Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL Avcılık, Yaşam Hakkı ve Kürkler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL Avcılık, Yaşam Hakkı ve Kürkler"— Sunum transkripti:

1 ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL Avcılık, Yaşam Hakkı ve Kürkler
Burcu İçel Duygu Kiraz Onur Zengin 2qaaaaaaaaaaaaaaaa ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

2 Hayvanların Yaşama Hakkı

3 Tüm hayvanların saygı görme hakkı vardır
 Tüm hayvanların saygı görme hakkı vardır. Bir tür hayvan olan insan, diğer hayvanları yok edemez. Hayvanları kendi çıkarı için karşılıksız kullanamaz.  (Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi metninden)

4 Bugünün Türkiye’sinde, evlerde, sokaklarda, doğal ortamlarda ve köylerde yaşamı paylaştığımız sayısız hayvan türü bulunuyor.Birer can olduklarının bilincinde olmamız gereken bu türlerin çoğu her an kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

5 Bu nedenle insan dışındaki canlılara da sahip çıkabilirsek, türcülük yapmadan her canlının acısını kendi bedenimizde hissedebilirsek dünyamız daha yaşanılası bir yer olacaktır.

6 “Hayvanların yaşam hakkı sizin onları sevip sevmemenize bağlı değildir”

7 Hayvanlara karşı uygulanan vahşetin durdurulması sahipli/sahipsiz hayvanların korunup yaşam haklarına saygı duyulması için sessiz kalma. Suça ortak olma.

8 Senin yaşama hakkın var da onun yaşama hakkı yok mu?
Sen yaşamak için elinden geleni ardına koymayacaksın da o eli kolu bağlı mı duracak?

9 Hayvanlara yapılan zulmü önlemek adına bir şeyler yapmak istiyorsanız yaşam hakkına saygı derneğine üye olup projelere destek olabilirsiniz.

10 Gandhi, “ Bir toplum hayvanlara davranış şekli ile değerlendirilir
Gandhi, “ Bir toplum hayvanlara davranış şekli ile değerlendirilir.’’ der.

11 Gelibolu Tarih ve Çevre Derneği’nin davetlisi olarak açık hava konferansına katılan Prof. Dr. Orhan Kural konuşmasında avcılara tepki göstererek “Avcılar doğayı heba ediyorlar. Doğada her canlının mutlaka bir faydası var. Mesela anestezi sivrisinekten esinlenerek bulundu. Başıboş hayvanların öldürülmesi yerine kısırlaştırılması, hayvan barınaklarının çoğaltılması gerekir. “ sözleriyle hayvan haklarını savundu.

12 Avcılık; yaban hayvanlarını canlı olarak, yaralayarak ya da öldürerek yakalama işidir.

13 Avcılık, öteki canlılardan ayrılıp kendisini savunmak ve türünü korumak yolunda yetkinleşmeye başlayan insanın ilk uğraşlarındandır. İlkel insan yaşamını avcılık ve toplayıcılıkla sürdürüyordu. Mağara dönemi insanları beslenmek, giyecek sağlamak ve kendilerini korumak için avlanmak zorundaydılar.

14 Spor amacıyla avlanma ilkçağda ortaya çıktı
Spor amacıyla avlanma ilkçağda ortaya çıktı. Asurluların ve Perslerin av sporuyla uğraştıkları bilinmektedir. Böylece, zorunluluktan doğan avcılık, uygarlığın ilerlemesiyle bir spor ve eğlence aracına dönüştü.

15 Monte Vista doğal vahşi hayat sığınakları
Öte yandan, birtakım av hayvanları ekonomik değer taşıdıklarından (etleri, postları, dişleri, yağlan vb) avlanmaları sürdürüldü. Bu nedenle de, özellikle son yüzyıllarda bazı yaban hayvanlarının soyu, tükenmiş ya da tükenmek üzeredir; birçok ülkede bu hayvan türleri için özel koruma alanları kurulduğu gibi avlanmaları yasalarla sınırlandırılmış ya da tümüyle yasaklanmıştır. Monte Vista doğal vahşi hayat sığınakları

16 Örneğin Türkiye’de avlanması yasaklanmış hayvanlardan bazıları şunlardır:
Anadolu yaban koyunu Hatay dağ ceylanı Vaşak Sırtlan Akdeniz foku Kızıl geyik Yaban keçisi

17

18 İnsanlar Neden Avlanır?
Beslenme Beslenme amacıyla en çok tüketilen hayvan türleri tavuk, balık, dana, koyun, keçidir. Ceylan, geyik, tavşan, keklik gibi hayvanları da beslenme amacıyla avlamaktadırlar.

19 2. Ticaret Kürk, post, biblo, cüzdan, makyaj malzemesi gibi ticari alanlarda kullanmak için hayvanlar avlanmaktadır.

20 Evinize veya işyerinize kesik bir hayvan kafası, kanlı bir post ya da ölü bir hayvan yerine onların renkli, canlı fotoğraflarını; hareketli görüntülerini getirin.

21 3. Spor Günümüzdeki avcıların çoğu hayvanları ihtiyaç için değil de daha çok spor amaçlı öldürmektedirler. Ancak unutulmamalıdır ki öldürmenin sporu olmaz. İnsanlık dışı, şiddet içeren bu spor anlayışı hayvanları ailelerinden koparır, yaşama hakkını elinden alır.

22 Avlanmaktan vazgeçebilirsiniz
Avlanmaktan vazgeçebilirsiniz. Av bir eğlence sporu değildir, eski zamanlarda insanların et ihtiyacını karşılayabilmek için av yapılması önemliydi. Şimdi yemek ihtiyacı farklı şekillerde kolaylıkla karşılanabiliyor. Et ihtiyacınız yokken zevk için öldürmemelisiniz hatta yaptığınız ava çocuklarınız götürürseniz çocuklara kötü örnek olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; katillerin birçoğu küçük yaşta hayvanlara eziyet etmiş veya bir hayvan öldürmüşlerdir.

23

24 Coğrafi konumunun güzelliği sebebiyle birçok türün uğradığı, yavruladığı dünya üzerinde özel bir ülkeyiz. Eşsiz doğamızda 465 kuş türü, 170 memeli türü yaşıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yaban hayvanları konusunda av kanunları ve korumayla ilgili kararlar almaktadır. Halen tam olarak kontrol altına alınamayan avcılık ve kaçakçılık sebepleriyle birçok türün nesli tehlikededir. Bir neslin yok oluşu diğer hayvan ve bitki türlerinin zincirleme yok oluşu ve dolayısıyla insan neslinin yok oluşu demektir. Albert Einstein’ın dediği gibi ; sadece arılar yok olursa, insanlık 4 sene içinde biter.

25

26 KÜRK HAYVANLARI Dünyada her yıl 50 milyondan fazla hayvan kürk yapımı için katlediliyor. Sadece Kanada ‘da bu yıl kürkleri için öldürülen fok sayısı Dış pazarlarda bir adet fok kürkü 105 dolara alıcı bulmakta. Hayvanlar(özellikle yavru foklar) kürkleri zarar görmesin diye kafalarına vurularak,canlı canlı ,göz ve yanaklarından kancalara takılarak öldürülüyorlar.(Amerika’nın en büyük kürk pazarını elinde tutan Renton’daki mink kürk oranı %33’tür.Geçtiğimiz yıl sadece Utah’da tanesi 1500 dolardan alıcı bulan 1500 vaşak katledildi.

27 Dünyada kürk üretiminin %85 i Çin’nin elindedir
Dünyada kürk üretiminin %85 i Çin’nin elindedir. Bu kürklerin %30’u yaban hayattan avlanma ve tuzak kurma yolu ile, gerisi çiftlik üretiminden elde edilmektedir yılında kürk endüstrisi 12.7 MİLYAR dolar hacme ulaştı. The Humane Society’ nin verdiği rakamlara göre Çin’de yılda yaklaşık kedi-köpek; elbise, çanta, oyuncak, şapka, şal gibi üretilen malların süslemelerinde kullanılan kürkleri için öldürülmektedir.

28 BİR KÜRK PALTO İÇİN….. 25-45 koyun-kuzu 20-30 evcil kedi 12-15 yabani kedi 15-20 köpek fare 10-30 tilki sincap 20-30 kanguru 30-40 tavşan 3-30 kurt 10-30 susamuru 8-15 vaşak 60-70 kokarca 30-40 opossum 6-10 fok 6-8 puma 30-80 vizon ÖLDÜRÜLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ ?????

29 Kürk yapımında kullanılan Çinçila, yün tavşanı ailesine mensup Kuzey Amerika kökenli küçük bir kemirgen. Çinçila kürkü, en fazla kıl yoğunluğuna sahip yumuşak kürk olarak biliniyor. Türkiye'de 100 bin ila 300 bin dolar arasında satılıyor. (Fiyatı:530 Bin TL)

30 Kaynakça Dünya İçin Bir Şey Yap – Prof. Dr. Orhan KURAL
hayvanlar-kurk.html yanki-buldu/haber


"ÇEVRE VE TOPLUM Prof. Dr. Orhan KURAL Avcılık, Yaşam Hakkı ve Kürkler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları