Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEEDBACK (GERİ BİLDİRİM)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEEDBACK (GERİ BİLDİRİM)"— Sunum transkripti:

1 FEEDBACK (GERİ BİLDİRİM)

2 Hareket hakkında bilgilendirme sistemidir
Hareket hakkında bilgilendirme sistemidir.Ancak daha çok hatalar hakkında bilgilendirmeyi kapsar.

3 İki tür bilgilendirmeden söz edebiliriz.
1-hareket öncesi bilgilendirme (karar verme v.b) 2- hareket sonrası bilgilendirme. *Dışsal feedback *İçsel feedeback

4 İÇSEL FEEDBACK Doğal feedback olarak ta tanımlanır.Yapılan hareketin sonucunda sağlanan içsel bilgidir. ÖRN: Bir yüksek atlayıcının çıtayı geçerken,omuzunu kolunu,bacağını hissetmesi İçsel feedback motor görevler uygulanırken veya tamamlandığında sağlanır.

5 DIŞSAL FEEDBACK Performans açısından elde edilen feedback’tir.Performans veya yapılan hareketin arkasından elde edilen bilgilerden yola çıkarak,kişiye aktarılan bilgidir. Örn: Doğrulama veren antrenörün sesi.

6 Bu feedback çeşiti içsel feedeback ‘in ötesinde somut izlenimler sağlar ve en önemlisi de antrenörün kontrolünde olan bilgi olmasıdır.

7 DIŞSAL FEEDBACK ÇEŞİTLERİ
KR (SONUÇ BİLGİSİ) KP (PERFORMANS BİLGİSİ) VİDEO KULLANIMI FİLMLER VE GAZETE MAKALELERİ

8 KR (SONUÇ BİLGİSİ) Dışsal feedback’in önemli bir kategorisidir.Hareket başarısına ilişkin sözlü bilgilendirmedir. Örn: Jüri puanları,skorboard’taki dereceler. Öğrenme ve performans açısından kritik bir öneme sahiptir.Çünkü bu olmadan sporcu hatayı farkedemez.Sporcunun içsel feedback ile hatayı fark edemediği durumlarda “KR” olmadan öğrenme olmaz.(tamamlanmış görev hakkında düzeltme bilgisi sağlar)

9 KP (PERFORMANS BİLGİSİ)
Kinematik (hareket ve hareket kalıplarıyla ilgili)feedback’tir.Yapılan hareketle ilgili geliştirilmiş bilgidir. Örn: Bu hareket gecikti,kolunun açısı yetersizdi vb.

10 KR ve KP arasındaki fark
KP bilgisi KR’den farklı olarak hareket başarısıyla ilgili açıklama getirmez.Kinematik feedback öğrenimi yapılan hareket parçaları hakkında bilgi verir.

11 DIŞSAL FEEDBACK’İN FONKSİYONLARI
1-Motivasyon-gayret sağlar. Antrenörün “iyi yaptın,devam ettir” sözü.Sporcunun gayretine neden olur.Uzun süreli tekrarlı görevlerde sporcunun sıkılması durumunda verildiğinde ani performans yükselmelerine neden olur.

12 2- Doğru yada yanlış hareket’e pekiştireç vermek.
Hareketin doğru olduğu sözü sporcu için bir ödül olabilir ve doğruluğun artmasını sağlar.

13 3- Hatalar ile ilgili bilgi sağlamak
Düzeltmelere yardımcı olmaktadır.Performansı arttırır.Ancak çok sık verilen feedback’ler bağımlılık yapar.

14 Toplam geri bildirim sayısını verir.
FEEDBACK’İN önemli ilkelerinde biriside sıklığıdır.2 tür sıklıktan söz edilir. 1-MUTLAK SIKLIK Toplam geri bildirim sayısını verir. Örn:30 deneme yapıldı ve 10 geri bildirim verildi.Mutlak mutlak sıklık 10’dur.

15 2- RELATİF SIKLIK Deneme sayısının geri bildirim sayısına oranıdır. Örn: 30 deneme 10 geri bildirim olsun relatif sıklık 10/30 = %3,3 dür.

16 SPORCUYU FEEDBACK BAĞIMLILIĞINDAN NASIL KURTARABİLİRİZ?

17 Özet feedback vererek. Ancak burada görevin karmaşıklığı ve öğrenme düzeyi göz önünde tutularak kademeli bir şekilde özetlemeye gidilmelidir.

18 GERİ BİLDİRİM NE ZAMAN VERİLMELİDİR?

19 Görevin bitimi ile geri bildirimin verilmesi arasında geniş zaman dilimi olmamalıdır.Aranın uzun olması kısmen yada tamamen geri bildirimin unutulmasına yol açabilir.Geri bildirimin hareketin hemen arkasından verilmesi öğrenme açısından yararlıdır.

20


"FEEDBACK (GERİ BİLDİRİM)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları