Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ HaZIRLAYAN: ŞİRİN KÜBRA YILDIZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ HaZIRLAYAN: ŞİRİN KÜBRA YILDIZ"— Sunum transkripti:

1 ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ HaZIRLAYAN: ŞİRİN KÜBRA YILDIZ

2 Örnek Olay yöntemİ, Olmuş ya da olması muhtemel bir olayın öğrencilere sunulması ve sonrasında örnek olay içindeki problem çerçevesinde sorulan sorularla tartışma ortamı oluşturulması esasına dayalı bir yöntemdir. Örnek olay, yazılı bir metin biçiminde olabildiği gibi, senaryo biçimindeki filmler, gazetelerden, anılardan, çeşitli kitaplardan alınmış parçalarda olabilir. Sunulan örnek olayın güncel yaşamdan olması öğrencilerin ilgisini çekmesi açısından önemlidir.

3

4 SInIrLIlIklarI Nelerdİr?
AvantajlarI nelerdİr? SInIrLIlIklarI Nelerdİr? Öğrencilerin karar verme, seçme ve eleştirel düşünme becerileri gelişir. Öğrenci merkezli bir yöntemdir. Bir problemi çözmeyi, analiz edip sonuca ulaştırmayı öğretir. Öğrenciler belli bir sorunla ilgilendikleri için ilgi, güdü ve dikkatleri genellikle yüksektir. Öğretmenin iyi bir hazırlık yapması gerekir. Kalabalık sınıflarda uygulamak güçtür. Uzun zaman alır. İncelenmesi düşünülen olaya tam olarak uyan bir örnek olay yazmak bazen güç olabilir. Sınıfı kontrol etmede, tartışmaları yönetmede ve değerlendirmede zorlukla karşılaşılabilir.

5 Bu yöntemden verİmlİ bİçİmde yararlanmak İçİn,
Öğrencilerin ilgisini çekecek bir örnek olay belirlemeliyiz. Örnek olayın dersin konusu ile ilgisi olması gerekir. Olayı dikkat çekici bir anlatım tarzıyla biz yazarız. Olayın tartışılacağı konuyu dikkatlice seçeriz. Olayı önceden öğrencilere verebiliriz. Hazırlıklı gelmelerini sağlamış oluruz. Tartışmayı dikkatlice yönetmeliyiz.

6 Bu yöntemden verİmlİ bİçİmde yararlanmak İçİn,
Tartışmada büyük grup tartışması tekniği, ya da küçük grup tartışması tekniklerinden grup 44, grup 66 yı da kullanabiliriz. Sonucu belirleyip, özetlenmesine rehberlik etmeliyiz.

7 ÖRNEK OLAYLAR; “50 Cesur Kemancı” filmini izlediniz.
* Filmdeki ana karakter olan müzik öğretmeni, yaşadığı olumsuzlukları zaman zaman öğrencilerine de yansıttı ve öğrencileri tarafından sert tavrı konusunda eleştirildi. Hatta bir kız öğrencisi ailesine şikayet ederek olayı müdüre kadar ulaştırdı. Öğretmenin bu davranışı hakkında ne düşünüyorsunuz? * Öğretmenin yerinde olsanız nasıl davranırdınız? * Öğrencilerin ve ailelerinin öğretmene karşı tavrını nasıl buldunuz? * Velinin tutumu hakkında görüşünüz nedir?

8 Örnek olaylar; 2) Senaryo Örneği; “Okuma Alışkanlığı”
Senaryoda ele alınan problem: Öğrenci metnin okunması sırasında zorluk yaşamakta, topluluk karşısında okuma etkinliklerine katılamamaktadır. Ayrıca öğrenci düzenli okuma alışkanlığına sahip değildir. Probleme neden olabilecek etkenler: 1) Evde rahat bir çalışma ortamının bulunmaması 2) Ailesinin öğrenciye karşı ilgisiz tavırları, derslerine yardımcı olmamaları 3) Arkadaş ortamından gelen baskı ve korku duygusu 4) Okulda işlenen yanlış eğitim stratejileri ve öğretmenin öğrenciye karşı olumsuz tutumları… Çözüm önerileri: 1) Öğretmenin öğrencinin ailesiyle görüşmesi 2) Ailenin tutumunu değiştirerek öğrenciyle ilgilenmeye başlaması 3) Öğretmenin sınıf içi iş birliğini eğitsel faaliyetlere yönelik olarak arttırması…


"ÖRNEK OLAY YÖNTEMİ HaZIRLAYAN: ŞİRİN KÜBRA YILDIZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları