Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ"— Sunum transkripti:

1 KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ

2 NBC’DE KORUNMA SAĞLAYAN MALZEMELER
Koruyucu Elbise Koruyucu Maske Koruyucu Bot Kılıfı Koruyucu Eldiven

3 Özellikleri KORUYUCU ELBİSE Tanım
Kimyasal harp maddeleri buharlarına ve sıvı damlacıklarına, Biyolojik harp maddeleri ve toksinlerine, Alfa ve beta partiküllerine karşı, koruma sağlamak amacıyla özel olarak yapılmış elbiselerdir. Özellikleri 1-Orman yada çöl kamuflajı veya haki renklerde ceket pantolon yada tulum şeklinde imal edilmiştir. 2-Koruyucu elbiseler, astar ile iç ve dış kumaştan oluşur. 3-Eğitim elbisesi veya iç çamaşırı üzerine giyilebilir. 4-Yoğun gaz ortamında NATO standartlarına göre 6 saat koruma sağlar.

4 5-Orijinal ambalajı açıldıktan sonra 30 gün süre ile kullanılabilir
5-Orijinal ambalajı açıldıktan sonra 30 gün süre ile kullanılabilir.Her kullanımdan sonra özel ambalajına veya naylon bir poşet içerisine konmak suretiyle poşetin havası alınıp ağzının bantlanması gerekir. 6-Uygun depolama koşullarında raf ömrü 10 yıldır. 7-Kullanılmayacak elbiselerin ambalajları kesinlikle açılmamalı ve ambalajların delinmemesine dikkat edilmelidir. 8-Koruyucu elbiseler petrol ürünleri ile temas ederse özelliğini yitirir. 9-Kirlenmiş elbiseler sıcak hava veya buhar püskürtülerek temizlenir. 10-Hava geçirgenliği olmayan elbiseler mükemmel koruma sağlamasına rağmen, meydana getirdiği ısı ve ter buharları giyilme süresini kısaltır.

5 A DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER
En yüksek düzeyde cilt ve solunum korunması gerektiğinde, yani sıvı sıçraması ve zehirli buhar tehlikesi ihtimali yüksek olduğunda, Tanımlanamayan yüksek ajan bulunduğunda, A düzeyindeki korunmadan faydalanılır.

6 A DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER
Elbise uzman kişiler tarafından kullanılmalıdır. Kullanıcının solunum sistemleriyle çalışabilirliği önceden denenmeli ve gerekli testler yapılmalıdır. Ses sistemi kullanıma uygun imal edilmiş olmalıdır.

7 A düzeyi koruyucu elbisenin özellikleri
Tamamen kapsüle, Gaz/buhar geçirmeyen, kimyasal maddelere dayanıklı, Kapalı solunum cihazı, bulunan kıyafetlerdir.

8

9 B DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER
Daha az derecede cilt korunması gerektiğinde kullanılır. A tipinden daha az güvenlik sağlar. Dekontaminasyon sahasında ki personel tarafından kullanılır. B düzeyi koruyucu elbisenin özellikleri Dışardan içeri sıvı ve gazların girişini engeller. Hafif ve su geçirmez. Genellikle naylon ve plastik türü bir maddeden yapılmıştır. Havayı dışarıdan sağlar, solunum sistemi ile kullanılır.

10 C DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER
Yaşam ve sağlık ani tehlike sınırı altındaysa kullanılır. Koruma düzeyi en az olan elbiselerdir. Tek kullanımlıktır. Elbise; maske, filtre, koruyucu eldiven ve bot ile birlikte kullanılır. Hareket kolaylığı sağlar. C DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER C düzeyi koruyucu elbiselerin özellikleri Geçirgen yani permeable, Kirli alanda kullanılan kamuflajlı, Kimyasal maddelere mukavim kapüşonlu, Tam veya yarım maskeli hava temizleyen respiratörü olan elbiselerdir.

11 C DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER
Karbon Esaslı Elbise Koruma düzeyi, A ve B tipine oranla daha az olan elbiselerdir. Uzun süreli operasyonlarda kolay hareket edilmesi tercih edilen yerlerde kullanılmaktadır. Genellikle askeri personel ve dış ölçüm ekiplerince kullanmaktadır.

12 C DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER
Elbisenin kullanılacağı ortamda tehlike oluşturan ajan tespit edilmiş olmalıdır. Elbise; maske, filtre, koruyucu eldiven ve bot ile kullanılmalıdır.

13 D DÜZEYİ KORUYUCU ELBİSELER
Normal iş üniformasıdır. Hiçbir solunum korunması yoktur, sadece minimum cilt korunmasını temin eder. Cilde bulaşma olasılığı bulunmadığı zamanlarda D düzeyi koruyucu elbiseler kullanılmalıdır.


"KBRN KORUYUCU MALZEMELERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları