Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnsan Kaynakları Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnsan Kaynakları Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 İnsan Kaynakları Yönetimi
Öğr.Gör.Elif SUNGUR

2 Bu hafta işlenecek konular;
4.ders Bu hafta işlenecek konular; 4.1 İş başvurusu yapma süreci, adayın özgeçmişini oluşturması, 4.2 Personel seçme ve değerlendirme yöntemleri, mülakat ve diğer seçim yöntemleri .

3 Bu hafta işlenecek dersin amacı;
İnsan kaynakları yönetiminin seçme ve yerleştirme fonksiyonuna ait görevler ve bu konuda yapılan çalışmalar güncel örneklerle açıklanacaktır. Etkili bir özgeçmişe ait özellikler açıklanarak ve adaylara ulaşılabilecek kaynaklar ve iş arama yöntemleri paylaşılacaktır.

4 Dünyaca ünlü kimya devi Dow Chemical’in artık basılı (kağıt) özgeçmiş kabul etmediğini, (BusinessWeek Online, 30 Temmuz 2001) Ernst&Young adlı danışmanlık şirketinin (eski Arthur Andersen) orta düzey işe yerleştirmelerinin %20’sini online olarak gerçekleştirdiğini, 1995 yılında 500 adet, 1998’de ise adet işe yerleştirme sitesinin olduğunu, ( 1994 yılında özgeçmiş online iken, 1998’de bu rakamın olduğunu, jobserve.com adlı sitenin İngiltere’de ünlü bir futbol kulübünün 2 yıllık sponsoru olduğunu, (

5 Çalışan adaylarını bulmak üzere kullanılan ilan mecraları

6 Elden, posta, e-posta ya da faks yoluyla gelen
başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Geçerli tek başvuru yolu ……net’tir.Adaylarla her türlü yazışma www……..net üzerinden, elektronik ortamda yapılacaktır. To apply, please visit www……..com,net Başvurusu uygun bulunan adayların sınav davetleri "mail aracılığıyla" ……………net ten yapılacaktır. Danışmanlığını yaptığımız ….. İlgililerin adresine konu bölümüne ilgili referansları belirterek, 20 Haziran 20xx tarihine kadar e-posta göndermeleri gerekmektedir.

7

8 İş hayatı sanıldığının aksine eğlenceli ve öğreticidir
İş hayatı sanıldığının aksine eğlenceli ve öğreticidir. İş hayatını daha verimli kılabilmek için her koşulda bir şeyler öğrenmek gerekir. Kariyer planı yaparken bugünü değil on beş sene sonraki devrimsel değişiklikleri düşünerek hareket edilmelidir. Kariyer planlaması sırasında iş hayatından ne beklediğinizi netleştirmek daha güvenli adımlar atmanızı sağlar.

9 Kariyer planlaması -sektörleri tanıma, -kendini tanıma,
-kariyerini planlama, -mülakat teknikleri, -CV hazırlama, -işe alım süreci

10 Kişisel SWOT Yetenekler, ilgiler, değerler?
Kararlarınızı gerçeklere mi, yoksa sezgilere mi dayandırmak sizi daha mutlu eder?  İşlerin teslim tarihi olmasını mı istersiniz, yoksa çalışma hızınızı kendiniz mi belirlemek?  Planlı yaşamaktan mı hoşlanırsınız, yoksa yaşamı akışına bırakarak mı?  Yararlı olmayı mı, yaratıcı olmayı mı istersiniz?  Enerjinizi diğer insanlarla birlikte olarak mı, yoksa tek başına kalarak mı yenilersiniz?  Fikirlerinizi hemen söyler misiniz, yoksa önce düşünmeyi mi yeğlersiniz? 

11 Kendini Tanıma

12 Kendini Tanıma Özgeçmiş yazarken, kapak mektubu yazarken, iş görüşmelerinde, iş hayatında, Kişilerin kendi yetenek, ilgi, beceri, kapasite ve beklentilerini iyi analiz etmiş olması gerekir.

13 Kapak Mektubu Tüm iş başvurularında özgeçmişle birlikte bir kapak mektubu hazırlanmalıdır. Bu mektupta; Hangi yolla iş olanağından haberdar olunduğu belirtilmeli, Kısaca kişi kendini tanıtmalı, Niye başvuru yapıldığı anlatılmalı, Hangi özellikler nedeniyle kurum için kişinin “EN UYGUN” aday olduğu açıklanmalıdır. İş görüşmesi için bir fırsat mektup aracılığı ile istenmelidir.

14 Career Summary/Objectives
Özgeçmiş Adı-Soyadı İletişim Bilgileri Kariyer Özeti/Hedefi Career Summary/Objectives Kişisel Özellikler/Yetkinlikler-Qualifications Öğrenim-Education Stajlar-Aprenticeship Yabancı Dil-Languages Bilgisayar Bilgisi-Computer Knowledge Kişisel Bilgiler-Personal Information Peki Referans ?

15 CV hazırlarken kariyer planı yazarak başlamak önemli bir adımdır
Staj, eğitim ve sertifikaların sadece adını yazmak yerine neler öğrenildiğini ayrıntılı olarak yazmak fark yaratır.

16 Amacı işe aldırmak değil, iş görüşmesi yaptırabilmektir !
Özgeçmiş Amacı işe aldırmak değil, iş görüşmesi yaptırabilmektir ! Tüm gelişmeler, en son tarihten başlamalıdır ! Olumlu tüm özelliklerinizi yansıtmalıdır ! Mümkünse ölçülebilir/sayısal veriler içermelidir ! Mutlaka farkınızı anlatmalıdır ! Varsa formatlı olmalıdır (EU v.s.)

17 göre değişken özgeçmişler hazırlanmalıdır.
Tek bir özgeçmiş değil, ilana, sektöre şirkete göre değişken özgeçmişler hazırlanmalıdır. Uygun koşullarda yaratıcı özgeçmişler de hazırlanıp sunulabilir.

18 Özgeçmiş

19

20 Stil “Poker oynayanlar Royal Flush’ın ne olduğunu iyi bilirler.
Pokerde eliniz bu şekilde diziliyse çok şanslısınız demektir. Ben de bu özgeçmişte reklam sektörünü poker oyununa benzettim. Bu oyunda elimin iyi olduğunu, bu işi hakkıyla yapabilecek beceriye sahip olduğumu vurgulamak istedim. Hem tasarıma uyum sağlamadığı için hem de gizem katabilmek için kendi resmimi kullanmadım. Fonda çuha rengi kullanmayı düşündüm ama siyah fon üzerine beyaz yazı kullandım çünkü böyle daha asil durduğuna karar verdim.”

21 Mülakatların temel amacı kişiyi en iyi şekilde tanımaktır
Mülakatların temel amacı kişiyi en iyi şekilde tanımaktır. Aynı zamanda mülakatlar işe başvuran kişi açısından da firmayı tanıma fırsatı sağlar. Girilen işte devam etme saplantısı insana zarar verir; sevdiğiniz işleri ertelemeyin. Özellikle pazarlama ve reklam gibi sektörlerde risk almanın ve dünyadaki değişimlerin takipçisi olmak önemlidir. Başarıya ulaşmak için iyi olduğunuz yönlerin üzerine gitmek ve yabancı dilinizi mutlaka geliştirmek en önemli adımlardır. Günümüzde bilişim ve teknolojinin yer almadığı sektör yoktur. Bu alanlarda kendini geliştirmek önünüze kapılar açar. Başarıya ulaşmış kişileri model almak yerine onlardan ilham alıp kendini geliştirmek daha faydalı olacaktır. İş hayatında fark yaratarak kendi imajını oluşturmak ve bunu en iyi şekilde dışarı yansıtabilmek yapılması gerekenlerdendir.

22

23 Hedef Sektör/Şirketler
Çevresel SWOT yapmalısınız ! Kişisel & Çevresel SWOT’a göre belirleyeceğiniz sektör veya şirketleri araştırmalısınız ! Televizyon, dergiler, gelecek-bilimcilerin değerlendirmeleri(futurist), büyüyen&küçülen sektörler, sektörün duayenlerinin görüşleri, tüketim eğilimleri, üniversiteler, e-topluluklar, araştırma motorları (search engines) v.s v.s.)

24 Danışmanlık Şirketleri
İş aradığınız sektöre yönelik İş aradığınız sektör ile ağırlıklı çalışan

25 Siteye ilan veren kurumlar size uygun mu ?
Siteler Siteye ilan veren kurumlar size uygun mu ? Hedef kitlesi size uygun mu ? İş ilanları güncel mi ? Eleman arayan kayıtlı kaç kurum var ? İş arayan kaç kişi (bireysel üye) var ? İş bulanlarla ilgili bilgi, veri var mı ? Kullanımı kolay mı (user-friendly) ?

26 Mezun olduğunuz üniversite Mezun olduğunuz bölüm
E-Topluluklar Mezun olduğunuz lise Mezun olduğunuz üniversite Mezun olduğunuz bölüm Üyesi olduğunuz dernekler Çalışmayı düşündüğünüz meslek grubu İş arama toplulukları

27 İş aradığınız sektörde veya şirketlerde
Networking (Torpil) İş aradığınız sektörde veya şirketlerde yönetici olarak görev yapan tanıdıklarınızı veya onların tanıdıklarını belirlemelisiniz ! Bu etkin kişilerle kısa görüşmeler ayarlamalısınız ! Görüşmeleri, iş görüşmesi tarzında değil görüş alma, fikrini sorma tarzında yürütmelisiniz ! Ama yanınızda görüşme sonrasında bırakacak bir özgeçmişle gitmelisiniz !

28 Forrester Research’e göre; iş arayanlar,
Siteler Forrester Research’e göre; iş arayanlar, %56 oranında işe yerleştirme sitelerini, %35 oranında ise kurumsal siteleri seçiyorlar.

29 Aktif-Pasif İş Arama İlgili iş duyurularını bildirme
Siteler Aktif-Pasif İş Arama İlgili iş duyurularını bildirme İş aradığınızın görülmemesini istediğiniz şirketler Özgeçmişinizin okunma sıklığı Özgeçmişinizin eksikliğini bildirme Mobil olarak arama ve başvurma İş Alarmı Site giriş Kullanıcı Adı ve Şifresi

30 From: cilginbedis@yahoo.com To: RecruitmenTurkey@yahoogroups.com
E-Posta From: To: Subject: BOMBOŞ :) Attached: CV.doc ………………… CV.Doc

31 Yeterli kapasitede kullanımda bir e-posta
Adınızı-soyadınızı içeren bir e-posta Kapak mektubunu iletinin içine yazma Referansı konu bölümünde belirtme Adınızı, soyadınızı ve/veya referansı belirten Türkçe karakter içermeyen özgeçmiş ekli dosya Mutlaka test edilmiş gönderme, açma En fazla 3 uygun ve sorun çıkarmayan karakterde yazılmış ekli özgeçmiş En fazla 2 sayfa özgeçmiş Sağda yine uygun bir fotoğraf olabilir En fazla 200 KB boyut Kurum e-postanızı kullanmayın !

32 E-Topluluk E-topluluklar, ortak bir konu etrafında e-posta aracılığıyla haberleşmeyi, etkileşimi, paylaşımı sağlayan ortamlardır. yahoogroups.com gibi ücretsiz ortamı sağlayan kanallar tercih ediliyor. Üyelik ve iletinizin onaylanması ONAYLI olabilir, olmayabilir de… E-topluluğa özgü kurallara uymanız gerekir. yahoogroups.com da NORMAL, DAILY DIGEST ve NO seçenekleri bulunmakta. Dosya (özgeçmiş yükleyebilirsiniz) Eski iletileri görebilirsiniz. Sizler de e-posta göndererek etkileşime girebilirsiniz.

33 Network Siteleri: cember.net, openbc, hi5, linkedin
Bloglar + - ? Wiki ??? Video Özgeçmiş…

34 Kurumsal özellikleri (Kendini tanıma !!!)
İş Görüşmeleri Şirketle ilgili araştırma (büyüme, ihracat, çalışan sayısı, ürün&hizmet yelpazesi) Kurumsal özellikleri (Kendini tanıma !!!) Mümkünse şirkette çalışan bir tanıdık ! Daha da mümkünse şirketten istifa ederek ayrılmış bir tanıdık ! Web sitesi Kamuoyundaki imajı Görüşeceğiniz yönetici(ler)

35 Ne çok şık ne de çok rahat giyinmeden yerinde, koşullara göre giyiniş
İş Görüşmeleri Ne çok şık ne de çok rahat giyinmeden yerinde, koşullara göre giyiniş Saç, sakal, makyaj ayarı Hijyen koşullarına uyma Ne çok erken ne de çok geç olmadan görüşmeye zamanında gitme Görüşmeyi beklerken bile bilgi toplama Mümkünse sekreterle veya diğer çalışanlar ölçülü sohbet

36 İş Görüşmeleri

37 Odadaki nesneleri inceleyin. Ne çok ne de az konuşun.
İş Görüşmeleri Odadaki nesneleri inceleyin. Ne çok ne de az konuşun. Yenilgiyi kabul etmiş bir havada odaya asla girmeyin. Özel teknikler her zaman doğru değildir ama yine de göz ardı etmeyin. Sürecin sonraki aşamalarını mutlaka ama uygun bir dilde sorun. Kesinlikle sinirlenmeyin, uygunsuz eleştiri yapmayın. Çay, kahve veya su içebilirsiniz 

38 İş Görüşmeleri

39 'Evli misiniz?' sorusu yasak
Avrupa'da, iş başvurusunda bulunan kişiye artık 'Evli misiniz, yaşınız kaç, dininiz ne' soruları sorulamayacak. Soran tazminat ödemek zorunda kalacak. 'Ayrımcılık yasasının' yürürlükte olduğu Avrupa Birliği ülkelerinde işverenlerin işi zorlaşıyor. İş görüşmeleri sırasında başvuruda bulunan kişiye özel hayatıyla ilgili artık şu sorular sorulamayacak: 1. Evli misiniz? 2. Evlenmeyi düşünüyor musunuz? 3. Yaşınız kaç? 4. Çocuklarınız var mı? 5. Çocuklarınıza kim bakıyor? 6. Hangi dine mensupsunuz? 7. Herhangi bir sendikaya üye misiniz? 8. Hangi siyasi partiyi destekliyorsunuz? 9. Eşcinsel misiniz? Mülakat sırasında, bu sorulardan biri sorulduğu takdirde, iş başvurusunda bulunan kişi isterse 'ayrımcılık yasası' kapsamında şirkete karşı çok yüklü tazminat davası açabilecek. İngiltere'de işyerleri ilk kez bu konuda uyarıldı. Diğer AB ülkelerinde ise henüz böyle bir dava açılmadı. Ancak tartışmalar nedeniyle artık bu sorulardan bazıları iş başvuru formlarından çıkarılıyor. İngiltere'nin tanınmış iş yasası uzmanı Brian Palmer "Şirketler, bu soruları sormadan, işe alacakları personelin kişiliğini anlamakta çok zorlanmaya başladılar. Geçen yıl, iş görüşmesi sırasında 'Evli misiniz?' diye sorulduğu için ilk davalar açıldı. Mahkemeler şirketleri özel hayata müdahale ve ayrımcılık nedeniyle tazminata mahkum etti" dedi. Avrupa Birliği'ne aday Türkiye'de ise henüz böyle bir tartışma başlamadı.  Diğer aday ülke Hırvatistan'da, Çalışma Bakanlığı konuyu incelemeye başladı. .com.tr/dunya/ asp? gid=180&sz=49987

40 Siz nasıl bir işverenle çalışmak istersiniz?
Çalışma şartları ve sektördeki konum Ücret, İş Güvencesi, Kişisel Gelişim Fırsatları, Kariyer Olanakları, Sosyal Sorumluluk, Rekabetçi Konum, Ürün ve Hizmetler, Görsel Kimlik, Kurum Kültürü.

41 Sizin için önemli olan kriterleri bir kağıda dökün. (Kişisel SWOT)
Teklifler Sizin için önemli olan kriterleri bir kağıda dökün. (Kişisel SWOT) Kriterleri ağırlıklandırın. Tekliflere, kriter bazında puan verin. Kurumsal özellikleri, kişisel özelliklerinizi ve geleceği düşünün.

42 Duruma göre telefonla, mektupla veya e-
Teşekkür Duruma göre telefonla, mektupla veya e- posta ile zaman ayırdığı, fırsat yarattığı için kibar bir teşekkür

43 Özet İnsan kaynakları yönetimi, seçme ve yerleştirme ile ilgili pek çok teknik kullanmaktadır. İşverenler, adayları iş arama portalleri, üniversitelerin kariyer merkezleri, meslek odaları, medya ilanları ve iç kaynaklardan bulmayı tercih etmektedirler. İşe başvuran adayların etkili bir özgeçmişe sahip olmaları, onları diğer adaylardan ayırarak öne çıkaracaktır. Özgeçmişin özenli biçimde, adaya ait doğru bilgileri içeren şekilde, yeterince açıklayıcı ve göreve uygunluğu belirten tarzda hazırlanmış olması beklenmektedir.

44 Önemli Ödev: Kendinize ait CV hazırlayınız, kısa süre sonra ödev olarak isteyeceğiz sizlerden.

45 4.Hafta çalışma soruları
1- Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörlerinden değildir? A-Entelektüel sermaye B-Sermaye C-Doğal kaynaklar D-Pazarlama (doğru yanıt) 2-Aşağıdakilerden hangisi insan kaynakları yönetimini etkileyen dış çevre koşullarındadır? A-Bireysel nitelikler B-Rakipler(doğru yanıt) C-Örgütsel iklim D-İşin özellikleri 3-Aşağıdakilerden hangisi “her yönetici aynı zamanda bir İnsan Kaynakları yöneticisidir” ifadesiyle kastedilene uygun değildir? A-Üst yönetimin bakış açısı, İK faaliyetlerini doğrudan etkiler B-Tüm yöneticiler, çalışanların daha hevesli ve motive çalışmasını sağlamalıdırlar. C-Yöneticilerin sadece üretim/hizmet çıktılarına odaklanmaları verimliliği artırır. (doğru yanıt) D-Yöneticiler, iş sonuçlarına ve çalışanlarına birlikte odaklanmalıdırlar.


"İnsan Kaynakları Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları