Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sosyal Bilgiler Öğretmeni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sosyal Bilgiler Öğretmeni"— Sunum transkripti:

1 Sosyal Bilgiler Öğretmeni
SALTANATTAN MİLLİ EGEMENLİĞE Abbas AKAN Sosyal Bilgiler Öğretmeni Özel Erkul

2 Söyleyin bakalım;İşgal altında ve saltanatla yönetilen bir ülkede milli egemenlikten bahsedilebilir mi? Ben , sizce neden saltanatı bağımsızlığın önünde engel olarak görmekteyim ?

3 Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
İtilaf devletleri Türkiye’de iç çekişmeye sebep olmak için Lozan görüşmelerine hem TBMM’yi hem de İstanbul Hükümetini çağırmıştı M. Kemal’in isteği ile meclis saltanatı kaldırdı Halife Abdülmecit efendi seçildi Böylece iki başlılık sona erdi 623 yıllık Osmanlı saltanatı sona erdi Demokratikleşme ve Laikliğe geçişte bir adım atıldı

4 Lozan görüşmelerinin kesilmesini nelere bağlamaktayım çocuklar?
…… fakat henüz karşımızdakiler bizimle üç dört senelik hesabı görmüyorlar,üç yüz ve dört yüz senelik bir hesabı görmeye başlamışlar… Lozan görüşmelerinin kesilmesini nelere bağlamaktayım çocuklar? Benim ifade ettiğim üç yüz , dört yüz senelik meseleler nedir?

5 Sevr ve Lozan ı kıyaslayalım
Sizce Bir devletin sevr antlaşmasına bir devletin bağımsız yaşaması düşünülebilir? Söyleyin bakalım Sevr Antlaşmasını engelleyen etken nedir?

6 Zaferin ve Bağımsızlığın tescili Lozan Antlaşması (20 Kasım 1922 - 24 Temmuz 1923)
Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya ve boğazlar görüşülürken Bulgaristan ve Sovyet Rusya katıldı ABD gözlemci olarak katıldı Türkiye adına İsmet paşa katıldı Görüşmeler 4 Şubat-24 Nisan arası kesilmişti Yunan sınırı; Meriç nehri oldu Ege adaları; Bozcaada ve Gökçeada hariç gerisi Yunana verildi. Türkiye’ye yakın adalar askerden arındırıldı Kapitülasyonlar; kaldırıldı Boğazlar; Başkanlığını Türkiye'nin yaptığı “Boğazlar komisyonu” na verildi Irak sınırı ve Musul meselesi; çözülemedi Dış Borçlar; Osm borçları ayrılan devletler arasında paylaşılarak ödenecekti Yabancı Okullar; Türkiye kurallarına uyacaklardı

7 Önemi; İtilaf Devletleri misak-ı milliyi tanıdılar Ülke sınırları Irak hariç belirlendi Ermeni iddiaları sona erdi Çözülemeyen Problemler; Boğazlar meselesi Montrö Sözleşmesi (1936) ile çözüldü Musul alınamamış, Irak sınırı kesinlik kazanamamıştı. İsmet Paşa, Ankara Hükümeti adına 24 Temmuz 1923 Salı günü saat 15:09 ile 15:15 arasında Lozan Barış Antlaşması'nı imzalıyor.

8 Milli Sınırlardan Milli Ekonomiye


"Sosyal Bilgiler Öğretmeni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları