Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Uluslararası İşletme Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Uluslararası İşletme Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Uluslararası İşletme Yönetimi

2 İNSANGÜCÜ

3 Neden şirketler üretimlerini başka ülkelerde yapmayı arzu ediyorlar?

4 Kendi ülkesindeki insanlar ne yapacak?

5 İşletmelerin başarıları…
İşletme için en uygun işgücünü seçmek Seçilen işgücünü uygun yerde çalıştırmak Seçilen işgücünü hem kendi, hem de örgütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitip, geliştirebilmek.

6 Çokuluslu İşletmelerde İşgücü Kadrosunun Önemi…
Fiziksel olarak çok geniş alana yayıldıklarından, ana merkezin sürekli tavsiye, kontrol ve desteğine ihtiyaç duymadan karar verebilecek güçte ve istekte yöneticiler Evsahibi ülke işgücünün yetersizliğinin telafisi U/A yatırımlar, ürünler, pazarlar ve faaliyetler Ç/U işletme yöneticileri için özel yetenekler gerektirir.

7 İhtiyaç sadece ucuz işgücü mü?

8 Bölgesel ve Kültürel Farklılıklar…
Dil “ Eğer müşterilerin kendi dillerini konuşursanız, muhtemelen daha rahat ve daha çok satış yapabilirsiniz.”

9 Neden Türkçe Konuşuyor ?

10 İşsizliği etkileyen faktörler…
Düşük ücretler veya yüksek işsizlik ödenekleri Ekonominin gelişimi ve yeni mesleklerin ortaya çıkması Koruma politikaları

11 OECD’ye Göre Çözüm… Teknolojik yaratıcılık ve ustalığın artırılması Çalışma zamanlarının esnekliği Ücret esnekliğinin artırılması İş güvenliğinin geliştirilmesi İşgücü pazarındaki politikaların geliştirilmesi İşgücündeki deneyim ve niteliklerin yenilenmesi ve geliştirilmesi İşsizlik ve işsizlik ödemelerinin ıslah edilmesi

12

13 İşsizlik Oranları (%) Kaynak: TÜİK 2013 Eylül döneminde işsizlik %9,9 olmuş, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise %10,2 düzeyinde gerçekleşmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı, 2013 Kasım ayında Avro Bölgesi’nde %12,1 ve AB(28) ülkelerinde %10,9 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye; Rusya, Almanya, İngiltere ve Fransa’dan sonra Avrupa’daki 5. büyük işgücüne sahip ülkedir. (2011, Dünya Bankası) 13

14 Mülteciler…

15 Ç/U İşletmelerde Yönetici…
Geniş kültürlü, bilgili ve kendi ülkelerinde iş deneyimine sahip, ev sahibi ülkenin iş uygulamalarını, adet, gelenek ve alışkanlıklarını anlayabilen kişiler olmalıdır.

16 Ç/U İşletmelerde Yönetici…
“Herhangi bir uluslar arası sorun incelendiğinde, bu sorunun bir kişi tarafından yaratıldığı veya bir kişi tarafından çözümlenmesi gerektiği ortaya çıkar.”

17 Ç/U İşletmelerde Yönetici…
Mükemmel yönetici, bir kültürde verimli olarak çalışan, operasyonları o kültüre ve diğer kültürdeki idarecilere anlatabilen, açıklayabilen kişidir.

18 Yönetici Kaynakları… Ana ülkeden (Etnosentrik) Evsahibi ülkeden (Polisentrik) Üçüncü Ülkelerden (Geosentrik)

19 Yönetici Kaynakları… Ana Ülkeden Yönetici Atama (Etnosentrizm): Uluslararası isletmelerin bağlı kuruluşlarında ve ana isletmede ana ülkeden yani kendi ülkesinden yönetici görevlendirmesi işlemine denir. Etnosentrizm uluslararası isletmelerin gelişmelerinde ilk kullandıkları yaklaşımdır. Bunun nedeni daha başlangıç aşamasında meydana gelebilecek riskleri en aza indirgemektir.

20 Ana Ülkeden Yönetici Atama (Etnosentrizm) Nedenleri:
Yönetici Kaynakları… Ana Ülkeden Yönetici Atama (Etnosentrizm) Nedenleri: Ev sahibi ülkede yeteri kadar teknik uzman bulunmaması Umut vadeden yöneticilere uluslar arası tecrübe yaşatmak Organizasyonel koordinasyon ve kontrolün sağlanması ve kolaylaştırılması Ev sahibi ülkede yönetsel yetenek eksikliği Yabancı ülkedeki faaliyetlerin kısa süreli olması Ev sahibi ülkenin nüfusunun farklı ırklardan oluşması Ev sahibi ülkede yabancı imajı yaratmanın faydaları İşletmelerin en uygun yöneticilerin kendi ülkelerinde olduğuna inanması

21 Yönetici Kaynakları… Ev Sahibi Ülkeden Yönetici Atama (Polisentrizm): İşletmenin yerel müşterilere, kültüre ve dile yabancılık durumunu ortadan kaldırmak için gelişmekte olan ülkelerdeki şubelerde tercih edilmektedir. Ayrıca yerel kanunlar da işletmeleri yerelden yönetici temin etmeye zorlayabilmektedir.

22 Türkiye’de Yabancı Çalıştırmak İçin Gerekli Şartlar :
Şirket Bünyesinde en az 5 adet Türk işçi çalıştırılması zorunludur. Her gelecek yabancı için 5 işçi çalışması gerekir. Yani Yabancı – Türk İşçi oranı 5’de bir olmak zorundadır.

23 Yönetici Kaynakları… Ev Sahibi Ülkeden Yönetici Atamanın Dezavantajları: Yerel yöneticilerin ana firmanın politika ve prosedürlerini tam olarak anlayamaması Ev sahibi ülke vatandaşlarını yetiştirme zorluğu Ana işletmeye bağlılıkta sıkıntılar yaşanması

24 Yönetici Kaynakları… Üçüncü Ülkeden Yönetici Atama (Geosentrik): Ana ülkede ve ev sahibi ülkede yeterli uzmanın olmaması Diğer ülkelerdeki teknik ve uygulamalardan faydalanma isteği Üçüncü ülke vatandaşı yöneticilerin ev sahibi ülke kültürüne yakın olmaları Maliyet avantajı sağlaması

25 Yönetici Kaynakları… Üçüncü Ülkeden Yönetici Atama (Geosentrik): O yerde zaten oturan, yaşayan kişilerin lisan ve kültürel uyum problemleri olmaması nedeniyle bölgesel işletmelerde üçüncü ülke vatandaşları tercih edilmektedir.

26 Yönetici Seçimi… Yeni mezunların hazırlanması İşletmecilik eğitimi veren okullar Ailesinin adaptasyonu

27 Yönetici Seçimi… Ana ülke meslek okullarını bitiren ev sahibi ülke vatandaşları Üçüncü ülke vatandaşları

28 Yönetici Seçimi… Kadın yöneticilerin U/A yöneticilikte şansı nedir?

29 Yönetici Seçimi… İşletme içinden tanınmayan birisinin seçimi risklidir. İşletme dışından daha yetenekli birisi varsa atanabilir. Sadece yerel dili biliyor diye teknik yeterliği olmayanları atamak risktir. Bütün insanlar değerlendirme içine alınmalıdır.

30 U/A Yöneticilere Yapılan Ödemeler…
Ücret, emeği ile geçinenlerin tek gelir kaynağını oluşturmakta, onların geçimlerini sağlamanın yanında sürekli olarak yaşam düzeylerini yükseltmek amacıyla ücretlerinin artırılmasını istemektedir.

31 Ücretin Önemi …

32 Ücretin Önemi … En favori metot; işgörene yerli çalışan ile aynı seviyede taban bir ücret ödemek, bunun dışında ana ülkeden görevlendirilenlere görevi kabul etmeleri için ilave ödemeler yapmak, imkanlar sağlamak.

33 U/A Yöneticilere Yapılan Ödemeler…
Maaşlar Tahsisatlar - Konut - Yaşam Standardı tahsisatı - Vergi farklılıklarından doğan tahsisatlar - Eğitim tahsisatları - Taşınma ve oryantasyon tahsisatları

34 U/A Yöneticilere Yapılan Ödemeler…
İkramiyeler-Primler - Denizaşırı Görev Primi - Sözleşme Sonu Ödemeleri - Ev izni

35 U/A Yöneticilere Sağlanan İmtiyazlar…
Araç ve şoför tahsisi Özel emeklilik maaşı Emeklilik ödemesi Hayat sigortası Sağlık sigortası Ev veya daire tahsisi Yabancı şube müdürlüğü Seminer ve tatil gezileri Kulüp üyelikleri Gizli rüşvet ödemeleri

36 Tatil Uygulamaları…

37 Siz iyiyseniz elinizden tutan olur…


"Uluslararası İşletme Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları