Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Portals (Liferay portal)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Portals (Liferay portal)"— Sunum transkripti:

1 Portals (Liferay portal)
AHMET GÜL MEHMET MERAL

2 Portal(e-kapı) nedir? Portal sözcüğü, İngilizce olup Türkçesi Ana kapıdır. Pek çok içeriği bir arada bulunduran internet siteleri için kullanılır. İnternet ana kapılarında canlı haberler, söyleşi odaları, elektronik posta, alışveriş, çeşitli rehberler vb. gibi birçok bölüm aynı anda yer alabilmektedir. Ana kapı kavramı ilk kez, 15 Temmuz 1996 tarihinde MyYahoo! kişiselleştirilmiş ana kapı hizmetinin devreye girmesi ile hayatımıza girmiştir. Bu sitede, kullanıcılar kendi ilgi alanlarına göre profil oluşturmakta ve bu profil doğrultusunda kendisine en güncel bilgiler aramaya gerek kalmadan ulaştırılmaktadır.

3 Amaç Internet üzerinde dağıtık ve düzensiz bir biçimde yayınlanan bilgi yumaklarına, bütünleşik bir yapıda, hızlı ve kolayca ulaşılmasını sağlamak. Barındırdıkları ve belli bir konu üzerinde yoğunlaşmış bilgi kaynaklarını ziyaretçilerine bir giriş sayfası aracılığıyla aktarmaktır.

4 Portal Çeşitleri Dikey portal, belli bir sektöre yönelik veya özel amaçlı olan portallardır. • fırat.edu.tr (üniversiteler) • mp3.com (müzik) Yatay e-kapılar, Internet dünyasındaki tüm konuları kapsayan ve yine Internet toplumunun geneline hizmet veren çok amaçlı portallardır. • Yahoo –

5 Kurumsal Portallar Kurumsal e-kapılar veya işletme e-kapıları, belli bir kurumun yalnız kendi çalışanlarına hizmet veren ve kurumsal bilgiye erişimi kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmiş e-kapılardır. Kurumun çalışanları ile beraber müşteriye ulaşma amaçlı kanallarıda kullanılabilir buda aynı portalda; dışa-açık ve dışa-kapalı kanallar bulundurularak sağlanmaktadır.

6 Bir Portal... Sunulan hizmetlerin tümüne tek bir açılış (log-in) işlemiyle erişim olanağı sunmalıdır. Kullanıcı gruplarına farklı yararlanma düzeylerinde karşılıklı etkileşim olanağı sunan, kolay kullanılabilir olmalıdır. Belli aralıklarla tasarımlar ve ara yüzler yenilenmelidir(yenilik, değişimleriniyavaşça ve sindirilerek yapılmasına çalışılmalıdır )

7 Ara yüz seçimleri konusunda kullanıcıya kişisel tercihlerini yapabilme olanağı sunulmuş olmalıdır.
Kullanıcılarına kendi Ağ alanlarının oluşturulması ve işletilmesi konusunda içerik yükleme, uygulama çalıştırma gibi bazı kolaylıkları da sağlayabilmelidir. Kullanıcılar, e-kapılarda gezinirken ve etkileşirken alıp gönderdiği bilgilerin ve yaptığı işlemlerin gizliliğini koruyabilmelidir.

8 e-Odacık (Portlet) Nedir ?
Kendine gelen istekleri işleyen ve devingen içerik üreten, Java tabanlı bileşenlerdir. Yukarda da belirtildiği gibi e-odacıkalr istemleri işleyerek devingen içerik üreten Java tabanlı bileşenlerdir. e-odacık tarafından yaratılan HTML, XHTML içeriğe “kısım” (fragment) denir. Bir kısım diğer kısımlarla kümelenerek büyük bütünü (belgeyi) oluşturur. Bir e-odacık içeriği diğer e-odacık içerikleriyle kümelenerek e-kapı sayfasını oluştururlar.

9 Görünüm açısından e-odacık ile portal ilişkisi

10 Liferay portal Bir portaldan beklenenleri, kolay kurulumu ve kullanımı sayesinde rahatlıkla gerçekleştirme olanağı sunar Barındırdığı (webmail, messenger boards, document library, vs.) ve kullanıcıların geliştirip eklediği bileşenlerle; geliştirilip yönetimi yapılan portal içeriği ihtiyaca göre rahatça zenginleştirilebilir. Açık kaynak kodlu ve J2EE mimarisini kullanması yaygınlaşmasında büyük etkiye sahiptir.

11 LEP için büyük veri tabanı oluşmayacak projeler için kullanabileceği bir veri tabanı mevcuttur.
Buna ek olarak da uyumlu çalıştığı bir çok veri tabanı sistemi (DB2, Firebird, Hypersonic, InterBase, MySQL, Oracle, PortgreSQL, SAP, and SQLServer) vardır

12

13 LIFERAY ENTERPRISE PORTAL (LEP) KURULUMU
Adım1. JDK5.0 bilgisayarda kurulu olması gerekiyor. adresinden indirip kurulumu gerçekleştirin. Adım2. Sistem özelikleriGelişmişOrtam Değişkenleri %JAVA_HOME% Sistem değişkenini kurulumu yaptığınız alt kılavuzu gösterecek şekilde ayarlayın

14 Adım3. adresinden Liferay portalı indirin; indirilen zip kötüğünü C:\LIFERAY (ya da başka bir altkılavuz) altına açın. Adım4.(GİRİŞ) C:\LIFERAY\server\bin altkılavuzu altında startup.bat kütüğü ile uygulama sunucusunu başlatın. Herhangi bir tarayıcı açılarak sunucu port adresine erişim sağlanır.(Test için kullanıcı ismi: kullanıcı parolası: test)


"Portals (Liferay portal)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları