.Özelleştir seçeneği Araçlar menüsünden Özelleştir komutu ile aynı işleve sahiptir.Listeden Özelleştir seçilirse aşağıdaki üç karttan oluşan diyalog penceresi ekrana gelir.

61 ARAÇ ÇUBUKLARI KARTI Bu alanda araç çubuklarının listesi görülür.Onay kutularına tıklanınca bu kutular boş ise atılır ve ilgili araç çubuğu ekrana gelir . Eğer kutular dolu ise kalkar ve ilgili araç çubuğu ekrandan kalkmış olur. Yeni:Kullanıcı kendi istediği yeni bir araç çubuğu yapabilir. Yeniden Adlandır:Seçilmiş olan araç çubuğunun adının değiştirlmesini sağlar. Sil:Seçilen araç çubuğunu siler. Sıfırla:Araç çubuklarında yapılan değişiklikleri iptal eder ,araç çubuklarını standart hale getirir. Klavye:Komutların kısayol tuşlarının görüntülenmesini ve istenirse kullanıcının yeni kısayol tuşları oluşturmasına imkan sağlar. Klavye komut düğmesi seçildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi ekrana gelecektir.

62 Komutlar Kartı Kategoriler: Bu bölümde komutların ilgili olduğu konuları temsil eden isimlerin listesi yer alır.Kategoriler listesinde herhangi biri seçilirse Komutlar kısmında o konu ile ilgili komutlar listelenir.Kategoriler kısmının en sonunda Yeni Menü seçeneği seçilirse Komutlar kısmında Yeni Menü seçeneği görülür ve mouse ile sürüklenip menü çubuğuna eklenirse yeni bir menü yapılmış olur. Yapılan menüye isim vermek istenirse Seçim Değiştir komut dogmas seçilir ve Ad kısmına isim verilerek menü isimlendirilir. Kategoriler kısmından bir seçenek seçilip Komutlar kısmında listelenen komutlar sürüklenip bu menüye eklenebilir. Komutlar:Burada listelenen komutlar sürüklenerek araç çubuklarına veya herhangi bir menüye sürüklenip bırakılırsa araç çubuğuna veya menüye ekleme yapılır.Bunun tersi de doğrudur. Yani herhangi bir menüden bir komut veya araç çubuğundan sherhangi bir ikon sürüklenip Özelleştir diyalog penceresine bırakılırsa sürüklenen komut veya ikon kaldırılmış olur.Unutulmamalıdır ki menülerin altında tüm komutlar yoktur. Bunlar Özelleştir diyalog penceresinden eklenebilir veya kaldırılabilir. Tanım:Bu komut dogmas seçili olan komutun ne işe yaradığını anlatır.

63 SEÇENEKLER KARTI Standart Ve Biçimlendirme Araç Çubukları Bir Satırı Paylaşır onay kutusu işaretlenirse standart ve biçimlendirme araç çubukları menü çubuğunun hemen altında araç çubukları kısmına tek satıra yerleşir. Menüler Önce Son Kullanılan Komutları Gösterir onay kutusu işaretlenirse menülerde en çok kullanılan komutlar görülür.Menülerin alt kısmındaki oklara tıklanarak diğer seçenekler görüntülenir. Kısa Bir Gecikmeden Sonra Tam Menüleri Göster onay kutusu işaretlenirse menülerde kısa menü biçimi aktif olur. Büyük Simgeler onay kutusu işaretlenirse araç çubuklarındaki ikonlar büyük şekilde görülür. Bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü büyük araç çubukları ekranda çok fazla yer kaplayacaktır. Ekran İpuçları’nı Araç Çubuklarında Göster onay kutusu seçilirse araç çubuklarındaki ikonların üzerine mouse ile gidildiğinde ikonları anlatan ipuçları görülür Kısayol Tuşlarını Ekran İpuçları’nda Göster onay kutusu seçilirse araç çubuklarındaki ikonların üzerine mouse ile gidildiğinde ikonlar ile aynı işlemi yapan kısayol tuşları görünür. Menü Animasyonları, menülerin açılış görüntülerinin nasıl olacağını belirler

64 CETVEL BELGE BAĞLANTILARI
Cetvelin görüntülenmesini,eğr görüntüleniyorsa kaldırılmasını sağlar.Bu komutun sol başında işareti varsa cetvel görüntüleniyor aksi takdirde görüntülenmiyor demektir. Cetvelin görüntülenmesi kullanıcı açısından bir çok kolaylık sağlayacağından sürekli ekranda bulunması tavsiye olunur. BELGE BAĞLANTILARI Belge haritasının görüntülenmesini sağlar.Belge haritasının, belge başlıklarının anahattını gösteren ayrı bir penceredir. Belgeler arasında kolayca gezinmek ve konumunuzu izlemek için belge haritasını kullanbilirsiniz.Örneğin, belgenin ilgili kısmına atlamak için belge haritasındaki bir başlığı seçin Aşağıda Belge Bağlantıları seçilmişken bir belgenin haritası görülmektedir. Belge haritasından çıkılmak isteniyorsa yine Belge Bağlantıları komutu seçilir.

65 ALTBİLGİ VE ÜSTBİLGİ Dosyanızda her sayfada üst tarafta bulunan bilgiye üst bilgi , alt tarafta bulunan bilgiye ise alt bilgi denir . Bu bilgiler her sayfada tek tek girilmez. Sadece bir sayfaya bu bilgiyi girmeniz yeterlidir, diğer sayfalara bu bilgi otomatik olarak verilir . Örneğin ilk sayfaya verilen sayfa numarası , daha sonrai sayfalara sizyazı yazmaya devam ettikçe kendiliğinden otomatik olarak verilir .üst bilgi ve alt bilgi vermek için bu komut tıklandığında aşğıdki ekran gelecektir . Burada üst bilgi için girmek istediğiniz metni yazıp kapat düğmesini tıklayınız . Alt bilgiye de metin girmek için ,page down veya aşağı okm tuşuna basınız ve gerekli metni yazınız. Buradaki düğmeleri kullanarak bu alanlara sayfa numarası , tarih , saat gibi bilgiler de girebilirsiniz.

66 DİP NOT   Döküman içerisindeki dpnotların görüntülenmesini sağlar.Komutun aktif olabilmesi için Ekle menüsünden Dipnotlar komutu kullanılarak dökümanınıza dipnot ekleyebilirsiniz. AÇIKLAMALAR Döküman içerisinde kullanıcının önemli bulduğu noktalara bıraktığı açıklamaların görüntülenmesini sağlar. Komutun aktif olabilmesi için Ekle menüsünden Açıklamalar komutu kullanılarak dökümanınıza açıklamalar ekleyebilirsiniz.

67 TAM EKRAN Ekrandaki tüm;araç çubukları,durum çubuğu,kaydırma çubukları,ve cetvel gibi yardımcı öğelerin kaldırılmasını ve menü çubuğunun izlenmesini ancak mouse ile ekranın üst kısmına gidildiğinde veya klavyeden herhangi bir menü seçildiğinde görüntülenecek şekilde gizlenmesini ve dökümanın ekranın tamamını kaplamasını sağlar.Aşağıda tam ekran görüntüsü verilmiştir. Tam Ekran görünümünden önceki görünüme dönmek için şu yöntemler izlenir. 1-Klavyeden ECS tuşuna basmak; 2-Ekrana gelen Tam Ekran araç çubuğunu kullanarak ; 3-Görünüm menüsünden Tam Ekran komutunu seçmek.

68 YAKINLAŞTIR KOMUTU Dosyanın ekranda daha küçül- tülmüş veya büyütülmüş olarak görüntülenmesini sağlar. Bu komut sonucunda sayfaların gerçekte küçülmesi veya büyümesi söz konusu değildir . Sadece yansıması ve görünüşü değiştirilebilir. Bu komut tıklanınca .sağ tarafta görülen iletişim kutusu ekrana gelecektir. Burada istenilen seçenekler tıklanarak tamam düğmesine basılır .

69 EKLE MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.KES ÇAPRAZ BAŞVURU 2.SAYFA NUMARALARI DİZİN ve TABLOLAR 3.TARİH ve SAAT RESİM 4.OTOMATİK METİN METİN KUTUSU 5.ALAN DOSYA 6.SİMGE NESNE 7.AÇIKLAMA YER İMİ 8.DİPNOT KÖPRÜ 9.RESİM YAZISI

70 KESME KOMUTU Bu komut ile istenilen sayfaların sonuna kesme koyularak , bu alanlara bilgi yazılması engellenir . Bu komut tıklanınca sağdaki iletişim kutusu gelir . Burada istenilen seçenek tıklanarak kesme işlemi yapılabilir .

71 SAYFA NUMARALARI KOMUTU
Dosyanızda istediğiniz sayfa numarası biçimini başlatmak için bu komutu tıklamanız gerekir. Böylece bir defa sayfa numarası girince, diğer sayfalar siz yazmaya devam ettikçe açılan her sayfaya otomatik sayfa numarası verilecektir. Bu komutu tıklayınca sağ taraftaki iletişim kutusu ekrana gelecektir. Burada konum kutusunu tıklayarak, sayfa altında veya üstünde vermek istediğiniz tercihi tıklayınız.

72 OTOMATİK DÜZELT KOMUTU
Otomatik düzelt komutu ile ilk harflerin büyük yapılması caps lock tuşunun yanlışlıkla kullanılması ve hepsinin büyük olması metni yazarken değiştirilmesi gibi tüm ayarların yapıldığı komutlama düzenidir .

73 ALAN KOMUTU Ekleme noktasına bir alan ekler. Bilgileri otomatik olarak eklemek ve güncel tutmak için alanları kullanın.

74 TARİH VE SAAT KOMUTU Yapılan çalışmalarda çalışmaların tarih ve saatini görmek çalıştığımız sayfanın hangi dilde yapıldığı yapılan çalışmanın dili ve zamanlama yani saat ve tarih bilgilerini ayarlamak için kullanılmaktadır .

75 SİMGE KOMUTU Normal klavyaden giremediği-niz karekterleri dosyaya almak için bu komutu tıklayınız. Sağ tarafta görülen bu iletişim kutusunda, yazı tipi kutucuğunu tıklayarak istediğiniz yazı tipini seçebilirsiniz. Zira her bir yazı tipinin simgeleri farklı olacaktır. İstediğiniz simgeyi görünce de tıklayıp, ekle ve tamam düğme-lerine basınız. Böylece simge dosyanızda olacaktır. Bu simgeyi seçtikten sonra istediğiniz puntoyu verebilir,kalın, yatık vb.işlemler yapabilirsiniz .

76 DİPNOT VE SONNOT KOMUTU
Belgeye dipnotları ekledikten sonra, bunları Endnote (Sonnot)'lara dönüştürebilir ya da tersini yapabilirsiniz. Isterseniz tek bir notu dönüştürebilir ya da tüm notl    arı değiştirebilirsiniz.Bir ya da daha fazla notu Footnote (Dipnot)'lara ya da Endnote (Son not)'lara dönüştürme 1.View (Görünüm) menüsünden, Footnotes (Dipnotlar) komutunu tıklayın. 2.All Footnotes (Tüm Dipnotlar) ya da All Endnotes (Tüm Sonnotlar) sekmesini tıklayın ve dönüştürmek istediğiniz notları seçin. 3.Seçili notları işaretleyin ve farenin sağ düğmesini tıklayın. 4.Convert Footnotes (Dipnotlara Dönüştür) ya da Convert Endnotes (Sonnotlara Dönüştür) düğmesini tıklayın.

77 RESİM YAZISI KOMUTU Belgenizdeki resim, tablo ve denklemlerinizin numaralandırılmasını ve açıklayıcı yazıların yazılmasını sağlar. Komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir.   Resim yazısı kullanacağınız etiketin görüntülendiği ve açıklayıcı bilgilerinizi yazacağınız metin alanıdır. Etiket açılır listesinden kullanmak istediğiniz etiketi seçebilirsiniz. Konum açılır listesi iki seçenekten oluşur. Açıklayıcı yazılar seçili resmin alt tarafına yazılır veya resmin üst tarafına yazılır.

78 ÇAPRAZ BAŞVURU EKLEME Dökümanınızın içinde bazı noktalara (başlık, dipnot v.b.) başvurular yapmanızı sağlar.Komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir. Başvuru türü açılır listesinden başvuru yapılmak istenen başvuru türü seçilebilir. Başvuru ekle açılır listesinden başvuru açılır listesinden seçilen başvuru türüne göre başvurunun yapılabileceği alanların seçilmesini sağlar. Köprü olarak ekle onay kutusu seçilirse başvurunun köprü olarak eklenmesini sağlar.

79 DİZİN VE TABLOLAR KOMUTU
Dosyadaki başlıklara ve bulun-dukları yere sayfalara göre içindekiler kısmını oluşturabiliriz. Bunun için ; 1. İçindekiler bölümünü eklemek istediğiniz sayfaya gidiniz, 2. Ekle dizin tablolar komutunu tıklayınız,içindekiler tablosunu tıklayınız, 3. İstediğiniz başlık türünü seçiniz, 4. Varsa belirlemek istediğiniz diğer seçenekleride seçiniz , 5. Tamam düğmesine basınız.

80 KÜÇÜK RESİM EKLEME KOMUTU
Belgenizi resimlerle güçlendirebilirsiniz. Bunu da Ekle menüsünden resim seçeneğini kullanarak yapabilirsiniz. Eğer küçük resim seçeneğini kullanırsanız Word ile birlikte gelen resimlerden herhangi birini seçebilirsiniz. Eğer dosyadan seçeneğini kullanırsanız bilgisayarınızda herhangi bir resim dosyasında kayıtlı olan bir resmi belgenize ekleyebilirsiniz. Otomatik şekil seçeneği ile Oklar , akış diağramları gibi şekilleri belgenize ekleyebilirsiniz. Wordart seçeneği ile belgenizde şekilli yazılar yazabilirsiniz. Grafik seçeneği ile belgenize grafikler ekleyebilirsiniz.

81 BELGENİZDEKİ RESİMLERE OTOMATİK RESİM YAZISI EKLEMEK
Belgenizdeki resimleri numaralandırmak istiyorsanız. Ekle menüsünden Resim Yazısı seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu sayede şekillerinize Şekil 1, Şekil 2 , Şekil 3 vb. gibi numaralar verebilirsiniz. Bunu otomatik hale getirerek belgenize her şekil eklediğinizde otomatik olarak numara almasını sağlayabilirsiniz.

82 RESİM EKLE KOMUTU Başka dosyalardan hazır resimleri dosyanıza almak için bu komutu tıklayınız. Sağ tarafta görüldüğü gibi dosyadan resim almak için dosyadan seçeneğini tıklarız . Tarayıcıdan resim almak için de Tarayıcıdan seçeneğini tıklayınız . Grafik alıp dosyaya yerleştirmek için de , grafik komutunu tıklayınız.

83 OTOMATİK ŞEKİL EKLEME KOMUTU
Biçim –otomatik biçim ile yaptığımız çalışmaları biçimlerini değiştirebiliriz. Örneğin bir yazının karekter büyüklüğünü değiştirebiliriz,kalın –italik- yatık- altı çizili yapabilir, yazı tipini istediğiniz yazı tipi ile değişti-rebiliriz ayrıca girinti,çkıntı,hizalama, yazı tipi rengi, numaralandırma ve vurgu gibi değişiklikleri gerçekleş-tirebiliriz.

84 GRAFİK EKLEME KOMUTU Grafik:Microsoft Graphic nesnesi ekleyerek bir grafik oluşturur.

85 DOSYA EKLE MENÜSÜ Bulunduğunuz dosyaya başka bir dosyayı kopyalamak için bu komut kullanılır. Bu komut tıklandığında , yandaki iletişim kutusu ekrana gelecektir . Burada istediğiniz sürücü ve dizinden istediğiniz dosyayı seçiniz ve tamam düğmesini tıklayınız. Böylece bulunduğunuz dosyaya istediğiniz başka bir dosyayı kopyalamış olacaksınız.

86 NESNE EKLE MENÜSÜ Belge ,sayfa , grafik ve denklem düzenleyicisi gibi işlemleri yaparak dosyaya almak için bu komut tıklanır . Sağ tarafta görülen iletişim kutusu ekrana gelince de yapılmak istenilen işlem için ilgili seçenekler tıklanır ve tamam düğmesine basılır .

87 YER İŞARETİ EKLEME KOMUTU
Belgenizde bazı kısımlara daha hızlı hareketi sağlamak için o alanlara gizli bir işaret koyabilirsiniz. Bu işaretin adı Yer İmi 'dir. Yer imlerini Ekle menüsünden koyabilirsiniz. Yer imleri sayesinde belgeniz üzerinde çok daha hızlı hareket etme imkanını bulabilirsiniz.

88 KÖPRÜ EKLE KOMUTU Köprü ekleme komutu yaptığımız bir çalışmanın bir sayfanın başka sayfa-lara veya web adreslerine yönlendirilmesini sağla-yan komuttur .

89 BİÇİM MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.YAZI TİPİ OTOMATİK BİÇİM 2.PARAGRAF STİL 3.MADDE İŞARETLEME VE NUMARALANDIRMA 4.KENARLIKLAR VE GÖLGELENDİRME, 5.SÜTUNLAR SEKMELER 6.BAŞLANGICI BÜYÜT 7.METİN YÖNÜ 8.BÜYÜK KÜÇÜK HARF DEĞİŞTİR 9.ARKA PLAN 10.TEMA 11.ÇERÇEVELER

90 YAZI TİPİ KOMUTU Biçim menüsünden yazı tipi komutu tıklandığında sağdaki iletişim kutsu ekrana gelecektir . Burada yazı tipi üzerinde pek çok değişiklik yapılabilir . Ancak önce üzerinde işlem yapılacak yazı tipi seçilmelidir. Karakter aralığı sekmesini tıklayarak karakterler arasındaki boşluğu değiştirebiliriz . Canlandırma sekmesini tıklayarak metinlere yepyeni özellikler kazandırabiliriz .

91 YAZI TİPİ KOMUTU YAZIYI BÜYÜK/KÜÇÜK HARFE ÇEVİRMEK
Bir yazının küçük harften büyük harfe veya büyük harften küçük n sağlamak için ; 1. Önce bir yazı yazarız . Shift tuşu basılı iken F3 basınız butuşlara her basıldığında yazı büyük harf –küçük harf –ilk kelimesi büyük harfle başlayan küçük harf biçimlerine dönüşür .

92 PARAGRAF KOMUTU Bir paragrafın ayarlarını değiştir-mek için , Biçim-Paragraf komutla-rını tıklayınız. Yan taraftaki pencere gelince de ; ayarları yapabilirsiniz. Hizalama ; paragrafın sola,sağa,ortaya ve iki yana yanlanması için kullanılır. Girinti,sol ve sağ taraftan paragrafın genişliğinin belirlenmesidir.Aralık ise paragraftaki satırlar arası yük-sekliğin ayarlanması için kullanılır. İşlemler bitince de tamam düğme-sine basınız.

93 KENARLIKLAR VE GÖLGELENDİRME KOMUTU
Önce kenarlık veya gölgelendirme verilecek yazı alanı seçilir. Bu ko-mut tıklandığında ,yan taraftaki pencere ekrana gelir. Burada sayfa kenarlığı sekmesini tıklayınız. Burada istediğiniz rengi ,genişliği ve resmi seçebilirsiniz. Ayar kıs-mından da kutu,gölge,3 boyut veya özeli seçebilirsiniz . Verilen sayfa kenarlığını iptal etmek için tamam düğmesine basınız. Tüm yapılan uygulamaların etkin olabilmesi için tamam düğmesine basılması gerekir .

94 SÜTUNLAR KOMUTU Biçim –sütunlar sekmesi ile girilen bu komutla kaç tane sütun koyacağımız, sütunların genişlikleri aralıkları ne kadar alanı kapsayacağı gibi ayarların yapıldığı komuttur.

95 MADDE İMLERİ VE NUMARALANDIRKA KOMUTU
Yazdığımız metinde numaralandır-ma işlemleri yapmak için bu düğ-meyi kullanırız. Eğer yazıya başlamadan bu düğmeye basar-sanız , numaralandırma 1 ile başla-yacaktır ve yazı yazdıktan sonra her enter tuşuna basıldığında aşağı inip numaralandırmaya devam edecektir. Örnek ; aşağıda bu düğmeye bastıktan sonra yazı yazılıp , enter tuşu ile aşağı inilmiştir . Numaralandırma ise otomatik olarak yapılmaktadır.

96 ARKA PLAN EKLEME Bu komutları kullanabilmek için biçim –arka plan menüsü seçilmelidir ve sayfaya renkler ve dolgu efektleri verilmektedir .

97 SEKMELER KOMUTU Klavyeden tab tuşuna basarak tab durakları (sekme) arsında hızla hareket etmek ve düzgün bir dikey hizalama oluşturmak için, sekme ayarları yapılabilir. Bir satıra sekme ayarı yapılacaksa bu satır üzerinde olması gerekmektedir. Seçilen bir alan üzerinde sekme ayarları yapıldığında da seçilen satırların tümünde bu duraklar kullanılabilir. Sekme durağı için yan tarafta görüldüğü gibi ,durak koyulacak yer için cetvel üzerinde bir kez tıklayınız.

98 TEMA KOMUTU

99 BÜYÜK KÜÇÜK HARF DEPİŞTİRME
Yazılan bir yazının (kelime veya cümle) küçük harften büyük har-fe veya büyük harften küçük har-fe dönüşümünü sağlamak için , önce bu yazı seçilmelidir. Daha sonrada shift tuşu basılı iken F3 tuşuna basılmalıdır. Bu tuşlara her basıldığında yazı büyük harf-küçük harf-ilk kelimesi büyük harfle başlayan küçük harf biçimlerine dönüşür .

100 ÇERÇEVELER KOMUTU Çerçeveler komutunu kullanabilmek için biçim menüsünden çerçevelere girilir ve çerçeveler komutu ile sola bir yeni çerçeve sağa yeni bir çerçeve üste veya alta yeni bir çerçeve ekleyebiliriz.

101 OTOMATİK BİÇİM KOMUTU Biçim –otomatik biçim ile yaptığımız çalışmaları biçimlerini değiştirebiliriz. Örneğin bir yazının karekter büyüklüğünü değiştirebiliriz,kalın –italik- yatık- altı çizili yapabilir, yazı tipini istediğiniz yazı tipi ile değişti-rebiliriz ayrıca girinti,çkıntı,hizalama, yazı tipi rengi, numaralandırma ve vurgu gibi değişiklikleri gerçekleş-tirebiliriz.

102 STİL KOMUTU Biçim – stil komutunu tıklayarak bu menüye ulaşabiliriz .
Bu menüyü kullanarak yazdığımız yazıların boyun fontunu sağa veya sola yaslı olup olmayacağını TÜRKÇE olacağı ve kullanılacak stiller ayarlanmaktadır .

103 ARAÇLAR MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.YAZI VE DİİBİLGİSİ ZARF VE ETİKETLER 2.DİL MEKTUP SİHİRBAZI 3.SÖZCÜK SAYIMI MAKRO 4.OTOMATİK ÖZET ŞABLONLAR 5.OTOMATİK DÜZELT ÖZELLEŞTİR 6.DEĞİŞİKLİKLERİ İZLE SEÇENEKLER 7.BELGELERİ BİRLEŞTİR 8.BELGEYİ KORU 9.ÇEVRİMİÇİ İŞBİRLİĞİ 10.ADRES MEKTUP BİRLEŞTİR

104 YAZIM VE DİL BİLGİSİ Dökümanınızdaki kelimelerin doğru yazılıp yazılmadığını kontrol etmenizi sağlar. Dökümanınızında bazı kelimelerin altının kırmızı renkte çizilmiş olduğunu görebilirsiniz. Bunun anlamı bu altı çizili kelimenin ya kullanılan yazı diline aykırı bir yazılımda olduğunu yada kullandığınız yazı diline ait sisteminizdeki sözlükte bu kelimenin olmadığını gösterir. Bu altı çizili kelimeler yazı denetimi yapıldıktan sonra kalkacaktır. Dökümanınızdaki kırmızı çizgiler kalkmamış olsa bile yazıcıdan çıktı alırken bu çizgiler kağıtta gözükmeyecektir. Yazı denetimi belgenin tamamında yapılacağı gibi belgenin sadece istenilen kısımlarında da yapılabilir. Bunun için yazı denetimi yapılacak bölüm bloklanarak seçilir ve sonra yazım ve dilbilgisi denetimi yapılır. Seçili alanın denetimi bittikten sonra karışınıza aşağıdaki iletişim penceresi gelir.

105 Yazım ve Dilbilgisi Penceredeki Bölümler
Bu uyarı mesajında bloklu alanda yazı denetiminin bittiğini yazım denetiminin diğer alanlarda devam edilip edilmeyeceği sorulmaktadır. Bu soruya; Evet cevabı verilirse yazı denetimine kalan alandan devem edilir. Hayır cevabı verilirse yazı denetimi sona erer. Araçlar menüsünden yazım ve dilbilgisi komutu seçildiğinde karşımıza aşağıdaki diyalog penceresi gelir. Bu butonun kısayol tuşu F7 tuşu’ dur. Yazım ve Dilbilgisi Penceredeki Bölümler

106 Sözlükte Olmayan: Bu bölümde dökümanınızda bulunan ve sisteminizdeki sözlükte bulunmayan kelimeler kırmızı renkte gösterilir. Öneriler: Bu bölümde kırmızı renkte gösterilen kelimeye benzeyen ve sözlükte bulunan kelimeler gösterilir. Buradan kullanıcı yazım hatasını ya kendisi yada otomatik olarak yazım hatası giderilebilir. Sözlük Dili: Bu bölümde yazım dilbilgisi denetiminin yapılacağı dil seçilir. Dilbilgisini Denetle: Bu kutu işaretlenirse yazı denetiminin yanında dilbilgisi denetimi de yapılır. Yok say: Bu komut düğmesi seçilirse sözlükte bulunmayan kelime işlem yapılmadan geçilir. Tümün Yok say: Bu komut düğmesi sözlükte bulunmayan kelime dökümanın ilerleyen kısımlarında varsa bunların işleme alınmamasını sağlar. Ekle: Bu komut düğmesi seçilirse sözlükte bulanmayan kelimenin sözlüğe eklenmesini sağlar. Değiştir: Bu komut düğmesi seçilirse sözlükte bulunmayan kelimenin kullanıcı tarafından girildiğinde veya öneriler alanından seçilen ile değiştirilmesini sağlar. Tümünü Değiştir: Bu komut düğmesi seçilirse sözlükte bulunmayan kelimenin kullanıcı tarafından girildiğinde veya öneriler alanından seçilen ile değiştirilmesini dökümanın tamamında sağlar. Otomatik Düzelt: Bu komut düğmesi ile sözlükte bulunmayan kelime öneriler kısmında bu kelimeye benzeyen ilk öneri ile değiştirilir.

107 DİL KOMUTU

108 Dökümanınızda kullanacağınız dil seçimini buradan ayarlayabilirsiniz
Dökümanınızda kullanacağınız dil seçimini buradan ayarlayabilirsiniz. Bu komut seçildiğinde karşımıza aşağıdaki seçenekler gelir. ·        Dil Ayarla: Dökümanınızda kullanmak istediğiniz dili belirlemenizi sağlar. Bu komut düğmesi seçildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşımıza gelir. Buradan;

109 DEĞİŞİKLİKLER KOMUTU Dökümanınız üzerinde yapılan değişikliklerin takip edilmesini ve yapılan değişikliklerin kabul veya reddedilmesini sağlar. Bu komut seçildiğinde karşımıza aşağıdaki pencere gelir. Değişiklikleri vurgula seçildiğinde doküman içerisinde yapılan değişiklikleri izlenmesini sağlar. Değişiklikleri onayla veya geri çevir seçildiğinde dökümanda yapılan değişikliklerin denetlenerek dökümana eklenmesini veya reddedilmesini sağlar. Belgeleri karşılaştır seçildiğinde dökümandaki değişiklikleri vurgulamadan önce farklı kaydederseniz ve daha sonra değişiklikleri vurgulayıp değişiklikleri onaylama veya reddettikten sonra iki dökümanı karşılaştırmanıza olanak sağlar

110 BELGELERİ KARIŞTIR Dökümanınızı diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Bunu için dökümanınızı farklı kaydederek diğer kullanıcıların ulaşabileceği klasörlere kaydedebilirsiniz ve yapılacak değişikliklerin vurgulanmasını isteyebilirsiniz. Daha sonra diğer kullanıcıların üzerinde değişiklik yaptığı dökümanda değişiklikleri reddedebilirsiniz veya değişiklikleri kabul edebilirsiniz ve orijinal dökümanınızla bu dökümanı birleştirerek diğer kullanıcıların fikirlerini dökümanınıza yansıtabilirsiniz. Belge birleştir komutu verildiğinde karşımıza gelen diyalog penceresi aşağıda görülmektedir.

111 OTOMATİK DÜZELT KOMUTU
Otomatik düzelt komutu ile ilk harflerin büyük yapılması caps lock tuşunun yanlışlıkla kullanılması ve hepsinin büyük olması metni yazarken değiştirilmesi gibi tüm ayarların yapıldığı komutlama düzenidir .

112 BELGELERİ BİRLEŞTİR KOMUTU
Dökümanınızı diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz. Bunu için dökümanınızı farklı kaydederek diğer kullanıcıların ulaşabileceği klasörlere kaydedebilirsiniz ve yapılacak değişikliklerin vurgulanmasını isteyebilirsiniz. Daha sonra diğer kullanıcıların üzerinde değişiklik yaptığı dökümanda değişiklikleri reddedebilirsiniz veya değişiklikleri kabul edebilirsiniz ve orijinal dökümanınızla bu dökümanı birleştirerek diğer kullanıcıların fikirlerini dökümanınıza yansıtabilirsiniz. Belge birleştir komutu verildiğinde karşımıza gelen diyalog penceresi aşağıda görülmektedir.

113 BELGELERİ KORU KOMUTU Dökümanınızı paylaştığınız diğer kullanıcıların doküman üzerindeki değişiklik yapmalarına sınırlama getirmeniz sağlar. Bu komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir. İzlenen değişiklikler radyo düğmesi seçilirse değişiklikleri izle komutunu kullanılması, gözden geçirenlerin tüm değişiklikleri vurgulayarak bir dökümanı değiştirmelerine izin verir. Böylece dökümanın yazarı değişiklikleri izleyebilir.

114 Açıklamalar radyo düğmesi seçilirse gözden geçirenlere dökümanın içeriğini değiştirmeden açıklama ekleme izni verir. Formlar radyo düğmesi seçilirse dökümanın form alanları ve korumasız bölümleri dışındaki yerler değişikliklere karşı korunur. Bölümler komut düğmesi bir bölüm için korumayı etkinleştirmek için kullanılır. Paralo alanında belgemize parola vererek belgeyi değişikliklere karşı korumalı hale getiririz. Bu alana parola girdikten sonra tekrar karşımıza gelen parola penceresine parolayı tekrar onaylamamız gerekir. Tamam seçilirse parola aktif hale gelir. Artık belgemiz değişikliklere karşı korumalı duruma gelmiştir. Sonradan belge korumasını kaldırmak istersek tekrar parolamızı girerek korumayı kaldırabiliriz.

115 TARTIŞMA ZAMANINI BELİRLE KOMUTU

116 WEBDE TARTIŞMA KOMUTU

117 ADRES –METİN BİRLEŞTİRME KOMUTU
Bir çok kişiye gönderilecek mektupla bu kişilerin adreslerinin birleştirilmesini sağlar. Bu komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşımıza gelir. Adres mektup birleştirirken üç dosya ile çalışacaktır. Bu dosyalar Asıl belge , Veri kaynağı, Veriyle birleştirilecek belge şeklindedir. Asıl belge içindeki bilgilerin sabit olduğu dökümandır. Asıl belgeyi belirlemek için Yarat komut düğmesini seçtiğimizde aşağıdaki seçenekler karşınıza gelecektir. Bu seçeneklerden;

118 Mektup formları seçildiğinde aşağıdaki pencere kaşımıza gelecektir.
Etkin pencere komut düğmesi seçilirse aktif dökümanınız Asıl Belge olacaktır. Yeni asıl belge komut düğmesi seçilirse yeni hazırlayacağımız doküman Asıl Belge olacaktır. Etkin pencere komut düğmesini seçtiğimizde diyalog penceresi aşağıdaki şekilde değişecektir.

119 Düzenle komut düğmesi seçilirse asıl belge olarak belirlediğimiz dökümanda değişiklik yapabiliriz.
Veri Al komut düğmesi verileri alacağımız dökümanın belirlenmesine olanak sağlayacaktır. Bu komut düğmesi seçildiğinde aşağıdaki seçenekler karşınıza gelecektir. Veri kaynağı yarat seçeneği seçildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir.

120 Alan adı metin kutusuna istediğimiz alan adını girebilirsiniz.
Alan adı ekle komut düğmesi ile metin kutusuna girilen alan adlarının üstbilgi satırındaki alan adları listesine eklenmesini sağlar Alan adı kaldır komut düğmesi ile listeden seçili olan alan adı listeden kaldırılır.Üstbilgi satırındaki alan adları penceresinde alan adları listesi bulunur.Taşı komut düğmesi ile listeden seçili alan adları arasında geçiş yapılır. MS Guery komut düğmesi özel ölçütle eşleşen kayıtlar için veri tabanı arayan Microsoft Query programını başlatır. Alan listesini oluşturduktan sonra Tamam komut düğmesini seçtiğimizde dökümanımızı kaydetmek için faklı kaydet diyalog penceresi karşımıza gelir. Dosyayı kaydettikten sonra aşağıdaki uyarı penceresi karşımıza gelir.

121 ZARFLAR VE ETİKETLER KOMUTU
Zarf ve etiketlerin baskısının hazırlanmasını ve baskının yapılmasını sağlar. Komut verildiğinde iki karttan oluşan aşağıdaki diyalog penceresi karşımıza gelecektir. Buradan; Zarflar Sekmesi Teslim adresi alanına mektubun teslim edileceği adres yazılır. Dönüş adresi alanına mektubu gönderenin adresi yazılır. Yok onay kutsu işaretlenirse dönüş adresi kullanılmayacağını belirtmiş olursunuz.

122 Butonun kullanarak adresleri adres defterinden seçebilirsiniz.
Yazdır komut düğmesi ile hazırlanan zarfın baskısının yapılaması sağlanır. Belgeye ekle komut düğmesi zarfı etkin olan belgenin başına ekler ve böylece zarfı belgeyle aynı zamanda yazdırabilirsiniz. Besleme alanında yazıcınıza beslemenin nasıl yapılacağı belirlenir. Seçenekler komut düğmesi zarf baskısının hazırlanmasını sağlayan seçenekleri içerir. Komut dogmas seçildiğinde karşımıza bir diyalog penceresi gelecektir.

123 Zarf seçenekleri sekmesi
Zarf Boyutu açılır listesinden zarfın boyutu seçilir. Teslim Adresi alanında mektubu alacak kişinin adresinin yazı tipi ve zarf üzerindeki konumu belirlenir. Yazı Tipi komut düğmesi ile teslim adresinin yazı tipi belirlenmesi sağlanır. Soldan kutusundan teslim adresin zarfın soluna olan uzaklığını belirlenir. Üstten kutusundan teslim adresinin zarfın teslim adresin zarfın üstüne olan uzaklığı belirlenir. Dönüş Adresi alanında mektubu alacak kişinin adresinin yazı tipi ve zarf üzerindeki konumu belirlenir. Yazı Tipi komut düğmesi ile dönüş adresinin yazı tipi belirlenmesi sağlanır. Soldan kutusundan dönüş adresin zarfın soluna olan uzaklığını belirlenir. Üstten kutusundan dönüş adresinin zarfın teslim adresin zarfın üstüne olan uzaklığı belirlenir. Yazdırma Seçenekleri Bu sekme düğmesi seçildiğinde karşınıza aşağıdaki seçenekler gelecektir. Besleme yöntemleri alanındaki seçeneklerden zarfınızı yazıcı tepsisine sürmek istediğiniz seçenek belirlenir. Word yazıcınıza uygun olan seçeneği seçecektir.

124 MEKTUP SİHİRBAZI KOMUTU
Hızlı ve kolayca mektup yazmanızı yardım eder. Sihirbaz listelerden seçebileceğiniz sık kullanılan hitap ve kapatış cümleleri gibi mektup öğeleri sağlar. Sihirbaz sık kullanılan mektup biçemlerine dayanarak mektuplarınızı yapılandırmanıza da yardımcı olur. Mektup sihirbazı komutu verildiğinde karşınıza mektup oluşturmanızı sağlayacak dört sekmeden oluşan bir diyalog penceresi karşınıza gelir.

125 Mektup Biçimi Sekmesi Tarih satırı onay kutusu işaretlenirse mektubunuza sistemin tarihini ekleyebilirsiniz. Açılır listeden tarih biçemini seçebilirsiniz. Altbilgiyi ve üstbilgiyi sayfa tasarımına ekle onay kutusu işaretlenirse ikinci sayfa ve takip eden sayfalara alt ve üst bilgi eklenmesini sağlar. Bir sayfa tasarımı seç açılır listesinden mektubunuza uygulamak üzere istediğiniz biçemi seçebilirsiniz. Hazır antet onay kutusunu baskıyı daha önceden hazırlanmış bir antetli kağıda yapacaksınız demektir. Antetin sayfadaki konumu açılır listesinden antetin kağıt üzerinde bulunduğu konumu belirleyebilirsiniz. Antet için gereken boşluk açılır listesinden kağıdınız üzerindeki antet için gerekli boşluğu seçebilirsiniz.

126 Alıcı Bilgisi Sekmesi Alıcı bilgisi sekmesi tıklandığında karşımıza aşağıdaki diyalog pencere gelir. Butonu kullanılarak adres defterinden adres seçilebilir. Alıcının adı açılır listesinden daha önceden girdiğimiz alıcı isimlerinden birini seçebiliriz. Teslim adresi alanına mektubu alacak kişinin adresi girilir. Selamlama alanından selamlama seçeneğinizi belirleyebilirsiniz. Yandaki seçenekleri değiştirerek selamlama hitap şeklini değiştirebilirsiniz.

127 Gönderici Bilgisi Sekmesi
Gönderici bilgisi sekmesi seçilirse kaşımıza aşağıdaki diyalog penceresi gelir Gönderenin adı açılır listesinden gönderenin adını seçebilir veya yeni bir isim girebiliriz. Dönüş adresi alanına gönderenin adresini girebiliriz.Yok onay kutusu seçilirse gönderenin adresi kullanılmaz.Kapanış tümcesi açılır listesinden mektubun kapanış cümlesi seçilir veya yeni bir cümle girebiliriz İş ünvanı açılır listesinden gönderenin iş ünvanı seçilir veya yeni bir ünvan girebiliriz. Şirket açılır listesinden gönderenin bağlı bulunduğu şirket ismi seçilebilir veya yeni bir şirket ismi girebiliriz. Yazar/yazan baş harfleri açılır listesinden yazarın isminin baş harfleri seçilebilir veya yenisini girebiliriz. Kapsam onay kutusunu seçerseniz mektubunuza kapsam ekleyebilirsiniz.

128 MAKRO KOMUTU

129 MAKRO – MAKRO KAYDET KOMUTU

130 MAKRO –GÜVENLİK KOMUTU

131 ŞABLONLAR VE EKLENTİLER KOMUTU
Etkin dökümanınıza farklı şablonları eklemenizi dolayısıyla daha gelişmiş bir çalışma alanı sağlamanıza olanak sağlayacaktır. Şablonlar ve eklentiler komutu verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşımıza gelecektir. Belge şablonu aktif dökümanınızı uygulanan şablonun görüldüğü alandır. Belge biçimlerini otomatik güncelleştir onay kutusu işaretlenirse dökümanı her açtığınızda iliştirilmiş şablondaki biçemlerle etkin belgedeki biçemleri eşleştirmek için kullanılır .

132 ÖZELLEŞTİR KOMUTU ARAÇ ÇUBUKLARINI EKRANA ALMAK EKRANDAN KALDIRMAK
Word ekranında gördüğünüz araç çubuklarından istediğinizi ekleyebilir ,yine istenileni kaldırabiliriz. Bunu yapmak için ; Görünüm –araç çubukları-özelleştir komutunu tıklayınız Yandaki menü ekrana gelince de tıkla-malarla istenilen seçenekleri seçebiliriz .

133 SEÇENEKLER KOMUTU Word programınız ile ilgili tüm seçenekleri belirlemenize olanak sağlayan bir komuttur. Seçenekler komutu verildiği zaman karşımıza aşağıdaki diyalog penceresi gelir.

134 Görünüm Sekmesi Vurgu onay kutusu işaretlenirse vurgulanmış metinlerin görülmesini sağlar. Yer işaretleri onay kutusu işaretlenirse dökümandaki yer imleri [ ] parantez içinde görüntülenir. Ancak baskıda çıkmaz. Durum çubuğu onay kutusu işaretlenirse durum çubuğunuz ekranın en alt satırında görüntülenir. Ekran ipuçları onay kutusu işaretlenirse mouse ile açıklamalar üzerinde dolaştığınızda kullanıcının bıraktığı açıklamaları görebilirisiniz. Canlandırılmış metin onay kutusu işaretlenirse metin canlandırılmasını ekranda görüntüler. Yatay kaydırma çubuğu onay kutusu işaretlenirse yatay kaydırma çubuğunuz görüntülenir. Dikey kaydırma çubuğu onay kutusu işaretlenirse dikey kaydırma çubuğunuz görüntülenir. Resim yer tutucuları onay kutusu işaretlenirse dokümandaki grafiklerin yerinde boş kutu görüntülenir. Alan kodları onay kutusu işaretlenirse dökümanınız içinde alan sonuçlar yerine alan kodları görüntülenir. Alan gölgelendirme açılır listesinden alan gölgelendirmesini seçebilirsiniz. Gölgelendirme baskıda çıkmaz.

135 GENEL SEKMESİ Bu sekmedeki bölümler aşağıda anlatılmıştır.
Arka planda yeniden sayfalandır onay kutusu işaretlenirse siz çalışırken belgeyi otomatik olarak yeniden sayfalandırır. Baskı düzeni görünümde varsayılandır. Mavi arka plan beyaz metin onay kutusu işaretlenirse arka alan mavi metnin ise beyaz görünmesini sağlar. Sesli olarak uyar onay kutusu işaretlenirse belirli word işlemlerine ses eklenir. Canlandırma ile geri besleme sağla onay kutusu işaretlenirse word içerisinde mouse hareketleri canlandırılır. Açılışta dönüşümleri onayla onay kutusu işaretlenirse word başka uygulamalarda oluşturulan dosyayı açarken dönüştürücüyü seçmenizi sağlar. Açılışta otomatik olarak bağlantıları onay kutusu işaretlenirse dökümanınızı her açtığınızda başka dosyalara bağlantılı olan bilgileri otomatik olarak güncelleştirir. Ek olarak postala onay kutusu işaretlenirse dosya menüsünden posta alıcısına gönder komutunu seçtiğinizde geçerli dökümanı bir elektronik posta iletisine gönderir . Son kullanılan dosyalar listesi onay kutusu işaretlenirse dosya menüsünde son kullanılan kaç dosyanın listelenmesi gerektiğini belirleyebilirsiniz. Ölçü birimi açılır listesinden kullanmak istediğiniz ölçü birimini seçebilirsiniz.

136 DÜZEN SEKMESİ Yazılan seçilenin yerini alsın onay kutusu işaretlenirse bir metin parçası seçili iken yazılırsa seçili metin parçası silinir yazılanlar yerini alır. Sürükle ve bırak ile metin düzenle onay kutusu işaretlenirse seçili metin parçası mouse ile sürüklenerek taşınabilir veya CTRL tuşuna basılı iken mouse ile sürüklenerek kopyalanabilir. Yapıştırmak için INS tuşunu kullan onay kutusu işaretlenirse pano içeriği INS tuşu kullanılarak dökümana yapıştırılabilir. Üzerine yazma modu onay kutusu işaretlenirse yazılan karakterler dökümandaki metnin üzerine yazılır. Akıllı kesme ve yapıştırmayı kullan onay kutusu işaretlenirse metin silindiğinde fazla boşlukları kaldırır veya panodan metin eklediğiniz boşluklar ekler. Sekme ve geriyi sol girintide ayarla onay kutusu işaretlenirse sekme ve geri al tuşuna bastığınızda sol girintiyi artırır veya azaltır. Vurgula büyük harf kullan ( Fransızca) onay kutusu işaretlenirse Fransızca olarak hazırlanan dökümanda Fransızca vurgulu harflerini vurgular. Otomatik klavye değişimi onay kutusu işaretlenirse klavye dilini değiştirmenize izin vermez.

137 YAZDIRMA KUTUSU Taslak çıktısı onay kutusu işaretlenirse doküman çıktısının hızlı olması için biçimlendirme en alt düzeyde dikkate alınacaktır. Alanları güncelleştir onay kutusu işaretlenirse baskı yapılırken dökümandaki tüm alanlar güncelleştirilir. Bağlantıları güncelleştir onay kutusu işaretlenirse baskı sırasında dökümandaki tüm bağlantılar güncelleştirilir. A4 kağıdı için yeniden boyutlandır onay kutusu işaretlenirse bazı ülkelerde standart kağıt boyutu letter bazılarında ise A4 tür. Başka bir ülkenin standart kağıt boyutuna göre ( örneğin letter ) biçimlendirilmiş belgelerin word tarafından otomatik olarak kendi ülkenizin kağıt boyutuna göre ( örneğin A4 ) ayarlanmasını sağlar. Arka planda yazdırma onay kutusu işaretlenirse dökümanın çıktısı alınırken siz çalışmanıza devam edebilirsiniz. Postscript’i metin üzerine yazdır onay kutusu işaretlenirse dönüştürülmüş word for macintosh dökümanının içindeki postscript kodu belge metninin altı yerine üst tarafına yazılır. Yazdırma sırasını ters çevir onay kutusu işaretlenirse yazdırma son sayfadan başlar. Belge özellikleri onay kutusu işaretlenirse dökümanı yazdırdıktan sonra belgenin özet bilgilerini ayrı bir sayfaya yazdırır.

138 KAYDETME SEKMESİ Her zaman yedekle onay kutusu işaretlenirse her kaydettiğimizde dökümanımızın bir yedeğini çıkarır ve bir öncekini iptal eder. Yedek dosya uzantısı .bak ‘tır. Hızlı kaydetme yapabilsin onay kutusu işaretlenirse dosyanız kaydedilirken yalnızca değişiklikler kaydedilir böylece kayıt işlemi hızlı olur. Belge özelliklerini sor onay kutusu işaretlenirse doküman ilk kez kaydedilirken kullanıcıya belge özellikleri sorulur. Normal şablonu kaydetmeden önce sor onay kutusu işaretlenirse dökümandan çıkılırken varsayılan olarak kullanıcı tarafından belirlenen seçeneklerin normal şablona kaydedilip kaydedilmeyeceği sorulur. True type yazı tiplerini karşılaştır onay kutusu işaretlenirse doküman ile birlikte dokümanı yaratmak için kullanılan True type yazı tiplerini saklar. Yalnızca kullanılan karakterleri katıştır onay kutusu işaretlenirse dökümanınızdaki True type yazı tipleri için yalnızca belge içinde gerçekten kullandığınız yazı tipi biçemlerini katıştırır. Verileri yalnızca formlar için kaydet onay kutusu işaretlenirse ekran formuna girilen verileri veri tabanı içinde kullanabilmeniz için sekmeyle sınırlı tek bir kayıt olarak kaydeder.

139 YAZIM DENETİMİ VE DİLBİLGİSİ SEKMESİ
Yazarken yazımı denetle onay kutusu işaretlenirse yazarken otomatik yazım denetimi yapılır ve yanlış yazılan kelimeler imlenir. Bu belgedeki yazım hatalarını gizle onay kutusu işaretlenirse yanlış yazılan kelimelerin altındaki dalgalı kırmızı çizgiler kalkacaktır. Her zaman düzeltmeler öner onay kutusu işaretlenirse otomatik yazım denetimi yapılırken yanlış yazılan kelimeler için alternatif önerilerin listelenmesini sağlar. Yalnızca ana sözlükten öner onay kutusu işaretlenirse doğru yazımları yalnızca ana sözlükten önerir. Büyük harf ile yazılmış sözcükleri yoksay onay kutusu işaretlenirse büyük harfle yazılmış kelimeler yazım denetimi dışında tutulur. Numaralı sözcükleri yoksay onay kutusu işaretlenirse rakam içeren kelimeler yazım denetimi dışında tutulur. İnternet ve dosya adreslerini yoksay onay kutusu işaretlenirse internet ve dosya adresleri yazım denetimi dışında tutulur. Özel sözlük açılır listesinden kullanmak istediğiniz bir sözlük seçebilirsiniz. Sözlükler komut düğmesini kullanarak (özel sözlük) yeni bir sözlük ekleyebilirsiniz.

140 DEĞİŞİKLİKLERİ İZLE SEKMESİ
Eklenen metin alanından eklenen metnin işaret açılır listesinden işaretini, renk açılır listesinden rengini belirleyebilirsiniz. Silinen metin alanından silinen metnin işaret açılır listesinden işaretini, renk açılır listesinden rengini belirleyebilirsiniz. Değiştirilen biçimlendirme alanından değiştirilen biçimlendirmenin işaret açılır listesinden işaretini, renk açılır listesinden rengini belirleyebilirsiniz. Değiştirilen çizgiler alanından değiştirilen çizgilerin işaret açılır listesinden işaretini, renk açılır listesinden rengini belirleyebilirsiniz. Ön izleme bölümlerinden yapılan değişiklere ait görünümleri ön izleme bölümünden görebilirsiniz.

141 KULLANICI BİLGİSİ SEKMESİ
Kullanıcının adının, adını ilk harflerinin ve adresinin görüldüğü ve isterse kullanıcı bilgilerinin değiştirebileceği bilgi sekmesidir. UYUMLULUK SEKMESİ Yazı tipini değişimi komut düğmesi geçerli doküman içinde kullanılmayanlarla sisteminizdeki kullanılabilir yazı tiplerini eşleştirir. Önerilen seçenekler açılır listesinden görüntü seçeneklerini ayarlamak istediğiniz sözcük işleme programını seçebilirsiniz. Seçenekler listesinden geçerli doküman için istediğiniz görüntü seçeneklerini belirleyebilirsiniz. Belirlenen seçenekler yalnızca Word içinde çalışırken dökümanınızın nasıl görüneceğini belirler. Dökümanınız kalıcı olarak değişmez. Varsayılan komut düğmesi seçilirse karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir.

142 TABLO MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.TABLO ÇİZ DÖNÜŞTÜR 2.EKLE SIRALA 3.SİL FORMÜL 4.SEÇ KILAVUZ ÇİZGİ GİZLE 5.HÜCRELERİ BİRLEŞTİR 15.TABLO ÖZELLİKLERİ 6.HÜCRELERİ BÖL 7.TABLO BÖL 8.OTOMATİK TABLO BİÇİMİ 9.OTOMATİK SIĞDIR 10.BAŞLIK SÜTUN YİNELEMESİ

143 TABLO ÇİZ KOMUTU Tablo çiz düğmesi herhangi bir tablo çizmek için tıklanır . Bu düğme tıklandıktan sonra ,tablo çizilecek alana gelip farenin sol düğmesini tıklayıp bırakmadan sağa sola aşağı yukarı sürükleyerek tablo oluşturabilirsiniz . Bir tablo çizilirken tablo çiz düğmesi basılı iken tıklayıp sürükleyerek tablo oluşturabilirsiniz . Çizilen tabloda i silgi düğmesini tıklayarak çizdiğiniz çizginin istenilen yerini silebilmekteyiz .silgi düğmesini tıkladıktan sonra , bir sınır kenarı boyunca kenarlık üzerinde ilerlediğinizde , bu kenarlık silinecektir .

144 Komut kullanıldığında ekrana gelecek olan tablo ve kenarlıklar araç çubuklarının anlamı şu şekildedir. Dökümanda sürüklediğiniz yere bir tablo ekler. Tabloyu eklemek için fareyi sürükledikten sonra hücreleri, sütunları veya satırları eklemek için fareyi tblonun içine sürükleyin. Tablonun bir hücresini kaldırır ve bitişik hücrelerin içerikleriyle birleştirir. Hücrenin bir kenarlığı varsa, Word kenarlığı kaldırır ancak hücreleri birleştirmez. Silgi simgesini tıklatın ve sonra tablonun istemediğiniz hücrelerinin çizgileri ve kenarlıkları üzerine silgiyi sürükleyin. Seçilen çizgi için istediğiniz biçemi ve kalınlığı seçebilirsiniz. Seçilen nesnedeki kenarlık için istediğiniz genişliği seçebilirsiniz. Seçilmiş kenarlığın rengini seçebilirsiniz. Seçilen metne, paragraflara, hücrelere, resimlere veya başka nesnelere kenarlık ekler veya varolan kenarlığı kaldırır. Seçilen nesneye dolgu rengini veya dolgu etkisini ekler veya varolanı değiştirir veya kaldırır. Dolgu etkileri, gradyan, doku, desen ve resmi dolgularını içerir. Yeni bir tablo veya aktif tabloya ekleme, silme gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan seçenekleri içerir. Seçilen bitişik hücrelerin içeriklerini tek bir hücrede birleştirir.

145 Seçilen hücreleri girdiğiniz satır ve sütun sayısına böler.
Yatay düzenlenen metni, tablonun hücresinin üstüne, üstü ve altı arasında ortalı ve altına göre hizalanmasını sağlayan seçenekleri içerir. Hücre birden çok paragraf içeriyorsa, hücredeki tüm metni seçin. Seçilen satır veya hücrelerde eşit satır yüksekliği ayarlar. Seçilen satır veya hücrelerde eşit sütun yüksekliği ayarlar. Biçimleri önceden tanımlı kenarlıkları ve gölgelemeyi de içerecek şekilde otomatik olarak tabloya uygular. Tabloyu, tablo hücrelerinin içindekilerin tabloya sığacağı şekilde otomatik olarak yeniden boyutlandırır. Metin kutusundaki, hücredeki veya çerçevedeki metin yatay olarak, soldan sağa doğru düzenler. Ekleme noktasını içeren sütunu kullanarak, seçili öğeleri alfabenin başından, en küçük sayıdan ya da en önceki tarihten itibaren sıralar; önceden ayarlanan başka sıralama seçenekleri de geçerlidir. Ekleme noktasını içeren sütunu kullanarak, seçili öğeleri alfabenin sonundan en büyük sayıdan ya da en sondaki tarihten itibaren sıralar;önceden ayarlanan başka sıralama seçenekleri de yine geçerlidir. Ekleme noktasını içeren hücrenin üstüne veya soluna tablo hücrelerindeki değerlerin toplamını hesaplayan ve görüntüleyen bir =(formül) alanı ekler.

146 TABLO EKLE KOMUTU Yeni bir tablo veya daha önceden eklenmiş olan tabloya; satır sütun ve hücre eklenmesini sağlayan seçenekleri içerir. Komut seçildiğinde aşağıdaki alt seçenekler karşınıza gelecektir. Dokümanınıza yeni bir tablo eklemenizi sağlar. Komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir.

147 Sütun sayısı kutusuna tablonuzda bulunmasını istediğiniz sütün sayısını girebilirsiniz.
Satır sayısı kutusuna tablonuzda ulunmasını istediğiniz satır sayısını girebilirsiniz. Sabit sütun genişliği radyo düğmesini seçerseniz sütunlarınız sabit genişlikli olacaktır ve yan taraftaki kutudan sütün genişliğini belirleyebilirsiniz. İçindekilere göre otomatik sığdır radyo düğmesi seçilirse sütun genişliğiniz hücrelere girdiğiniz metne göre değişecektir. Pencereye otomatik sığdır radyo düğmesi seçilirse tablonuz genişliği dokümanınızın genişliği kadar genişlikte olacaktır. Otomatik biçim komut düğmesi kullanılarak tablonuza otomatik bir tablo biçimi verebilirsiniz. Yeni tablolar için varsayılan olarak ayarla onay kutusu seçilirse yapmış olduğunuz ayarlar daha sonra yapacağınız tablolar içinde geçerli olacaktır. Sola sütun Seçilmiş olan yataydaki hücre sayısı kadar seçilmiş hücrelerin hemen soluna sütun ekler. Sağa sütun Seçilmiş olan yataydaki hücre sayısı kadar seçilmiş olan hücrelerin hemen sağına sütun ekler.

148 TABLO SİL Tablo, satır sütun veya hücre silinmesini sağlar.
Komut seçildiğinde aşağıdaki seçenekler karşınıza gelecektir. Tablo: Tablonun silinmesini sağlar. Sütunlar: Seçilmiş olan sütunların silinmesini sağlar. Satır: Seçilmiş olan satırın silinmesini sağlar. Hücre: Seçilmiş olan hücrelerin, satırların ve sütunların silinmesini sağlar.

149 TABLO SEÇ Tablo, satır, sütun ve hücre seçmek için kullanılır. Komut seçildiğinde aşağıdaki alt seçenekler karşınıza gelecektir. Tablo: Tablonun tamamının seçilmesini sağlar. Sütun: İmlecin bulunduğu sütunun tamamını seçer. Satır: İmlecin bulunduğu satırın tamamını seçer. Hücre: İmlecin bulunduğu hücreyi seçer.

150 HÜCRELERİ BİRLEŞTİRMEK Oluşturduğunuz bir tabloda birden çok hücre bulunuyorsa , bu hücreleri tek hücreye indirebilirsiniz . Bu işlemi sırasıyla uygulayalım Önce altı hücre ve iki satırdan oluşan bir tablo oluşturalım , içerisine aşağı-da belirtilen yazıyı yazalım ve tabloyu seçtikten sonra kalın düğmesine basalım . Yaşanmakta Olduğumuz Bu çağ Enformasyon (bilgi) Çağıdır Bütün sosyal ve ekonomik Organizasyonlar Bilgisayarla Birbirine bağlanmıştır Şimdide bu tabloyu seçip ,hücreleri birleştir düğmesine basalım . Hücreler aşağı-daki biçime dönüşecektir . Yaşamakta olduğunuz bu çağ enformasyon bilgi çağıdır bütün sosyal ve ekonomik organizasyonlar

151 HÜCRELERİ BÖLMEK Hücre böl ile, bir veya daha fazla sayıdaki hücreden oluşan bir tablonun hücre sayısı arttırılabilir . Yine örnek tabloya baktığımızda tek hücreye dönüşen bu tabloya hücre eklemek için bu komutu seçelim . Yaşamakta Olduğumuz Bu çağ Enformasyon (Bilgi) Çağıdır Bu tablo için böl işlemini uyguladığımızda 2 satır ve 5 sütuna çevirelim . Tablo sonra aşağıdaki şekilde oluşacaktır . Yaşamakta Olduğumuz Bu çağ Enformasyon(bilgi) Çağıdır.

152 TABLO BÖL İmlecin bulunduğu yerden tabloyu böler.

153 OTOMATİK TABLO BİÇİMLENDİRMEK Oluşturduğunuz tabloya , hazır mevcut biçimlerden birisini vermek için bu düğme tıklanır . Aşağıdaki gibi yeni bir tablo oluşturalım,daha sonrada bu tabloyu seçelim . 1995 yılı 1996 yılı 1997 yılı İTHALAT 20 40 55 İHRACAT 15 25 DIŞ AÇIK -5 -15 Tabloyu seçtikten sonra ,şimdi de otomatik biçimlendir düğmesine basalım . Açılan iletişim kutusundan istediğimiz biçimi seçip tamam tıklanır . Tabloya biçim vermek için yandaki iletişim kutusunda biçimler kutusundan klasik 4 tıklanarak tamam düğmesine basıldığında yukarıdaki örnek için çizilen tablo istediğimiz şekle dönüşmüş olacaktır . 1995 yılı yılı yılı İthalat İhracat Dış açık

154 OTOMATİK SIĞDIR Tablonun, satırların ve sütunların genişliğini ve yüksekliğini belirlemenizi sağlayan seçenekleri içerir. Komut seçildiğinde aşağıdaki alt seçenekler karşınıza gelecektir. İçeriğe Otomatik Sığdır: Tablonun genişliği hücrelerin içindeki metne göre otomatik olarak ayarlanır. Pencereye Otomatik Sığdır: Tablonun genişliğini dökümanın genişliğini kaplayacak şekilde ayarlar. Sabit Sütun Genişliği: Sütun genişliğini sabitler. Satırları Düzgün Dağıt: Seçilen satır veya hücrelerde eşit satır yüksekliği ayarlar. Sütunları Düzgün Dağıt: Seçilen sütun veya hücrelerde eşit sütun yüksekliği ayarlar.

155 Başlık Sütun Yinelemesi
Hazırlanan tablo birden fazla sayfa uzunluğunda ise başlık satırının her sayfada tablonun ilk satırında yazılmasını sağlar. Komut seçildiğinde sol tarafında  işareti görülecektir.

156 DÖNÜŞTÜR Metni tabloya veya tabloyu metne dönüştürmenizi sağlar.
Komut seçildiğinde aşağıdaki alt seçenekler karşınıza gelecektir. Metni Tabloya: seçilmiş olan metni belirli koşullar altında tabloya dönüştürülür. En büyük sorun metnin hücrelere ayırma işlemidir. Genellikle metin tabloya dönüştürülürken otomatik tablo biçimleri kullanılır. Komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir. Ayrı metin alanından metnin hücrelere hangi kritere göre yerleşeceğini seçebilirsiniz. Paragraf radyo düğmesi seçilirse paragrafı hücre içerisine yerleştirir. Sekmeler radyo düğmesi seçilirse sekmeler ile ayrılan metin parçaları ayrı ayrı hücrelere yerleştirilirler. Noktalı virgül radyo düğmesi seçilirse noktalı virgül ile ayrılan metin parçaları ayrı ayrı hücrelere yerleşirler. Diğer radyo düğmesi seçilirse kullanılacak kriter simgesini belirtmelisiniz.

157 Paragraf işaretleri radyo düğmesi seçilirse her hücredeki metni bir paragraf olacak şekilde tabloyu metne dönüştürür. Sekmeler radyo düğmesi seçilirse hücreler içindeki metinler arasına sekmeler bırakarak tabloyu metne dönüştürür. Noktalı virgül radyo düğmesi seçilirse hücreler içindeki metinler arasına noktalı virgül koyarak tabloyu metne dönüştürür. Diğer radyo düğmesi seçilirse hücreler içindeki metinler arasına kullanıcının belirlediği işareti koyarak tabloyu metne dönüştürür. Aşağıda bir tablo ve metne dönüşmüş hali görülmektedir.

158 SIRALA KOMUTU Tablo içindeki bilgilerin belirli ölçütlere göre sıralanmasını sağlar. Komut verildiğinde sıralama ölçütünü belirleyeceğiniz bir diyalog penceresi karşınıza gelecektir. Sırala ölçütü açılır listesinden sıralamada temel alacağınız sütunu seçebilirsiniz. Sonra açılır listesinden; sıralamada temel olarak kullandığınız sütunda aynı alan bilgilerin hangi sırada sıralanacağını belirlemek için ikinci sıralama kriteri olacak sütunu seçin. Daha sonra açılır listesinden ilk iki ölçütünüzde de aynı olan bilgilerin kendi aralarında sıralanması için üçüncü sıralama kriteri olan bir sütun seçin.

159 Tür açılır listesinden sütundaki bilgilerin türünü belirleyebilirsiniz.
Artan radyo düğmesi seçilirse sıralama küçükten büyüğe doğru yapılır. Azalan radyo düğmesi seçilirse sıralama büyükten küçüğe doğru yapılır. Başlık satırı var radyo düğmesi seçilirse tablonun ilk satırı sıralama ölçütünün belirlendiği listelere yerleşir ve sıralama bu satıra göre yapılır. Başlık satırı yok radyo düğmesi seçilirse tablodaki tüm satırlar sıralamaya dahil edilir ve sıralama ölçütlerinin belirlendiği açılır listelerde sütun 1, sütun 2 gibi sütun sayısı kadar sıralama ölçütleri bulunacaktır. Seçenekler sıralama ile ilgili seçenekleri belirlemenizi sağlar. Daha çok tablo metne dönüştürüldüğünde kullanılır. Bu komut düğmesi seçildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir.

160 FORMÜL KOMUTU Tablonuzdaki hücrelerin içindeki bilgilerle ilgili basit aritmetik işlem yapmanıza olanak sağlar. Komut verildiğinde aşağıdaki diyalog penceresi karşınıza gelecektir. Formül metin kutusuna kullanmak istediğiniz formülü girebilir veya işlev yapıştır açılır listesinden basit matematiksel fonksiyon seçebilirsiniz. Sayı biçimi açılır listesinden sayı biçiminizi seçebilirsiniz. İşlev yapıştır açılır listesinden kullanmak istediğiniz fonksiyonu seçebilirsiniz. Yer işareti yapıştır açılır listesinden hesaplamada kullanmak için hücrelerin yer imlenmiş bir aralığını seçmenizi sağlar.

161 KLAVUZ ÇİZGİLERİ EKRANA ALMAK KALDIRMAK
Tabloya kenarlık vermediğimizde , hafif silik renkte tablo kenarlık çizgileri görülür . Bu çizgiler klavuz çizgiler olarakta adlandırılır ve çizgileri görerek işlem yapmaya yaramaktadır . Normalde bu çizgiler çıktı alınırken kağıda çıkmazlar . Tablo menüsünden klavuz ( Klavuz çizgilerini göster - gizle) onaylandığında , tablo çizgileri ekranda gözükecek . Tekrar klavuz tıklayarak onay kaldırıldığında da tabloların klavuz çizgileri ekranda görüntülenmeyecektir.

162 Tablo Özellikleri Tablonuzun doküman üzerinde metne göre konumunu belirlemenizi, tablo içinde satırların, sütunların ve hücrelerin özelliklerinin belirlenmesini sağlar. Komut verildiğinde dört karttan oluşan bir diyalog penceresi karşınıza gelecektir. Tercih edilen genişlik onay kutusunu işaretlerseniz tablonuzun genişliğini belirleyebilirsiniz. Tablo genişliği için kullandığınız ölçü birimini birim açılır listesinden seçebilirsiniz. Hizalama alanından tablonuzun yatayındaki konumunu belirleye bilirsiniz. Bu alandaki seçenekler aşağıdaki gibidir. Sola kutusunu seçerseniz tablonuz sola dayalı olacaktır.

163 PENCERE MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.YENİ PENCERE 2.TÜMÜNÜ YERLEŞTİR 3.BÖL 4.BELGE 1

164 YENİ PENCERE: Aktif olan pencereden bir tane daha açılmasını sağlar. Aktif olan pencere Belge2 ise ( kaydedilmediği varsayılmaktadır ) bu komut kullanıldığında bu pencrenin bir benzeri olan Belge2:2 isimli yeni bir pencere açılmasını sağlar. Bu durumda aktif dökümanın adı Belge2:1 ‘ e dönüşecektir. İşleme devam ettikçe bu belge isimleri sırasıyla 2:3, 2:4 biçiminde numaralandırılacaktır. Yeni pencere oluşturmanın kullanıcıya sağlayacağı fayda, aynı dökümanı birden fazla dökümanmış gibi taklit edebilmesidir. Herhangi birinde yapılan işlem diğerlerine de yansıyacaktır.

165 TÜMÜNÜ YERLEŞTİR: Açık olan pencerelerin ekrana yatay olarak yerleştirilmesini sağlar. Böylece kulanıcı aynı anda birden fazla dökümanı takip edebilir.

166 Aktif dökümanın iki pencerede kontrol edilmesini sağlar
Aktif dökümanın iki pencerede kontrol edilmesini sağlar. Komut verildiğinde ekranın ortasında ve altında yatay kaydırma çubukları ve iki adet dikey kaydırma çubuğu oluşacaktır. Dökümanı bölerek aynı anda dökümanın farklı noktalarını görme imkanı ortaya çıkacaktır. Dikey kaydırma çubukları ile doküman üzerinde hareket edebilirsiniz. BÖL BÖLMEYİ KALDIR Döküman bölünmüşse Böl komutu Bölmeyi kaldır biçimine dönüşecektir. Bölmenin kaldırılmasını sağlar.

167 LİSTE Pencere menüsünün alt kısmında görülen listeye denir. Bu listede o anda açık bulunan dökümanların adı listelenmektedir. Bu dökümanlardan sol tarafında “ √ ” işareti bulunan doküman aktif dökümandır. Listeden seçilen doküman aktif doküman olacaktır. Yukarıda da görüldüğü gibi aktif belge ”Tunod” isimli belge olup işlemler bu belge üzerinde yapılmaktadır. Diğer belgelerin açık olduğu ancak kullanımda olmadıklarını söyleyebiliriz..

168 YARDIM MENÜSÜNÜN ALT MENÜLERİ
1.MİCROSOFT WORD YARDIMI 2.OFFİCE YARDIMCISINI GİZLE 3.BU NEDİR ? 4.WEBDE OFFİCE 5.ALGILA VE ONAR 6.MİCROSOFT WORD HAKKINDA

169 MİCROSOFT WORD YARDIMI F1
Office 2000 ; Internet Explorer 4.0 ve Windows 98 ile sahneye çıkan Hypertext Help motorunu ( Hh.exe ) kullanıyor. Tamemen genişletilmiş bu yardım penceresi iki bölüme sahiptir. Sol tarafta yer alan gezinti çerçevesi yardım bilgisine ulaşmak için farklı yöntemler öneren üç sayfa içeriyor. Sağ taraftaki başlık çerçevesi o anda seçili olan başlığın içeriğini görüntülüyor. Yardım penceresinin sol üst tarafında yer alan göster / gizle düğmesi gezinti çerçevesinin gösterilip gösterilmeyeceğini de denetliyor.Ancak varsayılan durumda Office kurulumunda bu görünüme kavuşmak için Office Yardımcısı ile yüzleşmek zorundasınız.

170 YARDIM MENÜSÜ Office 2000, büyük bir pazara hitap eden bir yazılım programı için şimdiye dek oluşturulmuş en kapsamlı yardım sistemi ile gelmiştir.Yardım sistemi birbirinden bağımsız üç bileşenden oluşmaktadır. Kapsamlı bir dizinin de yer aldığı yardım içeriğinin kendisi: Yardım başlıklarının her biri, HTML kodunda yazıldığından dolayı, Web sayfası gibi görünmekte ve davranmaktadır. Sihirbazlı yardım adı verilen doğal – dil tabanlı bir arama makinesi: Doğal dil teknolojisi hala emekleme döneminde olmasına rağmen, bazı durumlarda Sihirbazlı yardım, anahtar kelime araştırmalarıyla elde edilemeyen bilgileri bulabilmektedir. Office yardımcısı: Yardım bilgileri ile kullanıcı arasında bağ kurmaya çalışan bu “sosyal arayüz” kullanıcının bir rehberi olarak da düşünülebilir. Bu zengin arabirim araçları topluluğu, aradığınız cevaplara nasıl ulaşabileceğinize ilişkin çeşitli seçenekler sunmaktadır. Örneğin Doğal dil arama makinesinden yararlanmak için Office Yardımcısını kullanmak zorunda değilsiniz. Ayrıca Office Yardımcısı ile ya da o olmaksızın anahtar kelimelerden oluşmuş bir listede araştırma yaparak da yardım sistemini kullanabilirsiniz. Eğer On – Line yardım sisteminde aradığınız cevabı bulamazsanız, ileri düzeyde birkaç destek seçeneğine de sahipsiniz.

171 YARDIM KONULARI LİSTESİ
OFİS YARDIMCISI YARDIM KONULARI LİSTESİ OFİS YARDIMCISI Office Yardımcısını görmek yada F1 tuşuna basmak ve hatta problemin söz konusu olduğu programı açmak zorunda kalmadan yardım dosyalarına doğrudan erişebilirsiniz. Herhangi bir Office Yardım dosyasına anında erişebilmek için bu dosyanın derlenmiş HTML dosyasını araştırın ve bu dosya ismini belirten bir kısayol oluşturun.

172 OFFİCE YARDIMCISI: Bir komut hakkında yardım araştırması yapmak için, konuyla ilgili anahtar kelimeleri veya probleminizi yazınız ve Ara düğmesine tıklayınız. Sorgunuzla ilgili altı veya daha fazla sonuç olduğunu varsayarsak, Yardımcı ilk balonda beş cevabı ve bir Daha fazlasına bak düğmesini görüntüler. Daha fazlasına bak düğmesine tıkladığınızda asistan sonraki dört sonucu görüntüler. Asistanın gerçekte kaç tane sonuca ulaştığından bağımsız olarak, bu listedeki dokuz başlığın altında, üzerinde Yukarıdakilerin hiç biri değil, web’de ek yardım ara yazan bir düğme göreceksiniz. Office yardımcısı, Sihirbazlı yardımdan aldığı maksimum dokuz araştırma sonucunu gösterir. Aradığınız cevap bu dokuz madde içerisinde yoksa, otomatik olarak Web’e atlayıp orada araştırma yapmak yerine, Sihirbazlı yardımın size sunabileceği tüm cevaplardan oluşan listeye ulaşmanız gerekecektir.

173 YARDIM SİHİRBAZI Sihirbazlı Yardım : Sihirbazlı Yardım Microsoft’un doğal dil yardım arama motoru, sorularınızı tam cümleler halinde veya sadece birkaç anahtar kelime ile belirtmenize imkan sağlar. Office Yardımcısı ve Sihirbazlı Yardım cevapları bulmak için aynı program kodunu kullanır; ikisi arasındaki en büyük fark sorunuza karşılık size verilen cevap sayısıdır. Bu kısımdan istenilen yardım konuları getirlebilir. İpuçları, Seçenekler gibi özellikler kullanıcının yazım işlemini kolaylaştıracaktır. Office Yardımcısı kullanılabilir durumda iken Sihirbazlı yardım aracılığıyla iş görmeye çalışmak gereksiz derecede karmaşık bir iştir. Office yardımcısına bir soru yöneltin, Ara düğmesine tıklayın ve bir yardım konusunu seçin.

174 YARDIM İÇERİĞİNİ TARAMAK
Yardım içerini taramak :Tam bir Office 2000 kurulumu Program Files ( Program Klasörünüzün değişik köşelerine düzinelerce yardım dosyası saçar. Bu dosyaların her birinin az çok mantıksal bir sırada ancak bir kitap rastlayacağınızdan farklı başlıklar halinde düzenlenmiş bir içeriği vardır.

175 ALGILA VE ONAR KOMUTU Ayrıca Web üzerinden yardımın sağlandığı Web yardım seçeneği ile kullanıcıların sorunlarına sürekli güncellenen bilgilerle çözümler getirilebilmektedir. Word’ un sunduğu imkanların en verimli şekilde kullanılması kulanıcıların üzerinde çalışacakları belgeler, Web sayfa tasarımları,Makrolar, etiketler gibi uygulamalarla yapılacak çalışmalarla olacaktır.

176 İçindekiler penceresini kullanarak bilgi taramak sıkıcı olabilir
İçindekiler penceresini kullanarak bilgi taramak sıkıcı olabilir.ancak bu şekilde araştırmanız gerektiğinin farkında olmadığınız bilgilere bile ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu liste belirli bir konu ile ilgisi olan ve diğer araştırma tekniklerini kullandığınızda elde edemeyeceğiniz bilgilere ulaşmanıza da yardımcı olabilir. İçindekiler penceresini araştırmak için bir yardım penceresi açın, Gezinti sayfasını görüntüleyin ve sonra da İçindekiler sayfasına tıklayın. Herhangi bir Offfice Programının tümü için kapsamlı bir içeriği tarıyorsanız, içerik listesinin tümünü genişleterek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. İçindekiler listesi görüntülenirken Gezinti çerçevesine sağ – tıklayınız ve tümünü aç seçeneğini seçiniz. Listeyi tekrar düzenli hale getirmek için, sağ – tıklayın ve Tümünü kapat seçeneğini seçiniz.

177 MİCROSOFT WORD HAKKINDA KOMUTU
Microsoft Word hakkında seçeneği seçilerek Sistem bilgisi, Teknik Destek ve Sistem Bilgisi seçenekleri bulunan bir pencereden sisteminiz ile ilgi bilgi edinmek için yardım menüsündeki sistem seçeneği seçilerek sisteminize ait özellikleri öğrenebilirsiniz.

178 WORD ARAÇ ÇUBUKLARI Araç çubukları, Microsoft Word menü çubuğunun altındadır. Standard araç çubuğu (Standard tool bar)Bir dosyayı açmak, yeni bir dosya açmak, yazdırmak gibi temel işlemleri kısa yoldan yerine getirmek için kullanılır.İşaretçiyi (Cursor) bir buton üzerine getirip bekleyince , düğmenin adı butonun hemen altında görüntülenir. Biçimleme çubuğu (Formatting bar) Metni şekillendirmek , yazı karakterini ve boyutunu seçmek, madde imi eklemek gibi işlemlerde kullanılır.

179 SAYFA GÖRÜNÜMÜ ARAÇ ÇUBUKLARI
Tüm programlarda olduğu gibi wordde de işlemleri daha kolay ve kestirme yoldan yapabilmek için düğmeler bulunmaktadır. Worddeki en önemli 2 araç çubuğu ; standart araç çubuğu ve biçimlendirme araç çubuğudur . Bir word ekranında bu iki araç çubuğu bulunmalıdır. Ayrıca menü çubuğu da vazgeçilmez bir öneme sahiptir . ARAÇ ÇUBUKLARINI EKRANA ALMAK EKRANDAN KALDIRMAK Word ekranında gördüğünüz araç çubukların-dan istediğinizi ekleyebilir,yine istediğinizi kaldırabilirsiniz . Bunu yapmak için ; Görünüm –Araç Çubukları –Özelleştir komutunu tıklayınız, Yandaki menü ekrana gelince de,tıklamalar-la istediğiniz seçenekleri tıklayarak seçiniz . Yandaki şekilde görülen küçük onaylanmış boş karelerin sağında yazılı bulunan seçenek-ler, işaretlenmemiş araç çubuklarını göster-mektedir.

180 Bu kareler tıklanarak onaylandığında ,onaylanan araç çubuğu ekranda görüntülenir. Ancak çok fazla sayıda araç çubuğunun seçilerek word ekranına alınması ,metin alanını daraltacağı için kullanışlı olmayacaktır. Bu nedenle sadece size gerekli olan araç çubuklarını kullanmanız önerilir. Normalde word ekranınızda bulunması gere-ken araç çubukları ; standart ve biçimlendirme araç çubuğudur .istenildiğinde bun-larda kaldırılabilir. Ancak bunlar en çok kullanılan araç çubuğudur Bir araç çubuğunu ekrana almak için,Görünüm –Araç Çubukları –Özelleştir tıkla-narak ekrana gelen yukarıdaki özelleştir iletişim kutusundan gerekli tercihler tıkla-narak yapılır ve kapat düğmesi tıklanır Özelleştir menüsünü daha pratik bir yoldan açabilirsiniz, word ekranında iken araç çubuğu üzerinde boş bir yere sağ düğme ile bir kez tıkladıktan sonra karşınıza gelen seçeneklerden en alttaki özelleştir seçeneğini tıklayınız. Yandaki araç çubuğu üzerindeki boş bir alan okla gösterilmektedir. Bir araç çubuğunun yerini değiştir-mek için araç çubuğunun solunda açık renkte görülen üç dikey çizgi üzerine gelip farenin sağ düğmesini tıklayınız ve istediğiniz alana sürükleyiniz. Böylece istenen araç çubuğu istenen yere taşınmış olacaktır Eğer araç çubuğunu ekranın kenarına değil de, ortada bir alana taşıdıysanız araç çubuğu koyu mavi renkte bir başlığa sahip olacaktır ve bu koyu mavi başlık üzerine 2 kez tıklandığında da tekrar eski yerine dönecektir. Sağ köşedeki kapat(çarpı) tıklandığında ise araç çubuğu ekrandan kaldırılmış olacaktır.

181 YENİ ARAÇ ÇUBUĞU VE YENİ DÜĞMELER EKLEME
Kendiniz bir araç çubuğu oluşturmak istediğinizde; 1.Görünüm-Araç çubukları-Özelleştir komutlarını tıklayınız, Yan taraftaki pencere gelince de yeni düğmesini tıklayınız, Gelen pencerede yeni araç çubuğu için ad yazarak tamam düğmesine basılır , Bu yeni araç çubuğuna kullanmak istediğiniz düğmeleri ekleyebiliriz . Bunun için komutlar sekmesini tıklayınız , Yan taraftaki pencere gelince burada menüler gör-ülmektedir.Bu menü altında yer alan komutlardan birisini düğme olarak yeni araç çubuğuna ekleyebi-lirsiniz, Diyelim ki alt simge ve üst simge komutlarını bu yeni araç çubuğuna düğme yapıp,alt bilg, ve üst bilgi komutlarını buradan kullanmak istiyoruz . Biçim menüsünde yer alan bu komutu düğme yapmak için Biçim menüsünü tıklayınız.

182 7.Resimde sağ tarafta yer alan kaydırma çubuğunu tıklayıp,alt tarafa doğru sürükleyiniz ve resimdeki gibi alt simge ve üst simge satırlarını görünüz. Bu üst simge satırı üzerine gelip ,fareyi tıklayınız ve bırakmadan yeni oluşturduğunuz araç çubuğu üzerine sürük-leyiniz yan taraftaki gibi I biçimi oluşunca fareyi bırakınız Birkaç düğme daha bu şekilde taşıdığınızda , yeni araç çubuğu(adı diyelim ki deneme olsun) yan taraftaki gibi olsun . ARAÇ ÇUBUĞUNU SİLMEK –DÜĞME SİLMEK Araç Çubuğunu Silmek: Yukarıdaki Özelleştir penceresindeyken ,silmek istediğiniz araç çubuğunu tıklayıp ,sil düğmesine basınız Araç Çubuğundan Düğme Silmek:Özelleştir penceresinde araç çubukları üzerinde iken silmek istediğiniz düğme üzerinde fare-sağ düğme-sil tıklayınız DÜĞME ADINI DEĞİŞTİRMEK Görünüm –Araç çubukları –Özelleştir komutlarını tıklayınız, Silmek istediğiniz düğme üstünde fare sağ tıklayınca gelen pencerede ad kutusuna istediğiniz adı yazınız, Özelleştir penceresi –kapat basınız DÜĞME RESMİNİ DEĞİŞTİRMEK Görünüm –Araç çubukları –Özelleştir komutlarını tıklayınız, İstediğiniz düğme üstüne gelip ,sağ düğmeyi tıklayınız, Düğme görüntüsünü değiştir komutu üzerine gelince açılan yan taraftaki seçeneklerden birisini tıklayınız,

183 4.Düğmeye resim eklemek için,Köprü ata- Resim ekle komutlarını kullanıp, istediğiniz dizinden istediğiniz bir resim dosyasını seçiniz, Kapat düğmesine tıklayınız Düğmeyi önceki haline geri döndürmek için;Görünüm-Araç Çubukları-Özelleştir penceresinde iken ,Düğme Görüntüsünü Sıfırla komutunu tıklayınız MENÜLERİ İSTEDİĞİNİZ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRMEK Alt tuşu basılı iken ekranın üstünde yer alan pencereden istediğinizi tıklayıp, ekra-nın en üstüne sürükleyerek silebilirsiniz. Aynı işlemi özelleştir penceresinde iken de yapabilirsiniz. Bu işlemi aynı şekilde menü açılınca içerisinde yer alan bir komut simgesini de silebilir veya başka bir yere taşıyabilirsiniz. Bunun için bu simge üzerine gelince sağ düğmeyi tıklayınız ve açılan pencereden istediğiniz işlemi gerçekleştiriniz MENÜLERİ İLK HALİNE GETİRMEK Menülerde yapılan değişiklikleri iptal ederek ilk haline dönmek için ; yine Özelleştir penceresinde Araç Çubukları sekmesini tıkladıktan sonra , Menü çubuğu satırı üzerine tıklayıp , sağ taraftaki sıfırla düğmesine basınız .

184 ÇALIŞMA ALANININ GÖRÜNTÜSÜNÜ DEĞİŞTİRMEK
Sayfanın görünümünü değiştirmek için Görünüm menüsünden kullanılan komut-lardır. Aynı komutları , sağ tarafta görülen word ekranının sol alttaki düğmelerden de kullanabilirsiniz. Normal : Dikey cetvelin olmadığı ve sayfaların birbirinden çizgi ile ayrıldığı bir görünüm oluşturur. Metinlerden oluşan basit bir görünümde düzenleme yapmayı sağlar. Metin dışındaki resim , şekil vs. görünmez. Web Yerleşimi Görünümü : Sayfaları ayıran çizgi ve işaretleri kaldıran 17 cm enindeki sürekli aşağıya doğru devam eden bir görünüm verir. Bu seçenek web sayfası tasarımında kullanılır. Sayfa Düzeni Görünümü : Dikey ve yatay cetveli ekrana alır ve çıtı alındığında ortaya çıkan sayfa düzenine uygun bir görünüm verir . Bütün ayarlar bu görünüm-de rahatlıkla görülebilir ve değiştirilebilir. Normalde bu görünümde çalışınız. Anahat Görünümü : Başlıkları ve gövde metinleri görebilecek şekilde bir görü-nüm verir . Ancak altbilgi üstbilgi ,grafik ,resimler vs. ekranda görüntülenmez .

185 CETVELİ EKRANA ALMAK- KALDIRMAK Görünüm menüsünde cetvel yazan satırın solunda onay işareti varsa Word ekranının üstünde ve yanında cetvel yer alır ,tıklanarak onay kaldırıldığında ise üst ve alt cetvel ekrandan kaldırılmış olur . Sol taraftaki cetvel üzerine gelip çift tıklanınca sayfa yapısı penceresi açılmaktadır . Üst taraftaki pencere üzerine gelip cetvel çift tıklandığında ise Sekmeler penceresi ekrana gelir . KAYDIRMA ÇUBUKLARINI EKRANA ALMAK – KALDIRMAK Ekrandaki yatay ve dikey kaydırma çubuklarını ekrana alabiliriz veya ekrandan kaldırabiliriz. Bunun için araçlar –Seçenekler menülerini ve görünüm sekmesini tıklayınız. Yan tarafta görülen seçenekleri tıklayarak işaretlediğiniz-de ( onayladığınızda) kaydıma çubukları ekrana gelecektir . Tekrar tıklayarak onayı kaldırdığınızda ise kaydırma çubukları ekrandan kalkacaktır. DOSYANIN DAHA ÇOK ALANINI GÖRMEK TAM EKRAN GÖRÜNTÜSÜNDE ÇALIŞMAK Ekrandaki araç çubuğu , menüler gibi ne varsa hepsini kaldırarak sadece sayfa-ları görmek için kullanılan komuttur. Görünüm menüsünden Tam ekran komutu tıklanarak bu görünüme geçilir . Klavyeden Esctuşuna basarak veya tam ekranı kapat tıklanarak önceki görünüme dönülür.

186 GÖRÜNÜMÜ BÜYÜLTMEK - KÜÇÜLTMEK
Dosyanın ekranda daha küçültülmüş veya büyütülmüş olarak görüntülenme-sini sağlar . Bu komut sonucunda sayfa-ların gerçekte küçülmesi veya büyümesi söz konusu değildir . Sadece ekrana yansıması ve görünüşü değişebilir . 1. Görünüm menüsünden yakınlaştır komutunu tıklayınız , Sağ tarafta görülen iletişim kutusu ekrana gelecektir .burada istediğiniz büyültme (örneğin % 200) veya küçültme (%85)seçeneğini girip,tamam düğmesine basınız .

187 WORD DURUM ÇUBUĞU Ekranın sol tarafında alt kısımda yer alır .Bulunduğunuz açık olan dosyanın kaç sayfadan oluştuğunu ve kaçıncı sayfada olduğunuzu buradan görebilirsiniz . Dosyanın ilk sayfasındaysak burada 1/1 olarak başka bir sayfadaysak o sayfanın numarasını bize vermektedir . Durum çubuğunda yer alan diğer göstergeler yukarıda görülmektedir .

188 MENÜLER-ARAÇ ÇUBUKLARI VE KISAYOL TUŞLARI
Word programında yapılan pek çok işlem üç yoldan yapılabilir;araç çubuğundan, menülerden ve kısayol tuşlarından . Araç çubukları ,ekranda görülen küçük düğmelerin yer aldığı çubuklardır . Menüler ,ekranda görülen dosya,düzen,görünüm,ekle,biçim,araçlar,tablo,pencere ve yardım menüleridir. Klavyeden iki veya daha fazla tuşu kullanarak işlem yapabildiğimiz durumlarda ise,kısayol tuşlarını kullanırız. İşlemleri hızlı pratik olarak yapmak için; bazen araç çubuğundaki düğmeler kullanılır, bazen kısayol tuşları ve bazense menüler kullanılır .

189 MİCROSOFT WORD’UN KISAYOLLARI
ctrl + Yukarı ok ekleme noktasını bir önceki paragrafın başına götürür. ctrl + Aşağı ok Ekleme noktasını bir sonraki paragrafın başına götürür. home Ekleme noktasını satır başına götürür. end Ekleme noktasını satır sonuna götürür. ctrl + home Ekleme noktasını belgenin başına götürür. ctrl + end Ekleme noktasını belgenin sonuna götürür. F4 Bir önceki işlemi tekrarlar. ctrl + b (ctrl + k) Seçili metni normalse koyu, koyuysa normal duruma getirir. ctrl + ı (ctrl + t) Seçili metni normalse italik, italikse normal hale getirir. ctrl + u (ctrl + a) seçili metni normalse altı çizili, altı çizili ise normal hale getirir ctrl seçili metni normalse üslü, üslüyse normal hale getirir. ctrl + = Seçili metni normalse köklü, köklüyse normal hale getirir. ctrl + e (ctrl + r) Paragrafı ortalar. ctrl + j (ctrl + d) Paragrafı her iki yana ortalar. ctrl + l Paragrafı sola yaslar.

190 ctrl + r (ctrl + g) paragrafı sağa yaslar.
ctrl + f Düzen * Bul komutunu çalıştırır. ctrl + h Düzen * Değiştir komutunu çalıştırır. ctrl + p Yazdır diyalog kutusunu açar. ctrl + boşluk seçili alanın yazıtipi biçimini öndeğer yazı tipine dönüştürür. ctrl + enter Sayfa arası verir. ctrl + shift +boşluk Sözcükleri ayırmadan boşluk verir. ctrl + a (ctrl + b) Tüm metni seçer. shift + F12 Belgeyi kaydeder. F7 Yazılım klavuzu. F5 Git diyalok kutusu açar. F Bir sonraki noktaya kadar olan alanı seçer. ctrl + backspace İmecin solundaki sözcüğü siler. ctrl + del İmecin sağındaki sözcüğü siler.

191 WORD’DE YAPABİLECEKLERİMİZ
·  Mektup yazmak Dilekçe vb. bütün yazışmalar. Raporlar düzenleme Tablolar (çizelgeler) hazırlamak ·        Toplu mektup yazmak. ·         Adres etiketleri düzenleme ·         Tez, kitap vb. yazmak. ·         Gazete ve dergi hazırlamak. ·         Özgeçmiş, faks başlığı vb. gibi resmi yazıları yazmak. ·         Grafik çalışmaları, çizimler vb. yapmak. ·         Web sayfaları hazırlamak.

192 WORD VE DOSYA DÜĞMELERİ
Word'de çalışırken sağ tarafta görülen düğmeler, ekranın sağ üst köşesinde yer alır . Üst taraftaki düğmeler worde ait düğmelerdir . Şimdi bu düğmelerin görevlerini açıklayalım ; SİMGE DURUMUNA KÜÇÜLT DÜĞMESİ :Wordün düğmesi ise dosya ile birlikte wordü ,dosyanın düğmesi ise sadece dosyayı görev çubuğu üzerinde simge durumuna getirir. ÖNCEKİ BOYUT DÜĞMESİ : Wordün düğmesi ise dosya ile birlikte wordü , dosyanın düğmesi ise sadece dosyayı ekranı kaplamadan önceki duruma getirir . EKRANI AOLA DÜĞMESİ : Wordün düğmesi ise dosya ile birlikte word, dosyanın düğmesi ise sadece dosya ekranı kaplayan boyutta büyütür . KAPAT DÜĞMESİ : Wordün düğmesi ise dosya ile birlikte word, dosyanın düğmesi ise sadece dosya kaoatır .

193 WORD ART EKLEME

194 DOSYA İŞLEMLERİ DOSYA NEDİR? NEDEN DOSYA KULLANILIR?
Word açıkken yazı yazabiliriz,çizimler- şekiller oluşturabiliriz,tarayıcıdan tarayarak bilgisayara aktardığımız resimleri wordde kullanabiliriz. Yaptığımız tüm bu çalışmaları dosyaya kaydederek saklarız.Daha sonra istediğimizde bu dosyayı açarak değişiklikler yapabiliriz, çıktılarını alabiliriz,dosyayı kopyalayarak çoğaltabiliriz. Bu dosyayı başka bir yerdeki bilgisayara aktararak yine kullanabiliriz. Bu nedenlerle dosyalar oluşturmaktayız. Dosya adı en az bir karakter olmalıdır . Wordde oluşturulan dosyalar ise DOC uzantılıdır( dosya ve dizinlerde ilgili bilgiler için temel kavramlar bölümüne bakabiliriz.)

195 BİR DOSYAYI İLK DEFA KAYDETMEK
YENİ DOSYA AÇMAK Yeni bir dosya açmak için kullanılır. Bu işlem için üç yoldan birisini kullanırız; 1.Dosya menüsünden –yeni komutu tıklanır, Ctrl-n kıısayol tuşları kullanılır Araç çubuğundaki yeni düğmesine tıklanır Bu işlemler birden fazla tekrarlandıklarında her defasında yeni bir dosya açılmış olur . Yeni açılan bir dosyada yapılan işlemler kaydedilmelidir . BİR DOSYAYI İLK DEFA KAYDETMEK Yeni bir dosya açtığınız zaman soldaki kaydet düğmesine tıklayarak çalışmalarınızı kaydetmeniz gerekir Kaydetme 3 şekilde yapılabilir: a. Kaydet düğmesi tıklanır , b. Dosya menüsünden Kaydet tıklanır, c. Klavyeden Ctrl-s tuşlarına basılır.

196 BİR DOSYAYI DİSKETE KAYDETMEK
1.Boş bir disketi A sürücüsüne yerleştirin, 2. Word açıkken yeni düğmesine basarak yeni bir dosya açarız, 3. Dosyaya yazacaklarımızı yazarız , 4. Dosya menüsünden farklı kaydeti tıklayın, 5. Gelen pencerede kayıt yeri kutusunu tıklayıp ,A sürücüsünü tıklayınız, 6. Dosya adı kutusuna istediğimiz bir dosya adı yazarız , 7. Kaydet düğmesine basınız . Yukarıdaki işlemleri ,kaydedilmiş bir dosyada da yapabilirsiniz . Bunun için dosyanızı açıp , 4. Aşamadan itibaren işlemlere devam ediniz .

197 BİR DOSYAYI İKİNCİ VE SONRAKİ DEFALARDA KAYDETMEK
Önceden veya yeni kaydettiğiniz bir dosyada silme ,ekleme gibi değişiklikler yaptığınızda , bu değişiklikleri kaydetmeniz gerekir . Bunun için üç seçenekten birisini kullanınız ; Dosya menüsünden Kaydet’i tıklayınız , Kaydet düğmesine basınız veya klavyeden Ctrl-s tuşlarına basınız. Dosya adını daha önce vermiş olduğumuzdan , bu işlemden sonra herhangi bir pencere ve uyarı gelmeden , dosya kaydedilecektir . DOSYAYI KAPATMAK İçerisinde bulunduğunuz dosyayı kapatmak için dosya menüsündeki kapat kapat komutunu tıklayınız . Aynı işlemi ekranın sağ üst köşesinde yer alan alttaki dosya düğmelerinden kapat düğmesini tıklayarak da yapabilirsiniz .

198 BİR DOSYAYI AÇIP –FARKLI BİR YERE BAŞKA BİR İSİMLE KAYDETMEK Açık olan bir dosyayı aynı veya farklı bir adla istediğiniz sürücüye dizin kaydedebilirsiniz.Burada söz konusu olan işlem copy komutunun aynısıdır. Yani mevcut bir dosyayı aynı içeriği ile birlikte başka bir yere çoğaltmak için bu komutu kullanabilirsiniz . Bir dosyanın kendi bulunduğu dizine de bir nüshası daha kaydedilebilir ,ancak aynı dizinde bu işlemi yapmak için dosya adını farklı vermek gerekir . Bunun için ; Dosya menüsünden Farklı kaydet tıklanır . Dosyanın adı kaydedileceği sürücü –dizin seçilir kaydet düğmesine basılarak işlem tamamlanır .

199 DOSYALARI OTOMATİK KAYDETMEK
Dosyalarınızı kaydetmeyi otomatik yaptırmak istiyorsanız , araçlar –seçenekler komutlarını tıklayınız . Gelen pencereden üst taraftaki kutuya bir değer giriniz ve tamam düğmesine basınız . Bu değer , kaç dakikada bir otomatik kaydetmenin yapılacağını belirler .yani buraya iki girdiyseniz , iki dakikada bir otomatik kaydetme işlemi yapılır . KAYITLI BİR DOSYAYI AÇMAK Daha önceden kaydedilip –kapatılmış olan bir dosyayı açmak için ; Düğmeyi tıklayınız. Aynı işlemi dosya –aç ;menüsünü tıklayarak veya klavyeden Ctrl –O tuşlarına basarak da yapabilirsiniz . Burada hangi dosyayı nereden açacağınızı belirtebilirsiniz. Yan tarafta menü üzerinde yapılması gereken işlemleri beş aşamada sırasıyla uygulayınız .

200 DİSKETTEN BİR DOSYAYI AÇMAK
Disketteki bir dosyayı açmak istiyoruz . Aç düğmesini (veya dosya -aç komutu) tıkladıktan sonra aç iletişim kutusu ekrana gelince . Bak kutusunun sağındaki düğmeyi tıklayınız , A sürücüsü tıklayınız , Açacağınız , Aç düğmesini tıklayınız .

201 DİSKETTEN BİR DOSYAYI AÇMAK
Disketteki bir dosyayı açmak istiyoruz . Aç düğmesini (veya dosya -aç komutu) tıkladıktan sonra aç iletişim kutusu ekrana gelince . Bak kutusunun sağındaki düğmeyi tıklayınız , A sürücüsü tıklayınız , Açacağınız , Aç düğmesini tıklayınız .

202 DİSKETTEN BİR DOSYAYI AÇMAK
Disketteki bir dosyayı açmak istiyoruz . Aç düğmesini (veya dosya -aç komutu) tıkladıktan sonra aç iletişim kutusu ekrana gelince . Bak kutusunun sağındaki düğmeyi tıklayınız , A sürücüsü tıklayınız , Açacağınız , Aç düğmesini tıklayınız .

203 DİSKETTEN BİR DOSYAYI AÇMAK
Disketteki bir dosyayı açmak istiyoruz . Aç düğmesini (veya dosya -aç komutu) tıkladıktan sonra aç iletişim kutusu ekrana gelince . Bak kutusunun sağındaki düğmeyi tıklayınız , A sürücüsü tıklayınız , Açacağınız , Aç düğmesini tıklayınız .

204 AÇILACAK DOSYAYI BULMAK
Önceden açıp çalıştığınız bir dosyaya girmek için aç düğmesini (veya dosya –aç komutu) tıkladıktan sonra yandaki aç iletişim kutusu ekrana gelir . Burada sol taraftaki geçmiş düğmesine bastığınızda , önceden çalıştığınız dosyaların listesi ekrana gelir . Buradan istediğiniz dosyayı çift tıklayarak açabilirsiniz .

205 DOSYALARA ŞİFRE (PAROLA) VERMEK
Şifre vererek , başkalarının dosyalarınıza girmesini önleyebilirsiniz .İki türlü parola verebilirsiniz ;Açma parolası ve Değiştirme parolası . Ancak dosyada değişiklik parolası dosyayı açabilmek içindir , dosyaya şifreyi bilen girebilir, ancak dosyada değişiklik yapamaz . Değiştirme parolası ise ,dosyada silme , ekleme gibi dosyayı değiştiren işlemleri yapmak için kullanılan şifredir . Dosyanıza parola vermek için ; Dosyayı açınız(Dosya -aç), Farklı kaydet komutunu tıklayınız, Çıkan farklı kaydet iletişim kutusunda seçenekler düğmesini tıklayınız (word 2000 ‘de dosya –farklı kaydet de araçlar –genel seçenekler tıklanır ) Yandaki iletişim kutusu gelince de , iki farklı amaçlı parolayı girebilirsiniz Daha sonrada kaydet düğmesini tıklayarak işlemimizi bitiririz .

206 ŞİFRE (PAROLA) VERİLMİŞ BİR DOSYAYI AÇMAK
1. Şifre verilmiş bir dosyayı Dosya-Kapat komutlarıyla kapatıp , tekrar Dosya-Aç komutunu verince ,yan taraftaki parolo isteme mesajları gelecektir. 2. Birinci mesajda , dosyayı açabilmek için açma şifresini istemektedir . Bu şifre doğru girilmezse ,dosya açılmayacaktır. 3. Bu şifreden sonra yan tarafta görülen değiştirme şifresini isteyen iletişim kutusu gelecektir .burada bu parolayı bilmiyorsanız , salt okunur düğmesiyle dosyayı açınız . Ancak salt okunur olarak dosyayı açtığınızda , bu dosya üzerinde değişiklik yapamayacağınızdan , bu dosyayı Dosya-Farklı kaydet komutuyla kendi vereceğiniz adla yeniden kaydediniz . Böylece bu dosyada değişiklik yapmamış olursunuz , ancak dosyadaki bilgileri alarak başka bir dosya adı ile kaydedip , bu dosyayı kullanabilirsiniz Açma parolasını ,dosyayı başkalarının kullanmaması ve bilgileri görmemesi gerektiğinde verilir . Böylece bu şifreyi bilmeyenler dosyaya giremezler .

207 DOSYALARA VERİLEN ŞİFREYİ KALDIRMAK
Dosyalarınıza verdiğiniz şifreleri silmek (iptal etmek) için ; Doğru şifreleri girerek dosyayı açınız ve Farklı Kaydet komutunu tıklayınız . Çıkan Farklı Kaydet iletişim kutusunda seçenekler düğmesini tıklayınız . (word 2000 ‘de Dosya –Farklı Kaydet de araçlar –genel seçenekler tıklanır), Önceden girdiğiniz şifreleri siliniz , Tamam ve sonra da Kaydet düğmesine basınız . Şifre iptal edilmiş olacaktır .

208 BİR DOSYANIN ÖZELLİKLERİNİ GÖRMEK
Dosyanızın oluşturulma , değiştirme ve yazdırma tarihleri , kaydedildiği dizin , sayfa , paragraf , satır , sözcük sayısı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz . Bunun için Dosya menüsünden özellikler komutunu tıklayınız . Yan taraftaki pencere gelince de üstteki sekmelere tıklayarak istenilen bilgiler görülebilir .

209 METİN İŞLEMLERİ YAZI YAZMAK
Microsoft Word‘de yazı (metin=text) işlemleri (yazmak – silmek – yazı biçimini değiştirmek işlemlerini) çok kolay yapabiliriz . Bunun için önce aşağıdaki uygulamaları yapınız . Aşağıdaki yazıyı yazarken göz önünde bulundurunuz ; Satır sonlarına ait satıra inmek için enter tuşuna basmayınız . Siz yazmaya devam ettikçe kendisi ait satıra inecektir . Sadece paragraf yapacağınız zaman enter tuşuna basılabilir . Boşluk vermek için klavyedeki ara çubuğuna (uzun olan tuş) bir kez basınız . Büyük harf yazmak için ,Shift (üst karakter)tuşuna basılıyken yazacağınız harfe basınız . Sürekli büyük harfle yazmak için Caps lock tuşuna basarak ışığının yanmasını sağlayınız . Rakamların üzerindeki simgeleri yazmak için shift tuşunu basılı tutunuz ve simgenin olduğu tuşa basınız.

210 6. Dosyanın alt kısmında gözüken hiç inilmemiş ve metin yazılmamış boş kısma inmeniz için enter tuşunu kullanmanız gerekir . Yön tuşlarıyla aşağı inemezsiniz . Yanlışlıkla aşağıya kayan ve satır boşluğu oluşan kısmı silmek için del tuşunu birden çok kez basınız . Yazının yukarıya çekildiğini görünceye kadar devam ediniz . Dosya içerisinde bulunduğunuz yeri gösteren yanıp sönen işarete imleç (kursör) denir . Siz yazı yazarken bu işaret nerede ise , oraya yazarsınız veya işlem yaparsınız . Yazılan kelimelerde hata olduğunda kelimenin altı kırmızı çizgilerle çizilir ve uyarılırsınız . Hatalı kelimeyi düzeltince bu kırmızı çizgi kaybolur . Paragraf başlarında boşluk bırakmak için ara çubuğu yerine tab ( sekme) tuşu kullanılır . Ara çubuğu kullanarak oluşturacağınız boşluklardan sonra paragrafların başlarındaki ilk satır başlangıçları düzgün olmayacaktır . Yan tarafta düzgün olmayan paragraf ilk satırları görülmektedir .

211 YAZI YAZMA İLE İLGİLİ UYGULAMALAR
Küçük karakterlerde yazarken büyük karakter yazmak için shift tuşu basılı iken harflare basılır . Eğer yazacağımız metnin tümü büyük karakterlerde (büyük harf ) olacaksa shift tuşunu kullanmak yerine caps lock tuşuna basılmalıdır . Alt gr tuşu ile @ gibi üçüncü karakterleri yazmada kullanabiliriz .bu tuş kullanılırken caps lock kapalı olmalıdır . Ctrl tuşu ise tek başına kullanıldığında hiçbir işleve sahip değildir fakat ctrl tuşunu diğer tuşlarla birlikte kullanırsak kopyalama ,kesme, yapıştırma gibi işlemleri yapmaktadır . Yazı yazarken yazının sonuna nokta koyup bir alt satıra geçmek için enter tuşu kullanılmakadır . Yazıyı yazarken sola sağa ,aşağı yukarı hareket etmek için yön tuşları (oklar) kullanılır . Sağ taraftaki rakamları kullanabilmek için num lock tuşu açık olmalıdır .

212 KARAKTER(HARF) SİLMEK(DELETE ve BACKSPACE TUŞLARI)
Karakter silmek için klavyeden iki tuş kullanılır ; Delete ve Backspace Yazdığınız yazıda harfleri silmek için iki tuştan birini kullanabilirsiniz . Bu tuşlar yan tarafta görüldüğü gibi Delete ve Backspace tuşlarıdır . Bu iki tuşun farkı şudur ; Delete tuşuna her bastığımızda , imlecin sağ tarafında bulunan karekterler çekilerek teker teker silinir . İmleç yazarken yanıp sönen ışığa diyoruz .Backsoace tuşuna her basıldığında ise , imleç bir har silerek sola hareket eder ve sağ taraftaki yazıları da arkasından götürür . Bu anlatılanları denemek için sola ok tuşu ile son yazdığımız cümlenin ortasına geliniz .Delete tuşuna her bastığınızda , nasıl sildiğini ve Backspace tuşuna her bastığınızda nasıl sildiğini görünüz .

213 KELİMELERİ SİLMEK Ctrl –Delete Ctrl –Geri (Backspace)
Sola doğru tek tek karekter silmek yerine , kelime kelime silmeniz gerkebilir . Bu durumda ; Ctrl tuşunu basılı tutarken , Backspace tuşuna her bastığımızda imlecin sol tarafından bir kelime silmiş oluruz . Tekrar tekrar bastığımızda , her basışta bir kelime silmiş olacağız . Kürsör (imleç) sabitken sağdaki karakterleri teker teker silmek yerine , kelime kelime silmeniz gerekebilir . Bu durumda , Ctrl tuşunu basılı tutarken , Delete tuşuna her bastığımızda sağ taraftan bir kelime silmiş oluruz .

214 KELİMELERİN ÜSTÜNE YAZMAK
Normalde bir kelimenin sol tarafına tıklanıp , yazı yazmaya devam ettiğinizde , sağ taraftaki yazılar sağa doğru kayacaktır . Klavyeden insert(araya gir demektir ) tuşuna bastığınızda , word ekranı altındaki üstüne yaz =ÜYZ açılacaktır . Bu durumda ise yazı yazmaya devam ettikçe , sağ taraftaki karakterler silinmeye başlayacaktır . Bu durumda silerek yazı yazmaya devam etmek için klavyeden insert tuşuna basınız . Böylece word de durum çubuğundaki ÜYZ açık olacaktır ve yazdıkça harfler silinecektir . Silmeden yazmaya devam etmek için , insert tuşuna tekrar basarak ÜYZ kipini pasif (silik) hale getirniz .

215 YANLIŞ YAPILAN İŞLEMİ İPTAL ETMEK
Geri al düğmesi tıklanarak son yapılan işlem iptal edilir . Bu düğmeye her tıklamada bir önceki işlem iptal edilir . Geri al düğmesi yerine klavyeden Ctrl –z tuşlarına basılabileceği gibi , Düzen menüsünden Geri al komutu da tıklanabilir . Yinele düğmesi yerine klavyeden Ctrl –y tuşlarına basılabileceği gibi ,Düzen menüsünden Yinele komutu da kullanılabilir . Aynı özellik yeniden düğmesi için de söz konusudur . Ancak Yeniden düğmesi tıklandığında geri al düğmesi ile iptal edilen işlem geri alınır , yani geri al işlemi iptal edilmiş olur . Geri al komutu , genellikle hata yapıldığında çok kullanışlı olmaktadır. Zira geri al düğmesi tıklandığında , yapılan son hatalı işlem iptal edilmektedir .

216 SON YAPILAN İŞLEMİ TEKRAR YAPTIRMAK -F4
Son yapılan bir işlemi (örneğin yapıştırma , yazma ,silme, çizme vs. gibi ) tekrar yaptırmak için F4 tuşuna basarız . Bu tuşa her badtığımızda işlem tekrar tekrar yapılmış olur . Örneğin bir kelime yazdık veya çizim yaptık . F4 tuşuna her bastığımızda , bu işlemin aynısı yapılmış olacaktır .

217 METİN ÜZERİNDE HIZLI HAREKET ETMEK
Dosya içerisinde hızlı hareket etmek için pratik klavye tuşları vardır .bunları yazacağımız metin üzerinde teker teker deneyelim . Dosya içerisinde belirli bir sayfaya gitmek için , klavyeden F5 tuşuna basınız (veya Düzen –Git komutlarını tıklayınız) ve gelen yan taraftaki pencerede gitmek istediğiz sayfa numarasını yazıp , Enter tuşuna basınız veya git düğmesine basınız . Bu menüden çıkmak için ESC tuşuna basınız veya Kapat düğmesini tıklayınız . Dosya içerisinde fare ile de hareket edebilirsiniz . Bunun için ekranın sağındaki kaydırma düğmesini kullanınız .

218 MİCROSOFT WORD’TE DOSYA İÇİNDE HIZLI HAREKET ETMEK
Dosya içinde hızlı hareket etmek için pratik klavye tuşları şunlardır ; HOME tuşu :Direkt olarak bulunan SATIRIN BAŞINA gider END tuşu :Direkt olarak bulunan SATIRIN SONUNA gider Page Up :Bir ekran yukarı çıkar Page down :Bir ekran aşağı iner Ctrl-Page Up :Bir önceki sayfa başına gider Ctrl-Page Up :Bir sonraki sayfa sonuna gider Ctrl-sağa ok :Bir sonraki paragrafın başına gider Ctrl-sola ok :Bir önceki paragrafın başına gider Ctrl-home tuşları :direkt olarak bulunan yerden DOSYANIN BAŞINA gider Ctrl-End tuşları :direkt olrak bulunan yerden DOSYANIN SONUNA gider Ctrl sağ ok veya sol ok :Bulunan satır üzerinde KELİME KELİME atlayarak gider

219 METİNLER NEDEN SEÇİLİR ?
Yazdığımız yazılar üzerinde çeşitli işlemler yapabiliriz . Örneğin yazının büyüklüğünü değiştirebilir , farklı renk verebilir , yazı tipini değiştirebilir , kopyalanıp başka bir sayfaya veya dosyaya yapıştırarak çoğaltabiliriz . Metin üzerinde işlemler yapabilmek için önce metnin seçilmesi gerekir . Metin seçilmeden işlem yapılamaz .

220 METİNLER NASIL SEÇİLİR ?
Metinleri klavyeden seçebileceğimiz gibi , fare ile de seçebiliriz . Bilgisayarı kullanan kişi hangisini daha pratik buluyorsa onu kullanabilir. Önce bir paragraf yazarız . Yazdığımız metni yazıp seçince , metin toplu bir halde seçik olarak koyulaşacaktır . Seçim işlemine koyulaştırma veya bloklaştırmada denmektedir Şimdi klavye ve fare yardımı ile seçim işlemlerini dikkatlice okuyarak seçim işlemleri üzerinde deneme yapılmalıdır .

221 SEÇME İŞLEMİ Seçme işlemi yapacağımızda ilk önce bir paragraf metin yazmamız gerekir. Paragrafı yazdıktan sonra bu paragrafı işaretleyip çoğaltmak istiyoruz .önce seçme işleminin nasıl yapılacağı ve seçme için gereken tuşları tanıyalım ; KLAVYEDEN SEÇME İŞLEMİ Shift (üst karakter) ;Seçilecek metnin başına geldikten sonra ,Shift tuşu basılı iken sağ ok tuşuna her basıldığında sağ taraftaki bir karakter seçilir (koyulaşır) , Sol ok tuşuna her basıldığında ise sol taraftaki bir karakter seçilir(koyulaşır) . Ctrl-Shift;Bu işlemi ctrl-shift tuşları basılı iken sağ ok tuşuna her bastığımızda sağa doğru kelime kelime seçme işlemi sol ok tuşuna basılırsa sola doğru kelime kelime seçme işlemi yapılır . Ctrl-Shift –yukarı ok tuşu ;Yukarı bir satır geçer Ctrl-Shift – aşağı ok tuşu ;Aşağı bir satır geçer Shift - End ;shift tuşu basılı iken end tuşuna bastığımızda ,kürsörün(imlecin) bulunduğu yerden satır sonuna kadar seçim yapılır .

222 Shift-Home ;Shift tuşu basılı iken Home tuşuna bastığımızda , imleç bulunduğu yerden satır başına kadar seçim yapar . Ctrl-Shift-End ; Ctrl ve Shift tuşu birlikte basıldıktan sonra End tuşuna basıldığında ,imlecin bulunduğu yerden dosyanın sonuna kadar seçim yapılır . Ctrl-Shift-Home ; Ctrl ve Shift tuşu birlikte basıldıktan sonra Home tuşuna basıldığında ,imlecin bulunduğu yerden dosyanın sonuna kadar seçim yapılır . Ctrl-Shift-F8 ;disket seçim işlemi için bu tuşlar kullanılır .Kürsörü seçmek istediğiniz yere getirdikten sonra , bu tuşlara basınız Bulunduğunuz noktadan sola veya sağa fareyi sürüklediğinizde , bu alan dikey olarak seçilmiş olur . Buradan çıkmak için ESC tuşuna basınız veya fare ile boş bir yere tıklayınız .

223 FARE İLE SEÇME İŞLEMİ Belirli Bir Alan Seçmek : Fare ile seçim işlemi yapmak için , seçim yapılacak yazının baş tarafına gelince , fare I biçimine dönüşür. Burada farenin sol düğmesini tıklayıp – bırakmadan istediğiniz yere kadar sürükleyiniz .Böylece seçim işlemi tamamlanmış olur . Bir kelime seçmek :Kelime üzerinde çift tıklayınız . Bir cümle seçmek : Klavyeden ctrl tuşu basılı iken cümle içisinde herhangi bir kelimeyi tıklayınız . Bir paragrafı seçmek :Paragraf içerisinde herhangi bir kelimeyi ardv arda üç kez tıklayınız veya paragrafın metnin soluna fareyi sağ yatıkbir hale getirerek ,ard arda iki kez tıklayınız . Bir veya daha fazla satır seçmek : fareyi yazının sol tarafında boş alana getirince fare az sağa yatık biçime dönüşür . Burada bir kez tıklayınca bu hizadaki satır tamamen seçilmiş olur .farenin düğmesi bırakılmadan aşağı/ yukarı inilip çıkıldıkça , seçim bu iki yönden birisine doğru genişletilmiş olacaktır .

224 Dikey bir alanı seçmek : Seçmek istediğiniz yere fare ile bir kez tıkladıktan sonra , alt tuşu basılı iken fareyi sola aşağıya doğru sürüklediğinizde , bu alan dikey olarak seçilmiş olacaktır CTRL - SOL DÜĞME : Dosyanın tamamını seçmek için Ctrl tuşunu basılı tutup , fareyi paragrafın yani metnin sol baş tarafa getirip bir kez tıklayınız . Dosyanın tamamı seçilmiş olacaktır . Aynı işlem Düzen –Tümünü Seç komutuyla veya Ctrl –A tuşlarıyla da yapılabilir .

225 YAZIYI BAŞKA YERE TAŞIMAK
Bu işlemi kes –yapıştır komutları (ctrl –x ,ctrl-v) ile yaoılmaktadır . Bir paragraf yazıp seçili hale getiririz . Düzen –kes komutunu tıklayarak veya (makas şeklindeki) kes düğmesini tıklayınız . Böylece seçili yazı buradan alınıp panoya gidecektir . Kestiğiniz metni 2.sayfaya apıştırmak için ,2. Sayfaya gidiniz . Düzen menüsünden yapıştır veya standart araç çubuğundan yapıştır düğmesini tıklayınız . Bu şekilde istenilen paragrafı istediğmiz yere taşıyabiliriz . Ancak kes yapıştır komutları sonucunda seçilen alan ilk bulunduğu yerden alınarak başka bir yere yapıştırılmış olacaktır . Kopyala – yapıştır komutunda ise seçilen alan kaybolmaz , yapıştırılan bir yere bir kopyası eklenmiş olur . Bu işlemin kolayca anlaşılması için yandaki şekil verilmiştir .

226 YAZIYI BAŞKA YERE KOPYALAMAK
KOPYALA – YAPIŞTIR CTRL – C CTRL – V Yazdığımız örnek metnin ilk iki satırını seçelim , Düzen –kopyala komutunu veya kopyala komutunu tıklarız , Üçüncü sayfaya gelinceye kadar Enter tuşuna basınız , Düzen – yapıştır komutunu tıklayınız ,veya Yapıştır düğmesini tıklayınız. Böylece işaretlediğiniz iki satırlık metin , çoğaltılarak 3. Sayfaya da yapıştırılmış olacaktır .

227 BİR BÖLÜM YAZIYI SİLMEK
Silmek istediğinizyazı (metin alanını) seçiniz, Klavyeden delete tuşuna basınız veya düzen menüsünden sil komutunu tıklayınız . Ayrıca seçilen metin üzerine gelip sağ düğme-sil komutuna basınız(veya klavyeden ara çubuğuna basınız). Seçtiğiniz alan silinmiş olacaktır . YAZILAN BİR YAZIYI BAŞKA BİR DOSYAYA KOPYALAMAK –TAŞIMAK (KES-YAPIŞTIR) Metni seçiniz, Kes veya kopyala düğmelerinden birini tıklayarak panoya atınız, Yeni bir dosya açınız, Dosyada yapıştırmak istediğiniz sayfaya ve yere gelip ,yapıştır düğmesine basınız .

228 YAZI BÜYÜKLÜĞÜNÜ VE YAZI TİPİNİ AYARLAMAK
Metnin yazı tipi büyüklüğünü değiştirmek için ; Metni seçiniz , Yazı tipi boyutu kutusundan istediğiniz büyüklüğü seçiniz, Bu kutuda en fazla komut 72 dir. Ancak bu kutuya kendimizde bir rakam yazabiliriz. Bu rakam en fazla 1638 olabilir. Bunun için yan tarafta görülen kutu üzerine gelip, fare I biçimindeyken bir kez tıklanır, rakam yazarız ve Enter tuşuna basarız. Metnin yazı tipini değiştirmek için , Metni seçiniz , Yazı tipi kutusundan istediğiniz yazı tipini seçiniz. Burada sadece bilgisayara yüklü olan yazı tiplerinden birisini seçebilirsiniz .

229 YAZIYI KOYU /YATIK/ALTI ÇİZİLİ YAPMAK
Bir metni koyu7yatık/altı çizili yapmak için ; Önce metni seçiniz , Araç çubuğundan ilgili düğmelere basınız Aynı işlemleri metni seçtikten sonra Biçim – yazı tipi komutunu tıklayarak da yapabilirsiniz . YAZI RENGİNİ BELİRLEMEK Yazdığımız metinlere değişik renkler vermek için ,metni seçiniz , yazı tipi rengi düğmesini tıklayınız ,renk seçenekleri gelince istediğimiz rengi tıklayarak renk veriniz .(yazıya vrilen rengi görmek için boş bir yere tıklayarak seçim iptal olunur.)metne verilen herhangi bir rengi eski durumuna döndürmek için , metni seçtikten sonra , yazı tipi rengi düğmesini tıklayıp otomatik seçeneğini tıklayınız .

230 Yazıya canlandırma vermek
Yazıyı (Metni) seçiniz , Biçim – yazıtipi komutlarını tıklayınız, Açılan pencerede canlandırma sekmesini tıklayınız , İstediğiniz bir canlandırmayı seçiniz, Tamam düğmesine basınız .

231 METNE VERİLEN ÖZELLİKLERİ SABİTLEMEK
Dosyayı her açtığınızda aynı yazı tipi ,yazı boyutu ,rengi vs gibi aynı özelliklerle yazı yazmak isteyebilirsiniz . Bu durumda yazıda olmasını istediğimiz özellikleri sabitleriz. Biçim – yazı tipi komutunu tıklayınız , İstediğiniz yazı tipi – boyutu –rengi ,karekter aralığı vs buradan seçiniz,(örneğin verdana ,10 punta ,siyah,dar aralık) Varsayılan düğmesine basınız Tamam düğmesine basınız . Bundan sonra her dosya açtğınızda bu özelliklerle yazı yazabileceksiniz . Tekrar bu özellikleri değiştirmek için yukarıdaki aynı yolu izleyiniz .

232 METNİN ÖZELLİKLERİNİ SABİT ÖZELLİKLERLE DEĞİŞTİRMEK
Sabit (varsayılan) özellik diyelim ki yukarıdaki uygulamalardaki gibi olsun (verdana,10 punto ve siyah ,dar aralık) . Biz seçtiğimiz yazıyı Arial , 14 punto ve kırmızı yaptık . Şimdi bu metne verdiğimiz özellikleri yeniden değiştirmek istiyoruz ; 1. Bu metni seçiniz . 2. Ctrl tuşu basılı iken ara çubuğuna basınız .

233 KARAKTER ARASINDAKİ BOŞLUKLARI BELİRLEMEK
Metindeki karakter (harfler - simgeler) arsındaki yer alan boşluğu arttırmak veya azaltmak için ; Önce metin seçilir , Biçim –Yazı tipi komutlarını tıklayınız , Gelen pencerede karakter aralığı sekmesini tıklayınız Yan taraftaki pencere yani yazı tipi komutunun pencere görüntüsü ekrana gelir. Burada aralık yazan kutudan Normal –Dar – Geniş seçeneklerinden birisini seçebilirsiniz . Bu kutunun sağında yer alan değerleri de belirleye -bilirsiniz . Yapılan değişiklikleri görmek için de alttaki metni gözlemleyiniz , Tamam düğmesine basınız .

234 SATIR ARALIKLARINI BELİRLEMEK
Satırlar arasındaki boşluğu artırmak veya azaltmak isteyebilirsiniz . Bunun için ; Satırları seçiniz, Biçim –paragraf komutlarını tıklayınız, Yan taraftaki pencere gelince de , bura-dan satır aralığını seçiniz . Tek satır ara-lığı ,1.5 satır aralığı ,çift satır aralığı , en az, tam ,birden çok , seçeneklerinden birisini değil de daha farklı ölçüde satır aralığı vermek istediğimizde , sağ taraftaki değer kutusundan tıklayarak istediğimiz satır aralığını verebiliriz. Tamam düğmesine basınız .

235 WORD’TE YENİ BİR BELGE YARATMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ
Yeni bir belge yaratmak için şu adımları izleyin. 1.File (Dosya) menüsünden, New (Yeni) komutunu tıklayın. 2. General (Genel) sekmesininden, Blank Document (Boş Belge) simgesini tıklayın. 3. OK (Tamam) dü?mesine basın. Bir Template (Şablon) ya da Wizard (Sihirbaz) temeline dayalı bir belge yaratmak için, yaratmak istediğiniz belge türü sekmesini sonra da istediğiniz Template (Şablon) ya da Wizard (Sihirbaz) adını tıklayın. NOT: Varsayılan şablona dayalı yeni, boş bir belge yaratmak için, New (Yeni) düğmesini tıklayın. New (Yeni) düğmesi

236 DAHA ÖNCE KAYDETTİĞİM BİR BELGEYİ NASIL AÇARIM
Daha önce kaydettiğiniz bir belgeyi açmak için; 1.Open (Aç) düğmesini tıklayın. Open (Aç) iletişim kutusu çıkacaktır. 2.İstediğiniz dosya görünmüyorsa, Look in (Bakılacak Yer) kutusundan, belgeyi içeren sürücüyü tıklayın. 3.Look in (Bakılacak Yer) kutusu altındaki klasörleri ve dosyaları listeleyen kutuda, belgeyi içeren klasörün adı üzerine çift tıklayın. (Belgenin içinde bulunduğu alt klasörü açıncaya kadar, alt klasörleri çift tıklatmaya devam edin.) 4.File (Dosya) listesinde, belge adını tıklayın. 5.Open (Aç) komutunu tıklayın.

237 Başka Uygulamada Yaratılan Bir Dosyayı Word’de Nasıl Açarım
Word, aşağıdaki tabloda listelenmiş uygulamalar ve pek çok düz metin File (Dosya) biçimleri için, File (Dosya) biçimi dönüştürücüleri sağlar.

238 Açık Bir Belgeye Yeni Bir Belge Eklemek
1.Belgeyi açın ve ikinci belgeyi eklemek istediğiniz yeri tıklayın. 2.Insert (Ekle) menüsünden, File (Dosya) komutunu tıklayın. 3.File Name (Dosya Adı) kutusuna, eklemek istediğiniz dosyanın adını girin. Ardından OK (Tamam) düğmesine basın. NOT: Dosyanın sadece bir bölümünü eklemek isterseniz, Range (Aralık) kutusuna, Bookmark (Yer Imi) adını girin.

239 ÇİZİMLERLE ÇALIŞMAK Word de hazır çizimleri kullanabileceğimiz gibi ,kendimizde çizimler oluşturabiliriz . Çizim araç çubuğu ekrana alındığında veya standart araç çubuğundaki çizim düğmesi tıklandığında, çizimle ilgili işlemler yapmak için gerekli olan aşağıdaki düğmeler ekrana gelecektir . Bu düğmelerin hangi işlemler için kullanıldıkları ise aşağıda anla-tılmaktadır . Word de bu çizim araçlarını kullanarak pek çok çizim işlemini kusursuzca yerine getirebiliriz . Bu bakımdan Word oldukça gelişmiş pek çok özelliklere sahiptir . Bu özellikleri öğrendikçe bu programı daha çok sempati ile kullanacağınız muhakkaktır. Dosya içerisinde herhangi bir yerde iken çizgi çizmek için ,çizgi düğmesi üzerine gelip tıkladıktan sonra ,çizgiyi çizmek istediğiniz yere gelip fare ile tıklayınız ve bırakmadan fareyi sürükleyerek çizgiyi istediğiniz noktaya kadar devam ettiriniz. Böylece çizgiyi tamamlamış olacaksınız .

240 Çizilen çizgiler , oklar ve dikdörtgen gibi diğer çizimleri daha sonradan istediğiniz yere sürükleyebilir , kesip veya kopyalayıp yapıştır düğmesiyle çoğaltabilir veya silebilir ,boyutunu ve yönelimini değiştirebilirsiniz . Bu işlemlerin nasıl yapılabileceğini aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır Aşağıdaki gibi bir ok çizdikten sonra bu oku başka bir alana taşımak isteyelim . Bunun için ok üzerine gelip bir kez tıklayınca ,ok çizgisi ikinci okta görülen şekli alacaktır . Fareyi ok çizgisi üzerinde bir kez tıklayıp –bırakmadan ,istediğiniz yere sürükleyiniz . Böylece çizgi istediğiniz alana taşınmış olacaktır . Ok işaretlenmiş seçilmiş durumda iken kopyala düğmesine basıldığında , bir kop-ya alınır ve istenilen yere gelinip yapıştır düğmesine basılarak çoğaltılmış olur . Aynı işlem kes düğmesi ile yapıldığında ok çizgisi buradan alınmış olacaktır . Ayrıca ok biçimi seçildikten sonra del tuşuna basılınca da ok çizgisi silinmiş ola-caktır Burada iki uç kenarda görülen küçük kareler üzerine gelince de ,fare aşağıdaki gibi olacaktır . Faqre bu biçimde iken tıklayıp bırakmadan istediğimiz yere sürükleyerek okun yönünü belirleyebiliriz . Ok üzerine tıklanıp meydana çıkan küçük kare üzerine gelindiğinde farenin aldığı biçim görülünce burada tıklayıp bırakmadan sağa doğru sürüklenince boy uzamış olacak 90 derece yukarı sağa dönülünce de ok ,altta sağda olduğu gibi yukarı yönelmiş biçimi alacaktır .

241 Yukarıda anlatılan işlemler,dikdörtgen,metin kutusu ve diğer çizgi biçimleri için de yapılabilir.Örneğin Dikdörtgen düğmesini tıklayıp,bir çizim yapınız.Herhangi bir kenar çizgisini tıkladığınızda,aşağıda solda ilk resimde görüldüğü gibi,bütün kenarlarda küçük kareler oluşacaktır.Herhangi bir kenarda bir karenin üzerine gelip tıklayarak sürükleme yapıldığında,dikdörtgen üzeride istenilen yükseklik veya genişlik değişikliği yapılabilir Aşağıda soldaki dikdörtgenin sağ kenarındaki ve üst kenarındaki küçük karelerden sürüklenerek boyutu değiştirilmiştir Yapılan çizim işlemlerinde çizgi kalınlığı,renkler ve boyut gibi ayarlarda değişiklikler yapabilmek için,çizilen çizgi,dikdörtgen veya metin kutusunun kenarı üzerine gelip iki kez tıklattığınızda,aşağıdaki iletişim kutusu ekrana gelecektir Burada üst kısımda;Kaydırma.,Renkler ve Çizgiler,Boyut ve Konum sekmeleri bulunmakta,Resim ve Metin Kutusu sekmeleri ise silik durmaktadır Gerek menülerde ve gerekse de bu tür sekmelerde silik yani açık renk olan seçenekler,bu komutun o anda kullanılmayacağını yani komutun pasif olduğunu gösterir.Bu pasif komutları kullanabilmek için mutlaka önceden başka işlemlerin yapılması gerekir.Bu işlemler ise komuttan komuta farklılık gösterir.

242 Bir örnek çizim üzerinde bu ayrıntıları inceleyelim
Bir örnek çizim üzerinde bu ayrıntıları inceleyelim Aşağıda görüldüğü gibi , birinci aşamada bir oval çizelim. Daha sonra da bu oval üzerine gelince , fare alt tarafta görülen dört yöne ok ok biçimine dönüşünce , çift tık-layınız . Bundan sonra yukarıdaki iletişim kutusu gelecektir . Burada renkler ve çizgi-ler sekmesinde iken biçim kutusunun sağındaki düğmeyi tıklayınca , çıkan seçenek-lerden uygun olanını tıklayıp tamam düğmesine basınız . Böylece 2. Aşamadaki oval çizim ortaya çıkacaktır . Oval çizimde uç biçimi ve boyutu seçenekleri pasif olduğun-dan herhangi bir seçim yapamazsınız . Burada renk ve çizgili kutularından istediğimiz seçenekleri verebiliriz . Bunun için dolgu seçeneğinin düğmesini tıklayınız.Çıkan kutudan dolgu efektleri ve dolgu sekmesinden bir tercihi tıklayınız ve tamam düğme-lerine basarak çıkınız.böylece aşağıdaki 3. Aşamadaki örnek oluşmuş olacaktır. Bu işlemleri yaparken renk,dolgu gibi ince ayrıntıları zaten kendiniz görmekte olduğu-nuzdan , bunlar tek tek anlatılmaktadır Yaptığınız çizim işlemleri sonucunda ,oluşan çizimlerin sayfa içerisinde gelişigüzel ve kontrolünüz dışında gezmemesi için , bu çizimi seçip (=üzerine gelip bir kez tıkla-yarak ) daha sonrada çift tıklamayla gelen yukarıdaki otomatik şekil biçimlendir ileti-şim kutusunda kaydırma sekmesini tıklayınız. Bu pencerede şeklin yazı içerisinde na-sıl olmasını istiyorsanız o(örneğin kare) seçeneği,kaydırma stilinden bir seçeneği (ör-neğin sağ)kutusunu tıkladıktan sonra tamam düğmelerine basarak çıkınız . Böylece oluşturduğunuz çizimi istediğiniz alana ve hatta resmin üzerine sürükleyerek götürebilirsiniz.

243 METİN KUTUSU İstediğiniz yere metin kutusu eklemek ve sonra da ok çizgileriyle bir ayrıntıyı açık-lamak isteyebilirsiniz. Bunun için metin kutusu düğmesini tıklayınız ve istediğiniz yere gelip tıkladıktan sonra-bırakmadan , örneğin aşağı sağa sürükleyerek istediğiniz boyutu verdikten sonra bırakınız. Bu kutunun içerisine metin yazmak için ; kutunun içerisinde bir alan üzerine gelince fare I biçimine dönüşecektir . Burada bir kez tıklayıp, yazı yazmaya başlayabilirsiniz . NESNELERİ SEÇMEK Bu düğmeyi kullanarak ,oluşturduğunuz çizimleri seçebilirsiniz. Bu seçim sonucunda da seçilen çizim(ler)i kesebilir, kopyalayabilir, silebilirler veya taşıyabilirsiniz. Bu işlem için bu düğmeyi tıklayınız ve seçeceğiniz çizimin ol üst tarafına tıklayıp –bırakmadan , aşağı sağa doğru sürükleyiniz . Böylece çizili alanlarda küçük kareler oluşacaktır.

244 ÇİZİMLERİN HASSAS YAPILMASI
Çizimleri milimetrik olarak hassas kaydırabilmek için ; En baştaki çiz düğmesini tıklayınca çıkan menüdeki klavuz komutunu tıklayınız, Yandaki menü ekrana gelince de , kılavuza uydur işaretlerini tıklayarak kaldırınız, Yatay ve dikey aralığı 0,01 yapınız, Tamam düğmesine basınız Böylece çizeceğiniz çizgileri daha hassas sürükleyebilirsiniz . Yukarıdaki bu şekiller içerisine yazı yazılabilir. Bunun için şeklin üzerine gelip bir kez tıklayı-nız veya sağ düğmesine tıklayınca açılan menü-den metin ekle komutunu tıklayınız. Böylece yazı yazmaya başlayabilirsiniz .

245 DOLGU RENGİ VERMEK Bu düğmeyi kullanarak ,çizimlerinize renk ve desen verebilirsiniz. Oval düğmesini kullanarak bir oval çizeriz, Bu çizimin üzerine gelip tıklayınız,şekil üzerinde küçük kareler oluşacaktır, Dolgu rengi düğmesini tıkladığımızda da,yandaki iletişim kutusu ekrana gelir, Burada istediğiniz renkte dolgu vermek için sağda görülen bu renklerden birisini tıklayınız. Birinci aşamada sarı renk tıklanmıştır. Ancak ekranda görülen bu renk kitaplarımızda siyah beyaz çıkacaktır. Düz renkten başka dolgu yapmak içinde renklerin altındaki dolgu efektini tıklarız ve dolgu için tek ve iki renk seçeneklerinden birini belirleriz. Buradaki doku sekmesini tıkladığımızda da aşagıda sağdaki iletişim kutusu ekrana gelecektir. Burada dolgu için seçeceğiniz desen karesini tıklayınız, Tamam düğmesine basınız. Ayrıca desen sekmesini tıklayarak farklı desenleri de seçip,dolgu olarak

246 Alttaki resim sekmesini tıklayarak,daha önceden kaydedilen resimleri de desen olarak kullanabilirsiniz Resim sekmesi tıklanarak gelen iletişim kutusundaki resim seç düğmesi tıklandığında; yanda gelen iletişim kutusunda istediğiniz sürücü ve dizini seçerek dsyayı açıp,dosyadaki resmi desen olarak kullanabilirsiniz Bir çizimdeki deseni kaldırmak için,bu çizimi tıkladıktan sonra dolgu rengi düğmesinden dolgu yok seçeneğini tıklamanız yeterlidir.

247 KENARLIK ÇİZGİ RENGİ VERMEK
Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi , yapılan çizimlerin çizgileri ile ilgili değişiklikler yapılabilir . Bu işlem için ; Aşağıdaki örneklerde 1.aşamadaki gibi bir çizim yapınız , Bu çizim üzerine tıklayınız , Çizgi reni düğmesine basınız , Sağdaki seçenekler gelince de , istediğiniz rengi tıklayarak çizgilere desen veriniz . Ayrıca desenli çizgiler düğmesini tıklayarak çizgilere desen verebilirsiniz . Bu işlem aşağıda 2. Aşamada ki resimde görülmektedir.

248 ÇİZGİ BİÇEMİ VERMEK Yaptığınız çizimlerin çizgi kalınlığını değiştirebilirsiniz. 1.İlk önce sol taraftaki örnek çizgiyi otomatik şekil düğmesi altındaki yıldızlar ve büyük başlıklar komutunun altından tıklayarak çiziniz, 2.Çizgi biçemi düğmesine tıkladıktan sonra da , sağ tarafta görülen çizgilerden istediğiniz çizgiyi tıklayarak kesik çizgi biçemine değiştirebilirsiniz. Sol tarafta görülen şekil , yukarıda çizilen yıldız şeklinin çizgi kalınlığının 3 n k biçimine dönüştürülmüş halidir.

249 KESİK ÇİZGİ BİÇİMİ VERMEK
Yaptığınız çizimlerin çizgi biçimini değiştire-bilirsiniz. 1.İlk önce sol taraftaki örnek çizgiyi otomatik şekil düğmesi altındaki yıldızlar ve büyük başlıklar komutunun altından tıklayarak çiziniz, 2.Kesik çizgi biçemi düğmesine tıkladıktan sonra da , sağ tarafta görülen çizgilerden istediğiniz çizgiyi tıklayarak kesik çizgi biçemine değiştirebilirsiniz. Sol tarafta görülen şekil , yukarıda çizilen yıldız şeklinin çizgi kalınlığının 3 n k biçimine ve kesik noktalı çizgiler biçimine dönüştürülmüş halidir.

250 OK BİÇİMİ VERMEK Çizdiğiniz ok çizgilerinin biçimini değiştirmek için bu düğme kullanılır Ok düğmesini tıklayarak bir ok çiziniz. Ok çizgisini çizdikten sonra başka bir işlem yaptıysanız, bu ok üzerine gelip tıklayarak bunu seçiniz. Başka bir işlem yapmadıysanız zaten çizimden sonra ok üzerinde küçük kareler çizilmiş görüneceğinden , tekrar seçmeye gerek yoktur. Aşağıda birinci aşamada ok görülmektedir. Ok üzerindeki küçük kareler ,çizginin seçilmiş (işaretlenmiş) olduğunu gösterir Seçim işleminden sonra ok biçimi düğmesine bastığınızda , sağda görülen seçenekler açılacaktır. Burada istediğiniz ok biçimini tıklayarak,çizile ok çizgisinin biçimi değiştirilebilir. Diğer ok biçimleri için daha fazla ok seçeneğini tıklayabilirsiniz.

251 ÇİZİM,RESİM veya NESNEYE DOLGU VERMEK
Bir çizime, resme veya nesneye kenarlık çizgisi verebilirsiniz ve bu çizginin rengini ve kalınlı-ğını santim olarak belirleyebilirsiniz Ayrıca çizimin içerisine dolgu verebilir,dolguyu renkli yapabilir veya dolguyu bir resim yapabilirsiniz Çizim ,resim veya nesneyi bir kez tıklayınız ve sağ düğmeye basınız . Açılan pencerede 3 seçenekten birisini göreceksiniz : otomatik şekil biçimlendir , Resim biçimlendir veya nesne biçimlendir . Bu seçeneklerden birini görünce tıklayınız, Dolgu düğmesini tıklayınca açılan pencereden istediğiniz rengi veya dolgu efektlerini seçebilirsiniz, Tamam düğmesine basınız .

252 ÇİZİM ÜZERİNDE İŞLEMLER
1.Yan taraftaki çizimi yapınız, Çizim üzerine gelince fare dört yöne ok haline gelir. Sağ düğmeyi tıklayıp , metin ekle komutuna basınız , Deneme yazınız , Yan taraftaki oval şekli çiziniz , Oval resmi kare üzerine getiriniz , Oval çizimi çift tıklayıp, renk ve çizgiler sekmesinden kalınlık kutusunda çizgi kalınlığını 1nk yapınız, çizgi biçimi ve rengini değiştiriniz, dolgu rengide veriniz, 7.Kare çizimi tıklayıp çizim araç çubuğundan sıra-en alta gönder’i tıkayınız , İki çizimi de seçiniz (nesne seç düğmesiyle veya shift tuşu basılıyken tıklaya-rak seçiniz), Çizim araç çubuğundaki çiz düğmesi-gruplandır’ı tıklayınız , çizim artık tek parça olacaktır . İstediğinizde aynı yoldan grubu çöz seçeneğini tıklayabilirsiniz , 10.Çizim seçili iken sağ düğme –Nesne biçimlendir seçeneğini tıklayınız, Düzen sekmesini tıklayınız , Kare-sağa ve gelişmiş düğmesini tıklayınız , Hizalama da neye göre kutusundan k boşluğunu tıklayıp,tamam ve tekrar tamam düğmelerine basınız . Yan taraftaki çizim oluşacak ve sayfada sağa hizalanmış olacaktır.

253 ÇİZİMİN BOYUTLARINI DEĞİŞTİRMEK
1.Otomatik şekil-temel şekillerden yan taraftaki çizimi yapınız , 2.Çizim seçili iken sağ düğme –nesne biçimlendir seçeneğini tıklayınız , 3.Boyut sekmesinden en boy oranı sabit seçeneğinin onaylı olmaması gerekir , onaylı ise tıklayarak onayı kaldırınız, 4.Yüksekliği ve genişliği iki olarak giriniz , 5.Tamam düğmesine basınız . ÇİZİMİN YERİNİ DEĞİŞTİRMEK 1.Çizim üzerinde iken tıklayınız, bırakmadan istediğiniz yere kadar sürükleyiniz, 2.İstediğiniz alana gelince bırakınız , yukarıdaki uygulamalarda öğrendiklerinizi Bu çizim üzerinde uygulayınız.

254 RESİM ÜZERİNDE İŞLEMLER
Yeni düğmesine basarak yeni bir dosya oluştururuz , Klavyedeki print screen tuşuna basarak ekran resmini almış olursunuz , Yapıştı düğmesine basarak resmi dosyaya alınız , Resim gelince,bir kez tıklayıp,sağ düğme-resim biçimlendir-düzen-kare-tamam düğmelerine basınız , Tekrar resim üzerinde bir kez tıklayıp, sağ düğme-resim biçimlendir-boyut sekmesini tıklayınız , Genişliği 8 yapınız , Düzen menüsünden hizalamayı sağa yapınız. Resim sağ tarafta ve 8 cm olarak boyut değiştirecektir . Tekrar resim üzerinde bir kez tıklayıp, sağ düğme-resim biçimlendir-renkler ve çizgiler sekmesini tıklayınız , Çizgi rengini ve çizgi kalınlığını giriniz, Tamam düğmeine basınız. İstediğiniz tüm özellikler verilmiş olacaktır.

255 ÇİZİM,RESİM VEYA NESNEYE GÖLGELENDİRME VERMEK
Çizimlerinizi istediğiniz yönden gölgelendirme yapabilirsiniz Bunun için ; 1.Önce çiziminizi yapınız. Eğer hazır çizdiğiniz bir çizimi gölgelendirmek istiyorsanız, bu çizimi tıklayarak seçiniz , 2.Bu işlem için örnek olarak otomatik şekil düğmesinin altındaki yıldızlar ve büyük başlıklar düğmesinin üzerine geliniz ve sağ menüde görülen aşağıda 1. aşamadaki şekli tıklayınız , 3.Daha sonra gölgelendirme düğmesini tıklayınca açılan sağ taraftaki gölge seçeneklerinden birisini tıklayarak seçiniz . Böylece istediğiniz gölgelendirme şeklini çizim üzerinde gerçekleştirmiş olursunuz . Bu işlemler aşağıda aşamalarıyla görülmektedir . Bunlardan başka bu gölgelendirmelerle ilgili ayarlar yapabilirsiniz. Bunun için yine şeklin seçili olması gerekir. Bundan sonra gölgelendrme ayarları komutunu tıklayınız. Yandaki seçenekler gelince de ,buradaki düğmeleri tıklayarak gölgelendirme ile ilgili istediğimiz ayarları yapabilirsiniz .

256 3 BOYUTLU ÇİZİMLER : 3-B AYARLARI
3-B düğmesi tıklandığında çıkan menüdeki 3-B ayarları seçeneği tıklandığında , alttaki düğmeler ekrana gelmektedir . Aşağıda bu düğmelerin işlevleri belirtilmiş ve uygulamalarla örneklendirilmiştir . Yandaki düğmelerin işlevini örnek üzerinde görmek için ; 3-B açık/kapalı Sağa Eğ Yukarıya Eğ Yön Yüzey 1.Önce örnek bir şekil çizelim , B düğmesini kullanarak bu çizime boyutlarız, 3.Otomatik şekil düğmesinin altındaki temel şekillerden güneş seçeneğini tıklayınız , 4 .Daha sonra da aşağıdaki gibi bu resmi; fareyi tıklayıp-bırakmadan sağa ve aşağı sürükleyerek ekrana çiziniz. Diğer işlemler ise aşamalı olarak aşağıda görülmektedir . Aşağıya Eğ Derinlik 3-B renk (Otomatik) Sola Eğ aydınlatma

257 ÇİZİMLERİN BOYUTUNU BELİRLEMEK
Çizimlerin boyutunu kendi istediğimiz cm ölçülerinde ayarlayabiliriz. Bunun için ; Çizim üzerine gelip çift tıklayınız veya üzerine gelip sağ düğme tıklayınız,bir menü açılacaktır , 2.Burada resmi otomatik şekil biçimlendir veya resim biçimlendir seçeneklerinden birisini görürsünüz . Bu seçeneği tıklayınız, Çıkan pencerede yükseklik ve genişlik değerlerini girip tamam düğmesine basınız , Çizimin en-boy oranını bozmak istemiyorsak ,en-boy oranı sabit seçeneğini tıkladıktan sonra sadece yükseklik veya sadece genişlik değerini giriniz , Tamam düğmesine tıklayınız.

258 ÇİZİMLERİ ÖNE ALMAK-ARKAYA GÖNDERMEK
ÇİZİMLERİ DÖNDÜRMEK Yaptığınız çizimi döndürmek için ; 1.Çizim üzerine bir kez tıklayıp , döndür düğmesine basınız , 2.Daha sonra sağ tarafta görüldüğü gibi köşelerde oluşan yeşil renkteki küçük yuvarlaklar üzerine gelip tıklayınız ve bırakmadan istediğiniz yönde döndürüp bırakınız , 3.Döndürme işlemini belirli bir açı ile yapmak istediğinizde ise ,çizimi bir kez tıklayıp, çiz düğmesinden döndür ve çevir den sonra istediğiniz döndürme seçeneğini tıklayınız.(Çiz düğmesini görmekiçin bu düğmenin yer aldığı çizim araç çubuğu ekranda olmalıdır.) ÇİZİMLERİ ÖNE ALMAK-ARKAYA GÖNDERMEK Yapılan çizimleri üst üste bindirdiğimizde , bazı çizimler altta kalarak görülme-yecektir . Bunu önlemek için bazı çizimleri öne almamız gerekebilir .

259 ÇİZİMLERİ GRUPLANDIRMAK
Üst üste gelen veya yan yana olan çizimlerin daha sonraki işlemler sırasında karışmaması için gruplandırılmaları gerekir. Bu durumda ; 1.Nesneleri seç düğmesiyle çizimleri seçiniz . (Aynı işlem klavyeden shift tuşu basılı iken her bir çizimi tek tek tıklayarak da yapabilirsiniz) , 2.Çiz düğmesinden gruplandır komutunu tıklayınız . Böylece seçilen çizimler tekparça haline gelir . Bu çizimler üzerinde tekrar işlem yapmak istediğimizde , çizimi tıkladıktan sonra çiz-grubu çöz tıklanır .

260 ÇİZİM ,RESİM VE NESNELERİ HİZALAMAK
Çizim ,resim ve nesneleri sağa sola vs.hizalayabiliriz . Bunun için; 1.Çizim , resim veya nesne üzerine gelip bir kez tıklayınız , 2.Seçim üzerinde iken sağ düğme tıklayınca görülen şu üç seçenekten birisini tıklayınız ; Otomatik şekil biçimlendir , Resim biçimlendir veya Nesne biçimlendir, 3.Düzen sekmesinden istediğiniz seçeneği (örneğin kare kutusunu) tıklayınız , 4.Hemen alttaki yatay hizalama seçeneklerinden birisini seçiniz . Eğer sayfanın sağ kenarından hizalanmasını istiyorsanız sağa, değilse istediğiniz seçeneğe tıklayınız , 5.İstediğiniz tarafa tam hizalanması için gelişmiş düğmesini tıklayınız , 6.En üstteki hizalama kutusunu tıklayıp , sağ tarafta görülen düğmeyi tıklayarak nereye göre kutusundan K boşluğunu tıklayınız , 7.Tamam ve tekrar tamam düğmelerine basınız . İstediğiniz hizalama oluşacaktır .

261 SAYFALARI BİÇİMLENDİRMEK
v KAĞIT BOYUTU Çalıştığımız dosyadaki sayfanın kağıt boyutunu buradan belirleyebilirsiniz . A 3 boyutunda çıktı alan bir yazıcımız varsa , yazıcıdan büyük boy örneğin A 3 boyutunda sayfa yapısı oluşturabiliriz . Bunun için dosya – sayfa yapısını tıkladıktan sonra gelen pencerede kağıt boyutu sekmesini tıklarız . Yan tarafta görüldüğü gibi buradan sayfa boyutlarını değiştirebiliriz . Değiştirdiğimiz boyutların sadece bu bölüm için mi geçerli olacağını , bu noktadan ( sayfadan ) sonrasına mı uygulanacağını , tüm dosyaya m ı uygulanacağı da yan taraftan seçebiliriz . Tamam düğmesine basarak işlemi bitirebiliriz . Kağıt boyutu ile ilgili ölçüler cm için donanım bölümüne bakabilirsiniz .

262 SAYFA YÜKSEKLİĞİ VE GENİŞLİĞİ
Çalıştığınız dosyadaki sayfaların yüksekliğini ve genişliğini değiştirerek , çalışılan sayfa alanını büyütebilir ve küçültebilirsiniz . Belirleyeceğiniz sayfa alanı içerisinde yazı, resim,çizim gibi tüm işlemleri yapabilirsiniz . Bu alana metin alanı da deyebiliriz . Yan tarafta sayfa genişliği ve sayfa yüksekliği görülmektedir .Bir sayfada kenar boşluklarını arttırdığınızda veya azalttığımızda , aynı zamanda metin için kalan alanı da azaltmış veya arttırmış oluruz .Bu işlemi iki yoldan yapabiliriz; cetveli kullanarak ve dosya-sayfa yapısı komutu ile kenar boşluklarını belirleyerek . Cetveli kullanarak sayfa yapısını değiştirmek için sağ tarafta görülen noktalardan birisinin üzerine gelin.Örneğin sayfanın yüksekliğini azaltmak için fareyi yandaki 1 nolu duruma getirin

263 Tıklayıp bırakmadan yukarı sürüklediğinizde sayfa alanınız dikey olarak büyüyecek , aşağı sürüklediğinizde ise küçülecektir .2 nolu konumda ise fareyi tıklayıp bırakmadan sağa doğru sürüklediğinizde sayfa genişliği küçülecek, sola doğru sürüklediğinizde ise genişleyecektir .Aynı işlemleri aynı sayfa üstünün sağ tarafından ve sayfa altının sol tarafından da yapabilirsiniz . KENAR BOŞLUKLARI Aşağıda yatay ve dikey sayfalar görülmektedir . Ayrıca kenar boşlukları da sayfalar üzerinde gösterilmiştir . Dosyanızdaki sayfaları aşağıdaki şekilde yatay ve dikey yapabilirsiniz .Kenar boşluklarını da kendiniz belirleyebilirsiniz.Kenar boşlukları içinde yer alan metin ve çizim gibi işlemler için kullanılabilen alan, yazıcıdan çıktı alınabilmektedir Dosya-sayfa yapısı tıklandığında , sağ taraftaki iletişim kutusu gelir, Burada kenar boşlukları sekmesi tıklanmış durumda iken kenar boşluklarını değiştiriniz , Kağıt boyutu sekmesi tıklanarak ta ,kağıdın dikey veya yatay duruşunu belirleyiniz, Kağıt kaynağı sekmesinden , kağıdın yazıcıya verilmiş biçimini değiştiriniz , 5.Tamam düğmesine basarak değişikleri uygulayınız .

264 SAYFA NUMARALARI EKLEMEK VE KALDIRMAK
Dosyanızda istediğiniz sayfa numarası biçimini başlatmak için bu komutu tıklamanız gerekir. Böylece bir defa sayfa numarası girip ,yazmaya devam ettikçe,açılan her sayfaya otomatik sayfa numarası verilecektir Ekle-sayfa numaraları komutunu tıklayınız, Sağ taraftaki iletişim kutusu ekrana gelir, burada konum kutusunu tıklayarak,sayfa numaralarını sayfa altında veya üstünde vermek istediğiniz tercihi tıklayınız, Hizalama kutusunu tıklayarak,sayfa numara-sını sağa,sola hizalı yapabilirsiniz, Biçim düğmesini tıklayınız,sağ taraftaki iletişim kutusu gelecektir. Burada ,önceki bölümden devam et seçeneği tıklandığında önceki sayfadan . başlangıç kutusu tıklandığında da verilen numaradan başlayarak sayfa numaralarını vermiş olursunuz . 5.bu kutuda tamamı tıklayıp,diğerinde de aynı tamam düğmesine basarak çıkınız . Böylece sayfa numaralarını vermiş olacaksınız .

265 ÜST VE ALT BİLGİLER GİRMEK
1.Görünüm menüsünden üst bilgi alt bilgi komutunu tıklayınız , 2.Açılan yan taraftaki pencerede üst bilgiye deneme üst bilgisi yazınız , 3.Ekranın sağ tarafındaki dikey kaydırma çubuğu ile aşağı ininiz , 4.Alt bilgiye deneme alt bilgi yazınız , 5.Kapat düğmesine basınız. Üst ve alt bilgiler ekranda silik renkte görünecektir.Bu silik renk sayfada bilgileri karıştırmamanız ve alt-üst bilgi olduğunu anlamanız içindir .Çıktı alırken bu bilgiler normal çıkalar. ÜST VE ALT BİLGİLERE SAYFA NUMARASI EKLEMEK 1.Görünüm menüsünden üst bilgi alt bilgi komutunu tıklayınız , 2.sayfa numarası ekle düğmesine basınız , 3.sayfa numarası biçimlendir düğmesine basınız ,gelen pencerede sayı biçimi kutusuna , vermek istediğiniz sayı biçimini giriniz.Örneğin Romen rakamı girmek için I,II,III ....., normal sayı biçiminde rakamlar vermek için 1,2,3....,biçimini seçiniz , 4.Başlangıç kutusuna sayfa numarasını kaçtan başlatmak istiyorsanız bu rakamı giriniz , 5.Tamam düğmesine basınız . Otomatik olarak sayfa numaralandırması yapılacaktır .

266 ÜST- ALT BİLGİLERİ TEK-ÇİFT SAYFALARDA FARKLI YAPMAK
1.Görünüm menüsünden üst bilgi alt bilgi komutunu tıklayınız , Yan taraftaki çubuktan sayfa yapısı düğmesine basınız , Gelen pencerede alt ve üst bilgi tek ve çift sayfalarda farklı seçeneğini tıklayınız, tamam düğmesine basınız, Tek sayfalar için farklı ,çift sayfalar için farklı bilgileri giriniz , Tamam düğmesine basınız . VERİLEN ÜST-ALT BİLGİYE TEKRAR GİRMEK DÜZENLEME YAPMAK-SİLMEK Girdiğiniz üst ve alt bilgiye girerek düzenleme yapmak için,üzerine gelip çift tıklayınız. Alt ve üst bilgiyi seçip,hizala düğmelerini kullanarak istediğiniz yöne hizalayabilirsiniz. Silmek istediğiniz bilgileri için önce bilgiyi seçiniz,sonra da del tuşuna basınız. Ayrıca alt ve üst bilgilerin sayfa kenarından olması gereken uzaklığı da dosya-sayfa yapısı-kenar boşlukları sekmesinde alt tarafta yer alan kenardan uzaklık bölümünden ayarlayınız.

267 DİPNOT EKLEMEK –KALDIRMAK
Genellikle yazı içerisinde bir anlatım için bir kitaba veya bir konuya ve yazara göndermede (atıfta) bulunulur.Bu açıklamayı yazmak için cümle sonuna veya kelimelerin sonuna rakam koyulur ve bu rakamlar ya aynı sayfanın altına yazılarak veya bölüm sonuna yazılarak açıklamaların okunabilmesi sağlanır.Bu işleme dipnot denir . Word’deki bu dipnot sisteminin önemli özelliği şudur: Siz dosyanızda çalışmanızı yaparken program dipnot numaralarını otomatik verebilir ve dipnot rakamını barındıran cümle herhangi bir nedenle diğer sayfaya kaydığında da dipnot otomatik yer değiştirir ve numaranın kaydığı yeni sayfaya geçer .

268 BÖLÜM TANIMI VE SAYFA SONUNA KESME KOYMAK
1.Ekle menüsünden dipnot’u tıklayınız.Yan taraftaki pencere gelir , 2.otomatik numaralandırma için, yani 1den başlayarak kendiliğinden 2,3,4,5 ... devam etmesi için yandaki otomatik numaralandır’ı tıklayınız , 3.Ayrıntılı ayarlar için seçenekler düğmesini tıklayınız , 4.Tamam düğmesine basınız . Girdiğiniz dipnotları kaldırmak için, sayfadaki dipnot numarasını silmeniz yeterlidir BÖLÜM TANIMI VE SAYFA SONUNA KESME KOYMAK Bu komut ile istenilen sayfaların sonuna kesme koyularak, bu alanlara bilgi girilmesi engellenir . Böylece bir sayfada ortaya çıkan yazı veya şekil kayması, diğer sayfaların düzenini bozmaz . 1.Ekle menüsünden kesme kutusunu tıklayınız. Sağdaki iletişim kutusu gelir , 2.Burada aşağıdaki seçeneklerden istenilenler tıklanarak kesme işlemi yapılabilir . Sayfalarda tek sütun ve birden çok sütunlu sayfalar olacaksa, bu sayfalardaki sütunların karışmaması için araya kesme koyunuz Bölüm sonu tanımı yaparak yeni bölüme yeni sayfadan başlamak için de, yan taraftaki bölüm sonu türleri seçeneği altındaki seçeneklerden birisini seçiniz . 4.Tamam düğmesine basın .

269 SAYFAYA KENARLIK EKLEMEK
Bir sayfaya süslü veya düz çizgili vs. kenarlıklar ekleyebilirsiniz. Bunun için; 1.Biçim menüsünden kenarlıklar ve gölgelendirme komutlarını tıklayınız , 2.Sayfa kenarlığı sekmesini tıklayıp,gelen stil,renk,genişlik,resim seçeneklerini kullanarak kenarlığı belirleyiniz , 3.Tamam düğmesine basarak işlemi bitiriniz . DOSYA-NESNE-RESİM EKLEMEK-SÜSLÜ YAZILAR (WORDART) RESİM EKLEMEK Başka dosyalardan hazır resimleri dosyanıza almak için resim komutunu seçiniz . Tarayıcıdan resim almak için de tarayıcıdan seçeneğini tıklayınız . Grafik alıp dosyaya yerleştirmek için de, grafik komutunu tıklayınız . Hazır resimleri dosyanıza almak için ; 1.Ekle menüsünden resim komutunu tıklayınız,

270 BİR DOSYAYA BAŞKA BİR DOSYAYI KOPYALAMAK
2.Eklemek istediğiniz resmi dosyadan almak için (örneğin paint’de çizdiğiniz ve önceden kaydettiğiniz BMP uzantılı bir resim ) dosyadan seçeneğini tıklayınız, 3.İstediğiniz dosyayı seçip,ekle düğmesine basınız.Resim dosyaya gelmiş olacaktır. BİR DOSYAYA BAŞKA BİR DOSYAYI KOPYALAMAK Bulunduğunuz dosyaya başka bir dosyayı kopyalayabilirsiniz. 1.Ekle menüsünden dosya komutunu tıklayınız. Aşağıdaki iletişim kutusu ekrana gelecektir, 2.Burada istediğiniz sürücü ve dizinden istediğiniz dosyayı seçiniz, 3.Tamam düğmesine tıklayınız. Böylece istediğiniz bir dosyayı bulunduğunuz dosyaya kopyalamış olursunuz .

271 KÖPRÜ EKLEMEK Word'de veya Excel de yazılmış olan bir dosya ile bağlantı kurar .Bu bağlantı sonucunda oluşan mavi renkteki yazı tıklandığında , bağlantı yapılan dosyaya girilmiş olur. Bu bağlantı ayrıca internetteki bir web sayfası olabileceği gibi, bir şirket veya kuruluşun ağ yapısında başka bir bilgisayardaki bir dosya da olabilir. Köprü ekle düğmesi tıklandığında yandaki menü ekrana gelince, web sayfası kutusuna köprü eklenecek dosyanın adı yazılır veya dosya düğmesi tıklanarak dosya bulunup tıklanır .

272 MİCROSOFT EXCEL ÇALIŞMA SAYFASI EKLEMEK
MİCROSOFT EXCEL ÇALIŞMA SAYFASI EKLEMEK Word içerisinde bir dosya oluşturduktan sonra, bu dosyada bazı matematiksel ve benzeri Excel programının işlevlerinden bir yada daha fazlasını kullanmak için,bu düğme kullanılmalıdır. Bu düğmeye basıldığında , Word ekranı yan tarafta görüldüğü biçimde değişecektir.Bu tabloda örnek bazı matematiksel işlemler yapalım.Örnek A2 hücresinden aşağı doğru A6 hücresine bazı rakamlar yazalım. Daha sonra da, B2 hücresinden B6 hücresine kadar rakamlar verelim. Bundan sonra da, A2 ile A6 arasında kalan dikey hücre aralığındaki rakamları toplatmak için A7 hücresine tıklayıp,=TOPLAM (A2:A6)yazıp enter tuşuna basalım. Yine aynı şekilde B2 ile B6 arasında kalan dikey hücre aralığındaki rakamları toplatmak için B7 hücresine tıklayıp,=(TOPLA(B2:B6) yazıp enter tuşuna basalım. Böylece A2-A6 arasında bulunan rakamları toplayıp A7 hücresine, B2-B6 arasında kalan rakamlarıda toplayarak B7 hücresine yazacaktır. Belirli hücre aralıklarını belirtmek için , bu hücrelerin başlangıç tanımı(A2 gibi) ve aralarında iki nokta üst üste karakteri konur (:). İşlemleri yaptıktan sonra Excel çalışma sayfası dışında bir yere tıklayınca , Excel çalışma tablosu yandaki gibi görünecektir.Excel programında kullanılan fonksiyonları burada da kullanabilirsiniz. Bir sonraki bölümde anlatılan Excel programını öğrendikten sonra bu işlemleri daha bilinçli yapabileceksiniz.Yukarıdaki biçimde tabloyu oluşturduktan sonra tekrar tabloya girip düzenlemeler ve eklemeler yapmak için bu tabloyu iki kez tıklayınız ve Excel çalışma sayfası ortamına dönünüz.

273 RESİMLER ÜZERİNDE İŞLEMLER
Word içerisinde resimler üzerine kırpma,resim ekle –görüntü denetimi –daha fazla karşıtlık-daha az karşıtlık-daha fazla parlaklık-daha az parlaklık-kırp-çizgi biçimi-metin kaydırma-resim biçimlendir-saydam rengi ayarla –resmi sıfırlama işlemleri yapabilirsiniz. Bunun için resim araç çubuğunu ekrana almanız gerekir. Bu işlem için de, görünüm-araç çubukları ve resim seçeneğini onaylayınız. Eğer bu seçenek onaylı ise bunu yapmanıza gerek yoktur.Böylece yandaki resim araç çubuğu ekranda yer alacaktır. Bu çubuk üzerindeki düğmelerin işlevleri ve uygulamalı örnekler aşağıda anlatılmaktadır. Herhangi bir resmi ekle-resim dosyadan komutlarını tıklayarak bulunduğunuz yere alınız. Daha sonra da, bu resmi tıklayıp, yukarıdaki resim düğmelerine tıklayarak resim üzerinde düzenlemeler yapınız. Resim üzerine gelip tıkladıktan sonra kırp düğmesi tıklayıp,resmin kenarlarını kırpabiliriz. Kırp düğmesinden sonra resmin üzerinde her kenarda ortadaki küçük kare üzerine geldiğimizde, fare sağdaki biçime dönüşür. Bu durumda sağa-sola veya yukarıya –aşağıya fare ile sürükleme yaptığımızda, resmin bu kenarına kırpmış oluruz.Aşağıda düğmeler tıklandığında, aşamalı olarak ne değişiklikler olduğu görülmektedir.

274 RESİM ÜZERİNDE İŞLEMLER
1.Ekle-resim komutlarıyla bir resim ekleyiniz, 2.Resim üzerine gelip bir kez tıklayınız, 3.Sağ düğme, resim biçimlendir’i tıklayınız, 4.Düzen sekmesinden kare seçeneğini tıklayınız, 5.Tamam düğmesine basınız, 6.Resim araç çubuğundan kırp düğmesine basınız, 7.Resmin sağ kenarı üstündeki küçük kare üzerine gelince tıklayıp, bırakmadan sağa doğru sürükleyiniz,bırakınız, 8.Resmin kenarının kırpıldığını görünce , aynı işlemi üst veya alt taraftan da yapınız, 9.boş bir yere tıklayarak işlemi bitiriniz, 10.Resmi tıklayıp,yine sağ düğme-resim biçimlendir’i tıklayınız, 11.renk ve çizgiler sekmesini tıklayınız,

275 SÜSLÜ YAZILAR :WORDART
12.Çizgi rengini ve kalınlığını seçiniz, 13.Düzen sekmesinden sağa seçeneğini seçiniz, 14.Boyut sekmesinden boyutları örneğin 8 ve6 olarak değiştiriniz, 15.Tamam düğmesine basınız. SÜSLÜ YAZILAR :WORDART Kalın,yatık ve istediğiniz tarzda renkli yazılar yazabilirsiniz. Bunun için ; 1.Word art ekle düğmesini tıkladığınızda , yandaki iletişim kutusu ekrana gelecektir , 2.Burada yazacağınız yazıya istediğiniz biçimi vermek için uygun kareyi tıklayıp,seçiniz. Örneğin dalgalı bir yazı için yan tarafta görülen işaretlediğimiz kareyi ve tamam düğmesini tıklayınız , daha sonra da metni yazmak için yandaki iletişim kutusu ekrana gelecektir . 3.Yan tarafta istediğiniz metni yazınız. Örnekte biz bilgisayar çağı yazıyoruz. Bu metnin yazı tipini (fontunu) yazı tipi kutusundan ,büyüklüğünü (puntosunu) de boyut kutusundan tıklamalarla yapabilirsiniz.

276

277 4.Ayrıca metni kalın yapmak için k düğmesini ,yatık yapmak için de t düğmesini tıklayınız. Bundan sonra da tamam düğmesine tıklayınız , 5.Böylece sağ taraftaki biçim ortaya çıkacaktır.ancak bu yazıyı büyütmek veya küçültmek için üzerine bir kez tıkladıktan sonra köşelerdeki küçük karelerden tıklayıp-bırakmadan istediğiniz yöne sürükleyiniz , 6.Ayrıca köşede bulunan küçük sarı renkteki karelerden tutup sürükleyerek yazının biçimini değiştirebiliriz. Örneğin yukarıdaki yazının üzerine gelip fare dört yöne ok biçimine dönüşünce ,alt kenarda bulunan sarı renkteki düğmeyi tıklayıp bırakmadan sağa sürüklediğinizde yazı yandaki gibi olacaktır , 7.Aynı düğmeyi sola sürüklediğinizde ise yazı yandaki gibi yatık hale gelecektir , 8.Bu yazının diğer ayarları için, köşelerdeki küçük kareleri tıklayıp sürükleyebilirsiniz. Örneğin üstteki küçük kareyi yukarı sürüklediğinizde, yazı yandaki gibi büyüyecektir , 9.Yazdığınız yazılara istediğiniz türde çerçeve ekleyebilirsiniz. Bunun için dikdörtgen , oval düğmelerini veya otomatik şekil düğmesinin altında bulunan şekillerden birisini çiziniz. Daha sonra da bu yazının üzerine gelip, fare dört yöne ok biçimine dönüşünce de, bir kez tıklayıp, çizilen çizimin üzerine sürükleyiniz.

278 örnek çizim örnek çizim örnek çizim örnek çizim
SÜSLÜ YAZININ YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRMEK örnek çizim Aşağıda görülen örneklerde ,yapılan ir çizim üzerine aşamalı olarak Çiz düğmesinin altında bulunan Döndür ve Çevir komutlarını kullanarak,işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğinizi görebilirsiniz. 1.WordArd ile Örnek çizim yazısını yukarıda anlatıldığı biçimde oluşturunuz, 2.Yazı üzerine gelip bir kez tıklayınız, 3.çiz düğmesi altındaki Döndür ve Çevir düğmelerinin üzerine gelip,aşağıda verilen sola,sağa Yatay ters çevir ,dikey ters çevir düğmelerini sırasıyla uygulayınız.Bu komutlar sonucunda 1.Normal işlemdeki yazı aşağıdaki biçimleri alacaktır. örnek çizim örnek çizim örnek çizim

279 DOSYANIN İÇİNDEKİLER KISMINI OLUŞTURMAK
DOSYANIN İÇİNDEKİLER KISMINI OLUŞTURMAK Dosyadaki başlıklara ve bulundukları sayfalara göre içindekiler kısmını oluşturabiliriz.bunun için ; 1.İçindekiler bölümünü eklemek istediğiniz sayfaya gidiniz, 2.Ekle Dizin ve Tablolar komutlarını tıklayınız , 3.Yan taraftaki pencere gelince de ,burada İçindekiler Tablosu sekmesini tıklayınız, 4.İstediğiniz başlık türünü işaretleyiniz, 5.Varsa belirlemek istediğiniz diğer seçenekleri de seçiniz, 6.Tamam düğmesine basınız.

280 DİZİN ( INDEX ) EKLEMEK Dosyada geçen kelimelerin listesini yaparak dosya sonuna yerleştirebilirsiniz.Böylece dosyada geçen kelimeler ve hangi sayfalarda geçtiklerini tablo halinde otomatik oluştururuz ve aranan bir kelimenin hangi sayfalarda geçtiğini görebiliriz.Bu işlem için önce dizinde bulunması gereken kelimeleri belirlemek gerekir; 1.Ekle-Dizin ve Tablolar‘ı tıklayınız, 2.Gelen pencereden Girdi İşaretle düğmesini tıklayınız, 3.Gelen pencerede ,önce dosya içerisindeki yazıyı seçip ve sonra da Asıl Girdi kutusuna tıklayınız,Girdi işaretle düğmesini tıklayınız. 4.İstediğiniz kelimeleri teker teker böylece belirledikten sonra,Tamam düğmesine basınız.

281 AYNI YAZIYI BİRDEN ÇOK KİŞİYE GÖNDERMEK (ADRES-MEKTUP)
Bir tebrik, duyuru veya açıklamayı birden çok kişiye göndermek istiyorsunuz.Bu açıklama,duyuru veya tebrik için metni yazdınız,ancak her gönderilecek kişi veya kurum için ayrı ayrı sayfalarda ve dosyalarda yazmak yerine ,tek bir dosyaya yazıp ,başlıklarını otomatik değiştirebilirsiniz ve ayrıca zarfların üzerine de kişi/kurum isim ve adreslerini yazdırabilirsiniz .

282 DOSYA VEAYARLARI Bu işlem için;
1.Yeni düğmesine basarak,yeni bir dosya açınız, Araçlar-adres mektup birleştir komutlarını tıklayınız, Şablon mektup yazmak içi ; yan taraftaki pencereden yarat düğmesini tıklayınca açılan menüden mektup formatlarını tıklayınız, Gelen pencerede etkin pencere düğmesine basınız, Veri kaynağı bölümünde , veri al düğmesini tıklayınca açılan seçeneklerden veri kaynağı yaratı tıklayınız, Yan taraftaki pencerede , istediğiniz seçenekleri kaldırabilirsiniz. Örneğin mektup gidecek kişi /kurum yazısında üst tarafta unvan yazılmasını istemiyorsanız bunu kaldırınız. Ülke istemiyorsanız, ülke seçeneğini de kaldırınız. Örneğin unvan bölümünü kaldırmak için, unvan seçeneğini tıklayıp, alan adı kaldır düğmesine basınız. Bulunmasını istediğiniz bölümle ilgili bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bu bölümden birisinin sırasını yukarıya ve aşağıya doğru değiştirmek istediğinizde ise,bu bölümü tıklayıp , taşı düğmelerinden istediğinize (aşağı ve yukarı) basınız. Tamam düğmesine basınız.

283 7.Farklı kaydet kutusundan istediğiniz adla(verilerim adıyla olsun) veri dosyanızı istediğiniz yere kaydediniz. Gelen pencerede , hangi işlemi yapmak istediğini sorulacaktır. Eğer önce veri kaynağını düzenlemek istiyorsanız,önce matbu formu (mektup) yazmak istiyorsanız, ana belge düzenle seçeneğini 8.Yan taraftaki pencerede göndermek istediğiniz kişilerden birisine ait gereken bilgileri giriniz, 9.Birden çok kayıt eklemeye devam etmek için yeni ekle düğmesine basınız, böylece girdiğiniz bilgileri kaydedecek ve yeni bilgi girmeniz için boş kart açacaktır , 10.Değişiklik yapmak üzere açtığınız bir karttaki değişikliği iptal etmek ve eski bilgiler dönmek için geri yükle düğmesini kullanabilirsiniz,

284 11.Girdiğiniz bir adres kartını arattırıp, bulmak için , bul düğmesine basınız,
12.Adres kartlarına ilişkin tabloyu görmek için , kaynak görüntüle düğmesine basınız, 13.Bilgi girme işleminiz bitince , tamam düğmesine basınız, 14.Yazı yazdığınız dosyanıza bir ad vererek (ana metin adıyla olsun) kaydediniz ve dosyadan çıknız (kaydetme mesajı gelirse, evet’i tıklayınız), 15.Tekrar aynı dosyayı (ana metin) açınız, 16.Araçlar-adres mektup birleştir’i tıklayınız, 17.Gelen pencerede yazacağınız yazıyı(tebrik yazısı,davetiye,bilgi faksı vs.) yazıp,düzenleyiniz, 18.İşleminiz bitince tekrar dosyanızı kaydediniz.

285 ADRESLERİN MEKTUP BELGESİNE BAĞLANMASI İŞLEMİ
1.Araçlar adres-mektup birleştir komutundan sonra veri kaynağı bölümünden veri al-veri kaynağı aç’ı tıklayınız. Gelen pencerede veri dosyanızı (örneğimizde verelim) tıklayarak açınız, Yan taraftaki penceredeki mesaj gelir, burada ana belge düzenle düğmesini tıklayınız,adres mektup birleştirme yan taraftaki araç çubuğu ekrana gelecektir , 3.Ana belgede sayın yazdıktan sonra bulunmasını istediğiniz başlıkları (unvan,ad,soyadı gibi) istediğiniz yere alınız. Bu işlemler şöyle yapılır; Birleştirme alanı ekle düğmesini tıklayınız,açılan pencereden unvan seçeneğini tıklayınız. Klavyeden enter tuşuna basarak,alt satıra ininiz ve birleştirme alanı ekle düğmesinden ad seçeneğini tıklayınız. Ara çubuğu ile klavyeden bir boşluk vererek ad ve soyadı seçeneğini tıklayınız. Adres,şehir gibi istediğiniz seçenekleri de ekleyiniz Ana belgenin (mektubun)son durumunu görmek için ,Birleşik verileri görüntüle düğmesini tıklayınız, Birleştir düğmesini tıklayarak yan taraftaki pencereyi açınız, Birleştir düğmesini tıklayınız, Gelen yazdır penceresinden tamam düğmesini tıklayarak, metnin yazıcıdan çıktısını alabilirsiniz

286 ADRESLERİN ZARF ÜZERİNE YAPIŞTIRILACAK KÜÇÜK ETİKETLERE YAZDIRILMASI
Kaydettiğiniz adres bilgilerini etiket denilen bir kağıt üzerindeki küçük arkası kendinde yapışkanlı standart büyüklükteki parçalara alabilirsiniz. Çıktı aldıktan sonra da bu etiketleri zarflara yapıştırabilirsiniz. 1.Yeni düğmesine basarak, yeni bir dosya açınız, 2.Araçlar-adres mektup birleştir’i tıkayınız, 3.Asıl belge bölümündeki yarat düğmesi tıklanınca açılan mektup etiketleri seçeneğini tıklayınız, 4.Gelen pencerede yeni ana belge seçeneğini tıklayınız, 5.Veri al düğmesini ve veri kaynağı aç tıklayınız, 6.Verilerinizi girdiğiniz dosya adını tıklayarak açınız, 7.Ana belge kur düğmesine basınız, 8.Yazıcınızın tipini ve satın aldığınız etiket türünü seçiniz ve tamam ‘ı seçiniz, 9.Birleştirme alanı ekle düğmesini tıklayarak,yan tarafta gelen pencerede , almasını istediğiniz bilgi alanlarını sağ taraftaki gibi giriniz ve tamam düğmesine basınız,

287 ADRESLERİN ZARF ÜZERİNE YAZDIRILMASI
10.Gelen pencerede birleştir düğmesine basınız, 11.Yazıcı seçeneğini seçiniz ve birleştir düğmesine basınız, 12.Adres etiketinizi yazıcıya yerleştiriniz, 13.yazdır penceresinde tamam düğmesine basarak etiketleri yazdırınız . ADRESLERİN ZARF ÜZERİNE YAZDIRILMASI 1.Yeni düğmesine basarak,yeni bir dosya açınız, 2.Araçlar-Adres Mektup Birleştir’i tıklayınız, 3.Asıl Belge bölümündeki Yarat düğmesi tıklanınca açılan Zarflar seçeneğini tıklayınız, 4.Gelen pencerede Yeni Ana Belge seçeneğini tıklayınız, 5.Veri Al düğmesini ve Veri Kaynağı Aç’ı tıklayınız, 6.Verilerinizi girdiğiniz dosya adını tıklayarak açınız, 7.Ana Belge Kur düğmesine basınız,

288 8. Satın aldığınız zarf boyutunu ve istediğiniz diğer seçenekleri belirleyiniz ve Tamam’ı tıklayınız, 9.Birleştirme alanı Ekle düğmesini tıklayarak,gelen pencerede,almasını istediğiniz bilgi Alanlarını sağ taraftaki gibi giriniz ve Tamam düğmesine basınız, 10.Gelen pencerede Birleştir düğmesine basınız, 11.Yazıcı seçeneğini seçiniz ve Birleştir düğmesine basınız, 12.Zarfınızı yazıcıya yerleştiriniz, 13.Yazdır penceresinde Tamam düğmesine basarak zarfları yazdırmaya başlayabilirsiniz.

289 MAKRO VE DENKLEM DÜZENLEYİCİ MAKRO NEDİR? NASIL OLUŞTURULUR?
Word’de yaptığınız işlemleri kaydederiz.Daha sonra tekrar aynı işlemi yapmak istediğimizde,aynı karmaşık ve uzun işlemi yapmamıza gerek kalmaz,iki tuşa basarak kaydettiğimiz makroyu çalıştırınız ve işlemi hemen bilgisayara yaptırabiliriz.Kaydettiğimiz makro ya kısayol tuşu oluşturabileceğimiz gibi,düğme ve menü öğesi de oluşturabiliriz ve buradan makroyu çalıştırabiliriz. MAKRO OLUŞTURMAK 1.Yeni bir dosya açınız, 2.Araçlar menüsünden Makro-yeni Makro Kaydet tıklayınız (aynı işlemi ekranın altındaki durum çubuğunda yer alan KAY kutusuna basarak da yapabiliriz), 3.Yan taraftaki pencerede,Makro adına bir isim veriniz 4.Oluşturacağımız bu makroyu tüm dosyalarda çalıştıracaksak, Makroyu Kaydetme Yeri kutusundaki Tüm Belgeler seçili kalsın,sadece bu dosyada çalışacaksa sağ taraftaki düğmeden açılan dosya adını tıklamalıyız,

290 5.Gerekli görüyorsanız, daha sonra incelemek amacıyla Açıklama bölümüne makro ile ilgili açıklama gire bilirsiniz, 6.Tamam düğmesine basınca makro kaydı başlar.Yan tarafta görülen düğmeler,kaydın başladığını gösterir.Şimdi kaydedeceğimiz işlemlere başlayabiliriz, 7.Diyelim ki sürekli aynı işlemleri dosyalarda yapmamız gerekiyor.Şimdi kaydedeceğimiz işlemlere başlayabiliriz. *Ekle-Sayfa numaraları-sayfa altına-ortaya-tamam *Üst bilgiye adınızı giriniz, *Alt bilgiye bilgisayar yazınız, *Oval bir çizim yapınız,kare bir çizim yapınız, *İki satırlık bir yazı yazınız. 8.Yan tarafta üstte görülen Kaydı Durdur düğmesine basınız.Aynı işlemi Araçlar-Makro-Kaydı Durdur komutlarıyla da yapabilirsiniz.

291 OLUŞTURULAN MAKROYU KISAYOL İLE ÇALIŞTIRMAK
Oluşturduğumuz makro için kısa yol (klavye tuşları) yapabilirsiniz.Bu tuşları tıkladığımızda makro çalışır Araçlar-Özelleştir-Komutları tıkladıktan sonra Klavye düğmesine basınız Gelen penceredeki kaydırma çubuğu ile aşağı inip,Makrolar seçeneği tıklayınız, 3.Oluşturduğunuz makro sağ tarafta görülecektir.Yeni Kısa yol tuşuna bas kutusu içerisine tıklayınız, İstediğiniz kısa yol tuşunu buraya giriniz(örneğin ctrl tuşunu basılı tutarken E tuşuna basınız, Ata düğmesine basınız.Bu tuşlara basarak makroyu çalıştırabilirsiniz. OLUŞTURULAN MAKROYU DÜĞMEDEN ÇALIŞTIRMAK Oluşturduğumuz makro için düğme yapabilirsiniz. Bu düğmeyi tıkladığımızda makro çalışır Araçlar –özelleştir-komutlarını tıklayınız, Gelen penceredeki kaydırma çubuğu ile aşağı inip,makrolar seçeneğini tıklayınız, 3.Oluşturduğunuz makro sağ tarafta görülecektir. Tıklayıp , bırakmadan araç çubukları üzerine getirip,bırakınız,yeni menü oluşmuş olacaktır Bu menüye basarak makroyu çalıştırabilirsiniz.

292 OLUŞTURULAN MAKROYU MENÜDEN ÇALIŞTIRMAK
Oluşturduğunuz makro için menü oluşturabilirsiniz. Makroyu bu menüden çalıştırabilirsiniz. 1.Araçlar –özelleştir-komutlarını tıklayınız, 2.Gelen penceredeki kaydırma çubuğu ile aşağı inip,makrolar seçeneğini tıklayınız, 3.Oluşturduğunuz makro sağ tarafta görülecektir. Tıklayıp , bırakmadan bir istediğiniz menü üzerine getirip,bırakınız,yeni menü oluşmuş olacaktır. 4.Bu menüye basarak makroyu çalıştırabilirsiniz OLUŞTURULAN MAKROYU SİLMEK Oluşturduğunuz bir makroyu silmek için ; 1.Araçlar-Makro-Makrolar 2.Makroyu tıklayınız, 3.Sil düğmesine basınız.

293 DENKLEM DÜZENLEYİCİSİ
DENKLEM DÜZENLEYİCİSİ Klavyeden matematiksel ifadeleri (örneğin logaritma,üsler,integral gibi) yazmayınız. Bu tür işlemler için Word’e denklem düzenleyicisi (equation edidor) eklenmiştir. Yan taraftaki gibi bir denklemi ancak bu uygulama ile oluşturabiliriz. Bu tür matematiksel ifadeleri oluşturmak için ; 1.Ekle-nesneyi tıklayınız, 2.Microsoft equation 3.0 seçeneğini tıklayınız, yan taraftaki pencere gelecektir, 3.Burada işlemleri yapmaya başlayabilirsiniz.

294 DOSYADAN ÇIKTI ( PRINT) ALMAK
VARSAYILAN YAZICI( DEFAULT PRINTER ) Bilgisayarda birden çok yazıcı tanımı yapabiliriz. Bu durumda yazdırma işlemine geçtiğimizde, hangi yazıcıdan çıktı alacağımıza karar veririz. Eğer sadece bir yazıcı tanımı yapmışsak, zaten seçmemize gerek kalmayacaktır. Birden çok yazıcının hangisi öncelikli olacağına, yani yazdır komutunu tıkladığımızda hangi yazıcının adı geleceğine biz karar veririz ve belirlenen yazıcıya varsayılan (ingilizcesi defualt) yazıcı denir. Bir yazıcıyı varsayılan yapmak için , Windows’ta başlat-ayarlar-yazıcılar tıklanır. Gelen pencereden istenilen yazıcı üzerinde iken sağ düğme tıklanır. Çılan menüden varsayılan olarak ata tıklanır. Zaten bu seçenek onaylı ise bu yazıcı varsayılan yazıcı demektir.

295 YAZDIRMA KALİTESİ ( NETLİĞİ )
Yukarıda yaptığımız gibi istediğimizde daha sonra varsayılan yazıcı tanımını değiştirebiliriz. Word’de iken dosya- yazdır tıklanınca gelen sağ taraftaki pencerede, varsayılan yazıcının HP Lazerjet MP olduğu görülür. Biz istersek burada yazıcıyı değiştirerek diğer yazıcıyı değiştirerek diğer yazıcıdan çıktı alabiliriz. Bunun için yan tarafta görülen penceredeki düğmeyi tıklayıp, açarak diğer yazıcıyı tıklamayla seçebilirsiniz. YAZDIRMA KALİTESİ ( NETLİĞİ ) Yazıcının yazdırma kalitesinin netliği,çıktının yüksek yoğunlukta olması ile mümkündür. Bu da belirli bir noktaya basılacak nokta sayısının fazla olması ile mümkündür. Şöyle düşünelim;1 santimetrekare alana düşen nokta sayısı 300 olunca mı daha kaliteli bir çıktı alabiliriz, yoksa 600 olunca mı daha kaliteli çıktı alabiliriz. Elbette ki 600 olunca daha kaliteli çıktı alabiliriz. Yazıcılarda dpi kavramı geçerlidir. Bunun açılımı dot per inch yani inch başına nokta sayısıdır. İnch İngiliz ölçü birimidir ve 2.54 cm karşılık gelmektedir. Demek ki 2,54 cm alana düşen nokta sayısına dpi denir. Bir yazıcının dpi kapasitesi yani inch başına basabildiği nokta sayısı ne kadar fazla ise çıktısı da o kadar kaliteli olacaktır. 600 dpi bir yazıcının baskı kalitesi 300 dpi olandan yüksek 1200 dpi olandan düşüktür.

296 YAZICI BELLEĞİ YAZDIRMA HIZI
Çıktı alırken 1200 dpi ile çıktı alan bir yazıcıdan isterseniz 300,600,1200 dpi lik bir çıktı alabilirsiniz. Ancak 600 dpi lik bir yazıcıdan ,kendi kapasitesinden yüksek olan 1200 dpi lik bir çıktı alamazsınız. Bu nedenle yazıcı alırken dpi rakamının yüksek olmasına (=baskı kalitesine) dikkat etmemiz gerekir . YAZICI BELLEĞİ Bilgisayarda olduğu gibi lazer yazıcılarda da bellek vardır ve belleğin yüksek olması baskı hızını arttırır. 4 mb belleği olan bir yazıcı elbette ki 8 mb belleği olan bir yazıcı kadar hızlı çıktı alamayacaktır. YAZDIRMA HIZI En hızlı yazıcılar lazer yazıcılardır. Ancak bu yazıcıların da markasına ve her markanın da kendi modeline göre hızı farklılaşır. Yazıcıların hızı,dakikada aldıkları çıktı ile belirlenir. Yazıcının belleğinin yüksek olması,çıktı hızını arttırır. Ayrıca yüksek kalitede çıktı alırken yazıcının hızı da düşer. Örneğin 300 dpi ile dakikada 5 çıktı alıyorsak,600 dpi ile dakikada aldığımız sayfa sayısı 2 olabilir.

297 Yazıcının siyah-beyaz çıktı alma hızı, renkli çıktı alma hızından daha yüksek olacaktır. Renkli sayfaların çıktılarında çıktı alma hızı azalacaktır. Şunu da göz önünde bulundurunuz; çıktı aldığınız sayfa veya sayfalarda çoğunlukla yazı ve basit şekiller varsa, bu çıktılar hızlı olur. Ancak resim,yoğun çizimler gibi karmaşık sayfaların çıktıları daha uzun sürer ve dakikada çıktı alınan sayfa sayısı düşer. NORMAL ÇIKTI ALMAK Word’de yazdığımız tüm dosyaların ve bu dosyalar içerisindeki her şeyin çıktısını alabiliriz. Dosya-yazdır komutunu tıkladığınızda, yandaki iletişim kutusu ekrana gelecektir. Burada pek çok ayarı kendiniz değiştirebilirsiniz. Yazıcı adı kutusunda, eğer tanımı önceden yapılmışsa birden çok yazıcı seçeneği bulunabilir. Yani diyelim ki, dot matrix ve laser olmak üzere iki yazıcınız var. İstediğiniz yazıcıyı buradan tıklayarak seçebilirsiniz ve bu dosyayı bu yazıcıdan alabilirsiniz. Örneğin faturalar dot matrix yazıcıdan , şekilli dosyayı ise lazer yazıcıdan alabilirsiniz. Bunun için o anda kullanacağınız yazıcıyı buradan belirlemeniz gerekmektedir. Sayfa aralığı kısmına, çıktı almak istediğiniz sayfaları yazabilirsiniz. Eğer tümü seçeneği işaretliyse ve tamam düğmesine basarsanız, o anda bulunduğunuz dosyadaki tüm sayfaların yazıcıdan çıktısı alırsınız.Geçerli sayfa tıklandığında da, kürsörün o anda bulunduğu sayfa hangisiyse onun çıktısı alınır.

298 Dosya içerisinde belirli bir alanı seçerek çıktısı almak istediğinizde ise, önce bu alanı seçiniz ve sonra da dosya-yazdır komutlarından sonra seçimi tıklayınız. Tamam düğmesine basınız. Belirli sayfalar arasındaki alanın çıktısını almak için de, sayfa yazan kutucuğun içerisine gelip fare I biçimine dönüşünce, bir kez tıklayınız. Bundan sonra da çıktı alacağınız sayfaları yazınız. Özellikler ve ayrıca seçenekler düğmelerini tıklayarak da, kullandığınız yazıcı ile ilgili ayarları değiştirebilirsiniz. Seçenekler düğmesi tıklandığında, yan taraftaki ayarlar açılır. Burada bilgisayarda işlem yapılırken, aynı anda yazıcıdan çıktı alınabilir.(bilgisayar önceliği işlemlere verir, bir yandan da çıktı işlemine devam eder). Bunun için yan taraftaki arka planda yazdırma işaretli olmalıdır. Eğer bilgisayarın önceliği diğer yapılan işlemlere değil de çıkı işlemine vermesini ve daha hızlı çıktı almasını istersek, o zaman tıklayarak bu seçeneğin onayını kaldırmalıyız. Aldığımız sayfaların birden çok (örneğin bir takım çıktı da arkadaşınız için veya yedek saklamak için vs.) çıktısını almak için, yan taraftaki kopya sayısını belirleyebilirdiniz. Buraya 2 girdiğinizde; istediğiniz sayfaların ikişer takım çıktısını, 5 girdiğinizde ise beşer takım çıktısını alırsınız.

299 DOSYANIN TÜM SAYFALARININ ÇIKTISINI ALMAK
Dosya- yazdır tıklandıktan sonra sayfa aralığı seçeneğinde tümü işaretli iken tamam düğmesine bastığınızda, dosyadaki tüm sayfaların çıktısını almaya başlarsınız. Aynı işlemi yan tarafta görülen yazdır düğmesine bir kez basarak ta yapabilirsiniz. DOSYADAN BİR SAYFANIN ÇIKTISINI ALMAK Dosya-yazdır tıkladıktan sonra sayfa aralığı seçeneğinde sayfa kutusuna çıktı almak istediğiniz sayfa numarasını yazınız ve tamam düğmesine basın. DOSYADA SEÇİLEN BELİRLİ ALANIN ÇIKTISINI ALMAK Dosya içerisinde belirli bir alanı seçerek çıktısı almak istediğinizde, önce bu alanı seçiniz ve sonra da dosya-yazdır komutlarından sonra seçimi tıklayıp,tamam düğmesine basınız .

300 DOSYANIN BELİRLİ SAYFALARIN ÇIKTISINI ALMAK
DOSYANIN BELİRLİ SAYFALARIN ÇIKTISINI ALMAK Belirli sayfalar arasındaki alanın çıktısını almak için dosya-yazdır tıkladıktan sonra ,sayfa yazan kutucuğun içerisine gelip fare I biçimine dönüşünce, bir kez tıklayınız. Bundan sonra da çıktı alacağınız sayfaları yazınız. Örneğin ; yazıldığında, 33 ve 38. sayfalar dahil, bu sayfalar arasındaki sayfaların çıktısı alınır, ; yazıldığında,5. sayfa dahil buraya kadar olan sayfalar alınır, ; yazıldığında, 10. sayfa ve bundan sonraki sayfalar alınır 20-32,53-55,8,5 ; yazıldığında, sayfalar ve bu arada kalan sayfalar, sayfalar ve bu arada kalan sayfalar ,8.sayfa ve 5. sayfanın çıktıları alınır. Tüm bu sayfa ve diğer seçeneklerin belirtilmesinden sonra tamam düğmesine basılır, yazıcı hazır ise çıkısı alınmaya başlanabilir.

301 KİTAP BASKISI İÇİN TERS ÇIKTI ALMAK
YATAY ÇIKTI ALMAK Yan tarafta yatay ve dikey sayfalar görülmektedir. Bu şekilde dosyadaki bir sayfanın çıktısını yatay olarak almak için, dosya-yazdır tıkladıktan sonra, özellikler düğmesi tıklanır. Açılan seçeneklerden kağıt sekmesi açıkken yatay seçeneği tıklanıp tamam ve tekrar tamam düğmelerine tıklanarak yatay çıktı alınır. Daha sonra dikey çıktı için yine aynı işlemler yapılır ve yatay yerine dikey seçeneğine tıklarız. KİTAP BASKISI İÇİN TERS ÇIKTI ALMAK Matbaaya bastırılacak bir kitap için çıktıyı ters olarak aydıngerlere almanız gerekir. Bu işlemi lazer yazıcı ile yapabiliriz. Mürekkep püskürtmeli ve dot matrix yazıcılar bu işlemi yapamazlar. Kalitesi nedeniyle bu işlem için lazer yazıcılar kullanılır .

302 YAZICI ÇIKTI KALİTESİNİ BELİRLEMEK BASKI YOĞUNLUĞU=RESOLUTİON
Yazıcı özellikleri yazıcıdan yazıcıya değişir. Ancak genelde benzerlikler vardır. Dosya-yazdır tıklanınca gelen pencerede özellikler komutunu tıklayınız. Gelen pencerede grafikler sekmesini tıklayınca, yan taraftakine benzer bir pencere gelecektir. Burada baskı yoğunluğunu 300’e düşürmeniz halinde daha hızlı ama daha düşük kaliteli çıktı alırız. Tabii ki yazıcının tonerini de daha kullanmış oluruz . Bazı yazıcı tanımlarında toner tasarrufu veya economode diye seçenekler bulunur. Bu seçenekleri tıklayarak aldığımız çıktıların kalitesi daha düşük olur, daha az(lazer yazıcı ise) toner veya (mürekkep püskürtmeli ise) kartuş kullanırız ve daha hızlı çıktı almış oluruz .(best: kaliteli çıktı,econofast:hızlı-düşük kaliteli çıktı)

303 DOSYAYI KÜÇÜLTEREK VEYA BÜYÜLTEREK YAZMAK
Sayfanın aynı boyuttaki (1/1 yani bire bir ) çıktısını almak yerine, küçülterek veya büyülterek de çıktısını alabiliriz. Örneğin mevcut sayfayı %90 oranına düşürerek çıktı alabiliriz. Yukarıdaki pencerede sağ tarafta görülen aynı penceredeki ölçek kutusuna, almak istediğimiz çıktı yüzdesini girip, tamam düğmesine basarız. Not: büyültme veya küçültme sonunda dosyadaki sayfa düzeni değişir. Sayfalardaki bazı satır veya resimler yukarı ve aşağı kayar. Bu kaymaları düzeltmek için, dosya mönüsünden yazdır komutunu tıklayıp,çıktı alacağınız % oranı seçiniz ve sonra da kapat düğmesini tıklayınız. Sayfaların düzeni bu son yeni ayara göre yeniden yapılandırılacaktır. Bundan sonra dosyanızı düzenleyip, kaydediniz ve çıktınızı alınız. Unutmayınız ki çıktı alma % oranında ve diğer çıktı seçeneklerinde yapacağınız her değişiklik, sayfa düzenini değiştirecektir. HARMANLAYARAK SIRALI ÇIKTILAR ALMAK Birden çok kopya aldığınızda ve sayfa sıralarının küçükten büyüğe sıralanmasını istediğinizde,harmanla seçeneğini tıklayınız. Böylece örneğin 30 sayfalık dosyadan 2 nüsha (kopya) çıktı alırken, önce sayfa sırasına göre 1.nüshadan çıktısı, sonra da 2.nüshanın çıktısı alınmış olacaktır.

304 SAYFALARI TERS SIRALANMIŞ OLARAK ÇIKTI ALMAK
Çıktı aldığınız sayfaları elimize aldığımızda, sayfalar küçükten büyüğe doğru sıralanmış durumda olurlar. Bu sırayı ters çevirerek çıktı almak isteyebiliriz, bu durumda sayfalar büyükten küçüğe doğru sıralanmış olacaktır. Bu işlem özellikle aydıngerlere ters çıktı aldığımızda pratik olmaktadır. KAĞIDA ÖNLÜ - ARKALI ÇIKTI ALMAK Kağıtların ön ve arka yüzlerine çıktı alarak kağıt tasarrufu sağlayabiliriz. Ayrıca bu tür çıktılar, sayfa arkaları da dolu olduğundan, kitap türü bir görünüm alırlar. Önce tek sayfanın çıktısını alıp, daha sonra da çıktı aldığımız kağıtları ters çeviririz. Arka yüzeyleri yönünde ters olarak yazıcıya yerleştirdiğimiz kağıtlara, bu defa da çift sayfaları bastırarak işlemi tamamlayabiliriz. Yazdır penceresinde iken yan tarafta görülen kutuyu ve çift-tek sayfaları tıklayıp,yazdırabiliriz.

305 DEĞİŞTİRİLEN YAZICI SEÇENEKLERİNİ SABİTLEMEK(VARSAYILAN YAPMAK )
DOSYAYA YAZDIRMAK Yazıcı olmadığından başka yazıcıdan sayfayı bozmadan çıktı almak için kullanılan seçeneklerdir. DEĞİŞTİRİLEN YAZICI SEÇENEKLERİNİ SABİTLEMEK(VARSAYILAN YAPMAK ) Baskı kalitesi,ters çıktı gibi yazıcı ile ilgili belirlediğimiz seçenekleri sürekli aynı şekilde kullanmak istediğimizde , Windows’ta başlat-ayarlar-yazıcılar tıklanır. Burada seçenek değiştireceğimiz yazıcı üzerine gelip .sağ düğme-özellikleri tıklarız. Değişiklikleri yaptıktan sonra da tamam düğmelerine basarak çıkarız. Artık bundan sonra sürekli bu değişikliklere göre çıktı alabiliriz , gerektiğinde de tekrar değiştirebiliriz.

306 YAZDIRMAYI DURAKLATMAK, İPTAL ETMEK
Yazdır komutunu iki şekilde iptal edebiliriz;yazıcıdan ve bilgisayardan . yazıcının düğmesine bastığımızda yazdırma işlemini durdurabiliriz.ş ancak yazıcıyı kapadığımız anda içeride kağıt kalırsa, bu yazıcının hata vermesine neden olacaktır. Bu nedenle yazıcıyı düğmesinden kapatarak yazdırma işlemini iptal etmek sorun çıkarmaktadır. Ayrıca yazıcı kapalı olduğundan da bilgisayar yine yazdırmaya çalıştığından ,uyarı verir. Bunun yerine yazıcı kağıtlarını çıkardıktan sonra yazıcıyı düğmesinden kapatmak daha uygun bir çözümdür. Yazıcı yerine bilgisayar ekranından yazdırmayı iptal etmek daha uygundur. Yazdır komutuyla yazıcıya çıktı gönderdiğimizde, ekranın altındaki Windows görev çubuğunun sağında yazıcı simgesi görülür. Bu simgenin üzerine gelip çift tıklayarak yazdır penceresini açarız. Burada yazdırılmakta olan dosy7a görülür. Birden çok dosyanın çıktısını göndermişsek, diğer dosyalar da görülür. Yan taraftaki pencerede bir dosya görülmektedir. Dosya üzerine gelip fare-sağ düğmeyi tıkladığımızda iki seçenek açılır; Yazdırmayı duraklat ve Yazdırmayı iptal et. Geçici olarak yazdırmaya ara vermek için Yazdırmayı duraklat komutunu tıklayıp,yazdırmaya ara veririz. Daha sonra da tekrar yazdırmaya devam etmek için aynı komutu tıklarız. Yazdırma işlemini iptal etmek için de Yazdırmayı iptal et seçeneğini tıklarız. Böylece yazdırmayı iptal ettirmiş oluruz.

307 BİR DOSYADAKİ SAYFA SAYISI
WORD PROGRAMINI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR , AYARLAR VE İPUÇLARI Microsoft WORD kullanılırken bazı noktaları göz önünde bulundurmalıyız. Bunlar aşağıdaki başlıklarda yer almaktadır.. BİR DOSYADAKİ SAYFA SAYISI Bir dosyada sağlıklı çalışmak ve daha az sorunla karşılaşmak için, mümkünse bir dosyaya elli sayfayı geçmeyecek şekilde bilgi giriniz. Fazla sayfa sayısı olan dosyalar bazen açılmamakta, dosya açılınca hızın çok düşmesine neden olmakta ve şekil ve çizimler dosya içerisinde farklı yerlere kaymakta veya görünmemektedir. Bu sorunları yaşamamak için elli sayfayı geçmemeye dikkat ediniz (isterseniz bir dosyaya sayfalık bilgide girebilirsiniz ancak bilgisayarın performansı düşecektir).

308 KAYDETME ÖZEL YAPIŞTIR
Çalıştığınız dosyaları sık sık kaydediniz elinizi klavyeden Ctrl+S tuşlarına alıştırınız. Zira bilgisayarın kilitlenmesi, yanlış bir işlemle dosyayı kaydetmeden kapatmanız veya elektrik kesilmesi gibi durumlar, uzun sürede yaptığınız çalışmaların yok olmasına neden olabilir.Ayrıca otomatik kaydetmeyi kullanarak da, Belli sürelerde programın dosyanızı kendiliğinden kaydetmesini sağlayabilirsiniz. ÖZEL YAPIŞTIR Kopyala komutuyla panoya atılan bazı resimler, yapıştır düğmesine basıldığında ekranda istenilen netlikte ve biçimde olmayabilir. Bu durumda kes veya kopyala komutuyla resmi seçtikten sonra düzen menüsünden özel yapıştır komutuna tıklayınız. Yan taraftaki gibi açılan pencereden resim seçeneğini tıklayıp, Tamam düğmesini tıklayınız.Bu işlem sonucunda resimle başka program arasında var olan bağlantıda da kaldırıldığından dosya hızlanacaktır.

309 YAZICI TANIMI Bilgisayarınızda yazıcı tanımınız yoksa , oluşturduğunuz dosyalardaki sayfa yapıları daha sonradan değişecektir. Bu nedenle bilgisayarınızda bir yazıcı tanımınız olmalıdır. Dosyayı oluştururken var olan yazıcının sayfa ölçülerine göre sayfalar oluşur. Daha sonradan yazıcı Tanımını değiştirdiğimizde ise sayfalarda kaymalar ortaya çıkar ve sayfa düzeniniz bozulur. Bu nedenle hangi yazıcıdan çıktı alacaksanız,varsayılan yazıcı onu yapınız ve sayfa düzeninizi bu yaıcıya göre ayarlayınız.

310 BİLGİSİYAR EKRANINDAKİ BİR GÖRÜNTÜNÜN WORD’DEKİ BİR DOSYAYA YAPIŞTIRILMASI
Bilgisayarınızın ekranındaki herhangi bir görüntüyü alıp, dosyanıza yapıştırabilirsiniz. Bu kitapta kullanılan bu görüntülerde bu yöntemle alınıp, dosyaya yerleştirilmiştir.Bunun için; Almak istediğiniz görüntü ekranına geçiniz ve klavyeden Print Screen tuşuna basınız, İstediğiniz WORD dosyasına gidip, Yapıştır düğmesine basınız. İstediğiniz görüntü dosyaya yerleşmiş olacaktır.Resim üzerinde oynamalar yapmak için aşağıdaki işlemlere devam ediniz, Resmi tıklayıp fare sağ Düğme Resim Biçimlendir komutunu tıklayınız, Açılan pencereden Düzen sekmesinden Kare seçeneğini ve tamamı tıklayınız, Resim boyutunu değiştirmek için tekrar fare sağ Düğme Resim Biçimlendir komutunu tıklayınız, Boyut sekmesinden resim için istediğiniz genişlik ve yükseklik ölçülerini giriniz, Resim kenarlarına kenarlık eklemek için,Renk ve Çizgiler sekmesine tıklayınız, İstediğiniz kenarlık rengini ve çizgi kalınlığını buradan seçiniz, Resmi sayfada sola , sağa veya ortaya hizalamak için, Düzen sekmesinden sağa, sola veya ortala seçeneklerinden birisini tıklayınız, Resmi tam kenara göre hizalamak için gelişmiş seçeneğini tıklayıp, açılan pencereden sağ üstteki neye göre kutusunda K boşluğu seçeneğini tıklayınız, Tamam düğmesine basınız.

311 DOSYALARI OTOMATİK YEDEKLEMEK
HIZLI KAYDETME Dosyanızın hızlı kaydedilmesi için;Araçlar-Seçenekler kaydet sekmesinden ,hızlı kaydetme yapabilsin seçeneğini tıklayıp,tamam düğmesine basın. DOSYALARI OTOMATİK YEDEKLEMEK Çalıştığınız ve isim verdiğiniz dosyayı kaydederken her zaman otomatik bir yedeğinin de alınması için ; Araçlar –seçenekler –kaydet sekmesinden ,her zaman yedekle seçeneğini tıklayıp,tamam düğmesine basınız.

312 SON ÇALIŞILAN DOSYA SAYISI
Word normalde 4 dosyayı hafızasında tutar. Bu sayıyı 9’a çıkartabiliriz. Bunu yapabilmek için , araçlar-seçenekler komutlarından sonra genel sekmesi tıklanınca ,son kullanılan dosyalar listesi seçeneği 9’a çıkarılır. Böylece program son çalışılıp –çıkılan 9 dosyanın adını hafızasında tutarak,dosya menüsü altında gösterir. ÇIKTI ALMA SORUNU Yazıcıdan çıktı alırken ,yazıcınız inatla bir veya daha fazla sayfanın çıktısını almıyorsa, çıktı almak istediğiniz sayfaları seçiniz veya dosyanın tamamını seçip, dosya-yazdır komutlarından sonra seçim seçeneğini tıklayınız ve tamam düğmesine basınız.

313 BİR DOSYANIN DİSKETE ALINARAK BAŞKA BİR BİLGİSAYARDAN AÇILMASI VE ÇIKTI ALINMASINDA ORTAYA ÇIKAN PROBLEMLER SAYFA DÜZENİ PROBLEMİ : Bir bilgisayarda belirli bir yazıcıya göre oluşturulan sayfa düzenini kaydedip,diskete aldınız ve daha sonra da başka bir bilgisayara kopyalayınız. Bu bilgisayardaki yazıcı tanımına göre sayfa düzeniniz değişir. Bu durumda sayfa düzeninizi kontrol ediniz ve gereken değişiklikleri de yapınız. YAZI TİPİ PROBLEMİ: bir bilgisayarda belirli bir yazı tipini seçerek yazdığınız metinleri kaydedip,diskete aldınız ve daha sonra da başka bir bilgisayara kopyaladınız. Bu bilgisayarda sizin oluşturduğunuz metne verdiğiniz yazı tipi olmadığı zaman yazı tipleri yazıcıdan tuhaf şekillere bürünebilecektir. Bu durumda araçlar-seçenekler penceresinde kaydet sekmesini tıklayınız ve true type yazı tiplerini kat seçeneğini tıklayıp,tamam düğmesine basınız. Dosyanızı kaydettikten sonra diskete alıp, başka bilgisayarda çıktı alabilirsiniz.

314 TOPLUCA WORD KOMUTLARI
Word başlığında anlatılan komutları öğrendikten sonra unutmamamız , istediği-nizde tekrar etmeniz veya unuttuğunuzda da bakmanız için bu bölüm ilk defa olarak eklenmiştir . Burada bir işlemi yapmak için , Komut sütununda verilen komutlar sırayla tıklanmalıdır. Ayrıca komutların varsa kısayol tuşları da yararlı olacağı düşüncesi ile yan tarafında verilmiştir . İŞLEM KOMUT(MENÜDEN) KISAYOL TUŞU Yeni dosya açmak Dosya-menü Ctrl-N Dosya kaydetmek Dosya –Kaydet Ctrl-S Birden çok dosyayı kapatmak Shift-dosya-tümünü kapat Dosyayı diskete kaydetmek Dosya-farklı kaydet-disket A F Birden çok dosya kaydetmek Shift-Dosya-Tümünü kaydet Dosyayı kapatmak Dosya- kapat Ctrl-W Ctrl-F4 Dosyayı farklı kaydetmek Dosya –farklı kaydet F Dosyayı otomatik kaydet Araçlar-Seçenekler-Kaydet Kayıtlı bir dosyayı açmak Dosya- aç Ctrl-O Dosyalara şifre vermek Dosya-farklı kaydet-(genel)Seçenekler F Bir dosyanın özelliklerini görmek Dosya- Özellikler Kelimelerin üstüne yazmak Ekranın Altındaki ÜYZ Açılır İnsert İşlemi geri almak Düzen-Geri Ctrl-Z Geri alınan işlemi yinelemek Düzen- Yinele Ctrl -Y

315 Metin Üzerinde Hareket Tuşları Bulunan satırın başına gitmek HOME tuşu Bulunan satırın sonuna gitmek END tuşu Bir ekran yukarı çıkmak Page Up Bir ekran aşağı inmek Page Down Bir sonraki kelimenin başına gitmek Ctrl-Sağa ok Bir önceki kelimenin başına gitmek Ctrl- Sola ok Bir sonraki (enter ile inilmiş)paragrafın başına gitmek Ctrl-aşağı ok Bir önceki (enter ile inilmiş) paragrafın başına gitmek Ctrl-yukarı ok Önceki sayfanın üst kısmına gitmek Ctrl-Page up Sonraki sayfanın üst kısmına gitmek Ctrl-Page down Bulunan ekranın üstüne gitmek Ctrl-Alt-Page up Bulunan ekranın altına gitmek Ctrl-Alt-Page down Dosyanın başına gitmek Ctrl-Home tuşları Dosyanın sonuna gitmek Ctrl-End tuşları son gidilen üç yere ( satır ,sayfa veya dosya gibi) tekrar direkt gitmek Shift-F Direkt bir sayfaya gitmek F5 veya Alt-Ctrl-G

316 KLAVYE ile SEÇİM TUŞLARI Sağdan tek karakter seçmek Shift(üst karakter)-sağa ok Soldan tek karakter seçmek Shift(üst karakter)-sola ok Sağdan tek kelime seçmek ctrl-shift-sağa ok Soldan tek kelime seçmek ctrl-shift-sola ok Satır sonuna kadar seçmek shift –end Satır başına kadar seçmek shift –home Paragraf başına kadar seçmek ctrl-shift-yukarı ok tuşu Paragraf sonuna kadar seçmek ctrl-shift-aşağı ok tuşu Bir paragrafı seçmek F8 tuşuna 3 kez basarak Dikey bir alanı seçmek ctrl-shift-F Dosya sonuna kadar seçmek ctrl-shift-end Dosya başına kadar seçmek ctrl-shift-home Dosyanın tamamını seçmek ctrl-A Kes Düzen -Kes ctrl-X Kopyala Düzen –Kopyala ctrl-C Yapıştır Düzen-Yapıştır ctrl-V

317 YAZI İLE İLGİLİ İŞLEMLER (Seçimden sonra) (Biçim-yazı tipi ) İŞLEM Komut(klavyeden) İŞLEM Komut Yazı tipi ctrl-shift-Y Üst simge ctrl-shift-$ Yazı tipi boyutu ctrl-shift-B Alt simge ctrl-shift-Y Kalın ctrl-K Karakter sıfırla ctrl-araç çubuğu Stil ctrl-shift-S Küçük harf ctrl –shift-H İtalik ctrl-T Madde işaretleri ctrl-L Altı çizili ctrl-shift-A Sola hizala ctrl-L Sağa hizala ctrl-G İki yana yasla ctrl-D Ortala ctrl-R Paragraf aç ve kapat ctrl Tüm harfleri büyült/küçült ctrl-Shift –E Symbol yazı tipi ctrl-shift-Q Yazı boyutunu birer büyüt ctrl-> yazı boyutunu birer küçült ctrl-< paragraf boşluğu ctrl paragraf boşluğu ctrl-2

318 İŞLEM KOMUT(MENÜDEN) KISAYOL TUŞU Yazıya canlandırma vermek Biçim-Yazıtipi-Metin efekleri Karakter aralıklarını belirlemek Biçim-yazı tipi-karakter aralığı Satır Aralıklarını Belirleme Biçim-Paragraf Paragraf Arası Boşlukları Belirlemek Biçim Paragraf Özel Karakter Yazdırmak Ekle-Simge Bir kelimeyi bulmak değiştirme Düzen-Bul-Değiştir Ctrl-H Bir kelimeyi Bulmak Düzen-Bul Ctrl-F Bir Sayfaya/Satıra..Gitmek Düzen-Git F Yazıyı Otomatik Düzeltmek Araçlar-YazımveDilbilgisi F Kenarlık ve Gölgelendirme Ayarları Biçim-Kenarlık ve Gölgelendirme Sütunları Belirlemek Biçim-Sütunlar Sütunlar Arasına Çizgi Biçim-Sütunlar-Araya Çizgi koy Araç Çubukları ve Ayarları Görünüm-Araç Çubukları Yeni Araç Çubuğu Görünüm-Araç Çubukları-Özelleştir Eklemek Araç Çubukları Yeni Düğme Eklemek Görünüm-Araç Çubukları-Özelleştir-Komutlar Cetveli Ekrana Almak Kaldırmak Görünüm-Cetvel

319 İŞLEM KOMUT(MENÜDEN) Kaydırma Çubuklarını Ekrana Almak/Kaldırmak Araçlar Seçenekler-Görünüm Görünümü Büyütmek Küçültmek Görünüm-Yakınlaştır Tablo Eklemek Tablo Ekle Tablo Hücre Boyutları Tablo-Tablo Özellikleri-Satır ve Sütun Kağıt Boyutu Sayfa Ölçüleri Dosya-Sayfa Yapısı Sayfa Numaraları Eklemek Ekle-Sayfa Numaraları Üst bilgi Alt Bilgi Eklemek Görünüm-Üst ve alt Bilgi Dipnot Eklemek Ekle-Dipnot Bölüm Tanımı ve Sayfa Sonu Ekle-Kesme Dosya Eklemek Ekle-Dosya Resim Eklemek Ekle-Resim İçindekiler Bölümü Eklemek Ekle-Dizin ve Tablolar-İçindekiler Tablosu Index(dizin)Eklemek Ekle-Dizin ve Tablolar-Dizin Adres Mektup Birleştirmek Araçlar-Adres Mektup Birleştir Makro Oluşturmak Araçlar-Makro Denklem Düzenleyicisi Ekle-Nesne Çıktı Almak Dosya-Yazdır (Ctrl-P)

320 TEST SORULARI 1-) Aşağıdakilerden hangisi yeni bir çalışma sayfası açar?      A-Dosya/Aç (File/Open)      B-Dosya/Yeni (File/New)      C-Dosya/Kaydet (File/Save)      D-Dosya/Kapat (File/Close) 2-)Yazılmış bir belgeyi başka bir isimde kaydetmek için aşağıdaki seçeneklerden hangisi kullanılır?      A-Dosya/Aç (File/Open)      B-Dosya/Yeni (File/New)      C-Dosya/Kaydet (File/Save)      D-Dosya/Farklı kaydet (File/Save as)A

321 3-)Dosya (File) menüsünde yer alan Kaydet (Save)ve Farklı Kaydet (Save as) komutları arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir? A-Kaydet komutu aynı isimde, Farklı Kaydet komutu başka bir isimde kayıt yapar B-Farklı Kaydet aynı isimde, Kaydet farklı isimde kayıt yapar C-Her ikisi de aynı işlemi yapar D-Kaydet dosyayı kapatır, Farklı Kaydet dosyayı çağırır 4-)Açık olan tüm belgeleri kayıt etmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? A-Dosya/Kaydet (File/save) B-Dosya/Farklı Kaydet (Fıle/Save As) C-Dosya/Tümünü Kaydet (Fıle/Save All) D-Dosya/Aç (Fıle/Open)

322 5-)Çalışma sayfasına bir nesne eklemek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? A-Ekle/Nesne (Insert/Object) B-Dosya/Nesne (Fıle/Object) C-Biçim/Nesne (Format/Object) D-Düzen/Nesne (Edıt/Object) 6-)Yapılan en son işlemi geri almak için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? A-Dosya/Geri Al (Fıle/Undo) B-Biçim/Geri Al (Format/Undo) C-Ekle/Geri Al (Insert/Undo) D-Düzen/Geri Al (Edıt/Undo)

323 7-)En son yapılan işlemin yinelenmesini sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir?
A-Düzen/Geri Al (Edıt/Undo) B-Düzen/Yinele (Edıt/Repeat) C-Düzen/Bul (Edıt/Fınd) D-Düzen/Yapıştır (Edıt/Paste) 8-)Düzen(Edit) mönüsündeki Kopyala(Copy) komutunun görevi aşağıdakilerden hangisidir? A-Seçili alanı siler B-Seçili alanı hafızaya kopyalar C-Seçili alanı siler D-Seçili alanı yapıştırır

324 9-)Yeni bir boş belge oluşturmak için klavyeden hangi kısa yol tuşu kullanılır?
A-CTRL+O                   B-CTRL+Y C-CTRL+N                   D-CTRL+P  10-)Kayıtlı olan bir dosyayı çağırmayı sağlayankomut aşağıdakilerden hangisidir? A-CTRL+B                   B-CTRL+S C-CTRL+N                   D-CTRL+O 11-)Ekrandaki dosya içinde belirtilen bir ifadeyi aratmak için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? A-Dosya/Bul (Fıle/Fınd) B-Düzen/Değiştir (Edıt/Replace) C-Düzen/Bul (Edıt/Fınd) D-Düzen/Git (Edıt/Goto)

325 12-)Çalışma sayfasına SAYFA NUMARASI eklemek için hangi mönüden hangi komut kullanılır?
A-Düzen/Sayfa Numaraları (Edıt/Page Numbers) B-Ekle/Simge (Insert/Symbol) C-Ekle/Sayfa Numaraları (Insert/Page Numbers) D-Dosya/Sayfa Numaraları (Fıle/Page Numbers) 13-)Yapılan son işlemi geri almak için hangi kısayol tuşu kullanılır?     A-CTRL+Y                        B-CTRL+Z     C-CTRL+B                       D-CTRL+N

326 14-)Araç çubuklarının görüntülenip veya gizlenmesi için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
A-Düzen/Araç Çubukları (Edıt/Toolbars) B-Araçlar/Araç Çubukları (Tools/Toolbars) C-Biçim/Araç Çubukları (Format/Toolbars) D-Görünüm/Araç Çubukları (View/Toolbars) 15-)Ekle(Insert) menüsündeki tarih-saat(Date-Tıme) seçeneğinin görevi aşağıdakilerden hangisidir? A-Metindeki tarih ve saati değiştirir B-Metne geçerli tarih saat ekler C-Metin içindeki tüm tarih ve saati bulur D-Metin içindeki tüm tarih ve saatleri siler

327 16-)İstenilen sayfaya gidebilmek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
A-Araçlar/Git (Tools/Goto) B-Dosya/Git (Fıle/Goto) C-Düzen/Git (Edıt/Goto) D-Biçim/Git (Format/Goto) 17-)Yazılan metnin çıktısını almak için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? A-Dosya/Yazdır (Fıle/Prınt) B-Dosya/Baskı Ön izleme (Fıle/Prınt Preview) C-Düzen/Baskı Ön izleme (Edit/Prınt Preview) D-Düzen/Yazdır (Edit/Prınt)

328 18-) Yazılan metnin yazıcıya aktarılmadan önce en son halinin incelenmesini sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir? A-Dosya/Yazdır  (Fıle/Prınt) B-Dosya/Baskı Ön izleme (Fıle/Prınt Preview) C-Düzen/Baskı Ön izleme (Edit/Prınt Preview) D-Düzen/Yazdır (Edit/Prınt) 19-)İmleci tab tuşu ile belli aralıklarla atlatabilmek için gerekli tanımlamanın yapıldığı komut aşağıdakilerden hangisidir? A-Ekle/Kesme (Ekle/Break) B-Ekle/Sekme (Ekle/Tabs) C-Biçim/Sütunlar (Format/Columns) D-Biçim/sekmeler (Format/Tabs)

329 20-) Seçili alanın silinmeden hafızaya kopyalanmasını sağlayan kısa yol tuşu aşağıdakilerden hangisidir?        A-CTRL+S                     B-CTRL+X        C-CTRL+C                     D-ALT+C 21-) Çalışılan bir dosyaya başka bir dosya ilavesi aşağıdakilerden hangisi ile gerçekleşir?                           A-Dosya/Dosya Bul (Fıle/Fıle Fınd )          B-Biçim/Dosya (Format Fıle)          C-Ekle/Dosya (Insert/Fıle)          D-Ekle/Dosya Bul (Insert/Fıle Fınd) 22-) WORD belgelerinin uzantısı aşağıdakilerden hangisidir?         A-XLS                                B-DOC         C-PIC                                D-BMP

330 23-) Yazı tipleri ile ilgili ayarların yapıldığı bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
       A-Biçim (Format)        B-Düzen (Edıt)        C-Ekle (Insert)        D-Görünüm (View) 24-) Açık bir WORD dosyasını kapatmak için hangikomut kullanılır? A-Düzen/Kapat (Fıle/Close)        B-Dosya/Çıkış (Fıle/Exıt)        C-Dosya/Kapat (Fıle/Close)        D-Düzen/Sil (Edıt/Del)

331 25-) Çalışma sayfasına bir resim eklemek için hangikomut kullanılır?        A-Ekle/Resim (Insert/Pıcture)        B-Görünüm/Resim (View/Pıcture)        C-Biçim/Resim (Format/Pıcture)        D-Düzen/Resim (Edıt/Pıcture) 26-) Yazım denetimini gerçekleştiren seçenek aşağıdakilerden hangisidir?       A-Biçim (Format)       B-Araçlar (Toolbars)       C-Düzen (Edıt)       D-Dosya (Fıle)

332 27-) Word programından çıkmak için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
      A-Klavyeden ALT+F4 tuşuna basılır       B-Dosya mönüsünden Çıkış komutu seçilir       C-Pencerenin sağ üst köşesindeki “X” simgesine tıklanır       D-Hepsi 28-) Düzen(Edıt) mönüsündeki Kopyala komutunun görevi nedir?      A-Seçili alanı silerek hafızaya kopyalar      B-Seçili alanı yazıcıya gönderir      C-Hafızadaki bilgiyi istenilen alana kopyalar      D-Seçili alanı silmeden hafızaya kopyalar

333 29-) Dosya mönüsünde hangi işlemler yapılabilir?
       A-Dosya kapatma        B-Dosya açma        C-Dosya yazdırma        D-Hepsi 30-) Ekrandaki metne geçerli tarih-saat(Date-Tıme) eklemek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?       A-Düzen/Tarih-saat (Edıt/Date-Tıme)       B-Ekle/Tarih-saat (Insert/Date-Tıme)       C-Biçim/Tarih-saat (Format/Date-Tıme)       D-Dosya/Tarih-saat (Fıle/Date-Tıme) 31-)   Şekildeki simgenin görevi aşağıdakilerden hangisidir?        A-Dosyayı kayıt eder        B-Yeni bir çalışma sayfası açar        C-Kayıtlı dosyayı belleğe yükler        D-Seçili alanı kopyalar

334 32-)  Şekildeki simgenin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
       A-Dosyayı kayıt eder        B-Yeni bir çalışma sayfası açar        C-Kayıtlı dosyayı belleğe yükler        D-Seçili alanı kopyalar 33-) Şekildeki simgenin görevi aşağıdakilerden hangisidir?          A-Seçili alanın bir kopyasını hafızaya alır          B-Hafızadaki bilgiyi istenilen alana yapıştırır          C-Bloklu alanı silerek bir kopyasını hafızaya alır          D-Yeni bir çalışma sayfası açar

335 34-)   Şekildeki simgenin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
       A-Yapılan en son işlemi tekrar eder        B-Yapılan son işlemi geri alır        C-Seçili alanı siler        D-Seçili alanı kopyalar 35-)   Şekildeki simgenin görevi aşağıdakilerden hangisidir? A-Sayfa boyutunu değiştirir        B-Bir sayfadaki satır sayısını değiştirir        C-Karakter boyutunu değiştirir       D-Koyu yazım stili

336 36-)  Şekildeki simgenin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
       A-Sayfa boyutunu değiştirir        B-Bir sayfadaki satır sayısını değiştirir        C-Karakter boyutunu değiştirir        D-Koyu yazım stili 37-)   Şekildeki simgenin görevi aşağıdakilerden hangisidir?        C-Dosyayı yazıcıya gönderir        D-Sayfa yapısını ekranda gösterir

337 38-) Düzen(Edıt) bölümündeki Temizle(Delete) komutunun görevi nedir?
      A-Seçili alanı silmeden hafızaya alır       B-Seçili alanı siler       C-Seçili alanı silerek bir kopyasını hafızaya alır       D-Hafızadaki bilgiyi çağırır 39-)    şekildeki simgenin görevi nedir?          A-Numaralandırma yapar          B-Madde imi koyar          C-Madde iminin tipini değiştirir          D-Paragraf girintisi ayarlar

338 40-) Çalışma sayfasına TABLO eklemek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
        A-Ekle/Tablo (Insert/Table)         B-Biçim/Tablo (Format/Table)         C-Araçlar/Tablo Ekle (Tools/Table)         D-Tablo/Tablo Ekle (Table/Insert Table) 41-) Düzen/Bul(Edıt/Fınd) seçeneğinin görevi aşağıdakilerden hangisidir?           A-Ekrandaki bir dosyadan istenilen ifadeyi arar          B-Ekrandaki bir dosyadan bir ifade arar ve değiştirir          C-Word’de dosya arar          D-İstenilen dosyaya geçişi sağlar

339 42-) Dosya(file) menüsünde genel olarak yapılan  işlemler nelerdir?
     A-Dosya ile ilgili işlemler       B-Biçimle ilgili işlemler       C-Görünümle ilgili işlemler       D-Tablolama ile ilgili işlemler 43-) Sayfalara otomatik numara eklemek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?       A-Dosya/Sayfa numaraları (Fıle Page Number)       B-Görünüm Sayfa numaraları (View/Pagenumber)       C-Ekle/Sayfa numaraları (Insert/Page Number)       D-Biçim/Sayfa numaraları (Format/Page Number)

340 44-) Klavyeden yazılamayan karakterleri eklemek için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
      A-Biçim/Simge (Format/Symbol)        B-Ekle/Nesne (Insert/Object)        C-Düzen/Simge (Edıt/Symbol)        D-Ekle/Simge (Insert/Symbol) 45-) Hazırlanan bir dosyayı kayıt ederken aşağıdakilerden hangisi kullanılır?      A-Dosya/Farklı Kaydet (Fıle/Save Ass)       B-Dosya/Kaydet (Fıle/Save)       C-Düzen/Kopyala (Edıt/Copy)       D-Düzen/Yapıştır (Edıt/Paste)

341 46-) Sayfa kenarlarındaki boşlukları ayarlamak için aşağıdakilerden hangisi kullanılır?
       A-Dosya/Yazdır (Fıle/Prınt)        B-Dosya/Baskı ön izleme (Fıle/Prınt Preview)        C-Dosya/Sayfa Yapısı (Fıle/Page Setup)        D-Düzen/Değiştir (Edıt/Replace) 47-) Düzen(Edıt) mönüsündeki Değiştir(Replace) seçeneğinin görevi nedir?        A-İstenilen ifadeyi arar bulur ve sadece boyutunu             değiştirir        B-İstenilen ifadeyi sadece bulur        C-İstenilen ifadeyi arar ve yenisiyle değiştirir        D-Hepsi

342 48-) Klavyeden bloklama işlemi hangi tuş ikilisiyle yapılır?
A-ALT+Yön Tuşları   B-SHIFT+Yön Tuşları   C-SHIFT+CTRL   D-CTRL+Yön Tuşları 49-) WORD’den çıkmayı sağlayan seçenek aşağı-dakilerden hangisidir?       A-Kapat (Close)       B-Yeni (New)       C-Aç (Open)       D-Çıkış (Exıt)

343 50-) Ekrandaki cetvelin görüntülenmesini veya gizlenmesini sağlayan seçenek aşağıdakilerden
hangisidir?        A-Görünüm/Araç çubukları (View/Tool Bars)        B-Araçlar/Cetvel (Tools/Ruler)        C-Görünüm/Cetvel (View/Ruler)        D-Ekle/Cetvel (Insert/Ruler) 51-) Birden fazla belge açıksa belgeler arası geçişi sağlayan menü aşağıdakilerden hangisidir?       A-Dosya (Fıle)                 B-Pencere (Wındow)       C-Araçlar (Tools)             D-Düzen (Edıt) 52-) Hafızadaki bilgiyi istenilen yere kopyalamak  için aşağıdaki seçeneklerden hangisi kullanılır?      A-Düzen/Kopyala (Edıt/Copy)      B-Düzen/Kes (Edıt/Cut)      C-Düzen/Yapıştır (Edıt/Paste)      D-Dosya/Yapıştır (Fıle/Paste)

344 53-)CTRL+S Tuş ikilisinin görevi nedir?
    A-Yeni bir çalışma dosyası açar      B-Açık olan bir dosyayı kapatır      C-Kayıtlı bulunan dosyayı belleğe yükler      D-Ekrandaki dosyayı kayıt eder 54-) CTRL+O Tuş ikilisinin görevi nedir?      A-Yeni bir çalışma dosyası açar

345 55-) CTRL+N Tuş ikilisinin görevi nedir?
     A-Yeni bir çalışma dosyası açar      B-Açık olan bir dosyayı kapatır      C-Kayıtlı bulunan dosyayı belleğe yükler      D-Ekrandaki dosyayı kayıt eder 56-) CTRL+P Tuş ikilisinin görevi nedir?      B-Hazırlanan dökümanı yazıcıya gönderir 57-) CTRL+Z Tuş ikilisinin görevi nedir?     A-Yapılan son işlemi geri alır     B-Yapılan son işlemi tekrar eder     C-Seçili alanı siler     D-Seçili alanı kopyalar

346 58-) CTRL+C Tuş ikilisinin görevi nedir?
    A-Yapılan son işlemi geri alır     B-Yapılan son işlemi tekrar eder     C-Seçili alanı siler     D-Seçili alanın bir kopyasını belleğe alır 59-) CTRL+V Tuş ikilisinin görevi nedir?     A-Yeni bir çalışma sayfası açar     C-Hafızadaki bilgiyi istenilen alana kopyalar     D-Seçili alanı kopyasını hafızaya alır 60-) CTRL+Y Tuş ikilisinin görevi nedir? A-Yapılan son işlemi geri alır B-Yapılan son işlemi tekrar eder C-Hafızadaki bilgiyi istenilen alana kopyalar D-Seçili alanın bir kopyasını hafızaya alır

347 61-) CTRL+F Tuş ikilisinin görevi nedir?
A-Ekrandaki dosyadan istenilen ifadenin değiştirilmesini sağlar B-Seçili alanın silinmesini sağlar C-Ekrandaki dosyadan belirtilen ifadeyi arar D-Ekrandaki dosyayı kayıt eder 62-) CTRL+X Tuş ikilisinin görevi nedir? A-Seçili alanı silerek hafızaya kopyalar B- Hafızadaki bilgiyi istenilen alana kopyalar C-Yazının karakter boyutunu değiştirir D-Dosyayı yazıcıya gönderir 63-) Seçilen bir metnin silinebilmesini sağlayan komut  aşağıdakilerden hangisidir? A-Düzen/Temizle (Edıt/Delete) B-Düzen/Tümünü Seç (Edıt/Select All) C-Düzen/Geri Al (Edıt/ Undo) D-Düzen/Yapıştır (Edıt/Paste)

348 61-) CTRL+F Tuş ikilisinin görevi nedir?
A-Ekrandaki dosyadan istenilen ifadenin değiştirilmesini sağlar B-Seçili alanın silinmesini sağlar C-Ekrandaki dosyadan belirtilen ifadeyi arar D-Ekrandaki dosyayı kayıt eder 62-) CTRL+X Tuş ikilisinin görevi nedir? A-Seçili alanı silerek hafızaya kopyalar B- Hafızadaki bilgiyi istenilen alana kopyalar C-Yazının karakter boyutunu değiştirir D-Dosyayı yazıcıya gönderir 63-) Seçilen bir metnin silinebilmesini sağlayan komut     aşağıdakilerden hangisidir? A-Düzen/Temizle (Edıt/Delete) B-Düzen/Tümünü Seç (Edıt/Select All) C-Düzen/Geri Al (Edıt/ Undo) D-Düzen/Yapıştır (Edıt/Paste)

349 64-) Metnin içindeki bir ifadeyi yenisiyle değiştirebilmek için kullanılan kısayol tuşu aşağıdakilerden hangisidir? A-CTRL+A B-CTRL+Z C-CTRL+H D-CTRL+E 65-) Sayfanın üst boşluğuna ve alt boşluğuna bilgiler   yazılabilmesini sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir? A-Dosya/Sayfa Yapısı (Fıle/Page Setup) B-Dosya/Baskı Ön izleme (Fıle/Prınt preview) C-Görünüm/Dipnotlar (View/Footnotes) D-Görünüm/Üst Bilgi ve Alt Bilgi(View/ Header and Footer)

350 66-) Ekrandan araç çubuklarını, durum çubuğunu vb
66-) Ekrandan araç çubuklarını, durum çubuğunu vb. kaldırarak daha geniş olarak görünmesini sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir? A-Düzen/Tümünü seç (Edıt/Select All) B-Görünüm/Tam ekran (View/Full Screen) C-Görünüm/Araç çubukları (View/Toolbars) D-Görünüm/Üst bilgi alt bilgi (View/Header and Footer) 67-) Ekrandaki belgenin yüzdesel olarak genişliğini ayarlamayı sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir? A-Görünüm/Yakınlaştır (View/Zoom) C-Düzen/Tümünü seç (Edıt/Select All) D-Dosya/Sayfa yapısı (Fıle/Page Setup)

351 68-) Belgedeki belli bir yere sütun sonu, sayfa sonu ya da bölüm sonu ekleyebilmeyi sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir? A-Ekle/Sayfa numaraları (Insert/Page Numbers) B-Ekle/Alan (Insert/Field) C-Ekle/Kesme (Insert/Break) D-Ekle/Simge (Insert/Symbol) 69-) İmlecin bulunduğu yere açıklamalar yazılabilmesini sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir? A-Ekle/Dipnotlar (Insert/Footnotes) B-Görünüm/Dipnotlar (View/Footnotes) C-Biçim/Açıklama (Format/Comment) D-Ekle/Açıklama (Insert/Comment) 70-) Bir sayfanın sonuna dıpnot(Fotnote) ya da bir belgenin sonuna sonnot (Endnote) ekleyebilmeyi sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir.? A-Ekle/Sayfa Numaraları (ınsert/Page Numbers) B- /Dipnotlar (View/Footnotes) C-Ekle/Dipnot (Insert/Footnote) D-Biçim/Paragraf (Format/Paragraf)

352 71-) Seçili bir metnin küçük harften büyük harfe ya da büyük harften küçük harfe gibi dönüştürme işlemini otomatik olarak gerçekleştiren komut aşağıdakilerden hangisidir.?        A-Biçim/Büyük/Küçük Harf Değiştir.        B-Biçim/Metin Yönü (Format/Text Direction)        C-Biçim/Yazı Tipi (Format/Font)        D-Biçim/Paragraf (FormatParagraf) 72-)Kes(Cut) komutu için aşağıdakilerden hangisi doğrudur.?        A-Seçili alanı silerek hafızaya alır.        B-Seçili alanı silmeden hafızaya alır.        C-Hafızaya alınmış bilgiyi akrana yapıştırır.        D- Seçili alanın biçimini değiştirir. 73-) Seçili alandaki bilgiler klavyedeki hangi tuş ile silinebilir.?        A-Delete        B-Insert        C-F1        D-Ctrl

353 74-) Sayfayı sütunlara ayırdıktan sonra sütunun sonuna gelindiğinde bitişik sütuna hangi komut ile geçilir?        A-Ekle/Kesme/sayfa Sonu (Insert/Break/Page Break)        B-Ekle/Kesme/Bölüm Sonu (Insert/Odd Page)        C-Ekle/Kesme/Sütun Sonu (Insert/Column Break)        D-Ekle/Dipnot (Insert/Footnote) 75-) Ekle/Sayfa Numaraları (Insert/Page Numbers) komutu için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?         A-Sayfanın alt kısmına sayfa numarası ekler         B-Sayfanın üst kısmına sayfa numarası ekler         C-Eklenilen sayfa numarası istenilen yönde hizalanabilir         D-Hepsi

354 76-) Ekle/Dipnotlar (Insert/Footnote) komutu için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A-Sayfa sonuna dipnot (Footnote) ekler B-Belge sonuna son not (Endnote) ekler  C-Eklenen dipnot (Footnote) ve sonnotun(Endnote) numara  düzenini ayarlar  D-Hepsi 77-) İmlecin bulunduğu yeri unutmamak için oraya bir isim verebilmeyi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?          A-Ekle/Yer imi (Insert/Bookmark)          B-Ekle/Dosya (Insert/File)          C-Dosya/Kapat (File/Close)          D-Ekle/Nesne (Insert/Object) 78-) Belge içerisinde yer alan yazıların biçimini ayarlayabilmeyi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?          A-Ekle/Kesme (Insert/Break)          B-Biçim/Yazı Tipi (Format/Font)          C-Biçim/Paragraf (Format/Paragraph)          D-Biçim/Sütunlar (Format/Columns)

355 79-) Satır aralığı hangi komut ile ayarlanabilir?
       A-Biçim/Paragraf (Format/Paragraph)        B-Biçim/Yazı tipi (Format/Font)        C-Biçim/Satır (Format/Line)        D-Biçim/Sayfa (Format/Page) 80-) Belge içerindeki yazıların kenarlığını, zemin rengini ve gölge rengini ayarlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?       A-Biçim/Yazı tipi (Format/Font)       B-Biçim/Paragraf (Format/Paragraph)       C-Biçim/Kanarlıklar ve Gölgelendirme (Format/Borders and          Shading       D-Biçim/Sekmeler(Format/Tabs)

356 81-) Belge içerisindeki sayfayı dikine bölümlere (Sütunlara) ayırabilmeyi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?          A-Biçim/Sütunlar (Format/Columns)          B-Biçim/Paragraf (Format/Paragraph)          C-Ekle/Kesme (Insert/Break)          D-Biçim/Sekmeler(Format/Tabs) 82-) Belge içindeki seçilen paragrafın başını(ilk karakterini) birden fazla satıra büyütmeyi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?          A-Biçim/Başlangıç büyüt (Format/Drop Cap)          B-Biçim/Büyük/Küçük harf değiştir (Format/Change Case)          C-Araçlar/Otomatik Düzelt(Tools/Auto Correct)          D-Biçim/Paragraf(Format/Paragraph) 83-) Bir tabloda yada metim kutusunda yazının yönünü ayarlayabilmeyi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?          A-Biçim/Yazı tipi(Format/Font)                   C-Biçim/Metin Yönü (Format/Text Direction)          D-Biçim/Biçem (Format/Style)

357 84-) Belge içerisindeki karakter, satır, kelimevb
84-) Belge içerisindeki karakter, satır, kelimevb. gibi bilgileri saymayı sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?          A-Araçlar/Dil (Tools/Language)          B-Araçlar/Sözcük Sayımı (Tools/Word Count)          C-Biçim/sütunlar (Format/Columns)          D-Biçim/Biçem (Format/Style) 85-) Belge içerindeki yazılan bir kısaltmayı kendi-liğinde düzeltebilmeyi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?          A-Araçlar/Otomatik Özet (Tools/Hyphenation)   B-Araçlar/Otomatik düzelt (Tools/Auto Correct)   C-Biçim/Sütunlar (Format/Columns)   D-Biçim/Yazı tipi (Format/Font)

358 86-) Belgeyi birkaç özelliğine göre koruyabilmemizi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?
        A-Biçim/Koru (Format/Protection)         B-Araçlar/Yazım Denetimi (Tools/Spelling and            Grammer)         C-Araçlar/Belgeyi Koru (Tools/Protect Document)         D-Araçlar/Makro (Tools/Macro) 87-)  Word içerisinde değişik adresleri kayıt edebilmeyi ve daha sonra bu adresleri belge içerisinde kullanabilmemizi sağlayan komut Aşağıdakilerden hangisidir?         A-Araçlar/Belge birleştir (Tools/Merge Document          B-Araçlar/Belgeyi koru (Tools/Protect Document)          C-Araçlar/Zarflar ve Etiketler (Tools/Envelopes and             Labels)          D-Araçlar/Adres Mektup Birleştir (Tools/Mail Merge)

359 88-) Belge içerisinde yer alan bir tablodaki birkaç hücreyi tek hücre haline getirebilmeyi sağlayan komut aşağıdakilerden hangisidir?          A-Tablo/Sütun ekle (Table/Insert Column)          B-Tablo/Satır Ekle (Table/Insert Row)          C-Tablo/Hücreleri Birleştir (Table/Merge Cells)          D-Tablo/Hücreleri Böl (Table/Split Cells) 89-) Belge içerisinde yer alan bir tablodaki bir hücreyi birkaç hücre haline getirebilmeyi sağlayankomut aşağıdakilerden hangisidir?         A-Tablo/Sütun ekle (Table/Insert Column)         B-Tablo/Satır Ekle (Table/Insert Row)         C-Tablo/Hücreleri Birleştir (Table/Merge Cells)         D-Tablo/Hücreleri Böl (Table/Split Cells)

360 90-) Belge içerisinde yer alan bir tabloyu kendiliğinden biçimlendirebilmeyi sağlayan komut aşağıdaki-lerden hangisidir?        A-Tablo/Sütun Seç (Table/Select Column)        B-Tablo/Satır Seç (Tablo/Select Row)        C-Tablo/Otomatik Tablo Biçimi (Table/Table Auto           Format)        D-Tablo/Hücre Yüksekliği ve Genişliği (Cell Width            and Heigh) 91-) Belge içerisinde yer alan bir tablodaki hücrelerin genişliğini veyüksekliğini ayarlamayı sağlayankomut aşağıdakilerden hangisidir?        C-Tablo/Tablo Ekle (Table/Insert Table)        D-Tablo/Hücre Yüksekliği ve Genişliği (Cell Width and           Heigh)

361 92-) Eğer tablo birden fazla sayfaya yaşarsa ilk sayfadaki başlığı diğer sayfalara otomatik olarak veren komut aşağıdakilerden hangisidir?       A-Tablo/Tablo Ekle (Table/Insert Table)       B-Düzen/Kopyala (Edit/Copy) C-Tablo/Başlıklar (Table/Headings)       D-Tablo/Sırala (Table/Sort) 93-) Tabloyu imlecin bulunduğu yerden itibaren iki parçaya ayıran komut aşağıdakilerden hangisidir?          A-Tablo/Böl (Table/Split Table)          B-Biçim/Böl (Format/Split)          C-Düzen/Böl (Edit/Split)          D-Görünüm/Böl (View/Split) 94-) Görünüm/Araç Çubukları (View/Toolbars) seçeneği ile aşağıdakilerden hangisi yapılabilir?          A-Araç çubuğu ekrandan kaldırabilir          B-Araç çubuğuna ekleme yapılabilir          C-İstenilen araç çubuğu görüntülenebilir          D-Hepsi

362 95-) Yandaki simgenin görevi nedir?
         A-Hafızadaki ifadeyi imlecin bulunduğu yere aktarır          B-Bloklu alanı kesip hafızaya alır          C-Yazıların tamamını doğrudan yazıcıya aktarır          D-Yazıların baskı ön izlemesini çalıştırır 96-) Dosya(File) menüsündeki sayfa yapısı(Page Setup) komut içerisinde yer alan sol-sağ kenar boşlukları (Left-Right Margin) ile hangi işlem yapılır.          A-Üstten bırakılacak boş satır sayısı          B-Sayfanın sol ve sağ boşlukları          C-Alttan bırakılacak boş satır sayısı          D-Satırlar arası boşluk

363 97-) Esc tuşunun işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
         A-Komutu tekrar ettirir          B-Komutu onaylar          C-Komutu iptal eder          D-Çıkış yapar 98-) Ctrl+Home tuşunun işlevi aşağıdakilerden hangisidir.          A-Belgenin başına gider          B-Belgenin sonuna gider          C-Paragraf başına gider          D-Paragraf sonuna gider

364 99-) Biçim/Yazı Tipi (Format/Font) komutunun görevi nedir?
      A-Bilgilerin yerleşiminin belirler       B-Bilgilerin biçimini belirler       C-Bilgileri sola dayalı olarak yazar                D-Bilgileri sağa dayalı olarak yazar 100-) Bazı komutlarda karşımıza gelen “Uygula: Tüm Belgeye” (Apply to: Whole document) ifadesi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?          A-İşlemin belgenin tamamına yapılacağını belirtir          B-İşlemin imlecin bulunduğu yerden itibaren yapılacağını belirtir          C-İşlemin sadece geçerli sayfaya yapılacağını belirtir          D-İşlemin sadece tek numaralı sayfalara yapılacağını belirtir

365 TEST SORULARININ CEVAPLAR I
1.)B )D )A )C )A )D )B 8.)B )C 10.)D 11.) A )C )B )B )B )C )A ) B 19.)A 20.)D 21.)C )B )A )D )B )B ) A 28.)C )B 30.)B 31.)A )A )C )D )B )A )C )A )B 40.)C 41.)C 42.)B )A )D )A )A ) B 48.) C 49.)C 50.)A 51.) A 52.)C 53.) B )D )D )A ) B 58.)C )A 60.)C 61.) A 62.)A 63.)D )B ) D )D ) B )A )A 70.)A 71.)A 72.)D 73.) B )B )A )A )C )B )A 80.)B 81.)C )C 83.)B )A )D )A )C )B )D 90.)C 91.) C 92.) B 93.)D )A )D )D ) A )C )B 100.)A


"İÇİNDEKİLER MİCROSOFT WORDU TANIYALIM MİCROSOFT WORD 2000." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları