Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KBRN KORUYUCU EKİPMAN Mesut ORTATATLI Yrd.Doç.Dr.Tbp.Alb.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KBRN KORUYUCU EKİPMAN Mesut ORTATATLI Yrd.Doç.Dr.Tbp.Alb."— Sunum transkripti:

1 KBRN KORUYUCU EKİPMAN Mesut ORTATATLI Yrd.Doç.Dr.Tbp.Alb.
KBRN BD Bşk.lığı Öğ.Üy.

2

3 KBRN KORUYUCU EKİPMANLAR
Kişisel KBRN Korunma Ekipmanlar Toplu KBRN Korunma Ekipmanları Sivil Personel KBRN Koruyucu Ekipmanları Askeri Personel KBRN Koruyucu Ekipmanları

4 KBRN KORUNMASI Birliklerin ve personelin KBRN ortamında, kendisine verilen görevleri yerine getirebilmesi için alınan tüm önlemlerdir. Ferdi korunmanın temelini GGKD(Görevin Gerektirdiği Koruyucu Durum) teçhizatı teşkil eder.

5 GÖREVİN GEREKTİRDİĞİ KORUYUCU DURUM
(GGKD) Mümkün olan en az risk ile vazifenin tamamlanmasına müsaade eden ve maksimum korunma sağlayan kademeli bir uygulamadır.

6 KBRN KORUYUCU EKİPMANLARI
ASKERİ PERSONEL KBRN KORUYUCU EKİPMANLARI Koruyucu Elbise Koruyucu Maske (MKE SR6) Maske Filtresi (MKE SR6) Yedek Maske Filtresi Koruyucu Eldiven Koruyucu Bot Kılıfı

7 KORUYUCU DURUM (GGKD) SEVİYELERİ
GÖREVİN GEREKTİRDİĞİ KORUYUCU DURUM (GGKD) SEVİYELERİ GGKD Teçh. GGKD-0 GGKD-1 GGKD-2 GGKD-3 GGKD-4 K. Maske Taşınır Taşınır Taşınır Giyilir Giyilir K.Elbise Mevcut Giyilir Giyilir Giyilir Giyilir Bot Klf. Mevcut Mevcut Giyilir Giyilir Giyilir K. Eld. Mevcut Taşınır Taşınır Taşınır Giyilir

8 KORUYUCU MASKE Yüz Parçası Süzgeç Çanta

9 KORUYUCU MASKE YÜZ PARÇASI Yüz parçası grubu (tabii kauçuk)
Görme grubu (dayanıklı havalı cam) Ses aktarıcısı ve çıkış valfi grubu (aliminyum) Giriş valfi ve süzgeç tutucu grubu (lastik) Başbağı grubu (lastik) Hava yastığı (kauçuk ve katkı maddeleri)

10 KORUYUCU MASKE SÜZGEÇ Aliminyum Gövde Gaz filtresi (aktif karbon)
Aerosol filtre (cam elyaf) ÇANTA Poliüretan kaplı su geçirmez kumaş 3 adet cep Sünger takviyeli cep kapakları

11 KORUYUCU MASKE (SR-6) Kimyasal Harp Maddeleri sıvı, damlacık ve buharlarına , Biyolojik Harp Maddeleri ve toksinlerine, Alfa ve Beta partiküllerine karşı koruma sağlar.

12 KORUYUCU MASKE (SR-6) Test Şartları Akış Hızı: 30lt/dk
Nem:11,6+0,5 gr/m3 Sıcaklık:18+2 oC GAZ TİPİ KONST. DAYANMA SÜRESİ (DK) Klorpikrin 5+0,3 min. 150 Hid.Siyanür 1,2+0,1 min. 90 Siyanojen Klorür 2,4+0,1 min 80 Fosgen 4,0+0,2 min 100 Sarin 1+0,1 min 90

13 KORUYUCU MASKE (SR-6) Görüş alanı geniştir, Maske camları buğulanmaz,
Raf ömrü 10 yıldır, Filtre ömrü 10 yıldır.

14 KORUYUCU MASKE (SR-6) Karbonmonoksit gazına karşı,
Amonyak buharlarına karşı, Havadaki oksijen oranı %19.5’dan aşağıya düştüğü hallerde (yangın söndürme gibi).

15 KORUYUCU MASKE (SR-10 ST)

16 KORUYUCU ELBİSE

17 KORUYUCU ELBİSE Kimyasal harp maddeleri buharları ve sıvı damlacıklarına, Biyolojik harp maddeleri ve toksinlerine, Alfa ve Beta partiküllerine karşı koruma sağlayan bir GGKD teçhizatıdır. Yoğun gaz ortamında 24 saat koruma sağlar.

18 KORUYUCU ELBİSE Ormanlık arazi, çöl kamuflajı veya düz haki renkli; ceket, pantolon veya ceket pantolon birleşik olarak yapılan iç ve dış kumaştan oluşur, geçirgen bir yapısı vardır. Eğitim elbisesi veya iç çamaşır üzerine giyilebilir. Orijinal ambalajı açıldıktan sonra 30 gün kullanılabilir. Uygun depolama koşullarında raf ömrü 10 yıldır.

19 KORUYUCU ELBİSE Dış kat naylon ve pamuk karışımı İç kat
Poliüretan köpük ve Aktif karbon

20 KORUYUCU ELBİSE

21 KORUYUCU BOT KILIFI

22 KORUYUCU BOT KILIFI Bütil kauçuktan imal edilmiştir. Geçirgen değildir. Delinmediği sürece kullanılabilir. %5 sodyum hipoklorür ile dekontamine edilebilir.

23 KORUYUCU ELDİVEN Dış eldiven (bütil kauçuk)
İç eldiven (pamuklu malzeme) 0.18 mm (6 saat/GB) 0.35 mm (7.5 saat/GB) 0.63 mm (24 saat/GB) %5 sodyum hipoklorür dekontaminasyonu

24 SİVİL PERSONEL KBRN KORUYUCU EKİPMANLARI
Level A Level B Level C Level D

25 A SEVİYE KORUYUCU ELBİSE

26 A SEVİYE KORUYUCU ELBİSE
Elbise, dış yüzü butyl ve viton kaplanmış, iç yüzde chloroprenle kaplanmış çok katlı polimerle güçlendirilmiş güçlü ve esnek polyamid kumaşla üretilmiştir. Dikiş yerleri polyarmidle güçlendirilmiş,dış yüzde Viton şeritle, iç yüzde kumaş çok katlı polymer bariyerle kapatılmıştır. Fermuar, giyimi kolaylaştıracak biçimdedir, viton kaplıdır ve üzerinde koruyucu kılıf vardır.

27 B SEVİYE KORUYUCU ELBİSE

28 B SEVİYE KORUYUCU ELBİSE
Elbise, iç ve dış yüzde choloroprene kauçuk kaplı çok katlı polimerle güçlendirilmiş esnek polyamid kumaşla üretilmiştir. Dikiş yerleri aramidle güçlendirilmiş,dış yüzde cholorprene şeritle, iç yüzde kumaş çok katlı polymer bariyerle kapatılmıştır. Fermuar, giyimi kolaylaştıracak biçimde dizayn edilmiş ve üzerinde koruyucu kılıf vardır.

29

30

31

32

33

34 KİŞİSEL KBRN KORUNMA EKİPMANLARI

35 KİŞİSEL KBRN KORUNMA EKİPMANLARI

36 TOPLU KBRN KORUNMA EKİPMANLARI

37 TOPLU KBRN KORUNMA EKİPMANLARI

38 KBRN KORUYUCU EKİPMAN Mesut ORTATATLI Yrd.Doç.Dr.Tbp.Yb.
KBRN BD Bşk.lığı Öğ.Üy.


"KBRN KORUYUCU EKİPMAN Mesut ORTATATLI Yrd.Doç.Dr.Tbp.Alb." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları