Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI"— Sunum transkripti:

1 KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI

2 Kaygı nedir? Kaygı sonunun ne olduğunu bilmeksizin duyduğumuz belli belirsiz bir korkudur. Kaygı; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, acizlik, yargılanma gibi heyecanların birini veya bir çoğunu içerebilir

3 Kaygı Belirtileri *Nefes darlığı, Terleme, Nefes alıp vermede düzensizlik, Kesik kesik nefes alma, Gerginlik, Kalp çarpıntısı, Aniden sinirlenme, Bel ağrısı, Mide ağrısı, Aşırı tepkide bulunma, Titreme, El ve ayak parmaklarının soğukluğu, Sürekli yorgunluk, Sürekli baş ağrısı, Boyun kaslarının gergin olması..

4 Nedenleri Desteğin çekilmesi Olumsuz bir sonuç beklemek İç çelişki
Belirsizlik

5 İlkokul çağındaki çocuklarda şunlara rastlanabilir:
Sık sık evde kalmak isteme Uyumakta güçlük çekme ve ana babasının yanında kalmasını isteme Sınav sırasında veya okul piyesinde nasıl görüneceği gibi henüz gerçekleşmemiş olaylar hakkında aşırı bir endişe. Ödev teslim tarihini aşırı sorun yapma Ödevlerin kalitesi hakkında sürekli kaygı duyma İnsanların içine çıktığında ana babasının yanından ayrılmama

6 Bir çocuğun aşırı kaygılı olmasının sebepleri
Ana babanın beklentilerinin çocuk için ulaşılamaz olması Arkadaşları tarafından reddedilme Yeni bir arkadaş grubuna girme Yargılanma korkusunun yerleşmesine yol açan sürekli eleştiri Kendileri de kaygılı olan ve farkında olmadan çocuklarına da öğreten ana babalar

7 Neler yapılabilir? Çocuğunuzu onu kaygılandıran şey hakkında açıkça konuşmaya teşvik edin. Konuşmasını asla bölmeyin, asla onun adına konuşmayın. Söylediği veya hissettiği şeyler hakkında açıkça konuşmaya teşvik edin . Asla “Bu şekilde hissetmemelisin” diyerek duygularını düzeltmeye çalışmayın . Ara sıra başınızı sallayarak ve sessizce dinleyerek, söylediklerini anladığınızı ve saygı duyduğunuzu gösterin.

8 Hayal gücünü olumlu bir şekilde kullanmayı öğretin
Hayal gücünü olumlu bir şekilde kullanmayı öğretin. Çocuklar kaygı yaratan bir durumla karşılaşınca, sakin ve hoş bir anıyı hayal ederek gevşemeyi çabucak öğrenebilir. Kendisiyle olumlu bir şekilde konuşmayı öğretin. Hepimiz kendi kendimizle konuşuruz ve bu konuşma çoğu zaman olumsuz olur. Eğer çocuk kendi kendine “Matematikte hiçbir zaman Ali gibi olamayacağım” ya da “Her zaman en düşük notu ben alırım” gibi şeyler söylüyorsa, kaygı hissetmesi çok doğaldır. Kendi kendine “Yapabileceğimin en iyisini yapacağım ve önemli olan da bu” gibi olumlu şeyler söylemesi için yüreklendirin.

9 En çok kaygılandığı konuları size açması için teşvik edin
En çok kaygılandığı konuları size açması için teşvik edin. Bu kaygıları inceleyerek çözüm yollarını birlikte araştırın .

10 Gevşeme Egzersizleri Kafa Boyun Omuzlar Nefes egzersizleri

11 Nasıl nefes almalıyız? Nefes; Ağır,derin ve sessiz olmalıdır.
Ölçü ve denge gerektirir. Yavaş olarak burunda alınır, sessiz olur ve akciğerin bütününü doldurarak diyaframı aşağı iter. Amaç, akciğerin bütününü kullanmaktır.


"KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları