Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÖŞEMELİK DOKUMA KUMAŞ ÜRETİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÖŞEMELİK DOKUMA KUMAŞ ÜRETİMİ"— Sunum transkripti:

1 DÖŞEMELİK DOKUMA KUMAŞ ÜRETİMİ
Hazırlayan Ramazan Terkin

2 Döşemelik Dokuma Kumaş Nedir ?
Döşemelik kumaş, mobilya üretiminde kullanılan ve mobilyanın en önemli görsel parçasını oluşturan bir dokuma kumaş türüdür.

3 Döşemelik kumaş tasarımı
Döşemelik kumaş üretiminde en önemli özellik kumaşın görselliğidir.Bu nedenle bütün firmalar kumaşın görünümünü farklılaştırmak için Desen tasarımcısı ve kumaş tasarımsı çalıştırmakta ve firmasının dışındaki desen ofislerinden Desen veya tasarlanmış kumaş satın almaktadırlar. Desen tasarımı ve kumaş tasarımından sonraki en önemli etken kumaşın göstereceği teknik özelliklerdir.Bu teknik özellikler kumaş tasarımı esnasında oluşturulmaya çalışılır.

4 Döşemelik Kumaşın teknik Özellikleri
Döşemelik kumaş teknik özellikleri ile ilgili çok farklı pazarlarda farklı teknik değerler istenmektedir.Aşağıda sıralanan değerler Türkiye şartları için en çok tercih edilenlerdir. Aşınma testi Dikiş dayanımı testi Yırtılma Mukavemeti testi Sürtme Haslığı testi Işık Haslığı testi Pilling testi

5 AŞINMA DAYANIM TESPİTİ
Aşınma dayanımının tespitinden Martindale abrasyon test cihazı veya Martindale cihazı en fazla tercih edilen cihaz olup, bu cihazda BS 5690:91 veya ASTM- D4966:89 standart metotlarına göre testler yapılmaktadır. Bu standartlar; kumaşın önceden belirlenmiş basınç altında birbirlerine göre dairesel harmonik hareket yaparak aşınmasını içermektedirler. Aşınma direnci; - İplik kopuşunun gözlendiği andaki devir sayısı, - Belirli bir devir sayısından sonraki ağırlık kaybı, - Belirli bir devir sayısından sonraki renk değişimine göre belirlenmektedir. İstikbal,Bellona ve Mondi firmalarının kumaştan beklentisi 5000 devirdeki hav kaybının olmamasıdır.

6 Martindale test cihazı

7 Dikiş Dayanım ve Yırtılma Mukavemeti Testi
Dikiş dayanımı, dikilmiş kumaşlarda bir veya birden fazla kumaş ile dikişin meydana getirdiği bağlantının kopmaya karşı gösterdiği en büyük dirençtir. Döşemelik kumaşlarda dikiş dayanımı tayini BS2543 standardına göre test edilir. Yırtılma mukavemeti,kumaşın kullanımı esnasında oluşacak kuvvetlere karşı direncidir.BS4303 İstikbal,Bellona ve Mondi firmalarının kumaştan beklentisi dikiş dayanımı testinde açılmanın 3 mm den düşük olması,Yırtılma mukavemetinin de 27 N dan büyük olmasıdır.

8 Dikiş dayanımı ve yırtılma mukavemeti resimdeki cihaz ile ölçülür.

9 Kumaş Tuşesi Döşemelik kumaş mobilyanın yüzeyinde kullanılan ve nihai kullanıcının temas ettiği bir tekstil yüzeyidir. Kullanım yerine ve Kullanıcı isteklerine göre farklı bitim işlemleri uygulanarak kullanıcının memnun olacağı özellikler kazandırılmaya çalışılır.

10 Apre çeşitleri Kuru apre: iplik boyalı kumaşların finish işlemi yapılır. Kumaş fulara girmeden kurudan kuruya işlem görür. Dolgunlaştırma: şönil ipliklerinde yaşanan abrasyon sıkıntısı nedeniyle kumaşta tutumu sertleştiren bir apredir. Fularda uygulanır. İstenen tuşeye göre miktarı ayarlanabilir. Soft apre: İstenen tuşeye göre kumaşa yumuşatıcı verilerek uygulanan bir bitim işlemidir.

11 Buharlama: kumaşa ram üzerinde bulunan özel buharlama ünitesinde buhar verilmesi suretiyle herhangi bir fular işlemine gerek kalmadan yumuşatma yapılır. Termofiksaj: Düz boyamaya girecek kumaşlarda boyama esnasında oluşabilecek boyutsal değişikliklerin önüne geçebilmek için termofikse işlemi yapılır.

12 Su yağ itici: fularda yapılan bir işlemdir
Su yağ itici: fularda yapılan bir işlemdir. Florokarbon içerikli kimyasallarla yapılır. Kumaşa hidrofob ve oilefob özellik kazandırır. Güç tutuşurluk: Kumaşta alev almayı geciktiren veya önleyen apre işlemidir.

13 Biancalani Mekaniksel olarak sıcaklık ve buhar vererek kumaşa yumuşak bir tuşe vermek için kullanılan makinedir. Sıcaklık, buhar ve süre değerleri değiştirilerek değişik tuşeler elde edilebilir.

14 Döşemelik kumaş Üretimi
Tasarımı yapılmış ve müşteri beklentileri sağlanarak siparişi alınan kumaşlar aşağıdaki aşamalardan sonra üretime başlanır. Sipariş kabulü Hammadde ihtiyaçlarının belirlenmesi Gerekli iç ve dış tedarikin sağlanması Üretim planının termine göre belirlenmesi İş emirlerinin oluşturulması Üretimin belirlenen iş akışına göre yapılması Sevkiyat tarihinde kumaşların sevk edilmesi

15 İş Emri Nedir İş emri ilgili bölümün hangi işlemi yapacağını ve ne zaman yapması gerektiğini ve işlemin teknik detaylarını içeren bilgidir. İşlem özelliğine göre pek çok iş emri çeşidi bulunmaktadır.Boyama iş emri,dokuma iş emri,çözgü iş emri,apre iş emri,aktarma iş emri gibi. Geçmişte ve günümüzde bazı firmalar bu iş emirlerini el emeği ile oluşturulmakta iken pek çok firmada bilgisayar programları yardımı ile oluşturulmaktadır.

16 Dokuma İş emrİ

17 Üretim işletmelerinde en önemli unsur müşteri memnuniyetidir
Üretim işletmelerinde en önemli unsur müşteri memnuniyetidir.Bu nu sağlamak için verimli,kalite ve zamanında üretim yapılmalıdır. Bunların takibi için teknolojinin tüm olanakları kullanılmaktadır. Örnek olarak dokuma işletmesinde ,bütün makineler bilgisayar sistemine bağlantılıdır ve makinelerin çalışıp çalışmadığı ve neden kapalı kaldığı anlık olarak izlenebilmekte ve verimlilik takip edilmektedir.

18

19

20 DURUŞ ANALİZ

21 Kumaş Kalitesi Kumaş hatalarının takibi için tüm aşamalarda proses kontrolü yapılmakta ve son kontrolde kumaşın nihai kalitesi belirlenmektedir. Geçmişte sadece ham kumaş kalite kontrol ve mamül kumaş kalite kontrol işlemleri yapılmakta ve kumaşlar hatalarına göre tasnif edilmekteydi.Bu gün bu yöntem devam edip ilave olarak etkili bir işlemler esnasında proseslerin doğruluğunu kontrol amacıyla proses kontrol yapılmakta ve kumaş hatalarının kalite kontrolden gelecek bilgiye göre düzeltilmesine kadar geçecek sürede oluşacak hatalı kumaşın oluşmamasını sağlayarak , para ve zaman kazancı sağlamaktadır.

22 MAMUL KALİTE KONTROL

23 Üretim takibi Üretim takibi için bilgisayar programları kullanılmakta ve bütün ürünler barkot sistemi ile takip edilmektedir. Bütün proses aşamaları için üretim sıralamaları belirlenmekte ve bu sıralamalar bilgisayar ortamında izin verilen bütün kullanıcılar tarafından görülebilmektedir.Bu şekilde müşteriye istenen ürünün zamanında sevk edilebilmesi için üretim aşamaları izlenebilmektedir.

24 Ham kumaş top etiketi

25 Döşemelik kumaşın geleceği
Döşemelik kumaş üretiminin Türkiye’de devam etmesi aşağıdaki hususlara bağlıdır. Zamanında ve Kaliteli üretim.Hızlı servis Kumaş tasarımı ve ürün görselliğinde fiyat ve görünüm ilişkisinin çok iyi uygulanabilmesi. Yeni tasarımlar yapabilme ve modayı yönlendirmek. Müşteri beklentilerinin önüne geçebilmek. Çevreye duyarlı ekolojik ürünler üretebilmek.

26

27

28

29

30

31

32

33


"DÖŞEMELİK DOKUMA KUMAŞ ÜRETİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları