Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİREY MERKEZLİ OLGU SUNUMU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİREY MERKEZLİ OLGU SUNUMU"— Sunum transkripti:

1 BİREY MERKEZLİ OLGU SUNUMU
Araş. Gör. Dr. Ayşe Melike ERASLAN

2 S.Ö. 29y K Yaşam evresi: erken ve orta erişkinlik Evli Çocuğu yok
Lise mezunu

3 Şikayeti Adet düzensizliği (2-3 ayda bir, 2 gün süren, lekelenme tarzında) Kilo alma

4 Başlıca kaygı ve isteği
“Her kadın gibi düzenli adet görmek istiyorum!” Çocuk sahibi olmak istiyor !!!

5 Hangi hastalıkları düşünürsünüz???

6 Gebelik Tiroid fonksiyon bozukluğu Obezite RIA, OKS Myom Ovarian fonksiyon bozukluğu Psikolojik sebepler

7 Şimdiki hastalığının öyküsü
13 yaşından bu yana aynı şekilde adet düzensizliği mevcut. 13 yaşında iken doktora başvurmuş. 1-2 yıl içinde düzene girebileceği söylenmiş ancak sonrasında hiç doktora başvurmamış. 7 ay önce evlenen hastanın çocuk istemi mevcut. Herhangi bir kontraseptif yöntem kullanmıyorlar. Henüz bilinen gebeliği yok.

8 Geçmiş tıbbi öyküsü B12 vitamin eksikliği dışında tanı konulmuş hastalığı yok. Geçirilmiş operasyon öyküsü yok.

9 Sistemlerin gözden geçirilmesi
Deri – saçlı deri: Cilt rengi doğal Kaşıntı (-) Döküntü (-) Peteşi(-) Purpura (-) Ekimoz(-) Baş boyun: Baş ağrısı (-) Baş dönmesi (-) Boyunda hareket kısıtlılığı (-) Boğaz ağrısı (-) Kuruluk(-)

10 Oral kavite: Kulaklar: Ağızda yara (-) Ağrı (-) Yutma güçlüğü (-)
Protez (-) Diş çürüğü (-) Halitozis (-) Diş eti kanaması (-) Dudaklarda çatlama (-) Kulaklar: Ağrı (-) Akıntı (-) İşitme kaybı (-) Vertigo (-) Çınlama (-)

11 Göz: Burun: Görmede azalma(-) Deformite (-) Gözlük(-) Akıntı (-)
Lens(-) Kaşıntı(-) Sulanma(-) Kızarıklık(-) Ağrı(-) Sararma(-) Burun: Deformite (-) Akıntı (-) Tıkanıklık (-) Kaşıntı (-) Koku almada azalma(-)

12 Kalp: Solunum: Çarpıntı (+) Öksürük(-) Ortopne (-) Balgam çıkarma(-)
Hemoptizi(-) Dispne(-) Siyanoz(-) Kalp: Çarpıntı (+) Ortopne (-) PND (-) Ödem (-) Göğüs ağrısı (-) Senkop (-) Yatarken kullanılan yastık sayısı : 1 Efor kapasitesi : 1-2 kat merdiveni rahatça çıkabilirmiş.

13 Vasküler: Kladikasyo (-) Flebit (-) Ülser (-) Varis (-)
Gastrointestinal sistem: Bulantı (-) Kusma (-) Hematemez (-) Melana (-) Hematokezya (-) İshal (-) Konstipasyon (-) Karın ağrısı (-) Pirozis (-) Dışkılama alışkanlığı : günde 1 defa

14 Metabolizma ve Endokrin: Kas iskelet:
İştah :değişiklik yok Kilo değişikliği : (+) (8 ayda 12 kg almış) Polidipsi (-) Ateş (-) Terleme (-) Soğuk intoleransı (-) Sıcak intoleransı (-) Kas iskelet: Travma (-) Ağrı (-) Sertlik (-) Güç kaybı (-) Hareket kısıtlılığı (-) Eklem şişliği (-) Sabah sertliği (-) Bel ağrısı (-) Kramp (-)

15 Sinir sistemi: Emosyonel: Senkop (-) Anksiyete (-) Nöbet (-)
Baş dönmesi (-) Tremor (-) Duyu kaybı (-) Motor kayıp (-) Koordinasyon kaybı(-) Hafıza : iyi Emosyonel: Anksiyete (-) Uyku düzeni: normal Depresyon (-) İntihar eğilimi (-)

16 Menstrüel siklus : düzensiz Hematoloji:
Genito – üriner : Disüri (-) Hematüri (-) İdrar renginde koyulaşma (-) İnkontinans (-) Noktüri (-) Taş (-) Pollaküri (-) Menstrüel siklus : düzensiz Hematoloji: Kanama (-) Ekimoz (-) PICA (-) Kolay morarma (-) Kanama süresinin uzaması (-)

17 Alışkanlıklar Sigara: 5 paket.yıl Alkol: sosyal içici
Düzenli beslenmiyor. Ara sıra yürüyüşe çıkıyormuş.

18 Fizik muayene Boy:160 cm Kilo: 79 kg VKİ:30,8 kg/m2 Vücut Isısı:36,6 C
Nabız:85 atım/dk T.A.: sağ kol:110/75 mmHg sol kol: 115/80 mmHg Bel çevresi:93 cm Bel/Kalça:1,03

19 Genel Durum: İyi, şuuru açık, koopere
Saç-Saçlı Deri: Doğal Baş boyun: Tiroid palpabl, ele gelen nodül yok.Boyunda lenfadenopati yok.Trakea orta hatta. Ağız-boğaz: Orofarenks ve tonsiller doğal. Solunum sistemi: Her iki hemitoraks solunuma eşit katılıyor. Ral ve ronküs yok.

20 Kardiyovasküler sistem: Kalp sesleri ritmik.Ek sek yok , üfürüm yok.
Batın: Rahat. Organomegalisi yok.Hassasiyet, rebound ve defans yok.Troube açık. Kostovertebral açı hassasiyeti yok. Ekstremiteler: Doğal.Periferik nabızlar alınıyor.Duyu muayenesi normal. Anal muayene: Doğal. Hemoroid ve anal fissür yok.

21 Ruhsal durum muayenesi: hastanın özbakımı yeterliydi, Bilinç durumu, oryantasyonu ve hafızası iyiydi.

22 Hastanın kendi yaşamının dönüm noktası
Evlilik

23 Aile öyküsü Apartman dairesinde oturuyorlar. Evleri kira , 3+1
Tüm odalar güneş görüyor. Klima ile ısınıyorlar. Çöpler her sabah kapıcı tarafından alınıyor. Evcil hayvan beslemiyorlar.

24 Genogram

25

26 Aile dinamikleri Eşi ile ilişkisi genelde iyi olsa da, zaman zaman çocuk istemi ile ilgili konularda tartışabiliyorlarmış. Özellikle eşinin ailesi tarafından “Sen kısırsın. Biz torun istiyoruz. Bize torun veremeyeceksen babanın evine git.” gibi söylemlere maruz kalıyormuş.

27 Doktor hasta ilişkisi Görüşme sakin bir ortamda geçti.
Görüşme süresi ilerledikçe daha rahat konuşmaya başladı. Konular karşılıklı aktarıldı. Hastalıkla ilgili endişeleri hakkında konuşuldu ve bilgi verildi. Tetkikler istendi.

28 Problemlerin listelenmesi

29 Problemlerin listelenmesi
Adet düzensizliği VKI yüksekliği Sigara Ailede DM, HT, KAH ve jinekolojik ca öyküsü Düzenli beslenme ve egzersiz alışkanlığının olmaması Eşi ve ailesinin ailesinin uyguladığı psikolojik şiddet B12 eksikliği öyküsü

30 Yönetim planı Tanıya yönelik tetkikler istendi
Jinekolojik muayene ve pap smear Tanıya yönelik tetkikler Tetkik sonuçlarına göre gerkirse konsültasyon planlanması Psikososyal görüşme yapılabilir (Eşi görüşmeye davet edilebilir). Sağlıklı beslenme ve egzersiz önerileri Kilo vermesi konusunda öneriler Tanıya yönelik tetkikler istendi Psikiyatri ve kadın doğum konsültasyonu istendi.

31 Tetkik sonuçları AKŞ: 108 mg/dL (74-106) Üre: 31 mg/dL (15-40)
Kreatin: 0.5 mg/dL ( ) ALT: 16 IU/L (15-24) fT4 :1.15 ng/mL (1-1.6) TSH: 2.1 mU/mL( 0.26 – 4.2 ) T.kol: 205 mg/dL (<200) LDL:156 mg/dL (<160) HDL:42 mg/dL ( K: >40) bHCG : negatif Vit B12 :100.3 pg/mL ( ) Hba1c:5,61 Elektrolitler normal sınırlarda.

32 Tam kan sayımı WBC: 6.42 10^3/uL (4.4-11.3)
RBC : ^6/uL ( ) HGB: 13.6 g/dL ( ) HCT : % (35-47 ) MCV: 82 fL ( ) RDV: % (11-15) PLT : ^3/uL ( )

33 Hormonlar İnsülin :28 mU/mL (2.6- 24.9) LH/FSH: 3.7
Total Testesteron: 96 ng/dL (20-80) DHEA-SO4: N PRL: N

34 HOMA-IR (The homeostatic model assessment-insulin resistance)
Açlık glu(mg/dL) x açlık ins(mU/mL) /405 108 x 28 /22,5: 7,46 ( >2,5 olması anlamlı pozitif)

35 Genel dahiliye polikliniğinde tetkik kotası olduğundan pelvik USG istemi yapılamadı.
PKOS sendromu açısından değerlendirilmek üzere Kadın Doğum konsültasyonu istendi. Kadın doğum muyene sonucu telefonla öğrenildi: USG polikistik overle uyumlu olduğu söylendi.

36 Tanılar PKOS ve insülin direnci Vitamin B12 eksikliği

37 Tedavi planı Glifor 2 x 500 mg Dodex amp

38 Medikal literatür

39 Polikistik Over Sendromu (PKOS)
Polikistik Over Sendromu (PKOS), Stein ve Leventhal tarafından 1935 yılında tanımlanmıştır. Reprodüktif dönem kadınlarında en sık görülen endokrinopatidir. Prevalansı %6-8 civarındadır.

40 Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve İnsülin Direnci
1980 yılında ilk kez Burghen ve arkadaşları PKOS ile hiperinsülinizm ilişkisini rapor etmişlerdir.

41 PKOS Tanısı: 1. Kronik anovülasyon ve
1990 NIH tanı kriterleri 1. Kronik anovülasyon ve 2. Klinik ve/veya biyokimyasal hiperandrojenizm bulguları ve diğer etyolojik nedenlerin ekarte edilmesi 2003 Rotterdam yeniden gözden geçirilmiş tanı kriterleri* 1. Oligo-anovülasyon 2. Klinik ve/veya biyokimyasal hiperandrojenizm bulguları 3. Polikistik overler ve diğer etyolojik nedenlerin ekarte edilmesi * Tanı için üç kriterden ikisinin bulunması gerekmektedir.

42 Buna göre, PKOS tanısı için klinik ve/veya biyokimyasal hiperandrojenizm bulguları ile kronik anovülasyon bulunması ve Cushing sendromu, hiperprolaktinemi, konjenital adrenal hiperplazi gibi PKOS benzeri kliniğe yol açabilecek diğer nedenlerin ekarte edilmesi gereklidir.

43 Kronik anovülatuar infertilitenin en sık nedeni olan PKOS,
tip 2 diyabet, dislipidemi, kardiyovasküler hastalık ve endometriyal karsinoma gibi uzun dönem sağlık riskleri taşıması nedeniyle oldukça önemlidir.

44 Klinik ve laboratuvar:
PKOS genellikle peripubertal dönemden itibaren başlayan menstrüel düzensizlikler (oligo-amenore, disfonksiyonel uterus kanaması), hiperandrojenizm bulguları (hirşutizm, akne, ciltte yağlanma, androjenik alopesi) ve infertilite ile karşımıza çıkmaktadır. Obezite kliniğe eşlik edebilir. Fizik incelemede nadiren virilizasyon bulguları, akantosis nigrikans saptanabilir.

45 Etyopatogenez: Etyoloji kesin olarak bilinmemekle birlikte PKOS, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkmış sık görülen ve kompleks bir hastalıktır. fizyopatolojisinde gonadotropin dinamiğinde değişiklikler, steroidogenez defektleri, insülin salınım ve etki bozuklukları genetik faktörler ön plana çıkmaktadır.

46 Tedavi: Günümüzde mevcut tedavi seçenekleri de genellikle semptomatiktir. Tedavi hedefleri hiperand- rojenizmin kontrol edilmesi, menstrüel disfonksiyonun düzeltilmesi ve fertilitenin sağlanması şeklinde sı- ralanabilir. Son yıllarda insülin direncinin PKOS gelişimi üzerinde önemli etkisinin olduğu anlaşıldıktan sonra, insülin duyarlılığını arttırıcı ajanlar tedavi seçenekleri içinde yerini almıştır. Uzun dönem sağlık risklerine yönelik yaşam tarzı değişiklikleri de son yıllarda önem kazanmaktadır.

47 Paramedikal literatür

48 Sizce hastamızın şu andaki durumu nedir?

49 6 ay önce trafik kazası nedeniyle EX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

50 “Ölümün bizi nerde beklediği belli değil; iyisi mi biz onu her yerde bekleyelim.”
Montaigne Teşekkürler...


"BİREY MERKEZLİ OLGU SUNUMU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları