Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REHBERLİK SERVİSİ GÜLGÜN SÜYÜR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REHBERLİK SERVİSİ GÜLGÜN SÜYÜR"— Sunum transkripti:

1 REHBERLİK SERVİSİ GÜLGÜN SÜYÜR
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ REHBERLİK SERVİSİ GÜLGÜN SÜYÜR

2 MEB Test Zorluk Düzeylerini 5’e Ayırır:
Zorluk düzeyi Yüzdesi % Çok kolay %10 Kolay %20 Normal %40 Zor %20 Çok zor %10 Tabloya bakıldığında, % 70 lik bir bölüm, rahatlıkla cevaplandırılabilecek sorulardan oluşmaktadır.

3 Her yıl yüzlerce okul birincisi isteği puanı sbs sınavlarında alamamaktadır.
Buna göre klasik sınav sisteminde başarılı olan adayların test tekniğini gelistirmedikleri taktirde asıl önemli olan SBS’da başarılı olamadıklarını görüyoruz.

4 Bu seminerde vereceğimiz bilgiler test tekniğini kavratmaya, sizi daha hızlı ve daha doğru sonuçlara götürmeye yöneliktir. Test tekniğini kazanmada mutlaka bilgiye ihtiyaç vardır ama aynı zamanda dikkatli olmak, yorum gücünü kullanmak ve hızlı olmak önemli yardımcılardır:

5 BİLGİ : Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir
BİLGİ : Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. DİKKAT: Enerjinin bir nesne ya da olay üzerinde yoğunlaşmasıdır. Bilimsel araştırmalar dikkatin 5-10 dakika içinde toplandığını gösteriyor.

6 O halde en iyi olduğumuz testten başlarsak, sınav kaygısını kontrol altına almış oluruz. Öğrenci, başarılı olacağı sorulardan başladığında hata yapma ihtimali azalır. Bu durumda panik ve heyecan ortadan kalkarak, dikkat daha hızlı toplanacaktır. Dikkat toplandıktan sonra, en fazla puan getirisi olan test ile devam etmek daha anlamlı olacaktır.

7 YORUM: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar. SBS’de muhakeme, yorum ve kavrama gücünün ölçülmeye çalışıldığı unutulmamalıdır.

8 Öncelikle soru cümlesini okuyarak ne istiyorsa altını çizin ve aklınızdan geçirin. Sonra metin kısmını okuyarak soruda sizden istenen kelimelerin altını çizin. Daha sonra şıkları elemeye başlayın.

9 Her sorunun kendine göre bir mantığı vardır, test çözerken kendi mantığımızla değil, SORUNUN MANTIĞI ile hareket etmeliyiz. Sorulara önyargılı yaklaşma, “bu soru zor” veya “kolay soru” gibi tanımlamalar yorum gücümüzü düşürür. İstatistikler en kolay soruların en fazla yanlış yapılan sorular arasında olduğunu göstermektedir.

10 Yapılan araştırmalar, ilk tahminin ikinci tahminden daha isabetli olduğunu göstermektedir. Açıkça yanlış olduğunu düşünmediğiniz cevaplarda, ilk işaretlediğiniz seçeneği değiştirmeyiniz.

11 Doğru yorum yapabilmek için öncelikle soruyu doğru anlamak gerekmektedir.
Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

12 - “Bana 1 problem ve 1 saat süre verilirse, sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım.” Albert EINSTEIN.

13 HIZ: Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder. Test çözerek sınava hazırlanmak, SBS’de hızınızı arttırır.

14 7. Sınıflar için 90 soru 100 dakika
8. Sınıflar için 100 soru için 120 dakika

15 Hızınızı belirli aralıklarla kontrol edin
Hızınızı belirli aralıklarla kontrol edin. Planladığınız süreyi kontrol ederek izleyin, örneğin her 20 soruda bir süreyi kontrol ediniz.

16 KODLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla olan işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir.

17 Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu bir zaman kaybı değildir
Kodlama her sorudan sonra yapılmalıdır. Bu bir zaman kaybı değildir. Çünkü Kodlama için geçen süre bir ölçüde dinlenme sürenizdir. Bu zaman dilimi içinde bir soru ile olan zihinsel bağınızın koparır, bir başka soruya geçmek için zamanın geldiğini düşünürsünüz. Bu bilinç dışı bir faaliyettir. Ayrıca sınavın ilerleyen diliminde boş bir cevap kağıdı görmek yerine dolu bir cevap kağıdı görmek kendinize olan güveni sağlamanıza yardım eder.

18 Zaman kazanacağım diye kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı sebebiyle hatalı veya eksik kodlama riskini artırır, kaydırma yapmanıza yol açar. Her yıl % 0,5 adayın kaydırma hataları nedeniyle mağdur olduğunu unutmayınız.

19 TURLU SORU ÇÖZME YÖNTEMİ
Cevabı kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülerek, zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasına turlama tekniği denir. Yukarıda da anlatıldığı üzere, soruların %70’lik bölümü rahatlıkla cevaplandırılacak sorulardan oluşmaktadır. 1. turda bu %70 lik kısım çözüldükten sonra 2. tura geçilmelidir.

20 Zor sorular zaman kaybının yanında dikkat dağınıklığına da sebep olmaktadır, bu durumda zor soruları 2. tura bırakmak faydalı olacaktır. Turlu soru çözme tekniği, sınavdaki her soruya bakabilme şansınızı arttırır.

21 Sonucunu yanlış bulduğunuz soruların çözümünü ikinci tura bırakmalısınız. Çünkü bilinçaltı, daha önceki çözümünüze odaklanarak, sizi doğru çözümden uzaklaştırır. Karşılaştığınız zor sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyin, çünkü zor soruyu çözen değil, çok soruyu çözen kazanır.

22 18 ADIMDA TEST ÇÖZME BECERİSİ

23 1. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenmelisiniz. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi kontrol etmiş olursunuz. 2. Amaç, SBS ‘de başarılı olmak için bu sınavların niteliğine uygun sorular çözmelisiniz.

24                3. Soruları zamanla yarışarak çözün. Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir. 4. Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın. Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin.

25 5. Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın.
6. Tüm sorunun değil sadece soruyu çözmenizi sağlayacak soru metninde yer alan önemli kelimelerin altını çizin. 7. Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın. Soru çözmek sizde bir alışkanlık olsun.

26 8. Soru kökünü ve soru paragrafını anlamadan şıkları okumaya başlamayın. Önce size verilenleri ve sizden istenenleri iyi belirleyin. Bu sizin cevabı daha kısa sürede ve daha doğru bir şekilde bulmanızı sağlayacaktır. 9. Bütün şıkları okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Çünkü bazı sorular sizden en doğru cevabı bulmanızı ister.

27 10. İki cevap da birbirine benziyorsa, cevap, büyük ihtimalle ikisi de değildir. İki şık birbirinin zıttaysa, bunlardan biri doğrudur. 11. Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk tahminde bulunduğunuz cevabınızı değiştirmeyin

28 12. Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa o soruya hemen değil de birkaç tane soru çözdükten sonra bakın. 13. Deneme sınavlarında, yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip karamsarlığa düşmeyin. Çünkü her yanlış çözdüğünüz soru doğru çözümünü öğrendiğiniz taktirde sizin için bir kazançtır.

29 14. Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın
14. Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar 15. Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak, okumadan geçmeyin. Paragraf sorularının en önemli özelliği cevabının paragrafın içinde gizli olmasıdır.

30 16. Doğru cevaba daha kısa sürede ulaşmak istiyorsanız yanlış olduğuna inandığınız şıkları hemen eleyin. Kalan şıklar üzerine düşünün. 17. Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın.

31 18. SINAV ANINDA, SINAV SONUCUNU DÜŞÜNMEYİN!


"REHBERLİK SERVİSİ GÜLGÜN SÜYÜR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları