Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI."— Sunum transkripti:

1 RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI

2 GRAFİK TÜRLERİ BITMAP GRAFİK VEKTÖREL GRAFİK

3 GRAFİK VE RESİM FORMATLARI
Önemli Resim Formatları BMP GIF JPEG TIFF PNG Bunların hepsi de resim formatlarıdır. Temel farklı özellikleri vardır (kodlama, sıkıştırma algoritmaları gibi).

4 BMP: En temel resim formatı BMP'dir (Bitmap) Aslında, BMP'nin birbirinden farklı bir kaç türü var. ) MS-Windows üzerinde BMP 16 ya da daha çok renk kaydedebileceğiniz, herhangi bir bir sıkıştırma yapmayan oldukça hızlı bir formattır. GIF: BMP çok hızlı bir format olmasına karşın, oldukça fazla yer kapladığı için pek tercih edilmez. Elinizdeki dosya 256 renkten fazlasını içermiyorsa, GIF (Graphics Interchange Format) iyi bir çözüm olabilir.

5 JPEG: Çok renkle (256 renkten fazla) uğraştığınız zaman GIF formatını kullanmanız mümkün değil. Onun yerine JPEG (Joint Photographics Experts Group) daha iyi bir alternatif olabilir. Standart JPG formatında, resmin kalitesinden bir miktar ödün vererek sıkıştırma uygulanır. Böylece dosya boyu düşer. TIFF: (Tagged Image File Format) 1, 8, 24 bit'lik formatları var. Hepsinin sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış 2 farklı tipi mevcut. 1 bit olanı fakslarda dosya iletimi için kullanılıyor. Çok renkle uğraştığınızda zaman önemli, yer de çok önemli değilse, TIFF'i kullanmanızda fayda var. JPEG'e göre daha az küçülme sağlasa da, hızı ile bu açığını kapatıyor.

6 PNG Portable (Public) Network Graphic
internet için geliştirilmiş resim dosyasıdır. JPG gibi kalitelidir ama GIF gibi alpha kanalı ve şeffaflık özelliği bulunur. Birçok güncel resim oynatıcı ve internet explorer ile açılabilir PICT EPS PSD

7 PİKSEL Bütün Bitmap programlarda olduğu gibi Photoshop' ta da ölçü birimi pikseldir. Yandaki iki görüntüden sağdaki görüntü, soldaki fotoğrafı piksel olarak 16 kat büyüttüğümüzde görebildiğimiz piksellerdir. Her piksel kare biçimindedir ve her pikselde sadece 1 renk vardır. Yani bir pikselin bir kısmı açık bir kısmı koyu, ya da yeşil, koyu yeşil olmaz. Bu tür renk geçişleri farklı renkte piksellerin yan yana gelmesinden oluşur.

8 Bir defa da ekranda görüntülenebilen piksel sayısına çözünürlük denir.
Rezolasyon Bir resmin piksel yoğunluğu yani PPI (Pixel Per Inches) 1 inç karede (1 inç = 2.54 cm) bulunan piksel sayısıdır. LPI (Line Per Inch ) Film pozlanırken 1 inç yüksekliğindeki (2.54 cm) alana atılan satır sayısına LPI adı verilir. DPI (Dot Per Inc ) Çıkış cihazlarında 1 inç'te (2.54 cm x 2.54 cm) noktalanan (yani basılan) ya da pozlanan piksel sayısına DPI adı verilir.

9 Renk Düzeni CMYK C : Cyan (Mavi), M: Magenta (Kırmızı),
Y: Yellow (Sarı) K: Black (Siyah) RGB Red Green Blue

10 ADOBE PHOTOSHOP

11 PHOTOSHOP PROGRAMINI TANIYALIM
Photoshop programı halen dünyada kullanılan 2D (iki boyutlu) resim işleme programları arasında ilk sırada yer almaktadır. Programın asıl işlevi değişik fotoğrafları, yazıları bir araya getirerek yeni resimler, belgeler, broşürler v.s. oluşturmaktır. Bunun yanında fotoğraflar üzerinde oynamak içinde yine bu program sizlere yeterli olacaktır. Nasıl ki bir ressam resim yaparken değişik fırçalarla ve renklerle tuval üzerinde rötuşlar yaparsa sizler de programda bulunan araçlar ve efektlerle resimler üzerinde oynayacaksınız.

12 Renk, doku ve stil menüsü
Pencere başlılığı Menü çubuğu Seçenek çubuğu Araç kutusu Boş sayfa Gezgin ve bilgi menüsü Renk, doku ve stil menüsü Geçmişi gizle ve Eylemler menüsü Durum çubuğu

13 YENİ BİR PHOTOSHOP BELGESİ AÇMA
Dosya/Yeni menüsü ile veya klavyeden Ctrl+N tuşu ile yeni bir photoshop belgesi açılabilir. Yeni menüsü aşağıdaki gibidir. Görüntü mod ayarı Yeni belge rengi Belge genişliği Belge çözünürlüğü Belge yüksekliği Yeni belge başlığı


"RESİM FOTOĞRAF İŞLEME YAZILIMLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları