Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır."— Sunum transkripti:

1 HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır. · Hititliler Suriye’yi ele geçirmek için Mısırlılarla savaşmışlardır.Bu savaşın sonunda iki devlet arasında Kadeş Antlaşması imzalandı. · Kadeş Antlaşması (M.Ö 1280) Dünya tarihinde iki devlet arasında yapılan ilk antlaşmadır. Hitit Devleti M.Ö 1200 yılında Anadolu’ya gelen Frigyalılar tarafından yıkıldı.

2 M.Ö yıllarında Orta Anadolu’ ya yerleşen Hititler, Hattuşaş ( Boğazköy)’ı başkent yaparak bir devlet kurmuşlar, zamanla Ön Asya’ nın en güçlü devletlerinden biri olmuşlardır.

3 Hattuşa - Yerkapı ve Yukarı Şehir Tapınak Mahallesi'nin havadan fotoğrafı

4 KADEŞ ANTLAŞMASI

5 Hitit sanatı, diğer tüm eski çağ doğu toplumlarında olduğu gibi, dini niteliklidir. Bu sanatlarda Mezepotamya ve Mısır’ ın etkileri bulunmaktadır. Ancak, büyük bir krallığa erişildiği dönemde kendi kimliğini bulan Hitit sanatı, kendine özgü nitelikler kazanmıştır. Hatta Anadolu dışına taşan Hitit kültürü; Suriye, Mısır ve İyonlar aracılığıyla Batı dünyasını etkilemiştir.

6 HİTİTLER Şehirlerin savunulması için sur duvarları ve kuleler yapılmıştır. Bunlar yer altı tünelleri ile donatılmıştır. Potern denilern bu geçitler, toprağa kazılan hendeklere ilk taşların bindirme tekniği ile üçgen geçitli bir ara bırakılacak şekilde örülmesi ve daha sonra bunun üstünün toprakla örtülmesi şeklinde yapılırdı. Bu şehre üç giriş kapısı vardı: Aslanlı Kapı, Karal Kapısı, ve Yer Kapı. HİHİTLER

7 Hitit mimarisinin en önemli özelliği ve yeniliği anıtsal (abidevi) oluşudur. Erken Hitit dönemi yapılarında başlayan anıtsallık, imparatorluk döneminde daha büyük boyutlara ulaşmış ve anıtsal kentler meydana getirilmiştir. Bunu en iyi izleyebileceğimiz yer Hattuşaş’ dır.

8 Bu yeni sur üzerindeki anıtsal kapılarının çoğu günümüze sağlam ulaşmıştır. Güneybatıda, dış yüzünde aslan heykelleri bulunan Aslanlı Kapı'yla, iç yüzünde kılıç ve balta taşıyan bir tanrı kabartmasının bulunduğu Kral Kapısı, bunların en önemlileri.

9 SİZCE NEDEN ASLAN FİGÜRÜ KULLANILMIŞTIR??
SİZCE NEDEN ASLNA FİGÜRÜ KULLANILMIŞTIR?? SİZCE NEDEN ASLAN FİGÜRÜ KULLANILMIŞTIR??

10 KENDİNİZİ HİTİT KRALI GİBİ DÜŞÜNEREK BU KENT PLANININ ÜZERİNİ TAMAMLAYINIZ

11 SİZCE HİTİTLERİN ŞİİRLERİNDE,ŞARKILARINDA HANGİ KONULAR VARDI

12 İNSANLARIN İHTİYAÇLARI BENZİYOR MU? ZAMAN AŞIMINA RAĞMEN..
İNSANLARIN YAŞAM İÇİN İHTİYAÇLARI BENZİYOR MU? İNSANLARIN İHTİYAÇLARI BENZİYOR MU? ZAMAN AŞIMINA RAĞMEN..

13 AKLIMIZDA KALANLAR..

14

15

16

17

18

19

20

21 KAYNAK: “TARİH SİTELERİ”


"HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları