Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ağbağ Analizi (Social Network Analysis)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ağbağ Analizi (Social Network Analysis)"— Sunum transkripti:

1 Ağbağ Analizi (Social Network Analysis)
Nail Öztaş, Dr. Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi Böl.

2 Sosyal Sermayenin Ağbağ Kuram(lar)ı
Ders 7 Sosyal Sermayenin Ağbağ Kuram(lar)ı

3 Bağın Gücü Bağ Gücü (Strength of a Tie)Süregeldiği zaman, duygusal yoğunluk, yakınlık, samimiyet ve karşılıklı olma bakımından diğer ilişkilerden görece olarak farklılaşmış ilişki türü.

4 Zayıf ve Kuvvetli Bağlar
Zayıf Bağların Gücü –Granovetter Kuvvetli Bağların Gücü- Krackhardth, Nelson

5 Zayıf ve kuvvetli bağlar

6 Güçlü bağlar ve yoğun ağbağların gücü
yoğunluğu yüksek bir ağbağda (mesela geleneksel Türk mahallesi ya da köyünde veya bir sosyal/siyasal örgütlenmede), aktörler arasında güçlü (ağbağ haritasında kalın çizgilerle gösterilmişlerdir) bağların varolması (mesela bireyler ya da aileler arasında onlar için anlamlı ve sık tekrar edilen ya da uzun süreli ilişkilerin olması) yerel dayanışmayı ve aktörler arası işbirliğini teşvik eder; güven ve normlar oluşur normlar, denetim mekanizmaları ve ortaya çıkan güven sayesinde kolektif hareketin maliyetlerini düşürür;

7 Güçlü bağlar ve yoğun ağbağların gücü
yine aynı nedenlerle gruplar içerisinde kutuplaşma ile mücadele edilebilmesine ve gerektiğinde bireylerin maddi ve manevi destek bulabilmelerine yardımcı olur; son olarak da özellikle örgütlerin tehdit ve/veya çevrede fırsat algılamaları durumunda üyelerinin hızlı harekete geçirilebilmelerini kolaylaştırır (Granovetter, 1973; Nelson, 1989; Krackhardt, 1992; Padgett ve Ansell, 1993; Krackhardt ve Brass 1994; Schweizer, Schnegg vd. 1998).

8 Zayıf bağların ve yapı boşluklarının gücü
yoğun ağbağlar gibi yapı boşlukları da asıl olarak bilgi akışını etkileyebilmekle alakalıdır. Ancak, ilkinin aksine ikinci mekanizmada bilgiye erişebilmenin sağladığı faydalar, bağların gücünden ya da ağbağın yoğunluğundan değil bir kimsenin ağbağ içerisinde işgal ettiği konumdan, yani boşluklar arasında aracı ya da köprü olabilmesinden kaynaklanır (Burt, 2000). İkinci olarak, Granovetter (1973; 1985) pek çok ağbağ modelinin aslında üstü kapalı olarak da olsa güçlü bağlarla ilgili modeller olduğunu ve dolayısıyla da bunların daha çok, iyi tanımlanmış ve küçük olan gruplara uygulanabileceğini söylemektedir. Güçlü bağlar, özellikle de kapalı ağbağlardaki güçlü bağlar, toplulukları kliklere bölmektedir ve klikler içerisindeki aktörler, tanım gereği, birbirleriyle yakın ve güçlü bağlara sahipken, klik dışında ilişki kur(a)mamaktadırlar (Granovetter, 1973).

9 Zayıf bağların ve yapı boşluklarının gücü
Üçüncü olarak, güçlü ilişkilerle birbirlerine bağlı olan aktörlerden meydana gelen klikler genellikle ortak kararlardan cayamama (groupthink) (Jantsch 1972) gibi bir durum yaşamakta ve bu durum kliklerin mensubu ajanların tıpkılaşmasına (agent homogeneity) yolaçmaktadır (Burt, 1992; McKelvey, 2002). Bu nedenle de, kapalılık özelliği gösteren ağbağlarda yenilik üretimi ve girişimcilik az düzeyde karşılaşılan durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır (Burt, 1992; McKelvey, 2002). güçlü ilişkilerle birbirlerine bağlı olan ve kapalılık özelliği gösteren ağlarda bilgi hızlı yayılmakta, aktörlerin birbirlerinin sahip oldukları kaynaklara erişimi kolay olmakta, kolektif hareket edebilmenin temel zorlukları hafiflemekte ve siyasi örgütlenebilme kolaylaşabilmektedir; ancak, bu tür ilişkiler örgüsünde yeni bilgilere, aktörlere ve kaynaklara erişim ile grup dışından destek sağlayabilme oldukça zor olmaktadır.

10 Yönetimde Fad Metafor Analiz

11 Sosyal Sermaye Sermaye Nedir? Fiziki, beşeri, sosyal...
Sermaye başarı ilişkisi

12 Sosyal Sermaye Putnam Türkiye deki sosyal sermaye Bowling Alone
Tocqueville Türkiye deki sosyal sermaye ARI grubu

13 Sosyal Sermaye İyi bağlantılı olmak ? İyi yer işgal ediyor olmak?
Coleman – closure as SC Daha yoğun Burt – structural holes Daha az sınırlılık Constraint (density, size, hierarchy)

14 Sosyal Sermayenin Ağbağ Yapısı

15 Lin’in Modeli


"Ağbağ Analizi (Social Network Analysis)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları