Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BDEM 105.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BDEM 105."— Sunum transkripti:

1 BDEM 105

2 Bilgisayar Nedir?? Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri hard disk, disket, CD, DVD gibi dış belleklerde istenilen sürece saklayabilen, istenilen şekilde yazılı, ses, görüntü olarak çıktı verebilen elektronik makinelerdir. Bilgtisayar kendi kendine hiçbir işlem yapamaz, sadece kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgileri işleme tabi tutar. En çok kullanılan bilgisayarlar PC (Personal Computer) adı verilen kişisel bilgisayarlardır.

3 Bilgisayarı Oluşturan Donanımlar
Standart bilgisayar bileşenleri bir sistem ünitesi (kasa), monitör, fare, speaker (hoparlör) ve klavyeden oluşur. Bunlara ilave olarak yazıcı (printer), tarayıcı (scanner), mikrofon gibi donanım arçlarını da görebilirsiniz.

4 VERİ (DATA) Nedir? Bilgiyi olışturan parçalara veri denir. Çoğunlukla tek başlarına anlamaları yoktur. Örneğin; Bir kişinin adı soyadı veya Bir hesapta kullandığımız rakamlar.

5 BİLGİ (INFORMATION) Nedir?
Verilerin işlenmiş anlamlı sonucudur. Bilgi bir yargı (sonuç) içerir. Örneğin; Hesapta kullanılan rakamlar ve işaretler veri hesap sonucu ise bilgidir. Bir ürüne ait üretim tarihi, son kullanım tarihi, fiyatı vs. Veri tamamı ise o ürüne ait bilgidir.

6 Bilgisayar Kasası Ekran Klavye
Bilgisayar kasası, bilgisayarı oluşturan parçaların içine takıldığı ve parçaları bir arada tutan metal bir kutudur. Ekran Girilen verilerin görüldüğü ve kontrol edildiği donanım aracıdır. Klavye Bilgisayara veri girişi için kullanılan araçtır. Harfler, rakamlar, >,&,%,$ gibi özel karakterleri girmemize imkan verir.

7 Hoparlörler Yazıcı Tarayıcı
Bilgisayarınızdaki ses çıktılarını duymanızı sağlar. Yazıcı Bilgisayarınızdaki grafik, resim, metin, tablo, veya fotoğrafları kağıda yazdırmak için kullanılan donanım aracıdır. Tarayıcı Her türlü metin, çizim fotoğrafı tarayıp bilgisayar ortamına aktaran donanım aracıdır.

8 Bilgisayar Sistemi Bilgisayar sisteminin 4 farklı elemanı vardır
Bilgi Giriş Elemanları Bilgi İşlem Elemanları Bilgi Çıkış Elemanları Dış Bellek Elemanları

9 Bilgisayar Sistemi Bilgi Girişi Bilgi İşlem Bilgi Çıkış Dış Bellek

10 Bilgi Giriş Elemanları (Input)
Bilgisayara veri ya da bilgi girmek için kullandığımız donanım araçlarıdır. Klavye Fare Mikrofon Tarayıcı CD-ROM Disket Dokunmatik Monitör

11 Bilgi İşlem Elemanları
Bilgisayara girilen veri ya da bilgilerin işleme tabi tutulduğu donanım araçlarıdır. Merkezi İşlem Birimi (CPU) Aritmetik Mantık Birimi Kontrol birimi ROM (Sadece Okunur Bellek) RAM (Rastgele Erişim Belleği)

12 Bilgi Çıkış Elemanları
Bilgisayarda işleme tabi tutulan veri ya da bilgilerin yazı, ses, görüntü kayıt olarak çıktı aluındığı donaım araçlarıdır. Monitör Yazıcı (Printer) Çizici (Plotter) Sabit Disk Disket CD-ROM DVD Dokunmatik Monitör

13 Dış Bellek Elemanları Bilgisayara aktarılan veri yada bilgiler ile bilgisayarda işleme tabi tutulan veri yada bilgilerin sürekli (kalıcı) olarak kaydedildiği donanım arçlarıdır. Sabit disk Disket CD DVD

14 Bir donım aracı hem GİRİŞ hem de ÇIKIŞ birimi olabilirmi??

15 Bilgisayar Kullanmak için Gerekli Faktörler
İnsan (Kullanıcı) Donanım (Hardware) Yazılım (Software)

16 Donanım Bilgisayar sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan, sabit disk, disket, monitör, fare gibi her türlü fiziksel araca donaım adı verilir.

17 Yazılım Bilgisayar sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan, donanım araçları dışında kalan, bilgisayarla kullanıcı arasındaki bağlantıyı sağlayan, disk ve dosya işlemlerini gerçekleştiren, donanım arçları arasındaki iletişimi kuran komutlar topluluğudur. Windows XP, Windows 2000, C, Cobol, Word, Excel, PowerPoint, Oyun Programları


"BDEM 105." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları