Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 “Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 Berk’ e sormuşlar? Bu genç kim ve niçin gülüyor? Hedeflediği okulu
İstediğim okulu hep düşledim. İnandım. Düzenli ders çalıştım. Zamanı iyi yönettim. Kendi test tekniğimi geliştirdim. Bu genç kim ve niçin gülüyor? Hedeflediği okulu kazanan Berk; mutluluktan gülüyor. Bir sınav nasıl kazanılır? Bir sınavın kazanılması için sadece çalışmak yeterli midir? Kendimize bu soruları hiç sorduk mu, arkadaşlar? Berk bu seminerde benim yardımcım…ne kadar şirin ve ne kadar da mutlu öyle değil mi? Yarattığımız Berk karakteri ile ilgili biraz bilgi veriyim size…. Berk Hüseyin Avni Sözen Lisesi hazırlık sınıfında okuyor. Aslında Kabataş lisesi’ ni de kazanabilirdi. Ama 7. sınıf puanı istediği gibi gelmedi. Haliyle 8. sınıfta 486 almasını onu Kabataş’ a yerleştirmeye yetmedi. 8. sınıfta onunla tanıştığımda mutsuzdu. Hedefine ulaşamayacağını düşünüyordu. Ona o günlerde birkaç sınav tüyosu verdim. Sen bu iksiri içiyorsun ve sınavlarda puanların yükseliyor dedim. Peki bunlar nelermiş? Bir bakalım… Berk’ e sormuşlar, “Bu çark neyin nesi?”

3 “SBS’ de soruların labut
Berk’ e sormuşlar? hız yorum bilgi Berk’ sormuşlar? “SBS’ de soruların labut olduğunu düşünürsek, tüm labutları nasıl devirirsin?” Bir sınav, ister adı SBS ister adı ÖSS olsun. Hiçbir sınav sadece ders çalışılarak kazanılmaz. Bir sınavda istenilen başarının elde edilebilemsi için sepete birkaç şey daha koymak gerekir. Bakalım berk bunları nasıl anlatmış? Öncelikle elbette konularla ilgili bilgi sahibi olmalıyız di mi arkadaşlar? Peki sınavlarda sadece bilgi yeterli mi sizce? Sizce başka neler de olmalı, bizim sepetimizde? Yorum yapabilme kabiliyeti ve hız dimi? Peki size soruyorum? Dersanelerinizde sınavlara giriyorsunuz? Sınavlarınız genelde erken mi bitiyor yoksa sınavı yetiştiremiyor musunuz? BİLGİ: Dinleme+Öğrenme+Tekrar YORUM: Bilgi+Düşünme+Kitap Okuma Hız: Bilgi+Teknik+Deneyim+İSTEK

4 “Test tekniklerini öğrenmen lazım”
Berk’ e sormuşlar? Optikte yanlış kodlama yapabiliyorum Sınavda başka şeyler aklıma geliyor Yanlış okuma yapabiliyorum. Şekilli,grafikli sorularda hata yapıyorum. Bir soruya takılıp, diğer sorularda hata yapabiliyorum. Olumsuz soru eklerini olumluymuş gibi okuyabiliyorum Uzun paragraflarda hata yapabiliyorum. Zamanı iyi kullanamıyorum Berk’ e sormuşlar? “Test tekniklerine ihtiyacım olduğunu nasıl anlayabilirim Berk?” Peki, test tekniklerine ihtiyacınız olduğunu nasıl anlarsınız?bununla ilgili bakalım berk neler söylemiş? (slayttaki cümleler söylenir) Testlerde başarısızlık bilgi eksikliğinden değil, sınav stiline alışık olmamaktan kaynaklanır. Şıkları seçerken kendi mantığınızla değil soruların mantığına göre hareket etmelisiniz. “Test tekniklerini öğrenmen lazım”

5 Önyargılarından kurtul
Berk’ e sormuşlar? Önyargılarından kurtul Kendine güven Sınavda hayallere dalma Konsantrasyonu sağla Berk’ e sormuşlar? “Ben kendimde bir çok eksik tespit ettim. Peki, işe nerden başlamalıyım?” Önyargılarından kurtul: Uzun paragraftan oluşan soruları “Uzun soru zordur” yargısında bulunarak okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır. Hiçbir soruya önyargıyla yaklaşmayın. Tüm soruları okuyun ve çözmeye çalışın. Kısa sorular kolay, uzun sorular zordur önyargısıyla soruya yaklaşmayın. Kendine güven: Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar. Her şeyden önce kendinize ve mevcut bilgilerinize güvenin. Elinizden gelenin en iyisini yaparak başaracağınıza inanın. Her testte cevaplayamayacağınız kadar zor olan sorular bulunabilir. Bu tip soruların moralinizi bozmasına izin vermeyin. Sınavda hayallere dalma: Sınav esnasında dikkat dağınıklığı ve yorgunluk hissettiğiniz anda 30 – 45 saniye ara vererek kendinizi dinlendirin. Konstrasyonu sağla: bununla ilgili birkaç şey söylenip videolarla test yapılır

6 Bakalım dikkatiniz ne seviyede?

7 Bir bölüme başlamadan önce, o bölümü hızlı bir şekilde
Berk’ ten öneriler-1 Bir bölüme başlamadan önce, o bölümü hızlı bir şekilde gözden geçirmelisin. Cevaplamaya geçmeden önce 5 – 10 saniyeni bu işe ayır… Berk’ e sormuşlar? “Bunları yapabiliriz. Peki soruları nasıl çözmeliyiz?”

8 soruları çözebilirsin..
Berk’ ten öneriler-2 Önce sana kolay gelen soruları çözebilirsin.. Buna biz “TURLAMA TEKNİĞİ” diyoruz… “Turlama tekniği”; ana testin kolay sorularından başlayıp onlardan artıracağımız zamanı zor görünen sorulara vererek bu testin tüm sorularına bakabilme fırsatı yaratacaktır.

9 Soru üç bölümden oluşur: metin, soru kökü ve seçenekler.
Berk’ ten öneriler-3 Özellikle sözel testlerde Soru metinlerindeki “SORU KÖKLERİ” ne dikkat etmelisin. Soru üç bölümden oluşur: metin, soru kökü ve seçenekler. Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamamalısın. Önce verilenleri ve senden istenenleri iyi belirlemelisin.

10 Berk’ ten soru köklerine örnek
2 1

11 Berk’ ten soru köklerine örnek

12 Berk’ ten öneriler-4 Sorularla inatlaşmamalısın Bir soruyu ilk hamlede anlamamışsan ve çözememişsen hemen diğer soruya geçmelisin.Bu soruların başına işaret koymayı unutmamalısın. Çözülemeyen sorularla uğraşmak, didişmek zamanını boşa harcamana neden olacaktır. Bu tip sorulara tüm testi bitirdikten sonra tekrar dönmelisin.

13 Berk’ ten öneriler-5 Seçeneklerden gidebilirsin ve doğru şıkkı böyle bulabilirsin. Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsan, yanlış olduğuna inandığın şıkları hemen elemelisin. Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlememelisin. Çünkü daha doğru bir cevap diğer şıklarda olabilir.

14 Hızlı okuma tekniklerini kullanabilirsin
Berk’ ten öneriler-6 Hızlı okuma tekniklerini kullanabilirsin Sınav öncesi okuma egzersizleri ile okuma hızını artırabilirsin

15 Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kalem kullanarak yapmalısın.
Berk’ ten öneriler-7 Yazarak çözmelisin Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kalem kullanarak yapmalısın.

16 Soruları kitapçıkta çözmekle
Berk’ e sormuşlar? Soruları kitapçıkta çözmekle bitmez Şimdi kodlama zamanı Berk’ e sormuşlar? “Anlattıklarına dikkat ettiğimizde test çözme teknikleri ile ilgili herşeyi biliyoruz demek mi?”

17 Berk’ ten öneriler-8 Doğru kodlama Yanlış kodlama Boş bırakmamız gerektiğinde

18 İşte şimdi hazırsınız. Hepinize sınavda Başarılar….


"“Sınav Başarısı İçin” tüyolar TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları