Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULTIMATE TÜRKİYE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULTIMATE TÜRKİYE."— Sunum transkripti:

1 ULTIMATE TÜRKİYE

2

3 Ultimate Frizbi (Ultimate Frisbee)
Ultimate sporu, çapı 27 cm ve ağırlığı 175 g olan bir diskle yapılan bir takım sporudur.  Dünya standartlarında bir ultimate sahasının uzunluğu 100 m, genişliği 37 m’dir. Amerikan futbolu sahasına benzer bir sahada oynanır ve sahanın iki ucunda sayı bölgeleri bulunur. Bu sahada 7’ye 7 maçlar yapılır, yedek oyuncu sayısında bir sınırlama yoktur. Takımlar erkek, kadın ve kadın/erkek karışık şekilde oluşabilir. Türkiye’de bu spor, kadın/erkek karışık takımlarla oynanmaktadır.

4

5 Ultimate Frizbi (Ultimate Frisbee)
Ultimate hakemsiz bir oyundur. Oyuncular birbirlerine ve baştan kabul edilmiş oyun kurallarına sadık kalırlar. Anlaşmazlık hallerinde disk bir önceki konumuna geri gönderilir ve oyun yeniden başlar. Bu OYUNUN RUHU’nun bir parçasıdır. Oyunun Ruhu (Spirit of the Game) sporun en önemli felsefesidir. Tamamen oyuncular arasındaki iyi niyete bağlı olarak, oyunun amatör ruhunun kaybolmaması ve oyundan alınan eğlencenin maksimum düzeyde kalması oyuncuların öncelikli amacıdır. Ultimate sporunun teknikleri ve kuralları çok kısa bir sürede öğrenilebilir. Dolayısıyla tecrübesiz olmak, oynamak için bir engel değildir. Her yaştan sporcu aynı sahada disk atabilir.

6

7 Nasıl Oynanır? Takım oyuncuları kendi sayı bölgelerinde yan yana dizilirler. Bir takım başlangıç atışı yapar ve diski, rakip takımın bulunduğu sahanın diğer ucuna atar. Oyun diskin düştüğü yerden başlar. Hücum eden takımın amacı, diski yere düşürmeden paslaşarak ilerleyip rakip sayı bölgesinde diski havada tutmaktır.

8

9 Nasıl Oynanır? Savunma yapan  takımın amacı ise araya girip diski kapmak veya diskin yere düşmesini sağlamaktır. Diski tutan oyuncu diskle birlikte hareket edemez. Pas vermek zorundadır. Ultimate temassız bir oyundur ve rakibe yapılan müdahaleler faul olarak değerlendirilir.

10

11

12 Türkiye’de Ultimate 2007 yılından bugüne, İstanbul’da, yerli ve yabancı toplam yaklaşık 50 kişiden oluşan Türk Kası isimli amatör bir grup her hafta düzenli olarak antrenmanlarını sürdürmektedir. 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Ultimate Takımı kurulmuştur (Bilkent Goats). 2009 yılında Caddebostan Olympics isimli amatör bir grup, Türk Kası’nın da desteğiyle Ultimate takımı oluşturmuştur.

13

14

15 Türkiye’de Ultimate 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ ve ODTÜ’de Ultimate takımları kurulmuştur (Boğaziçi Ultimate – Frizbi Teknik – 06Uç). 2010 yılı Boğaziçi Spor Bayramı kapsamında Türkiye’de ilk kez Ultimate branş olarak kabul edilmiştir. 2011 yılının başında sporu Türkiye’de yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla Oyunun Ruhu Derneği kurulmuştur. Türkiye’den karma olarak seçilen bir takım, 2011 Haziran ayında Amsterdam’da düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük turnuvalarından biri olan Windmill Windup turnuvasına katılmış bulunmaktadır.

16

17 Türkiye’de Düzenlenen Turnuvalar
Bilkent Üniversitesi’nin düzenlediği 2 günlük çim saha turnuvası son 3 senedir bahar aylarında yapılmaktadır. İTÜ, ilk turnuvasını bu sene Mart ayında 2 günlük çim saha turnuvası olarak gerçekleştirmiştir Boğaziçi Üniversitesi, Spor Bayramı (Sports Fest) kapsamında Mayıs ayında 4 senedir 3 günlük çim saha turnuvası düzenlenmektedir ODTÜ, ilk turnuvasını 2011 Ekim ayında gerçekleştirmeyi planlamaktadır.

18 Türkiye’de Düzenlenen Turnuvalar
Eylül ayında Kilyos Plajı’nda herkesin katılımına açık olan 2 günlük plaj turnuvası düzenlenmektedir (maçlar 5’e 5 oynanmaktadır). Aralık ayında 4 senedir düzenli olarak Hadımköy’de yine herkesin katılımına açık olan kapalı salon turnuvası düzenlenmektedir (maçlar 5’e 5 oynanmaktadır). Caddebostan Olympics, sene içinde uygun zamanlarda Bostancı’da herkesin katılımına açık olan çim saha turnuvası düzenlemektedir.

19

20

21

22 Ultimate Sporuna Başlamak İçin
Üniversite takımları, kendi okullarında haftada en az 2 gün olmak üzere düzenli olarak antrenman yapmaktadır. CBO ve Türk Kası takımları ise haftada birer gün antrenman yapmaktadır. CBO takımı antrenmanlarını İstanbul Anadolu yakasında, Türk Kası takımı ise İstanbul Avrupa yakasında gerçekleştirmektedir. Takımlarla iletişime geçmek ve sporla ilgili daha detaylı bilgi almak için internet adresini ziyaret edebilirsiniz.

23


"ULTIMATE TÜRKİYE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları