Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SPİNA BİFİDA VE GEBELİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SPİNA BİFİDA VE GEBELİK"— Sunum transkripti:

1 SPİNA BİFİDA VE GEBELİK
DOÇ. DR. YEŞİM BAYTUR CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD 7. ULUSAL SPİNA BİFİDA KONGRESİ, EYLÜL 2009, ÇEŞME, İZMİR

2 Spina Bifidam Var. Gebe Kalabilir miyim?
EVET

3 Spina Bifida Ne Düzeyde?
Hidrosefali var mı? Üriner sistem için vesikostomi benzeri geçirilmiş operasyon var mı? Ne ölçüde engelli?

4 Gebe Kalmadan Önce Bebeğimiz İçin Doktora Danışalım
Bebeğin doğumsal anormallik sahibi olma ihtimali ne?Genetik danışmanlık alalım. Gebelik öncesi 4 mg folik asit desteği alalım. Gebelik sırasında haftalar arasında bebek için detaylı ultrason yaptıralım

5 Gebe Kalmadan Önce Kendimiz İçin Doktora Danışalım
Üriner sistem enfeksiyonu kontrolünü yapalım. Gebelikteki kilo alımı ve etkilerini konuşalım. Gebelikte olacak değişiklikler hakkında bilgi alalım. Doğum ve doğum şeklini konuşalım. Doğum ağrısını ortadan kaldıracak yöntemler hakkında bilgi alalım.

6 İşleri Kolaylaştırmak
Çocuk sahibi olmak önemli bir karardır. Bebeğin ve kendi işlerimizin ne kadarını yapabileceğimizi belirleyelim. Bize yardımcı olacak yakınlarımızı belirleyelim ve iş bölümü yapalım. Gebelik takiplerinin yapılacağı ve doğumun gerçekleşeceği hastaneyi belirleyelim.

7 Gebeliğimde beni bekleyen özel sorunlar neler?
Üriner sistem enfeksiyonları Kasıklarda ağrıda artış Artmış nöral tüp defekti ihtimali Alınan ilaçların anne karnındaki bebeğe etkisi

8 GEBE KALMADAN ÖNCE FOLİK ASİT
Gebe kalmadan en az 1 ay önceden günde 4 mg Folik asit desteğine başlanmalıdır. Spina bifida kalıtsal bir hastalık değildir. Spina bifidalı bir kişinin sağlıklı bir bebek sahibi olma ihtimali çok yüksektir. Ancak kendisinde, eşinde veya ailesinde spina bifida olanlarda spina bifidalı bebek sahibi olma ihtimali bir miktar artar. Gebe kalmadan önce başlanan ve gebeliğin en az 3. ayına kadar devam eden folik asit takviyesi ile bu risk %70 oranında azaltılabilir.

9 GEBELİK ÖNCESİ ÜROLOJİ ZİYARETİ
Böbreklerin gebelikte artacak yüke karşı hazır olduğundan emin olunmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonu olmadığından emin olmak için idrar tetkiki yapılmalıdır.

10 MESANE VE BARSAK KONTROLÜ
Tek başına sonda takılması gebeliğin son aylarında güçleşebilir, bunun için planlama yapılmalıdır. Kabızlık şikayetlerinde artış olabilir ve bunun için alınan ilaçlarda değişiklik gerekebilir. Eğer vesikostomi yapılmışsa karın büyüdükçe bu iyi çalışmayabilir veya idrar kaçağı olabilir.

11 FİZYOTERAPİSTLE RANDEVU
Vücut dengesi gebelik ilerledikçe bozulabilir. Daha çok tekerlikli sandalye ihtiyacı olabilir. Ayaklar ve bacaklar şişebilir. Büyüyen bebek nefes almayı güçleştirebilir. Problemlerin üstesinden gelebilmek için uygun egsersiz ve cilt bakım önerileri alınmalıdır.

12 BEYİN CERRAHİSİ İLE RANDEVU
Ventriküloperitoneal şant gebelik için engel değildir. Şant bebeğin büyümesini engellemez. Gebelik şanta zarar vermez. Yıllardır beyin cerrahınızı görmediyseniz şimdi görmeniz için en uygun zaman olabilir.

13 Spina Bifidam Var ve Gebeyim
İlk doktor ziyareti çok önemli Yapılacak testler ve takip konusunda bilgi alma Kilo alımı açısından diyetisyen kontrolü Tekerlekli iskemle boyutu büyütülmeli mi? Üriner sistem testleri

14 İlk Aylar Çoğunlukla kolay geçecektir.
Tüm gebeler gibi bulantı, kusma, halsizlik gibi şikayetler beklenebilir. Ancak üstesinden gelmek çok zor olamayacaktır.

15 İlerleyen Aylarda Beklenen Sorunlar
Kilo alımına bağlı ayağa kalkmakta güçlük ve bel ağrısı Ayaklarda şişlikler, basınç artışına bağlı sızlamalar olabilir. Fizyoterapi, masaj ve istirahat için hastane ziyaretleri gerekebilir. Büyüyen uterus nedeniyle 34. haftadan nefes almakta güçlükler olabilir.

16 Doğuma Yakın Dönemde Yapılması Gerekenler
Doğum şeklinin ve zamanının belirlenmesi: Normal doğum önerilir. Doğum ağrısı için yapılabileceklerin belirlenmesi: Epidural anestezi tecrübeli hekimlerce yapılabilir.

17 J Reprod Med Sep;45(9): Links Pregnancy outcome and complications in women with spina bifida. Arata M, Grover S, Dunne K, Bryan D.

18 arasında doğan 207 kadın 23’ü gebelik yaşamış Bilgisine ulaşılan 17 kadının toplan 29 gebeliği incelenmiş. 17 kadından 14’ü gebeliklerinde dönem dönem hastaneye yatmak zorunda kalmış Tekerlekli iskemle kullananlarda bu gereklilik daha fazlaymış.

19 Üriner sistem enfeksiyonları en sık sorunmuş.
Vesikostomi ile ilgili sorunlar çok azmış. 2 kadının hareket kabiliyeti azalmış, ancak gebelik sonrası tamamen geri dönmüş. Daha önceden basınca bağlı sızısı olanlarda gebelikte durum bir miktar kötüleşmiş, ancak gebelik sonrası iyileşmiş.

20 Vajinal doğum tekerlekli iskemlede 5 kadından birinde, kendi başına hareket kabiliyeti olan 18 kadından 10’unda gerçekleşmiş. Sezeryan doğumda 10 kadında postop komplikasyonlar gelişmiş.

21 SONUÇ Spina bifidalı kadınlar gebe kalabilir.
Spina bifidalı kadınlar doğum yapabilir. Spina bifidalı kadınlar sağlıklı bebek sahibi olabilir. Gebelikte karşılaşılabilecek sorunları önceden bilmek, bu sorunlara yönelik tedbirleri almak, konusunda tecrübeli bir ekip tarafından sağlanacak tıbbi bakım, destek verecek aile ve dost ortamı gebelik ve doğumda ortaya çıkabilecek sorunları azaltacaktır.

22


"SPİNA BİFİDA VE GEBELİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları