Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKADEMİK BAŞARININ ARTIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKADEMİK BAŞARININ ARTIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 AKADEMİK BAŞARININ ARTIRILMASI
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ

2 Akademik Başarının Artırılması
Verimli ders çalışma programı Çalışmayı sürdürmek “Zihnin dağılmasını önlemek” Çalışma ortamına ilişkin düzenlemeler Dikkat ve konsantrasyonu sağlamak Unutmamak için tekrar Not tutmanın önemi Anne ve babalara öneriler

3 Verimli Ders Çalışma Programı
Okul başarısının, doğuştan var olan bir yetenek olmak yerine, ek zaman ve çabayla, öğrenilerek kazanılabilen bir beceri olduğu kabul edilmektedir. Ancak, her çocuk ve genç, kendine özgü yollarla öğrenen bir bireydir. Bu nedenle de bazılarının deneyip yanılma yoluyla, bazılarının duyarak, bazılarının ise görerek daha iyi öğrendiği unutulmamalıdır. Çalışma alışkanlığını değiştirmek için sabırlı ve bilinçli olunmalıdır. Verimli ders çalışabilmek için önemli adım planlamadır.

4 Başarılı öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre:
Ders çalışmak için her gün mutlaka belli bir süre ayırmaktadırlar. Tek başına ders çalışmaktadırlar. Bir ödevi bitirdikten sonra mutlaka zevk aldıkları bir şeyi yaparak, kendilerini ödüllendirmektedirler. Bir konuyu bitirmeden yeni bir konuya geçmemektedirler. Verilen ödevleri teslim tarihinden çok önce bölüm bölüm hazırlamaya başlamaktadırlar. Her hafta mutlaka spora zaman ayırmaktadırlar. Ders çalışmaya başarısız öğrencilerden daha az zaman ayırmaktadırlar.

5 Çalışmayı sürdürmek “Zihnin dağılmasını önlemek”
Dikkatin dağılması sebebiyle çalışma verimin düşmesi, hem ders başında geçen sürenin uzamasına hem de zevk veren etkinliklere daha az zaman ayırmaya yol açar. Diğer taraftan başarının düşmesi ve zevk veren etkinliklere zaman ayırmamak okuldan ve eğitimden uzaklaşmaya sebep olur.

6 Zihin Dağılmasına Yol Açan İç Sebepler
Hayal kurmak; Genç böyle bir durumla karşılaştığı zaman kurmak istediği hayali kendine bir ödül olarak verebilir. Bu şekilde motivasyonu artacaktır. Eğer bunu başaramazlarsa ve hayal kurmayı erteleyemiyorlarsa hayal kurmaya devam edip bitince derse dönmeleridir. Bu hayalin geri gelmesini önlemenin bir yoludur. Beş-on dakika gibi makul bir süre sonra derse dönemezlerse yerlerinden kalkıp, biraz hareket edip zihinlerini ve havalarını değiştirebilirler. Başarıda olumlu düşünmenin rolü büyüktür. Geçmiş başarılarını ve olumlu özelliklerine odaklanmalarını sağlayabilirsiniz.

7 Zihin Dağılmasına Yol Açan İç Sebepler
Endişelenmek; “Bu sınavda başarılı olabilecek miyim?” “Ya başaramazsam, annemin babamın yüzüne nasıl bakacağım?” “Arkadaşım benden çok çalıştı ben tam hazırlanamadım” Bu ve buna benzer düşünceler sınava hazırlanan her öğrencinin zihnini meşgul eder. Aileler bu durumlarda onların bakış açılarını değiştirebilir.

8 Zihin Dağılmasına Yol Açan Dış Sebepler
POSTERLER YATARAK ÇALIŞMAK MÜZİK DİNLEYEREK ÇALIŞMAK TELEVİZYON TELEFON BİLGİSAYAR

9 Çalışma Ortamına İlişkin Düzenlemeler
Çalışmak için oturan bir insanın dikkatini dağıtan faktörler ya çevreden gelir ya da kişinin kendi zihninden kaynaklanır. Bu nedenle çalışma ortamının belli özelliklere sahip olması öğrenmeyi kolaylaştırır ve çalışmak için ayrılan zamandan en üst düzeyde yarar sağlanmasına imkan verir. Belirli bir çalışma alanı ile çalışma davranışı arasında şartlı refleks türünden ilişki kurabilmek büyük önem taşır. Böylece çalışma masasına oturmak çalışmaya başlamak için “uyarı” rolü oynar ve çalışmayı başlatır.

10 Çalışma Ortamına İlişkin Düzenlemeler
Çalışma yerinin ışığı,ısısı,sessiz olması, sandalye dışında yerlerde çalışmak dikkati dağıtır ve derse olan ilgiyi azaltır. Ders çalışırken müzik dinlemek öğrenmeyi güçleştirir. Oturma yerinin çok rahat olması, çalışırken yatarak çalışmak, dik oturmamak dikkati azaltır ve dağıtır. Çalışmaya başlamadan önce gerekli araç ve gereçler hazırlanmalıdır. Çalışma odasının duvarına asılan posterler, afişler dikkatin dağılmasına ve hayal kurmasına sebep olabilir.

11 Dikkat eksikliği yaşayan öğrenciler…
Ayrıntılara dikkat etmekte zorluk çekerler yada okul, sosyal etkinliklerde dikkatsizce hatalar yaparlar. Dikkat gerektiren görevler-işlerde dikkatini sürdüremezler. Okul ödevlerini, sorumluluklarını bitirmekte, verilen yönergeleri izlemekte zorluk çekerler. Görevlerini organize edemez, öncelik sırasına koyamazlar

12 Dikkat eksikliği yaşayan öğrenciler…
Uzun zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınırlar, bu işlerden hoşlanmazlar yada bu işlere karşı isteksizlik duyarlar. Görev ve etkinlikler için gereken eşyaları kaybederler. (okul ödevleri, testler, eşofman, kitap..) Öğretmen dersi anlatırken dikkatlerini kolayca toplayamazlar. Günlük etkinliklerde de unutkanlıklar yaşarlar…vb.

13 Dikkati çalışma konusu üzerinde yoğunlaştırma
Bir çalışmanın verimli olabilmesi için; tüm dikkatin çalışılan konu-yapılan iş üzerine toplanması gerekmektedir. İstek ve çaba gösterdiğimizde; dikkatinizi her an belli bir konu üzerinde toplayabilirsiniz. Beynimiz sürekli olarak, konuşmalar, sesler, hareketler , açlık, susuzluk, sıcaklık gibi uyarılara açıktır. İrademizi kullanarak, her zaman belli bir konuya yöneltebilme imkanımız vardır.

14 Dikkati çalışma konusu üzerinde yoğunlaştırma
Dikkati çalışma konusu üzerine toplamak demek; istenmeyen uyarılara beyni kapalı tutmak demektir. Bunun yollarından biri, iyi yer ve zaman seçmektir. Dikkati konu üzerinde toplamanın bir başka etkili yolu not almaktır. Öğrenilenleri kendi anlatımlarıyla yazmaları uyanık kalmalarını sağlayabilir. Konunun günlük yaşamla ilgisini kurabilmek, konuyla ilgili problemleri araştırmak ve bunların çözümü üzerinde düşünmek de dikkati konu üzerinde yoğunlaştırabilmektedir.

15 Not Tutmanın Yararları
Not almanın sağladığı iki büyük yarar vardır; Not alma, eğitimin temel şartı olan “aktif katılımı’’ sağlar. Böylece uyanık kalmak, dikkati öğrenilen konuda yoğunlaştırmak mümkün olur. Not alma alınan notları yeniden düzenleme eğitimin en büyük düşmanı olan unutmayı önler. Not: Öğrenilen bilginin yaklaşık % 70’ini bir saat içinde, %80’ini bir gün içinde unuturuz. Unutmayı en aza indirecek yöntem not tutmaktır.

16 Not Tutmanın Yararları
Derslere düzenli devam eden ,iyi bir dinleyici olan ve not tutan bir öğrenci, muhtemel sınav sorularının neler olacağı konusunda son derece uyanıktır. Ders esnasında zaman hızlı geçer ve sıkılmaya zaman kalmaz. En önemlisi bir şeyi duyduktan sonra hemen yazmak anlamayı ve bilgiyi akılda tutmayı kolaylaştırır. Notların yeniden yazılması, konunun yeniden düşünülmesine imkan verir ayrıca mükemmel bir tekrardır.

17 Unutmamak için en etkili ilaç : Düzenli Tekrar
Düzenli tekrar tekniklerinin uygulanması ile zaman ve emek kaybı önemli ölçüde engellenebilir. Bilgilerin belleğe kodlanmasına dikkat edilmeli, yani öğrenilen bilgi üzerinde çalışılmalı ki kısa süreli bellekten uçmayıp uzun süreli belleğe transfer olsun. Öğrenilen bilgileri yenilemek için tekrar edilmeli. Tekrar unutmayı engellemenin en iyi yoludur.

18 Düzenli Aralıklı Tekrar
NASIL ÖĞRENİYORLAR BİLGİLER DUYULAR Kısa Süreli Hafıza TEKRAR YAPMAMA Düzenli Aralıklı Tekrar Uzun Süreli Hafıza UNUTMA Bilgileri Yoklama ÖĞRENME

19 Unutmamak için en etkili ilaç : Düzenli Tekrar
Tekrarlar en iyi üç yolla yapabilir. a) Görsel: Genel olarak konuları gözden geçirme işlemidir. b) Sözel: Sesli olarak okumaktır. c)Anlatımsal: Öğrendiklerinizi kendi cümlelerinizle anlatmaktır. En iyi yöntem, çalıştıklarınızı başkasına anlatmaktır. Öğrenmenin hemen sonunda yapılan tekrarın büyük yararı vardır. Hemen yapılan kısa bir tekrar, 1 hafta sonra yapılacak 5 saatlik çalışmaya eş değerdir. "Tekrar zamanı kısaltır, hatayı azaltır."

20 PROGRAM NEDİR,NİÇİN PROGRAMLI ÇALIŞMA YAPILMALIDIR?
Belirlediğimiz amaçlara ulaşabilmemiz için günlük faaliyetlerimizi “öncelik sırasına” koymamız gerekir. TV seyretmek Arkadaşlarla buluşmak Ders çalışmak Müzik dinlemek Yemek Uyku

21 Haftalık Ders Çalışma Programı
PAZARTESİ 17:30-18:15 KONU TEKRAR SALI ÇARŞ. PERŞ. CUMA CMTS PAZAR 18:15-18:30 MOLA 18:30-19:15 ÖDEV 19:15-19:45 19:45-20:30 SORU ÇÖZME 20:30-21:30 MOLA& KİTAP OKUMA

22

23

24 Anne Babalara Öneriler
Özellikle dikkat ve konsantrasyon sorunu yaşayan öğrencilerin ailelerin görevi; en baştan uygun ortamı hazırlamak, kararlı olmak ve kontrol etmektir. Onun yerine endişelenmek, ondan daha çok olayı sahiplenmek, çocuğun ders çalışmayı ailesi için yapması gereken bir “olay” olarak algılamasına neden olur. O zaman çalışmayı gerektiğinde aileye karşı kullanır. Ders çalışırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da bir dersin nasıl çalışıldığıdır. Bunun en verimli şekli Tekrar-Ödev/Test-Sonraki Konuya Hazırlık sırasını takip edebilmektir.

25 Anne Babalara Öneriler
Öncelikle karar vermek gerekir. Ders çalışma bir iştir. Bu işe başlamak için onunla inatlaşmamak, istek gelmesini beklememek gerekir. Karar verilen an uygun andır.  Çalışılacak ders ve amaç belirlenmelidir. Çalışmaya harcanan zaman değil, ne yapıldığı önemlidir. Aileler sık sık süreyi az bulurlar. Ama uzun süre masa başında oturmak demek, çalışmak demek değildir.  Çalışma ara verilerek yapıldığı zaman verimlidir. 45 dakikalık çalışma aralarına, 15 er dakikalık dinlenme zamanları koyulmalıdır. Dikkat eksikliği olan çocuklarda oranlar değişebilir.

26 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"AKADEMİK BAŞARININ ARTIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları