Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SEYAD üyelerinin yararlanabileceği KOSGEB destekleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SEYAD üyelerinin yararlanabileceği KOSGEB destekleri"— Sunum transkripti:

1 SEYAD üyelerinin yararlanabileceği KOSGEB destekleri
Hazırlayan: Ahmet Pelit AjansMİK Sektörel Yayın Grubu 15 Kasım 2018

2 SEYAD ÜYELERİNİN KOSGEB’ten İSTİFADE EDEBİLECEĞİ DESTEKLER
Bu sunumda sizlere SEYAD üyelerinin yararlanabileceği KOSGEB Desteklerinin sunumunu yapacağım. Öncelikle Kosgeb Desteklerinden istifade edebilmeniz için size yakın KOSGEB Müdürlüğüne Başvurmanızı ve size atanacak KOSGEB uzmanınızla sıkı iletişim içerisinde olmanızı öneririz. Detaylı bilgi için: ziyaret edebilirsiniz.

3 İşletme Geliştirme Destek Programı Destekleri 9 Farklı Konuda 290
İşletme Geliştirme Destek Programı Destekleri 9 Farklı Konuda TLdir. İŞLETME GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI DESTEKLERİ DESTEK ÜST LİMİTİ (TL) DESTEK ORANI 1 Yurt İçi Fuar Desteği 50.000 %60 2 Yurt Dışı İş Gezisi Desteği 20.000* 3 Nitelikli Eleman İstihdam Desteği 50.000** 4 Eğitim Desteği 20.000 5 Enerji Verimliliği Desteği 35.000 6 Tasarım Desteği 25.000 7 Sınai Mülkiyet Hakları Desteği 30.000*** 8 Belgelendirme Desteği 9 Test ve Analiz Desteği 30.000

4 Destek Programına İlişkin Hususlar
Programdan yararlanmak isteyen işletmenin, KOSGEB Veri Tabanında yer alması koşulu aranır. Programdan yararlanmak isteyen işletme KOSGEB Birimine başvuru yapar. Başvurusu kabul edilen işletmeden taahhütname alınır. Taahhütnamenin KOSGEB Biriminde kayda alındığı tarih, programın başlangıç tarihi olarak kabul edilir Destek programının süresi Programın süresi işletme için 2 (iki) yıldır. Net satış hasılatı veya dönem içinde elde edilen hasılatı program sonunda en az %10 (on) artan işletmeler, destek programından bir defaya mahsus olmak üzere yeniden yararlanabilir. İşletmenin, programın tamamlandığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde destek programını yenilemek için başvuru yapması gerekir. Yenilenen programda, tamamlanan destek programı kapsamında işletmeye kullandırılan destek miktarları dikkate alınmaz.

5 Yurt içi fuar desteği 50.000 TL
İşletmelerin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan Yıllık Yurt İçi Fuar Takvimi Tebliğinde yer alanlar içerisinden KOSGEB tarafından belirlenen yurt içi ihtisas ve yurt içi uluslararası ihtisas fuarlarına, İzmir Enternasyonal Fuarı’na ve IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na katılımlarına destek verilir. Bir fuarda organizatör tarafından bir önceki fuarda kullandırılan toplam net stand alanının azami %50 (elli)’si destek kapsamına alınabilir. İlk defa düzenlenecek olan fuarlarda ise, (binikiyüzelli) m²’yi geçmeyecek şekilde organizatör kuruluş tarafından beyan edilen toplam net stand alanının azami %25 (yirmibeş)’i destek kapsamına alınabilir. Bu destek; boş alan (yer) kirası ile standart stand konstrüksiyonu ve dekorasyonu giderlerini kapsar. Her bir fuar katılımı için işletme başına azami destek alanı 50 (elli) m²’dir. Destek üst limiti; a) Yurt İçi Uluslararası İhtisas Fuarlarında m² başına 250 (ikiyüzelli) TL, b) Yurt İçi İhtisas Fuarları ve İzmir Enternasyonal Fuarı’nda m² başına 150 (yüzelli) TL, c) IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda m² başına (bin) TL olarak uygulanır. Makine, mobilya, mermer gibi büyük ürün sergileme alanına ihtiyaç duyulan işkollarında gerçekleştirilecek Yurt İçi Uluslararası İhtisas Fuarlarında, işletme başına azami destek alanı Başkanlık tarafından 100 (yüz) m²’ye kadar arttırılabilir. İşletmenin program süresince en fazla 4 (dört) fuara katılımına destek verilir.

6 Yurt dışı iş gezisi desteği 20.000 TL
1- İşletmelerin, uluslararası işbirliğini temin etmelerini ve artırmalarını sağlamak amacı ile organize edilen yurt dışı iş gezisi programlarına katılmalarına destek verilir. Bu destek, KOSGEB Birimleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği veya Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu tarafından düzenlenen yurt dışı iş gezisi programlarında; a) Konaklama giderleri, b) Ulaşım giderleri ile c) Tercüme, rehberlik giderleri, fuar giriş ücretleri ve toplantı-organizasyon giderlerini kapsar. 2- Yurt dışı iş gezisinin düzenlenebilmesi için başvuru esnasında KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı en az 10 (on) işletmenin yer alması gerekmektedir. 3- Destek kapsamına alınacak yurt dışı iş gezisi programında, işletmelerle yapılacak ikili iş görüşmelerinin ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yıllık yayınlanan Milli Katılım Organizasyonu 4- Düzenlenecek Fuarlar Listesinde yer alan bir fuara ziyaretin yer alması gerekir. Ancak, bu faaliyetlerden sadece birinin gerçekleştirilmesi durumunda, yurt dışı iş gezisi programı aşağıda belirtilen faaliyetlerden en az birini de içermelidir: a) Meslek kuruluşları ile toplantı b) Sanayi bölgesi, fabrika, teknopark gezileri, finans grupları vb. ile görüşmeler

7 Nitelikli eleman istihdam desteği 50.000 TL
Bu destek, yükseköğretim kurumundan mezun, yeni eleman istihdamı için verilir. İşletmeler belirtilen limitler dâhilinde birden fazla nitelikli eleman çalıştırabilir. İşletme sahibi veya ortakları ile bunların ana, baba, kardeş, eş ve çocukları, emekliler ve yabancı uyruklular bu destek kapsamında istihdam edilemez. Bu destek, destek başvurusu tarihi itibari ile yeni istihdam edilecek olan eleman için verilecektir. Ancak askerlik, doğum gibi sebeplerle işten ayrılan ve daha önce bu destek kapsamında istihdam edilmiş olan elemanın yeniden aynı işyerinde işe başlaması halinde yeni destek başvurusu yapılması şartı ile kalan üst limit kadar destek verilebilir. Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında istihdam edilecek elemanın; yeni mezun, kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gazi olması halinde destek oranına %20 (yirmi) ilave edilir.

8 Eğitim desteği TL İşletmelerin; Dış Ticaret ve Uluslararası Mevzuat, Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri, Enerji Teknolojileri, Dijital Dönüşüm, Yeni Teknik ve Teknolojiler, Mesleki ve Teknik Eğitim konu başlıklarında alacakları eğitimlere destek verilir. Eğitim hizmeti alınabilecek kuruluşlar; üniversiteler, üniversitelerin işletmelere yönelik eğitim hizmeti vermek amacıyla kurulmuş birimleri, kuruluş mevzuatlarının izin vermesi şartıyla kamu kurum/kuruluşları ve eğitim hizmeti vermek amacıyla kurulmuş birimleri, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında kurum açma iznine sahip kurum/kuruluşlardır. Başkanlık tarafından belirlenecek konulardaki eğitimler elektronik ortamda da sunulabilir. İşletmelerin eğitim ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda, KOSGEB tarafından eğitim programları düzenlenebilir. Bu eğitim programlarına katılacak olanlarda KOSGEB Veri Tabanına kayıt olma şartı aranmaz. Eğitim Desteği kapsamında KOSGEB tarafından organize edilen eğitim programlarında destek oranı %100 (yüz)’e kadar uygulanabilir

9 Destek başvuruları, değerlendirme, onay ve ödeme koşulları
İşletme, her bir destek için uygulama esaslarında belirtilen esaslar dâhilinde KOSGEB’e başvuru yapar. KOSGEB Birimi tarafından gerekli değerlendirme yapılır ve sonuç işletmeye bildirilir. İşletme, uygun bulunan başvuruya ilişkin mal ve hizmet alımını gerçekleştirerek ödemeye esas belgeleri KOSGEB Birimine sunar. Destek ödemesi ile ilgili istisnai bir uygulama olacaksa bu durum programın uygulama esaslarında ayrıca belirtilir. KOSGEB Birimi, söz konusu belgeleri inceleyerek işletmenin banka hesabına destek ödemesini yapar.

10 İş Birliği Güç Birliği Destek Programı Ortak Sorunlara Ortak Çözüm İçin Destek 1.500.000 TL
Programın Amacı KOBİ’lerin işbirliği-güçbirliği anlayışıyla bir araya gelerek; ortak tedarik, ortak tasarım, ortak pazarlama, ortak laboratuar, ortak imalat, ortak hizmet sunumu ve benzeri konular ile Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında hazırlayacakları ortak imalata yönelik işbirliği-güç birliği projelerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır. İşbirliği - Güçbirliği Ortaklık Modelleri Proje ortağı işletmeler mevcudiyetlerini koruyarak kurulacak işletici kuruluşa ortak olmaları, Proje ortağı işletmelerin bir kısmı ya da tamamı kendilerini feshederek kurulacak işletici kuruluşa dâhil olmaları, Proje ortağı işletmelerin bir kısmı kendilerini feshederek ortaklardan birinin bünyesinde birleşmesi, gerekmektedir. Ayrıca, proje başvurusunda, işbirliği-güç birliği amacı ile en az 5 (beş) işletmenin bir araya gelmesi şartı aranır. Projenin, Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek olması durumunda ise en az 3 (üç) işletmenin bir araya gelmesi yeterlidir.

11 Desteklenecek Proje Konuları
Hammadde, ara mamul, mamul, lojistik ve diğer hizmetleri daha hızlı ve ucuz temin edebilmeleri amacıyla ortak tedarik, Üretim ve hizmet kapasitelerini, çeşitlerini, verimliliğini ve kalitelerini artırmak amacıyla ortak imalat ve hizmet sunumu, Ürün ve hizmet kalitelerini yükseltmek, ulusal ve uluslararası pazar paylarını artırmak, marka imajı oluşturmak, uluslararası pazarın ihtiyaçlarına cevap vermeleri amacıyla ortak pazarlama, Ürün ve hizmet standartlarını geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuar, Müşteri istekleri ve pazarın talebi doğrultusunda ürün ve hizmet geliştirmeleri, ürettikleri ürün ve hizmetleri yeni pazarlara sunmaları amacıyla ortak tasarım,ve benzeri alanlarda ortak sorunlara ortak çözümler getiren, maliyet düşürücü ve rekabet avantajı sağlayıcı nitelikteki projeler ile Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji Alanlarında ortak imalata yönelik gerçekleştirilecek İşbirliği-Güçbirliği Projeleri işletici kuruluş marifetiyle desteklenir.

12 1. Bölgede %50* 2., 3. ve 4. Bölgelerde %60* 5. ve 6. Bölgelerde %70*
Proje Süresi 6-24 ay (+ 12 ay) Destek Üst Limiti TL TL (Geri Ödemesiz), TL (Geri Ödemeli) Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji Alanlarındaki Ortak İmalata Yönelik Projeler İçin:  TL TL (Geri Ödemesiz), TL (Geri Ödemeli) Proje Destek Oranı 1. Bölgede %50* 2., 3. ve 4. Bölgelerde %60* 5. ve 6. Bölgelerde %70* (*)Projeye konu satın alınacak makine ve teçhizatın; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13/09/2014 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, bu destek oranlarına % 15 (onbeş) ilave edilir. 


"SEYAD üyelerinin yararlanabileceği KOSGEB destekleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları