Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İSMAİL FİDEN POWER POİNT SLAYT GÖSTERİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İSMAİL FİDEN POWER POİNT SLAYT GÖSTERİSİ"— Sunum transkripti:

1 İSMAİL FİDEN POWER POİNT SLAYT GÖSTERİSİ
BİLGİSAYARA GİRİŞ

2 BİLGİSAYAR NEDİR ? Bilgisayar, kullanıcıların girdiği bilgileri alan,girilen bilgileri işleyen, elde ettiği sonuçları kendi içinde saklayabilen ve işlenen verilerin sonuçlarını istenildiğinde kullanıcıya çıktı olarak verebilen elektronik ve mekanik bir aksamdır.

3 BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ
Günümüzde saniyede milyonlarca işlem yapan bilgisayarın tarihçesi birbirinden ilginç buluşlarla doludur.

4 Abacus (abaküs): M.ö. 1000’ yıllarında Çinliler tarafından kullanılmaya başlanılan insanoğlunun hesaplama ihtiyaçlarını gideren abacus, bilgisayar tarihinin ilk evresini oluştutur.

5 Pascaline (paskalayn)
M.s. 1600’lü yıllarda Fransız matematikçi,fizikçi,felsefeçi ve yazar olan Blaise Pascal, pascaline adı verilen toplama ve işlemlerini yapabilecek ilk mekanik bilgisayarı icat etti.

6 İkili sayı sistemi: 1854 yılında george Boole bilgisayarlarda veri işleyişinin temel mantığı olan ikili sayı sistemini oluşturdu.

7 Mark 1 1937 yılında IBM firması adına kendi başına çalışan Mark 1 adlı, ilk elektro-mekanik bilgisayar Howard Aiken ve Browne tarafından geliştiridi.

8 ENIAC 1946’lı yıllarda Pensilvanya Üniversitesi’nde John Mauchly ile Presper Eckert, ENIAC isimli ilk sayısal elektronik bilgisayar icat edildi.Enıac, tarihte ilk bilgisayar olarak kabul edilir. ENIAC; ordunun balistik tablolarını işlemek, hava tahmini yapmak ve atom enerjisi hesaplamaları yapmak için geliştirildi. ENIAC;150 kwatt gücünde ve 50 ton ağırlığında 167 m² yer kaplıyordu.

9 ENIAC 1970’den sonra ilk mikro işlemci yapıldı ve kişisel bilgisayar kavramı ortaya çıktı. Steve jobs ve steve Wozniac isimli iki kardeş evlerinin garajında ilk kişisel bilgisayar tasarımlarına başlayıp 1975 yolında Basic ve CP/M işletim sistemi ile çalışan Apple 1’ i yaptılar.Daha sonra geliştirip 1977 de apple ıı’yı çıkardılar. (marka:mekintoş-model apple)

10 ENIAC 1985 DEN SONRA İŞLEMÇİLER INTEL serisi olarak gelişti.1993 de mimari değişti ve Pentium mimarisi gelişmeye başladı. İlk önce pentium 60 ve 90 çıktı hemen arkasından Pentium Mhz üretildi.

11 ENIAC 2000 yılı sonlarında ıntel en son ürünü olan Pentium 4 işlemçilerini piyasaya sürdü.Bunlar 1.4 ghz hızından başlayıp P4-1.5 P4-1.6 P4-1.7 P4-1.8 P4-2.0 P4-2.2 P4-2.4 ve en son P GHZ işlemçidir.İntel’in hedefi ileriki yılarda 10 ghz hızına çıkmak olup gelişmeler hızla devam etmektedir.

12 BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ 1. Masaüstü Bilgisyar(Desk top)
: Monitor,kasa,klavye, mauseve çevre birimlerinden oluşan sistemlerdir.En çok tercih edilendir.Tercih sebebi ise, güncellenebirliğinin kolay olması ve fiyatının ucuz olmasıdır.64 MB’ lık bir ekrana kartına sahib olan kullanıcı, ihtiyacına göre 256 MB’ lik bir ekran kartıyla değiştirebilir.Böylece bazı oyun ve programları daha iyi çalıştırır.

13 MASAÜSTÜ BİLGİSAYAR (DESKTOP)
(Desktop) resmi

14 DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR Diz üstünde taşınabilen, bilgisayarlara oranla daha küçük olan bilgisayar çeşitlerine laptop (diz üstü bilgisayar) denir.Ülkemizde laptop ve Notebook aynı tür bilgisayar için kullanılmaktadır.Laptop da olmazsa olmaz özellikler dvd okuya bilmesi ve cd yaza bilmesidir.Dvd yaza bilse çok iyi olur.Siz Centrino işlemci olmasına dikkat edin.

15 CEP BİLGİSAYARI (PALM VE POCKETPC)
Eğer evde ya da ofiste hazırladığınız bir Excel tablosu gün içinde işlem yapmak istiyorsanız ya da bir veri tabanı gün içinde gün sürekli çalıştırmak istiyorsanız ve hatta otobüste giderken web sayfanızı düzenlemek ihtiyacı duyuyorsanız cep bilgisayarı kullanabilirsiniz. Belli işlemlerin yapıla bilmesi pocketpclere muhtac durumdayız. Ancak bu cihazların çok yüksek sistem ihtiyaçları donanım çeşitliliği ve yüksek fiyatları var.Palmlerde ise düşük işlemçi hızları düşük sistem ihtiyaçları ve sonuç olarak çok uzun batarya ömrü ve uzun süredir geliştirilen bir platform olmanın getirdiği geniş yazılım imkanları bulunmaktadır.

16 BİLGİSAYARIN KULLANILDIĞI ALANLAR
Hesaplama ve analiz gerektiren tüm işlemlerde (mühendislik ve mimaride) Bilimsel Araştırmalarda Eğitimde (Üniversite,lise,ana okul…) Rezervasyon ve barkot sistemlerinde… Fotoğrafçılıkta Tarımda Orduda Haberleşmede Veri yığınlığı bulunan işlerde (okul,banka) Tasarımda Basım yayında Güzel sanatlarda Tıp ve biyoloji alanlarında Ticari alanda Maliyede Sanayide

17 BİLGİSAYARIN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GERKEN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Toprak priz kullanılmalı, Voltoj düşmelerine karşı kesintisiz güç kaynağı (UPS) kullanılmalı, Bilgisayar, işletim sisteminde verilen yönergelere uygun olarak açılıp kapatılmalı, Bilgisayarın bulunduğu ortam, temiz ve havadar olmalı. Nemli olmamalı, Bilgisayar manyetik alan oluşturacak cihazlardan uzak tutulmalı, Bilgisayar işlem yaptığı sırada kapatılmamasına özen gösterilmeli ve tüm programlar kapatıldıktan sonra bilgisayar kapatılmamalı, Gereksiz bilgiler silinerek kapasite rahatlatılmamalı.

18 BİLGİSAYARLARIN VERİ İŞLEME ŞEKLİ
Bilgisayarlarda veriler ikili sayı sistemine göre işlenir.Bu sayılar 0 ve 1’dir.Bu sistemde bilgisayarlarda farklı voltaj seviyeleri ile ifade edilir.Bilgisayarın 8 voltluk bir gerilim kullandığını kabul edersek, devrede 8 volt varsa, mantıksal ‘1’ , 0 volt varsa mantıksal ‘0’ bilgisini ifade ettiği söylenebilir. Bilgisayar bilgileri 0 ve 1 olarak kaydeder. 0 ve 1 in her birine BİT denir. 8 bitin bir araya getirilmesi ile oluşan anlamlı bilgiye BYTE denir.Her BYTE bir karakteri ifade eder.

19 BİLGİSAYARLARIN KAPASİTE ÖLÇÜM BİRİMLERİ
Veriler kaydedilince disk üzerinde yer kaplar.Verilerin disk üzerinde kapladıkları alanlar kapasite ölçüm birimleri ile ifade edilir.

20 RAKAMLARLA VE YAZI İLE İFADE ŞEKLİ
1 BYTE 2³ BİT 8 BİT 1 KİLOBYTE 2¹° BYTE 1024 BYTE 1 MEGABYTE 2¹° KİLOBYTE 1024 KİLOBYTE 1 GİGABYTE 2¹° MEGABYTE 1024 MEGABYTE 1 TERABYTE 2¹° GİGABYTE 1024 GİGABYTE KAPASİTE ÖLÇÜM BİRİMLERİNİN KÜÇÜKTEN BÜYÜĞE GÖSTERİMİ

21 Örnek, 40 gb’lık bir harddisk
40 * 1024 = MB 40960 * 1024 = KB * 1024= BYTE , yaklaşık olarak 43 milyar karakter saklaya bilir.

22 BİLGİSAYARLARI OLUŞTURAN ÖĞLER

23 Bir bilgisayar sistemi donanım ve yazılım sistemlerinden oluşur.
BİLGİSAYAR DOMANIMI (HARDWARE) : Fiziksel olarak bilgisayarın parçaların tümüne donanım denir.Elle tutulup gözle görülebilen elektronik devrelerden oluşur.Ekran, klavye,sabit disk,fare,yazıcı,bellek,mikro işlemci,tarayıcı gibi bileşenler donanım örnekleridir.

24 BİLGİSAYAR YAZILIM (SOFTWARE):
Bilgisayarı yönetmemizi sağlayan yönergelere yazılım denir.Kullanıcının bilgisayarı kullanmasını ve uygulama geliştirmesini sağlayan tüm programlardır. Bilgisayar yazılımı iki ana bölüme ayrılır.

25 1. SİSTEM YAZILIMLARI : Sistem yazılımı, bilgisayarda temel giriş / çıkış işlemlerini düzenlemek amacıyla, çoğunlukla bilgisayarı üreten ya da yazılım firmaları tarafından üretilen programlar topluluğudur.İşletim sistemi ve programlama dilleri iki ana guruba ayrılır.

26 İŞLETİM SİSTEMİ YAZILIMLARI
DOS,UNİX,LİNUX,WİNDOWS98,WİNDOWS XP,WİNDOWS VİSTA

27 PROGRAMLAMA DİLLERİ : BASİC,FORTRAN,PASCAL,NET,DELPHİ,VİSUAL BASİC…

28 2. UYGULAMA YAZILIMLARI:
Çoğu zaman paket program adı da verilen uygulama programları çok değişik alanlarda kullanılır.MS-OFFİCE paketi, Market otomasyonu, Eczane otomasyonu,Muhasebe programları örneklerdir.

29 BİLGİSAYARIN DONANIMI (HARDWARE)

30 DONANIM

31 GİRİŞ ÜNETİSİ Klavye Fare Barkot okuyucu Optik okuyucu
Scanner(Tarayıcı) Joysitik Webcam Mikrofon

32 SİSTEM ÜNİTESİ Anakart İşlemci Güç kaynağı Ram-Rom Ekran Kartı

33 SAKLAMA ÜNİTESİ Sabit disk Disket Sürücü CD Sürücüler Flask Disk

34 CD SÜRÜCÜLER HD DİRİVER CD-Rom CD-RW DVD-ROM DVD-RW

35 ÇIKIŞ ÜNİTESİ Ekran (monitör) Yazıcı Hoperlör(speaker) Çizici(poltter)

36 DİĞER AYGITLAR Ses kartı Ethernet Kartı Fax/Modem Kartı Tv Kartı
Radyo Kartı UPS

37 BİLGİSAYAR KASASI İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR

38 BİLGİSAYAR KASASI İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR
CD sürücü

39 BİLGİSAYAR KASASI İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR
GÜÇ KAYNAĞI

40 BİLGİSAYAR KASASI İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR
SES KARTI

41 BİLGİSAYARIN KASASININ İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR
ANAKART

42 BİLGİSAYARIN KASASI İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR
DİSKET SÜRÜCÜ

43 BİLGİSAYARIN KASASI İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR
İŞLEMÇİ

44 BİLGİSAYARIN KASASI İÇİNDE BULUNAN AYGITLAR
GRAFİK KARTI

45 A- GİRİŞ ÜNİTESİ

46 KLAVYE Kullanıcının bilgisayara komut vermesini ve bilgi girişi yapabilmesini sağlayan birimdir.Klavyeler Q ve F Klavye olmak üzere ikiye ayrılır.F klavye daktiloya benzer.Q klavye güncel hayatta sıkça kullanılan klavye tipidir.Kablosuz klavyelerde çıkmıştır.

47 KLAVYE Q klavye üzerinde 4 gurup tuş takımı vardır.
1. FONKSİYON TUŞLARI:F1 DEN F12’ YE Kadar olan ve klavyenin üst kısmında bulunan tuşlardır.Bu tuşların görevleri programdan programa değişir.F1 tüm programlarda yardım çağırır. 2. SATANDART TUŞ TAKIMI:A’dan Z’ye kadar karakterler ve 0’ dan 9’a kadar sayılardan oluşan tuşlara denir. 3. İMLEÇ KONTROL TUŞİLARI:İmleçi ekran üzerinde kontrol etmek için kullanılan tuşlardır.Yön tuşları Home,end,pageup,page down gibi. 4. SAYISAL TUŞTAKIMI: Bu tuşlar sayısal veri girildiği zaman kullanıcıya kullanım kolaylığı sağlar.Bu tuş takımı üzerinde NUMLOCAK tuşu sayılar ve aritmetik operatörler bulunur.NUMLOCK açıkken sayısal veriler girilir.Kapalıyken ikinci karakterli tuşlar devreye girer. Tuşların bir bölümünün tek başına bir görevi yoktur.Diğer tuşlarla kullanıldıklarında bir görev yerine getirirler.Bu tuşlar, SHİFT,ALT-GR,ALT,CTRL tuşlarıdır.

48 MOUSE İmleçin ekran üzerindeki hareketlerini kontrol eden araçtır.Ekran üzerindeki komut düğmelerine tıklayıp aktif hale getirmek,seçmek,taşımak, gibi bir çok görevi vardır.

49 MOUSE TEMEL FARE İŞLEMLERİ
İşaretleme:fare işareti ile bir şeyin üzerine gelmek . Tıklama:farenin sol tuşuna bir kere basmak. Çift tıklama:farenin sol tuşuna basılı tutarak iki kez tıklanmasıdır. Sürükleme:farenin sol tuşuna basarak imleçin yerinin değiştirilmesidir. Sağ tıklama:farenin sağ tuşuna bir kez basmaktır. Günümüzde toplu ve kablolu mouselerın yerine optik ve kablosuz moeseler almaktadır.

50 OPTİK OKUYUCU Tarayıcılara benzer.Test tipi sınav sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılır.Cevap anahtarı üstündeki verileri okuyarak bilgisayar ortamına aktarırlar.ÖSS ve lgs sınav sonuçları optik okuyucular tarafından okunurlar.

51 SACANNER (TARAYICI<)
Tarayıcı, bir resmi veya metni (dergi,gazete,kitap gibi dökümanlardaki resimleri) bilgisayar ortamına aktarmak için kullanılan aygıttır.Artık yüksek çözünürlükte scanner ler vardır.

52 WEB KAMERA İnternete bağlı bilgisayarlar arasında haberleşmeyi sağlar.Günümüzde web kameralar megapixel kalitesinde usb port üzerinden haberleşir.Budan sonra ister msn isterseniz bir başka video sohbeti destekleyen yazılımla ürünü internet kamerası olarak kullanabilirsiniz.

53 MİKROFON VE KULAKLIK Ses kartı takılı olan bilgisayarların sabit aksesuarlarından biri olan mikrofon, ses kaydekmek için kullanılan cihazdır.Kulaklık ise bilgisayarımızdan ses çıkışını sadece bizim duymamızı sağlar.Mikrofon ile internete bağlı bilgisayarlar arasında sesli haberleşmeyi sağlar.Kullanım amaçları aynı olmakla birlikte masa üstüne konulan, yakaya takılan, kulaklık ve mikrofonun bir arada bulunduğu türleri mevcuttur.

54 JOYSTİCK(OYUN ÇUBUĞU)
Bilgisayar oyunlarında kullanılan cihazdır.fare gibi bilgisayarın hareketleri veya farklı konumları algılanmasını sağlar.Titreşimlileride vardır.

55 B – SİSTEM ÜNİTESİ

56 ANAKART Bir bilgisayarın çalışmasında temel rolü oynayan işlemci (cpu), ram,rom,bıos gibi elmanların bulunduğu baskılı devre kartına denir.Bilgisayara bağlanacak ilve kartlar (ses,modem,tv kartı…) anakart üzerinde bulunan slotlara bağlanırlar.Sistem ünitesindeki aygıtların veri elektrik akışını düzenler.Ayrıca çevre birimleri ile sistem arasındaki iletişimi sağlar. ıntel ve amd en çok tutulan anakartlardır.

57 MERKEZ İŞLEM BİRİMİ (CPU)
CPU bilgisayarın beyni olarak nitelendirilir.Tüm işlemler işlemci tarafından yapılır.CPU verilen komutları veri yolu üzerinden ana bellekten aldıktan sonra kullanıcıdan gelen komutlar doğrultusunda işler ve sonuç çıkış birimi ile kullanıcıya gönderir.Sistemin sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Bu nedenle bir bilgisayarın işlem yeteneği ve hızı işlemcisinin yeteneği ve hızı ile doğrudan ilgilidir.CPU hızından bahsedilirken MHZ ve GHZ kavramları kullanır.En çok İNTEL ve AMD işlemcileri tercih edilir.

58 RAM (ANA BELLEK) Ana belllek (ana belllek): Verilerin işlendiği ve geçici olarak saklandığı yerdir.Herhangi bir işlem yapılırken diskten okunan bilgiler ve işlem sonuçları gibi her şey önce buraya yazılır.Veriler direkt olarak disketten alınıp çalıştırılmazlar.Veriler önce disketten okunup Ram belleğe alınırlar.Daha sonra işlemci, Ram belleğe alınan program kodlarını belli bir sıraya göre alır ve işler.Örneğin, bir öğretmen ders anlatmak için yazı tahtasını kullanır.Problemleri yazar, çözümleri yapar aynen öylede işlemci verileri işleye bilmek için Ram belleği kullanır. Ram bellekteki bilgiler, sistem çalıştığı sürece kullanılırlar.Yani Ram bellekler, geçici bir bellek türüdür. Ram bellek üzerindeki bilgiler, elektrik kesildiğinde veya bilgisayar kapatıldığında kaybolurlar.Bilgileri kalıcı olarak kullanmak istiyorsak sabit diske kayıt etmeliyiz. Ram bilgisayarın hızını arttırır.Ram’ın 128mb, 256mb, 512mb, 1024mb, lık kapasite çeşitleri vardır.Günümüzde DDR bellekler kullanılmaktadır.

59 ROM ( SİSTEM BELLEĞİ) İçerisinde bilgisayarın sistem bilgilerini saklarlar.Rom belleğin içeriği ram bellekteki gibi herhangi bir elektrik kesintisinde silinmez.Üzerine herhangi bir şey yazılmadığından da veriler bozulmaz. Rom bellekteki bilgiler, makine üretimi sırasında üretici firma tarafından yerleştirilen programlardır.Bilgisayarların temel işlemlerin yapabilmesini sağlayan bu programlara kısaca BIOS ( TEMEL GİRİŞ – ÇIKŞ SİSTEMİ) adı verilir.

60 EKRAN KARTI Bu kart işlenen verileri, kullanıcının anlayacağı biçimde ekrana gönderir.Görevi CPU ve monitör arasındaki iletişimi sağlamaktır.Bilgisayarların yaptığı işlemin sonucunu ekranda görüntüler.Günümüzde 128,256,512 MB lık ekran kart modelleri bulunmaktadır.

61 KASA Kasalar bilgisayarların en önemli parçalarının yani sistem ünitesindeki tüm parçaların içinde bulunduğu aygıttır.Kullandığınız işlemcinin özelliğine göre kasanın özelliği değişmelidir.Eğer işlemcinizin hızı yüksekse alacağınız kasanın özelliklerinin yüksek olması gerekir.Normal kullanıcılar için 550 WATT ve 5 fanlı kasalar bulunmaktadır.Üç tip kasa vardır. SLİM(YATAY) KASA MİNİ – MİDİ TOWER KASA BİG TOWER KASA

62 C – ÇIKIŞ ÜNİTESİ

63 EKRAN (MONİTÖR) Ekran kartlarından gelen görüntüyü kullanıcıya sunan elektronik bir cihazdır.Monitörlerde üç önemli özellik vardır. Boyut:Farklı boyutlarda üretilirler.14’’ ,15’’,17’’,19’’,21’’… boyutları bulunmaktadır.Ekran boyutları inç (‘’) hesabı ile ölçülür.1 ‘’ (inç)=2.54 CM’dIr. Çözünürkük:Görüntü kalitesini etkileyen en önemli özelliklerden birisidir. 800*600*, 1024*768*,1280*1024… çözünürlük oranları vardır.Yüksek çözünürlüğü destekleyen monitörlerin görüntü kalitesi daha iyidir. HIZ:Monitörlerin yüksek yenileme hızına sahip olması uzun süreli çalışmalarınızda göz sağlınız için önemlidir.60,70,80… Hertz gibi çeşitli hızlarda olabilir.

64 Monitörler LCD ve CRT olmak üzere ikiye ayrılırlar.
CRT:CRT ekranlar, televizyonlardaki gibi tüple çalışırlar.Kalitesiz olanları aşırı derecede radyasyon yayarlar.Bu yüzden CRT Monitör alırken çok dikkat etmeli ve fiyat için göz sağlığından vazgeçmemeliyiz.

65 LCD LCD ekranlar, plastik bir tabaka içindeki sıvı kristalin ışığı yansıtması ilkesine göre çalışır.Düşük güç harcar ve daha az yer kaplar.Sağlıklıdırlar.

66 YAZICI (PRİNTER) Bilgisayarlardaki resim ya da dokümanları kağıda basmak için kullanılan araçtır. Yazıcılar başlıcaları:

67 1. NOKTA VURUŞLU YAZICILAR:
Sadece yazıcılar için kullanılırlar.Genellikle forma çıktı almak için kullanılrlar.

68 MÜRÜKKEP PÜSKÜRTMELİ YAZICILAR:
Genellikle ev kullanıcılar tarafından tercih edilen yazıcılardır.

69 LAZER YAZICILAR: Günümüzde en çok tercih edilen ve baskı kalitesi yüksek yazıcılardır.

70 ÇİZİÇİ (PLOTTER) Çiziciler büyük boyuttaki kağıtlara baskı yapabilen bir tür yazıcıdır.Mühendislik ve mimari alanda ayrıntılı planlar ve karmaşık tasarımların kağıda çıktısını almak için kullanılırlar.

71 SPEAKER(HOPERLÖR) Bilgisayarlarda seslerin dinlene bilmesi için ses kartı ile birlikte hoparlörde gereklidir.Televizyonlarda sesi, CD Müzik sesi veya dosyadaki sesler çok net olarak speaker’lerle dinlenebilir.

72 D- SAKLAMA ÜNİTESİ

73 HARDDİSK (SABİTDİSK) Bilgisayarın bilgi deposudur.Bilgiler dosya halinde saklanır.Kapasiteleri ne kadar fazla ise o kadar çok bilgi saklanabilir.Günümüzde HDD’lerin iki çeşidi mevcuttur.Bunlar IDE(eski nesil hala kullanılıyor) HDD ‘ ler ve SATA (yeni nesil) HDD lerdir. SATALAR daha hızlıdır.

74 KAPASİTELERİ 40 GB, 80 GB, 120 GB, 200 GB ,250 GB olabilir.Taşınabilir harddiskler mevcuttur. USB girişlerine bağlanırlar.Kapasiteleri düşüktür.

75 DİSKET (FLOYP) VE DİSKET SÜRÜCÜ (FDD)
DİSKETLER bilgi toplamak için kullanılan küçük çaplı manyetik ortamlardır.Disketlerin içine bilgi kopyalamamızı ya da içindeki bilgiyi bilgiyi bilgisayarımıza aktarmamızı sağlar. Kapasiteleri:1.44 MB’tır. Disket sürücüleri ise disketlerin kullanılmasını sağlayan sürücülerdir.

76 CD SÜRÜCÜLER 1. CD-ROM VE CD SÜRÜCÜ
Bilgi toplamak için kullanılan büyük çaplı taşınılabilir manyetik kayıt ortamına CD-ROM denir.Kapasiteleri 650,700,750…MB’tır.1 CD yaklaşık olarak 450 disket kapasitesindedir.700 MB’lık bir CD’nin içine bir kütüphanedeki bütün kitaplar sığar.Günümüzde disket gibi yeniden yazılabilir CD’ler mevcuttur.Buna rağmen CD-ROM’lar yerlerini DVD ROM’lara bırakmaktadırlar. CD-ROM’ların kullanıldığı sürücüye CD-ROM SÜRÜCÜ denir.CD sürücülerde müzik dinleyebilir, film seyredebilir ya da oyun oynayabiliriz.CD sürücüler CD’deki bilgilerin okunmasını sağlarlar.

77 2. CD-RW KAYDEDİCİ CD’deki bilgilerin okunmasını ve CD-R’lara (boş CD) yada CD-RW’lara (yeniden yazılabilir CD),bilgi (video,resim,data…) yazılmasını sağlayan sürücülerdir.

78 3. DVD-ROM VE DVD SÜRÜCÜ Günümüzde fazla rağbet görmese de gelecekte en çok kullanılacak olan disk sürücülerdir.Kapasiteleri 4,3 GB , 17 GB arasında değişmektedir.Artık büyük programlar, çok CD’li oyunlar ya da filimler DVD olarak piyasaya sürülmektedir.DVD teknolojisi sayesinde hem fazla disk kullanmaktan hem de daha kaliteli kayıtlar yapılmaktadır. DVD-ROM Sürücü; DVD’lerin ve CD’lerin kullanılmasını sağlar, yeni bir sürücüye ihtiyaç duyduğumuzda fiyat/performans değerlendirmesini göz önüne alırsak mutlaka DVD sürücüye tercih etmeliyiz.

79 4. DVD-RW DVD ve CD’lerdeki bilgilerin okunması, DVD ve CD’lere bilgi yazılmasını sağlayan sürücülerdir.CD-RW’lara göre fiyat olarak pahalı olsalarda performansları nedeni ile tercih edilebilirler.

80 FLASH DİSK Bilgi depolamak için kullanılan taşınabilir manyetik ortamlardır. Kapasiteleri 128,256,512 MB,1GB,4GB olabilir. Tak ve çalıştır özelliğine sahiptir. Hafif ve kolay kullanımlıdır. İçindeki bilgileri istediğiniz bilgisayara kopyalayabilir ya da istediğiniz bilgisayardan veri alabilirsiniz. Hard diskler kadar hassas değildir.Bu yüzden rahatça yanınızda taşıyabilirsiniz.

81 E- DİĞER AYGITLAR Bilgisayarların sesi işlemesini sağlayan genişleme kartıdır.Ses kartları, karta bağlanan hoparlörler aracılığıyla dijital ses elde edilmesini sağlarlar.Ses kartları 8bit,16bit,32bit,64bit gibi terimlerle ifade edilir.Bit sayısı artıkça ses kartının ses kalitesi artar.Günümüzde 4+1,5+1,6+1… gibi hoparlörler sistemleri mevcuttur.Aldığımız ses kartının bu sistemleri desteklemesi önemlidir.

82 MODEMLER Bilgisayarların telefon hattı üzerinden internete bağlanmasını sağlayan aygıtlara modem denir.Modemler sayesinde bilgisayarlar şehir içi, şehirlerarası, uluslar arası haberleşirler.Modemler iki çeşittir.

83 1.FAX-MODEM Bilgisayar ortamında dijital olarak bulunan bilgiler anoloğa çevirerek telefon hattı üzerinden başka bir bilgisayara gönderir veya telefon hattı üzerinden gönderilen anolog sinyali dijital veriye dönüştürerek verinin bilgisayar ortamına alınmasını sağlayarak iki bilgisayarın iletişim kurmasını sağlar.Günümüzde Fax-Modemler düşük hızları , bağlı olduğu süre içerisinde telefonları meşgul etme ve yüksek telefon faturaları nedeni ile tercih edilmektedirler.

84 2.ADSL MODEM ADSL MODEM;Günümüzde hızlı ADSL kullanıcısı artmaktadır.Çünkü 24 saat , 365 gün bağlanma, bağlanmama, kesilme gibi sorunlar olmadan, sabit ücret ödeyerek, aynı kalitede, değişmeyen yüksek hızla internet’te olmamızı ve aynı anda aynı telefon hattı üzerinden telefonla konuşma yapabilmemizi sağlar.Farklı hız seçenekleri vardır.Hız yükseldikçe fiyat artar.256,512,1024… Kbps. ADSL Modem alırken ihtiyacımızı iyi belirlemeli ona göre modem almalıyız.Piyasada tek ya da 4 portolu, USB ya da ETHERNET’Lİ ya da WİRELESS destekli modem gibi birçok çeşidi vardır.

85 ETHERNET KARTI Bir binada birden fazla bilgisayar varsa Ethernet kartı ile bu bilgisayarları birbirine bağlayabilir ve aralarında bilgi alış verişi mesaj gönderebilmelerini sağlar.Ayrıca bir önceki konuda işlediğimiz ADSL Modellerden Ethernet olanını kullanmanız için bilgisayarınızda Ethernet kartının bulunması gerekir.

86 TV KARTI TV kartı bilgisayar ekranında televizyon izleyebilmeyi sağlar.Günümüzde dijital ve analog TV kartları vardır. Dijital TV’leri seyretmek için dijital TV kartımızın olması gerekmektedir.

87 UPS Enerjiyi içerisindeki akülere depolayan ve elektirik kesilmesi durumunda, akülerde depoladığı enerjiyi, şebeke gerilimine çeşitli yöntemlerle çeviren UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) cihazları, üzerlerine bağlı bulunan cihazların kesintisiz elektrik ile çalışmalarını sağlar.Genelde UPS ‘lerin akü kapasiteleri düşük olduğundan dolayı elektriğin kesilmesi durumunda sağladığı enerji süresi çok kısadır.B u yüzden UPS ler genellikle bilgisayar ve donanımlarının elektrik kesilmesi durumunda, verilerin saklanabilmesi sağlamak ve sağlıklı bir şekilde cihazları kapatabilmek için kullanılır.

88 BLUETOOTH Bluetooth kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe Radyo frekansı (RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth bilgisayar, çevre birimleri ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısını olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar. Bluetooth teknolojisi 2.4 GHZ frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir.721 Kbs’a kadar veri aktara bilen bluetooth destekli cihazların etkin olduğu mesafe yaklaşık 10 metredir. Bluetooh telsiz teknolojisi cihazlar arasında senkronizasyon sağlamak veri aktarmak amacı ile kullanılabilir. Bluetooth teknolojisi GSM telefonları kullanılarak masaüstü ve mobile cihazlarınızı şirket networklerine veya internete bağlayabilir, dosya alışverişi yapmasına olanak sağlayabilir.

89 WİRELESS Wireless fidelity kelimelerinin ilk iki harfi kullanılarak ortaya çıkartılmış bir kısaltma wi-fi. Basitçe kablosuz network bağlantısı olarak tanımlanabilir. İnternette herhangi bir kablolu bağlantı olmadan otel odasında, seminer odasında, bulunduğunuz yerden kablosuz internette erişmenizi sağlıyor. Wireless niteliğine sahip bilgisayarlar parçalarıyla bu tür bir network kurmak ve kullanmak mümkündür. Halka açık alanlarda kullanılabilecek sistemdir. Wİ-Fİ IEEE g,802.11b yada a bilinen telsiz teknolojilerini kullanıyor. Bu frekansları kullanmak için herhangi bir lisans alınması gerekmiyor. Bazı cihazlar her iki standardı da destekliyor ki bu da evde ya da işyerinde kullanılabilecek kablosuz bir ağın müjdecisidir. Wireless günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanıcıları internete kolay bağladığı gibi kablo ortamından da kurtarmaktadır. Son teknoloji notebook’larda Wireless, standart bir donanım olarak kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

90

91 BİLGİSAYAR YAZILIMI (SOFTWARE)
Donanımı insan vücuduna benzetirsek; yazılım onun ruhudur. Yazılımlar, bir bilgisayar dili yazılmış programlardır. Yazılımlar ikiye ayrılır sistem yazılımları ve uygulama yazılımları.

92 A- SİSTEM YAZILIMLARI Sistem yazılımları kendi içerisinde ikiye ayrılır. a- işletim sistemi İşletim sistemi uygulama yazılımları ile bilgisayar donanımları arsında bağlantıyı sağlayan özel bir yazılımdır. Bir işletim sistemi olmadan, bilgisayarı kullanmak ve üzerinde uygulama yazımları kullanmak mümkün değildir. İşletim sisteminin çalışması için sabit diskte kurulması gerkir.

93 İŞLETİM SİSTEMİNİN TEMEL İŞLEVLERİ
Kullanıcı ve bilgisayar donanımı arasında bağlantı kurar. Sistem belleğini yönetir. Donanımı kontrol eder ve uygulama yazılımları ara birim görevi yapar. Programların belleğe yüklenmesini ve çalıştırılmasını sağlar. Programlar arasında veri iletişimi sağlar.

94 İŞLETİM SİSTEMİ ÇEŞİTLERİ
İşletim sistemleri değişik şekillerde sınıflandırılablilir.

95 A- GRAFİK TABANLI İŞLETİM SİSTEMLERİ
Windows NT, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows VİSTA, Linux, Macintosh, işletim sistemi

96 B-METİN TABANLI İŞLETİM SİSTEMELERİ
MS-DOS, UNİX, NOVEL NETWARE

97 C-PROGRAMLAMA DİLLERİ
Programcının programı yazarken kullandığı özel bir dildir. Bütün programlar programlama dilleri ile yazılır. Örnek:VİSUAL BASİC, DELPHİ.JAVA,VİSUAL C++, HTML birer programlama dilleridir.

98 B- UYGULAMA YAZILIMLARI
Kullanıcıya kolaylık sağlayan ve hız kazandıran özelleştirilmiş programlardır. UYGULAMA YAZILIM TÜRLERİ: Kelime işlemciler:Microsoft Word, WordPad, Not defteri Hesap&Tablo lama programları:Microsoft Excel Sunum programları: Microsoft Power Point Veri tabanı yazılımları: Microsoft Access Bilgisayar destekli tasarım: AutoCad Grafik ve resim: PhotoShop, Paint, Coreldraw Ticari Yazılımlar: Logo, Eta Virüs programları: Norton anti virüs, Avast, AntiVir Oyunlar: FİFA 2005, football Manager

99 DONANIMLA İLGİLİ BAZI KISA NOTLAR

100 BİLGİSAYARI KURMAK Bilgisayarı açmadan önce aşağıdaki işlemlerin doğru bir şekilde yapılmış olması gerekir. Güç kaynağının bir uçunun elektrik prizine diğer ucunu kasanın arkasındaki yuvaya takılır. Fare kasanın arkasındaki ilgili yuvaya takılır. Monitörün veri kablosu kasanın arkasındaki ilgili yuvaya takılır. Monitörün güç kablosuna bakılır. Eğer elektrik prizine geçecek şekilde bir fişe sahipse prize, değilse kasanın arkasındaki ilgili porta takılır. Klavye kasanın arkasındaki ilgili yuvaya takılır.

101 BİLGİSAYARIN AÇILMASI
Klavye, fare,monitör kablolarının bağlantıları, güç kablosunun prizine takılı olup olmadığı kontrol edilir. Disket sürücüde; disket olup olmadığına bakıldıktan sonra, bilgisayarın kasası üzerindeki güç (power) düğmesi tıklanır.Bilgisayarın çalışması sağlanır. Bilgisayarda herhangi bir sorun yoksa işletim sistemi yüklenir ve bilgisayar kullanıma hazır hale getirilir. İşletim sistemi WİNDOWS ise ekrana masa üstü gelir.

102 SÜRÜCÜYE DİSKET ÇIKARTMA VE TAKMA
Demir metal kısmı ve etiketli bölümü üste gelecek şekilde ve ok yönünde bilgisayara takılır.Sürücüden tık sesi gelecektir.Disket yuvasın yerleşmiştir. Disket çıkartma düğmesine bastığınızda dışarı çıkar. Işık yanarken disket çıkarılmaz.Çünkü ışık yanıyorsa disketten bilgi okunuyor ya da bilgi yazılıyor demektir.

103 CD-ROM SÜRÜCÜLERİNE CD TAKMA VE ÇIKARTMA
CD sürücü üzerinde bulunan açma-kapama düğmesi tıklanır. Sürücü kapağı açılacaktır. CD yazılı kısmı üstte, parlak kısmı altta olacak şekilde yuvaya yerleştirilir. Sürücü kapağı kapanır.

104 KLAVYEDEKİ TUŞLAR VE KULLANIMLARI
Enter Tuşu: Girilen verileri ve komutları onaylamak için kullanılır. Uygulama programlarında bir alt satıra geçmek , yazılan komut ve satırın bittiğini bilgisayara bildirmek için kullanılan tuşlardır. SpaceBar (Boşluk Çubuğu ) Tuşu: Veri girişi sırasında veriler arsında boşluk bırakmak için kullanılır. Tab (sekme) Tuşu: Yazı imlecinin belirlenen aralık kadar sağa gitmesine sağlar. Caps Lock (Büyük harf kilitleme) Tuşu: Klavyenin sağ üst kısmında Caps Lock ışığı vardır. Caps Lock açıkken sürekli büyük harfle kapalıyken küçük harfle yazar. Delete (Silme): İmlecin sağındaki karakterleri teker teker siler. Espace(ESC): Yazdığımız bir işlemden vazgeçmek veya bir önceki adıma geri dönmek için kullanılır. Home Tuşu: İmleci satır başına getirmek için kullanılır. End Tuşu: İmleci satır sonuna getirmek için kullanılır. Page UP Tuşu: İmleci bir ekran boyu (sayfa) üste taşır. Page Down tuşu: İmleci bir ekran boyu (sayfa) aşağı taşır. Yön Tuşları: Sağa ve sola ok tuşları; imleci bir karakter sağa veya sola hareket ettirmek için kullanılır. Aşağı ve yukarı ok tuşları; imleci bir satır aşağı veya bir satır yukarı hareket ettirmek için kullanılır. Numlock Tuşu: Sayısal tuş takımını kilitleyen tuştur. Numlock ışığı yanıyorsa sayısal tuşlar kullanılır kapalıyken imleç kontrol tuşları olarak kullanılır. Shift tuşu: Tek başına anlam ifade etmezler. Diğer tuşlarla birlikte kullanıldıklarında anlam ifade ederler . Klavyedeki 2 ve 3 karakterli tuşların ikinci karakterlerini çıkarmak için kullanılır. Klavye küçük harf konumunda ise shitf tuşu ile birlikte basıldığında ekrana büyük harfle yazılır. Ctrl Tuşu: Diğer tuşlarla kullanıldıklarında bir anlam ifade ederler. Genellikle diğer tuşlarla kullanılarak kısa yol tuşu olarak kullanılırlar. Örnek: Ctrl+c (kopyala) Ctrl+v (yapıştır) Ctrl+x (kes) Ctrl+z(geri al)

105 KLAVYEDEKİ TUŞLAR VE KULLANIMLARI
Alt Tuşu: Diğer tuşlarla kullanıldıklarında bir anlam ifade ederler. Örnek: Alt+f4 (açık pencereleri kapatır) Alt+D (Dosya menüsünün açılmasını sağlar) Alt Gr Tuşu: Üç karakterli tuşların üçüncü karakterlerini oluşturmak için kullanılır.

106 ALT GR TUŞU: Örnek: ALTGR+5 (½ karakterinin çıkarılmasını sağlar)
ALTGR+Q karakterinin çıkarılmasını sağlar) ALTGR+4 ( $ karakterinin çıkarılmasını sağlar)

107 PRİNT SCREEN: Ekrandaki görüntünün fotoğrafını çeker.

108 SCROLL LOCK: Bu tuşa basıldığında imleç kitilenir ve ekran kayar.

109 PAUSE: Bu tuşa basıldığında ekran durur.

110 INSERT: Ara yazı yazacağın zaman kullanılan bir tuştur.

111 CTRL+ALT+DEL: Aynı anda basıldığında bilgisayarın açma-kapama düğmesine basmadan hafızaya tamamen silmemizi ve bilgisayarı yeniden başlatmamızı sağlar. Ayrıca tuş kilitlenmesini de açar.

112 ALT+TAB: Açık pencereler arasında gezinmeyi sağlar.

113 CTRL+ESC: Başlat menüsünü açmayı sağlar.

114 ALT-F4: Açık programların kapatılmasını sağlar.

115 SHİFT-^-a:

116 WİNDOWS TUŞU: Başlat menüsünü açar.

117 Windows gezgini penceresini açar.
WİNDOWS TUŞU-E: Windows gezgini penceresini açar.

118 WİNDOWS XP

119 WİNDOWS XP NEDİR? Windows XP, kullanıcıya kolay ve etkileşimli çalışma ortamı hazırlayan ve görsel iletilerle yaklaşarak, programları çalıştıran grafik tabanlı bir işletim sistemidir. Windows kelimesi pencereler anlamına gelmektedir.

120 WİNDOWS XP İşletim sistemine bu ismin verilmesinin sebebi kullanıcıya uygulama çalışmalarını etkileşimli pencereler aracılığıyla ile gerçekleştirmesidir. Örneğin bir klasör üzerine mouse ile çift tıklanınca klasörün içeriği bir pencere içinde görülmektedir.

121


"İSMAİL FİDEN POWER POİNT SLAYT GÖSTERİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları