Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Tutumlu ateşböceği.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Tutumlu ateşböceği."— Sunum transkripti:

1 Tutumlu ateşböceği

2 Cüzdanın ve Çevrenin Dostudur.
Enerji Tasarrufu Cüzdanın ve Çevrenin Dostudur.

3 Enerji savurganlığı hem aile hem de ülke bütçemizi eritir.

4 HER ŞEY ENERJİYLE BAŞLAR

5 Sabah kalktık. Elimizi yüzümüzü yıkayacağız
Sabah kalktık. Elimizi yüzümüzü yıkayacağız. Banyoya gittik ve musluğu açtık. Musluktan kendiliğinden akar gibi görünen su bir gün tükenebilir mi?

6 Mutfağa gittik, annemiz çay yapmış, kahvaltı yapacağız
Mutfağa gittik, annemiz çay yapmış, kahvaltı yapacağız. Acaba çay için suyu kaynatırken kullandığımız ocak nasıl yanıyor?

7 O gün hava soğuk. Ama okulda üşümüyorsunuz, çünkü okulunuz ve sınıfınız soba yada kalorifer ile ısıtılıyor. Dışarısı soğuk, ama sınıfınız sıcacık. Ya sınıfınız sıcak olmasaydı? Üşür ve belki hasta bile olabilirdiniz değil mi?

8 Eve geldiniz. Akşam olmakta
Eve geldiniz. Akşam olmakta. Anneniz lambaları yakıyor derslerinizi çalışırken daha iyi görmeniz için. Bu ışıklar bir düğme ile yakılıveriyor, ne kolay değil mi? Bir düğme çevirmekle içerisi aydınlık oluveriyor. Ya yanmasaydı?

9 EN UCUZ ENERJİ, TASARRUF EDİLEN ENERJİDİR.

10 Kullandığımız makinalar mutlaka enerji kaynaklarına ihtiyaç duyarlar.
Enerji kaynağımız yoksa ocakta çay suyunu kaynatamaz, yemek pişiremez; taşıtlarla bir yere gidemeyiz. Elektrik motorlarıyla çalışan su pompaları olmazsa çeşmemizden su akmaz, elektrik enerjisi olmazsa bilgisayarlarımız çalışmaz, evlerimiz aydınlanmaz…

11 Gördüğünüz gibi yaşamımızın her alanında enerjiye ihtiyaç vardır.

12 Öyleyse enerji kullanımı dünyada giderek artacak…
Acaba enerji kaynaklarımız bu gereksinimi karşılamada yeterli mi? Herkese yetecek enerjiyi bulabilecek miyiz?

13 ÖYLEYSE ENERJİ NEDİR? ***

14 İŞ YAPABİLME GÜCÜNE ENERJİ DENİR.

15 Günümüzde her alanda kullandığımız makinalar, enerji ile çalışır, bu nedenle enerji insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. En önemli enerji kaynaklarımızdan olan petrolü ve doğalgazı dış ülkelerden satın almaktayız. Dolayısıyla petrol ve doğalgaz, döviz vererek satın aldığımız ürünlerin başında yer alır. Bu sebeple Ülkemiz, enerji ihtiyacını gidermek için büyük ölçüde dışa bağımlıdır. Ekonomimizin düzelmesinde, enerjiyi tutumlu kullanmanın önemi büyüktür.

16

17 TÜKENMEYEN ENERJİ KAYNAKLARIMIZ

18 GÜNEŞ ENERJİSİ

19 Rüzgarların oluşmasını, suların buharlaşıp yeniden yağmur ve kar olarak Dünyamıza düşmesini güneşe borçluyuz.

20 Peki biz insanlar teknoloji geliştirerek güneşten nasıl yararlanabiliriz? Güneş ışınları karaları ve denizleri ısıtır. Öyleyse biz de kullanacağımız sıcak suyu Güneşten yararlanarak sağlayamaz mıyız? Başka bir deyişle, suyumuzu Güneşle ısıtabilir miyiz?

21 İşte bu soruya yanıt olarak güneş ışınları kendisinde toplayan levhalar geliştirilmiştir. Bu levhalar yeryüzüne gelen güneş ışınlarını emerek ısıya dönüştürürler. Bu şekilde güneş enerjisinden elde edilen sıcak su veya sıcak hava değişik amaçlarla kullanılır.

22 RÜZGAR ENERJİSİ

23 Hepimiz rüzgarlı havalarda dönen değişik renklerde ve biçimlerde yapılmış “rüzgar gülünü” biliriz. Pek çoğunuzun balkonunda bunlardan birer tane takılıdır belki de. Rüzgar gülü diye bildiğimiz bu renkli oyuncağın dönme hareketinden yola çıkılarak, rüzgar enerjisinden yararlanan ve bunu elektrik enerjisine dönüştüren dev rüzgar gülleri yapılmıştır. Rüzgar enerjisi de güneş enerjisi gibi uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ülkemizde rüzgar enerjisinden yararlanmak için bir çok uygun rüzgarlı bölge bulunmaktadır.

24 VE HİDROLİK ENERJİ

25 Su değirmenleri ve barajlar da su gücünden elektrik elde etmek amacıyla çalışan düzeneklerdir.

26 TÜKENEBİLEN ENERJİ KAYNAKLARIMIZ

27 Tükenir kaynaklar, yaşadığımız gezegen olan Dünya’nın içinde, yani yer altında yüz milyonlarca yıldır depolanmış kaynaklardır. Bunlar, fosil yakıtlar dediğimiz kömür, petrol ve doğalgazdır.

28 KÖMÜR

29 ODUN

30 PEKİ YA HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

31 ENERJİ KAYNAKLARIMIZ DA
YA O HİÇ TÜKENMEYEN ENERJİ KAYNAKLARIMIZ DA BİR GÜN TÜKENİRSE!

32 YAŞANABİLİR BİR DÜNYANIN SONUNUN GELMESİ DEMEK DEĞİL MİDİR?
BU YAŞANABİLİR BİR DÜNYANIN SONUNUN GELMESİ DEMEK DEĞİL MİDİR?

33 ENERJİ KAYNAKLARIMIZI VERİMLİ KULLANMALIYIZ.
O ZAMAN ENERJİ KAYNAKLARIMIZI VERİMLİ KULLANMALIYIZ.

34 Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaya enerji verimliliği denir.
Enerji Verimliliği Nedir? Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmaya enerji verimliliği denir.

35 Enerjiyi Verimli kullanmak;
Enerji Savurganlığı yapmamaktır. Yapacağımız bir işi en az enerji kullanarak yapmaktır. Enerjiyi tutumlu kullanmaktır.

36 Gelişen teknoloji bize bu konuda birçok olanaklar sunuyor.
Artık otomobillerle daha az yakıt yakarak daha fazla yol gidebiliyoruz. Evlerimize yapılacak yalıtım ile daha az enerji kullanarak ısınabiliyoruz.

37 Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?
Enerjinin fazla kullanılması sonucunda; DOĞAL KAYNAKLARMIZ HIZLA TÜKENİYOR , ÇEVRE KİRLENİYOR ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDÜYORUZ… ***

38 Daha az enerji tüketerek daha az ödemek istemez miyiz?

39 ÇOÇUKLAR HAYDİ HEP BİRLİKTE

40 ENERJİ TASARRUFUNA

41 İŞTE İP UÇLARI

42 Enerjiden tasarruf sağlamak için büyüklerimizle birlikte yapmamız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
Örneğin yemek yerken, oyun oynarken, teneffüsteyken, ya da büyüklerimiz iş yerlerinde öğle paydosundayken bilgisayarlarımız yaklaşık 1 saat boşa çalışmaktadır. Bu sebeple hemen hemen her gün elektrik enerjisini boşa tüketmekteyiz. Peki ne yapabiliriz? Bilgisayarlarda en çok enerjiyi MONİTÖRLER harcıyor. Kullanmadığımız zamanlarda sadece monitörleri kapatarak bile dikkate değer bir miktarda elektrik enerjisini tasarruf edebiliriz. İşi biten şarj aletlerini fişte bırakmayarak elektriğin boşa harcanmasını engelleyebiliriz.

43 Aracımızı gerekmediği zamanlarda kullanmamalıyız.
ULAŞIMDAYSA; Aracımızı gerekmediği zamanlarda kullanmamalıyız. Toplu taşıma araçlarını tercih etmeliyiz.

44 Camları açık olarak Saatte 100 Km'lik bir hızla otomobilimizi sürersek % 4 aşırı yakıt tüketimine sebep oluruz. Gereksiz yere ani olarak fren ve gaza basarak benzin tüketimini % 5 artırırız. Lastiklerin hava basınçları düşük olduğu zamanlarda da yakıt tüketimi artmaktadır. Bu konuda büyüklerimizi uyarmalıyız

45 MUTFAKTA; Buzdolabının ve fırının kapısını açık bırakmamalıyız. Aksi halde elektrik tüketimimiz artar. Yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalıdır. Çünkü kaynama başladıktan sonra verilen yüksek ısı daha çok suyun buharlaşmasına, dolayısıyla da enerjinin boşa harcanmasına sebep olur. Düdüklü tencereler, özellikle uzun süre pişmesi gereken yiyeceklerin pişirilmesinde yakıt tasarrufu sağlarlar.

46 KONUTLARIN AYDINLATILMASINDA
Kullanılmayan odalardaki ışıklar söndürülmelidir. Odadan ayrılırken lambalar kapatılmalıdır. Çalışırken masa lambası kullanılmalıdır. Ampullerin üzerine ışığı az geçiren abajurlar takılmamalıdır.. Merdiven aydınlatılmasında küçük ampullerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Enerji tasarruf lambaları kullanılarak enerji tasarrufu sağlanmalıdır.

47 EVLERİN ISITILMASINDA
Radyatörlerin üst tarafına mermer levha veya kafesler konmamalıdır. Apartman holü veya dışarıya açılan kapıların kısa süreli açık kalması sağlanmalıdır. Kullanılmayan odalar düşük ısılarda tutulmalıdır. Radyatörler mümkün olduğunca uzun perdelerin ve mobilyaların arkasına saklanmamalıdır. Kalorifer açıkken çok bunalmış iseniz, camı açmak yerine kaloriferi kısmalısınız.

48 YALITIMINI İYİ YAP, PARAN CEBİNDE KALSIN!
Kışın ısıtılan veya yazın soğutulan bir ev veya büroda, yalıtım olmazsa ısıtma ve soğutma giderleri artacaktır. Çünkü enerji kaybı daha çok yakıt ve elektrik tüketmektir.. Böyle olunca da faturalar kabaracak cepler boşalacaktır. İyi Yalıtım Tasarruf Sağlar.

49 BİNALARDA ISINMADA YAPILAN ENERJİ TASARRUFU
                                              Binaların yalıtımı ile %25 den %50’ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür.

50 Pencerelerin ve kapıların kenarlarından oluşan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılmalıdır.

51 Kış aylarında pencerelerin perdelerini kapalı tutarak Radyatörlerinizin önünde ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayınız.

52 KULLANILMAYAN ALANLAR AYDINLATILMAMALIDIR

53 DAMLAYAN MUSLUKLAR EN KISA SÜREDE TAMİR EDİLMELİDİR.

54 DAHA AZ SU AKITAN MUSLUKLAR KULLANILMALIDIR

55 HER SİFON ÇEKİLİŞİNDE 5 GÜNLÜK İÇME SUYUNUN KAYBEDİLDİĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ? BU NEDENLE SİFON ÇEKİMİNE DİKKAT EDİLMELİ, GEREKSİZ YERE SİFON ÇEKİLMEMELİDİR…

56 DİŞ FIRÇALARKEN MUSLUKLAR KAPATILMALIDIR

57 ODALARI HAVALANDIRMAK İÇİN PENCERELER UZUN SÜRE AÇILMAMALIDIR
ODALARI HAVALANDIRMAK İÇİN PENCERELER UZUN SÜRE AÇILMAMALIDIR.3-4 DAKİKALIK SÜRE YETERLİDİR

58 Dolayısıyla ailemiz bize daha çok harçlık verebilecektir.
Çok da zahmetli olmayan bu yöntemleri uyguladığımızda ay sonunda ne kadar paramızın arttığına şaşıracak, bir yandan da dünya için güzel bir şeyler yapmış olacağız. Dolayısıyla ailemiz bize daha çok harçlık verebilecektir. ***

59 ŞİMDİ HEP BİRLİKTE “ENERJİ TASARRUFU” ŞİİRİNİ OKUMAYA VAR MISINIZ? ***

60 Boşa yanan kömürün, Ocak ile fırının, Dumanını yel alır, Parasını el alır. Benzin,mazot,gaz yağı, Şimdi tasarruf zamanı. Savurganca harcama, Ellere muhtaç olma.

61 Çok üretip az harca. Rast gele lamba açma, Suyu boşa akıtma, Geleceğini unutma.

62 Enerji üretiminde, dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmemiz dileği ile...


"Tutumlu ateşböceği." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları