Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınıflandırma konusundaki ulusal mevzuat Örnekler: Polonya ve Hollanda

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınıflandırma konusundaki ulusal mevzuat Örnekler: Polonya ve Hollanda"— Sunum transkripti:

1 Sınıflandırma konusundaki ulusal mevzuat Örnekler: Polonya ve Hollanda
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilmektedir Sınıflandırma konusundaki ulusal mevzuat Örnekler: Polonya ve Hollanda Sınıflandırma eğitimi Mart 2018

2 Hollanda mevzuatı: Et piyasasının yönetimi 2 Aralık 2013 Büyükbaş hayvanlar: ilave gereklilikler (1)
Madde 1(3) ve 2(20): Sınıflandırma maliyetlerinin tedarikçi tarafından ödenme yükümlülüğü Madde 2(5): 12:00’den önce teslim edilen hayvanların aynı gün içinde kesilmesi yükümlülüğü. 12:00’den sonra teslim edilen hayvanların, bir sonraki gün saat 12:00’ye kadar kesilmeleri gerekmektedir. Madde 2(16): Madde 2.5’te belirtilen sürelerin aşılması halinde, aşılan her gün için ağırlık %1 artırılır. Madde 2(7): Ulusal mevzuatta belirtilen karkas hazırlama ile ilgili şartlar AB mevzuatındaki şartlardan farklıdır çünkü ulusla mevzuata göre, göğüs kafesindeki yağlar ve döş yağlarının ayrılması, ince eteğin ise karkas üzerinde kalması gerekmektedir. Z kategorisi için farklı sunum şekillerine izin verilmektedir; karkası omurilik, kalın etek ve kuyruk üzerinde kalacak şekilde ve bölünmeden tartmaya müsaade edilmektedir. Fiyat raporlaması için doğru ağırlığı elde edebilmek için düzeltme katsayıları kullanılmaktadır.

3 Hollanda mevzuatı: Et piyasasının yönetimi 2 Aralık 2013 Büyükbaş hayvanlar: ilave gereklilikler (2)
Madde 2.8: Tartım, kesim işleminden sonraki bir saat içinde yapılmalıdır. Madde 2(16): Tartım kesimi takip eden bir saat içinde yapılmazsa, ağırlık %1 oranında artırılır. Madde 2 (9,10,11,12) Tartım usulleri, hata payı, doğruluk ölçeği ve ağırlık kontrolleri (ör. 20 ya da 25 kg’lık parçalardan oluşan 400 kg’lık etin tartılabilmesi) ile ilgili şartlar

4 Hollanda mevzuatı: Et piyasasının yönetimi 2 Aralık 2013 Büyükbaş hayvanlar: ilave gereklilikler (3)
Madde 2(13,14,15): Tartım öncesinde belirli kısımların ayrılması halinde yapılacak ağırlık düzeltmeleri. Madde 2(19): Sınıflandırma kuruluşuna uygun büyüklükte bir ofis ortamı ve çalışma koşulları sağlayabilmek için kesim saatinin ilan edilme yükümlülüğü (domuzların sınıflandırılması için de söz konusu). Madde 2(21) Konformasyon ve yağ ile ilgili olarak her bir ana sınıf için üç alt sınıf kullanma yükümlülüğü. İstisnalar: S konformasyon sınıfında alt sınıfa gerek yok Z kategorisi: S sınıfına ve yağlar için alt sınıflara gerek yok.

5 Hollanda mevzuatı: Et piyasasının yönetimi 2 Aralık 2013 Domuzlar: ilave gereklilikler (1)
Madde 3(24): karkas tipi bazında ilave ihtiyari sınıflandırmalar: AA: mükemmel kas yapısı A: çok iyi derecede kas yapısı öncesindeki iyi derece kas yapısı B: orta derecede iyi kas yapısı C: zayıf kas yapısı

6 Hollanda mevzuatı: Et piyasasının yönetimi 2 Aralık 2013 Domuzlar: ilave gereklilikler (2)
Madde 3(5): Domuz karkaslarının sunumuna ilişkin gereklilikler: Tüylerinden, kesi yeri etrafındaki kontamine dokudan, kesi yerindeki kontamine deri altı dokudan (en fazla 100 gram’lık geron kanıyla birlikte), bademciklerden, toynaklardan, rektumdan, cinsel organlardan, dilden, iç organlardan ve bağırsaklardan, beyinden, omurilikten, kalp boşluğundan, karın yağlarından, böbreklerden, diyaframdan ve kalın etek tabakasından arındırılmış olarak. Madde 3(6): Kesimhaneye X gününde saat 14:00’ten önce teslim edilen tüm domuzların X+1 gününde saat 12:00’den önce kesilme gerekliliği Madde 3(11): Kullanılan tüm kancaların aynı ağırlıkta olması yükümlülüğü Madde 3(13): Tartım usulüne ilişkin şartlar (ör. 20 ya da 25 kg’lık parçalardan oluşan 140 kg’lık etin kontrol amacıyla tartılabilmesi)

7 Hollanda mevzuatı: Et piyasasının yönetimi 2 Aralık 2013 Domuzlar: ilave gereklilikler (3)
Madde 3(14) Ağırlık düzeltmeleri: Teslimat günü Kesim günü Ağırlık düzeltmesi X X %0 X, 14:00’ten önce X+1, 12:00’den önce %1,25 X, 14:00’ten önce X+1, 12:00’den sonra %2,50 X, 14:00’ten sonra X+1, 12:00’den sonra %1,25 Kesim ve tartım arasındaki süre 45 dakika %0 >45<65 dakika % 0,5 >65 dakika %1

8 Hollanda mevzuatı: Et piyasasının yönetimi 2 Aralık 2013 Domuzlar: ilave gereklilikler (4)
Madde 3(20): Sınıflandırma ekipmanı: a. merkezi bir hesaplama birimi; b. bir sınıflandırma cihazı (halihazırda Capteur Gras Maigre (CGM) probu; c. bir terminal modeli; d. bir yazıcı e. bir sınıflandırma ekranı

9 Büyükbaş hayvan, domuz ve küçükbaş hayvan sınıflandırmasına yönelik Polonya Mevzuatı (1)
21 Aralık 2000 tarihli, Tarım ve Gıda Ürünlerinin Ticari Kalitesi hakkında Kanun, Tarımsal gıda ürünlerinin ticari kalitesinin değerlendirilmesi ve bu faaliyetlerin belgelendirilmesine ilişkin belirli faaliyetleri gerçekleştirme hakkının edinilmesi hakkında 18 Mart 2016 tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği, Her bir kalite sınıfındaki büyükbaş ve domuz karkaslarının sayısı hakkında bilgi sunan üç aylık ve yıllık raporlara ilişkin form örnekleri hakkında 5 Aralık 2014 tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği, Büyükbaş karkaslarının ticari kalite sınıfının damgalanmasına ilişkin ayrıntılı yöntem hakkında 4 Şubat 2009 tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği, Domuz karkası sınıflarının belirlenmesine ilişkin ayrıntılı şartlar hakkında 4 Şubat tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği

10 Polonya Mevzuatı (2) 21 Aralık 2000 tarihli, Tarım ve Gıda Ürünlerinin Ticari Kalitesi hakkında Kanun (5 numaralı Resmi Gazete, tadil edilen madde 44). Denetim (Tarımsal Gıda Kalitesi Denetimi) faaliyetleri, 1 Ocak 2003’te başlamıştır. Büyükbaş ve domuz karkaslarının sınıflandırılması ve kimliklendirilmesi Avrupa Birliği tüzüklerindeki hükümler doğrultusunda yapılmalıdır. Diğer hayvan karkasları sınıflandırılabilir ve kimliklendirilebilir. Denetimi yapan kurumun, başvuruda belirtilen süre içinde, hayvanların planlanan kesim tarihleri hakkında bilgi vermek üzere karkasların sınıflandırılmasıyla yükümlü olan kuruma başvurabilmesi. Bu bilginin yedi gün içinde verilmesi gerekmektedir.

11 Polonya Mevzuatı (3) 21 Aralık 2000 tarihli, Tarım ve Gıda Ürünlerinin Ticari Kalitesi hakkında Kanun (5 numaralı Resmi Gazete, tadil edilen madde 44). Kesimhaneler, aşağıdakilerin sayısı hakkında üç aylık ve yıllık bilgiler sunmalıdırlar: 1) büyükbaş ve domuz karkasları; 2) Konformasyon ve yağ örtüsü kategorileri ve sınıflarında - Sekiz aylık ve daha büyük büyükbaş hayvan karkasları için (eğer sınıflandırmaya tabi tutuldularsa); 3) sınıflarda - sınıflandırmaya tabi tutulan domuz karkasları için. Bilgiler, ilgili bilginin ait olduğu üç aylık dönemi veya yılı takip eden ayın 10. gününe kadar sunulmalıdır.

12 Polonya Mevzuatı (4) 21 Aralık 2000 tarihli, Tarım ve Gıda Ürünlerinin Ticari Kalitesi hakkında Kanun (5 numaralı Resmi Gazete, tadil edilen madde 44). Büyükbaş karkaslarına ilişkin otomatik derecelendirme tekniği, ilgili tarafın talebi üzerine tarım piyasasından sorumlu bakan tarafından onaylanmalıdır. Tarımsal Ürünler ve Gıda Kalitesi Baş Denetçisi, bir belgelendirme testi düzenlemekten sorumludur. Belgelendirme testinin düzenlenmesi ve belgelendirme testinin sonuçları ile ilgili bilgiler Üye Devletler tarafından sağlanmalıdır.

13 Polonya Mevzuatı (5) Tarımsal gıda ürünlerinin ticari kalitesinin değerlendirilmesi ve bu faaliyetlerin belgelendirilmesine ilişkin belirli faaliyetleri gerçekleştirme hakkının edinilmesi hakkında 18 Mart 2016 tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği (ruhsatlı sınıflandırıcılar - onay, sınıflandırma protokolleri) yeterlilik sınavına ilişkin açıklama ve sınav şartları: iki bölüm (teorik ve uygulamaya dayalı) - Alınabilecek toplam puanın yüzde 70’i Sınıflandırma protokollerine yönelik örnek formlar (büyükbaş sınıflandırması ve domuz karkası sınıflandırması için ayrı ayrı)

14 Polonya Mevzuatı (6) Her bir kalite sınıfındaki büyükbaş ve domuz karkaslarının sayısı hakkında bilgi sunan üç aylık ve yıllık raporlara ilişkin form örnekleri hakkında 5 Aralık 2014 tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği. Büyükbaş karkaslarının ticari kalite sınıfının işaretlenmesine ilişkin ayrıntılı yöntem hakkında 4 Şubat 2009 tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği Üç alt sınıf: “+” işaretli, “işaretsiz” ve “-” işaretli Büyükbaş karkasları etiketlerle işaretlenebilir. Domuz karkası sınıflarının belirlenmesine ilişkin ayrıntılı şartlar hakkında 4 Şubat 2009 tarihli Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Yönetmeliği (S sınıfını ve düzeltilmiş ağırlık (hayvan hareketsiz hale getirildikten en az 45 dakika sonra tartım yapılması) hususlarını yürürlüğe koymuştur.)

15 İlginiz için teşekkürler Sorusu olan?

16 Bu yayın Avrupa Birliği mali desteği ile hazırlanmıştır.
Bu yayının içeriği tamamen NIRAS IC Sp. z o.o. sorumluluğundadır ve hiçbir şekilde Avrupa Birliği'nin görüşlerini yansıtmamaktadır.


"Sınıflandırma konusundaki ulusal mevzuat Örnekler: Polonya ve Hollanda" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları