Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KORUYUCU MALZEME KULLANIMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KORUYUCU MALZEME KULLANIMI"— Sunum transkripti:

1 KORUYUCU MALZEME KULLANIMI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİ KORUYUCU MALZEME KULLANIMI

2

3

4 Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır. Üç ana ilke altında toplayabileceğimiz bu önlemler: Tehlikeyi kaynağında yok etmek Tehlike kaynağını kapatmak ve engellemek Kişisel koruyucu vermek ve kullandırmak

5 Kişisel koruyucular genelde insan bedeninin belli yerlerini, işyerlerindeki çalışmalar sırasında meydana gelebilecek bir takım tehlikelere karşı korumak için geliştirilmişlerdir. İşçiyi tehlikelerden korumak için verilecek kişisel koruyucularda temel ilke: Verilecek kişisel koruyucunun yapılacak işe uygun olması, Kullanacak kişiye rahatsızlık vermemesi.

6 İşçiye verilen kişisel koruyucu yapılan işe uygun olmazsa koruyucu görevini yapamaz, üstelik işçiye zarar da verebilir. Örnek: Gerilim altında çalışan bir işçiye alüminyum baret verilmesi o işçiyi, korumaktan öte zarar verir. Genellikle işçilerin kullanmayı zor kabullendikleri kişisel koruyucular, kullanım sırasında işçiyi rahatsız ediyorsa, bu kişisel koruyucuları kullanmak istemezler.

7 Sürekli geliştirilen kişisel koruyucuları insan vücudunda korudukları bölgeye göre şöyle sınıflandırabiliriz: A. Baş ve yüz koruyucuları B. Kulak ve göz koruyucuları C. Solunum yolları koruyucuları D. El ve ayak koruyucuları E. Gövde koruyucuları

8 A. Baş ve Yüz Koruyucuları
1. Baret : Yüksek bir yerden aşağıya düşen cismin başa isabet etmesi, başın sert bir yere çarpması, fırlayan bir cismin başa vurması, hareket halindeki bir yükün veya taşınan bir malzemenin başa çarpması ve yüksek bir yerden düşmede başın yere vurması şeklinde olabilir.

9 Baret kullanımında uyulması gereken hususlar:
Baretinizi çene bağını iptal etmeden, çene bağı geçirilmiş olarak kullanınız. Baretinizi başınıza sıkıca oturacak şekilde ayarlayınız, bu suretle çarpmanın bir nokta veya bölgeye doğrudan doğruya isabet etmesi yerine yükün dağılımı ile etkisini azaltabilirsiniz. Aksi halde baret başınızdan düşüp fırlayabilir. Yüksek bir yerden düşmede çene bağının önemi inkar edilemez. Elektrikçilerin kullandığı baretler ayrıca yüksek voltaja dayanıklı olarak seçildiğinden başka bir cins baretle değiştirilmemelidir. Elektrikçi baretinin yüzeyinin kirli bulunmaması baretin bir elektrik hattına temas etmesi halinde vücuda cereyan geçmemesi için önemlidir.

10 Baret çatlamış veya deforme olmuş bulunursa muhakkak değiştirilmelidir.
Baret kullanılmadığı iş süresi dışında temiz olarak muhafaza edilmeli, dış tesirlerden korunmalıdır. Kulaklık takan işçiler kulaklıklarını barete takılı olarak bulundurmalıdırlar. İşletme için mavi renk, Bakım için sarı renk, Elektrikçiler için beyaz renk, Ambar için kırmızı renk baret kullanılması işyerinde iş disiplinine uygun düşen bir tarz olarak gösterilebilir.

11 GÜVENLİK BARETİ GİYİNİZ

12 BARETİNİZİN UYGUN OLUP OLMADIĞINI DEVAMLI KONTROL EDİNİZ

13 2. Şeffaf Yüz Siperi : Kimyasal ve metal sıçramalar ile kıvılcımlara karşı yüzü ve gözleri korumak için kullanılır. 3. Isı Siperi : Yüzü ısıya karşı korumaktadır. Fırın vs. gibi aşırı sıcak ortamın karşısında ortam ısısından yüzün korunmasında % oranında ısı düşüşü sağlamaktadır.

14 4. Kaynakçı Yüz Siperi : Elektrik kaynağı ışınlarına ve ısıya karşı yüzü ve gözü korumak için kullanılır. El ile tutularak kullanılan tipleri olduğu gibi baş bandına takılan veya barete monte edilen tipleri de bulunmaktadır. Barete takılan tiplerinde gerektiğinde siper baş üstüne doğru kaydırılabilmektedir. Kaynakçı yüz siperine kaynakçı maskesi de denilmektedir.

15 5. Başlık (Baş örtüsü veya saç filesi) :
Özellikle kadın işçilerin saçlarının makinelerin hareketli aksamına (miller, kayışlar, volanlar, zincirler, matkaplar, dişliler) kaptırılmaması ve kazaya uğramamaları için saçlarını örten başörtüsü veya saç filesi şeklinde korunma malzemesidir.

16 SAÇ FİLESİ KULLANINIZ

17 6. Asit Başlığı : Başı ve yüzü kimyasal maddelerden özellikle asit sıçramalarından korumak üzere kullanılır. 7. Boyacı Başlığı : Özellikle boya püskürtme işçilerinin başlarını ve solunum yollarını korumada kullanılır.

18 B. Kulak ve Göz Koruyucuları
1. Kulaklık ve Kulak Tıkaçları : Bu tip koruyucular duymamızı tamamen kaldırmayıp desibel nispetinde ses veya gürültünün seviyesini azaltır. Ağır ve tehlikeli işlerin yapılmadığı yerlerde gürültü seviyesi 80 desibeli geçmeyecektir. Ağır ve tehlikeli işlerin yapıldığı, bazı makinelerin çalışma özellikleri ya da arada oluş nedenleri ile gürültülü çalışmanın önlenemediği durumlarda üst sınır 95 desibel olabilir.

19 DİKKAT ! Size verilen kulaklığınızı toz veya kirden temizlemek için su ile yıkamayınız, nemli bezle siliniz. Kulak tıkacınızı ılık suda yıkayabilirsiniz. Kulak tıkacınızı kullanmadığınız zaman kutusu içinde muhafaza ediniz. Kulaklık ve kulak tıkacını aynı anda beraber kullanmayınız. Gürültülü ortamdan çıktığınızda kulak tıkacınızı çıkarıp kutusuna koyunuz. Gürültülü ortamdan çıktığınızda barete takılı kulaklığınızı dışa açınız.

20 Kulak tıkacınızı kulak yoluna yerleştirirken kulağınızı üstten yukarı doğru çekiniz. Bu hareket yapılmaz ise kulak tıkacı yerine oturmaz, hatta düşebilir. Kulak koruyucunuz evsafını kaybetmiş ise iş güvenliği birimine baş vurunuz. Kulak koruyucunuz kaybolmuş ise başvuru yapmaktan çekinmeyiniz. Kulak koruyucusunu ilk defa kullanıyorsanız ilk gün birinci yarısı 30 dakika, 2.gün yarısı bir saat, 3 ve 4.günleri 1.yarısı 2 saat 2.yarısı 2 saat, müteakip günlerde iş süresince çıkarmadan kullanmak sureti ile kulağınızı alıştırmış olursunuz.

21 GÜRÜLTÜLÜ ÇALIŞMALARDA KULAKLIK KULLANINIZ

22 2. Gözlük : Sanayinin çeşitli dallarında gördüğümüz Uçucu parçalara,
Tozlara, Kıvılcımlara, Bir takım gaz ve kimyasal sıvılara, Korozif ve yakıcı etkisi olan bu tip maddelerin ve metal eriyiklerin sıçramalarına, Kaynak ışınlarına, Yüksek ışık şiddetine, Katı yakıtın yanarken meydana getirdiği parlaklığa, Radyasyona karşı gözlerimizin korunması için gereklidir.

23 Normal görmeler için dereceli gözlük kullanmak zorunda bulunan işçilerin koruyucu gözlük takmaları durumunda, koruyucu gözlüklerin camları, dereceli gözlükteki camların numaralarına uymalı ve koruyucu gözlüklerin, dereceli gözlükler üzerine takılmaları sağlanmalıdır.

24 Koruyucu gözlükte veya yüz siperinde veya çeşitli maskelerde kullanılan cam veya saydam plastik malzemenin işe uygun ve dayanıklı olması gerekmektedir. Bu farklılıklar göz önünde tutulduğunda yapılmakta olan işe uygun olmayan gözlüğün pek fazla fayda sağlamayacağı gibi mahsurları da ortaya çıkmaktadır.

25 DİKKAT ! Koruyucu gözlüğünüzü takmadan tehlike doğuracak işe girişmeyiniz. Göze çapak kaçtığında acilen revire gidiniz. Bir başkasının müdahalesi daha da kötü sonuç doğurabilir. Yapacağınız işe uygun gözlük kullanınız. Yoksa talep ediniz. Gözlüğünüzü temizlemek için istübü bez kullanmayınız. Ilık deterjanlı suda yıkayıp sonra da durulayarak hava cereyanı olan yerde kurutunuz. Gözlüğünüzü takıp çıkarırken camından tutmayın kullanmadığınız süre naylon kılıf içinde üst cebinizde taşıyınız

26 GÜVENLİK GÖZLÜĞÜ KULLANINIZ

27 İŞ GÜVENLİĞİ GÖZLÜĞÜ KULLANINIZ

28 C. Solunum Yolları Koruyucuları
Bu gün sanayide kullanılan birçok kimyasal madde katı, sıvı, gaz ve buhar halinde bulunsun insan bünyesini olumsuz yönde etkilemekte ve ani etkiyle zehirlenmelere uzun süreli etkilerle de meslek hastalıklarına yol açabilmektedir.

29 En tehlikeli gaz olarak karbonmonoksit, sıvı olarak da benzen bilinmektedir. İşçileri bunların etkisinden korumak için işin niteliğine göre ve ortama yayılan zararlı veya zehirli maddeye göre maske verilir. Maskelerde amaç, zehirli ve zararlı ortamda akciğerlere temiz hava gitmesini sağlamaktır. Aynı anda gözü ve yüzü korumak gerekiyorsa tam yüz maskesi, sadece solunum yolarını korumak istiyorsak yarım yüz maskesi kullanılır.

30 Kullanılan Gaz ve Toz Maskeleri :
Tam Yüz Gaz Maskesi : Çeşitli gazlara karşı gözleri, yüzü ve solunum organlarını korur.

31 Yarım Yüz Maskesi : Zehirli veya rahatsız edici gaz, duman, tozlara karşı solunum organlarını korumak için kullanılır. Gaz Filtreleri : Her türlü zehirli ve zararlı gazlara karşı üretilmiş aktif kömürlü filtrelerdir.

32 Hortumlu Maskeler : Yüzü ve solunum sistemini koruyucu cihazlardır.
Basınçlı Tüplü Maskeler : Sırtta taşınan ve içinde hava veya oksijen bulunan tüp, fleksbil hortum, hava veya oksijen akımını sağlayan regülatör ve tam yüz maskesinden oluşur. Kendiliğinden Oksijen Sağlayan Maskeler Yangından Kaçış Maskeleri : Hem alev, hem 1000 C sıcaklık, hem de zehirli gazlardan korur. Toz ve Duman Maskeleri

33 YÜZ MASKESİ KULLANINIZ

34 D. El ve Ayak Koruyucuları
İş kazalarında en çok yaralanan uzuvlar el ve ayaklardır. 1. Eldivenler : El ve kolların korunması için kullanılacak eldivenler, işçinin ellerine ve yapacakları işe uygun seçilmiş olmalıdır. Matkap, pres, torna vb. (döner aksamlı) tezgahlarda çalışan işçiler eldiven kullanmamalıdır.

35 Kesici veya aşındırıcı maddelerle çalışan işçilere verilecek eldivenler, ellik veya el kılıfları işe dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. Aşındırıcı, yıpratıcı, zehirli maddelerle veya sürekli olarak su içinde el ile yapılan çalışmalarda, işçilere lastik veya benzeri malzemeden yapılmış uygun eldivenler verilmelidir.

36 Sıcaklığa karşı ve döküm işlerinde : Deri eldiven
Asitlerle çalışmalarda : Neopren kauçuktan, nitril kauçuktan ve PVC’den yapılmış eldiven Saç ve ağaç kesme işlerinde : Deri eldiven Yüksek gerilim elektrik işlerinde : Kauçuk eldiven (gerilime uygun) Cam ve metal sanayi ile kasap işleri : Naylon kaplı çelik örgülü eldiven 2. Kolluklar : Ateşe, suya, yakıcı sıvıların sıçramalarına karşı ve cam kesme işlerinde kesilmeye karşı kullanılır.

37 İŞ ELDİVENİ KULLANINIZ

38 3. İş Ayakkabıları, Botlar ve Çizmeler :
Ağır ve yuvarlanabilir malzemenin kaldırılıp taşındığı işlerde, çivi batmalarına, erimiş metal sıçramalarına karşı iş ayakkabısı kullanılır.

39 Çivi batmalarına karşı ayakkabının ayakla taban arasına alüminyum veya çelik altlık konur.
Dökümhane fırınlarında çalışanların ayakkabılarının altı tahtadır. Düşen ağır parçaların olduğu işlerde işçilerin ayakkabılarının üzerine metal bir koruyucu takılır. Metal koruyucular 1 m yükseklikten düşecek 20 Kg.lık ağırlığa dayanacak şekilde olmalıdır. Elektrik işlerinde çalışan işçilere yalıtkan ayakkabı verilmelidir. Bu ayakkabının altı yüksek gerilime dayanıklı lastikten olmalıdır.

40 Asit veya kostiklerle çalışan işçilere, lastik veya benzeri malzemeden yapılmış ve bu maddelere dayanıklı, çizme veya ayakkabı verilir. Kıvılcımın tehlikeli olduğu işlerde çalışan işçilerin ayakkabılarında, çelik veya demir çivi, kabara, burun demiri, nalça gibi metal kısımlar bulunmaz. Su veya çamur içinde veya havuzlarda çalışan işçilere, uygun boyda ve nitelikte çizmeler verilir. Yangın, aşırı sıcak malzeme ile temas gibi durumlarda ise asbest veya lamize kumaş kılıflı bot ve çizmeler kullanılması gerekmektedir.

41 DİKKAT ! Metal burunlu ayakkabınızın içinden metal parçayı çıkartmayınız. Ayakkabınızın metal bombeli burnu ile malzemeyi itme, malzemeye vurma gibi değişik maksatlı kullanımı denemeyiniz. Çizme giyeceğiniz yerde ayakkabınızla iş görmeyiniz. İş ayakkabınızı işletme dışında kullanmayınız

42 ÇELİK BURUNLU AYAKKABI GİYİNİZ

43 ÇEŞİTLİ İŞ AYAKKABILARI

44 Ayaklarda oluşabilecek mantarlara karşı ne yapmalı ?
Başkalarının terliğini, ayakkabısını (özellikle çıplak ayakla) giymeyiniz. Kendi eşyalarınızı da başkasının giymesine izin vermeyiniz. Birisi ayak parmaklarını kaşıyorsa, mantar hastalığı olma kuşkusu vardır. O kişiyi uyarmaktan çekinmeyiniz. Ellerini hiçbir yere dokunmadan bol sabunlu su ile yıkamasını öneriniz. Yıkanmadığı takdirde başkasına bulaştıracağını söylemeniz gerekir. Ayak parmaklarında ve kasıklarda kaşıntı, mantar hastalığı için kuşku duyulmasına neden olmalıdır.

45 Mantar hastalığı tümüyle düzelebilir. Bunun için gereken ilaçlar vardır. Mantar hastalığı deri bölgesine sürülecek pomatlar, gerekli pudralar, tedavide kullanılan sular, ağızdan alınan ilaçlar. Hastalığın tümüyle geçmesi için, hastalıklı bölgelerin ıslak kalmaması, kurutulması, temizlenmesi, yıkanması, sonra da gerekli ilaçların kullanılması yeterlidir. 4. Tozluklar : Bacakları ateşe ve sıçrayan kıvılcımlara karşı korur.

46 E. Gövde Koruyucuları İşçilerin vücudunu iş yerinin ve çevrenin zararlı etkilerinden korumak için, ayrıca kendi elbiselerine zarar vererek giyilmez duruma getirecek işlerde işin özelliğine göre koruyucu iş elbisesi verilir.

47 1. İş Elbiseleri : İş elbiseleri yapılan işe ve mevsim şartlarına göre değişik malzemeli olarak yapılmaktadır. İşçiyi mekanik etkilerden, toz ve kirli havadan korur. Döner makinelerin, sarma ve kapma tehlikesi mevcut olan makine aksamının olduğu bölümlerde elbiselerin sarkmış kısımları bulunmamalı, elbiseler dar olmamalıdır. Ceket ve yelek eteklerinin dönen aksama sarılma tehlikesine karşı tulum elbise tercih edilir, dökümhanelerde ise bol elbise sıcak malzeme temasına karşı tercih edilmektedir.

48 UYGUN İŞ ELBİSESİ KULLANINIZ

49

50 UYGUN ELBİSE GİYİNİZ

51 2. Önlükler : İşçinin vücudunun ön yüzünü ısıya, aside, kıvılcım sıçramalarına ve ıslaklığa karşı korur. Önlüğün malzemesi yapılan işin türüne göre değişir. 3. Yağmurluklar : İşçiyi yağmurdan ve ıslak ortamdan korumada kullanılır.

52 5. Emniyet Kemerleri (Paraşüt Tipi) :
4. Emniyet Kemerleri (Normal Tip) : Yüksek gerilim hatlarında, telefon ve elektrik direklerindeki bakım ve montaj işlerinde 3 metrenin üzerindeki yükseklikte çalışan işçileri düşmelere karşı korumada kullanılan aparattır. 5. Emniyet Kemerleri (Paraşüt Tipi) : Bina, fabrika, baraj inşaatlarında, montaj işlerinde 3 metrenin üzerindeki çalışmalarda işçileri düşmelere karşı koruyucu, kuyu veya kanalizasyonlarda zehirli gaz bulunan tanklarda yapılan çalışmalarda yaralanma veya bayılma durumunda kurtarıcı aparattır.

53 6. Emniyet Kemeri Tutma Halkası ve Kancası :
Bel tipi (normal tip ) ve paraşüt tipi emniyet kemerlerinde, emniyet kemerinin sabit bir yere bağlanmasına yarayan aparattır. Her parçası en az 1150 Kg’lık yüke dayanıklıdır. 7. Güvenlik Ağları : İpleri doyurulmuş naylondur. Emniyet kemeri kullanılmayacak yerlerde veya emniyet kemerine ek bir emniyet olarak kullanılır.

54 KİŞİSEL KORUNMA ÜZERİNDE ÇALIŞACAĞINIZ MAKİNENİN TÜM KISIMLARINI TEMİZ TUTUNUZ Tehlikeli sıvıları sağlam kaplarda ve uygun yerlerde depolayınız

55 TEMİZLİK YAPMADAN ÖNCE MAKİNEYİ KAPATINIZ

56 İş Kazalarının Vücudun Etkilenen Kısımlarına Dağılımı

57 ÇALIŞTIĞINIZ İŞE UYGUN KORUYUCU MALZEME KULLANIN

58 KORUYUCU GÖLÜKLERİNİZİ KULLANINIZ
TORNA TEZGAHI KORUYUCU GÖLÜKLERİNİZİ KULLANINIZ

59 KULAKLIKLARINIZI KULLANINIZ
TORNA TEZGAHI KULAKLIKLARINIZI KULLANINIZ

60 SAÇ KESME İŞLERİNİ ELDE YAPMAYINIZ

61 KAYNAK MASKENİZİ KULLANINIZ

62 İŞE UYGUN YÜZ MASKESİ KULLANINIZ
BOYA İŞE UYGUN YÜZ MASKESİ KULLANINIZ

63 BOYA

64 KORUYUCU ELDİVEN VE KULAKLIK KULLANINIZ
SİPRAL TAŞLAMA KORUYUCU ELDİVEN VE KULAKLIK KULLANINIZ

65 ELEKTRİK İLE ÇALIŞIRKEN UYGUN KORUYUCU MALZEME KULLANINIZ

66 KULLANILMAYAN KORUYUCULARIN HİÇBİR KORUNMA SAĞLAMAYACAĞI
UNUTULMAMALIDIR !

67 SONU BÖYLE OLMASIN !

68

69

70 Başaracağımıza inancımız tamdır.
HEDEFİMİZ (0) SIFIR İŞ KAZASI (0) SIFIR İŞ GÜCÜ KAYBI (0) SIFIR İŞ GÖREMEZLİK GÜN SAYISIDIR Başaracağımıza inancımız tamdır.

71 YAYIN DOKÜMANTASYON WEB sayfası http://www.detam.com.tr

72 BENİ SABIRLA DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"KORUYUCU MALZEME KULLANIMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları