Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLLERİ."— Sunum transkripti:

1 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLLERİ

2 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ Geçmişten günümüze öğretmenin rolü nasıl değişmektedir? 21. yüzyılda öğretmeninin taşıması gereken en önemli özellikler nelerdir? Öğrencilerde değişen davranışlar nelerdir?

3 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ Öğretmen; içinde bulunduğu eğitim sisteminin kendine verdiği görevleri yerine getirirken onun gerektirdiği rolleri de yerine getirir. Rol ise bireyden konumuna uygun olarak beklenen davranışların tümüdür. Fakat bu rolleri öğretmenlerin kendileri belirler. Ben iyi bir öğretmen nasıl olabilirim? İyi bir öğretmem olabilmek için neler yapmalıyım? İyi bir öğretmen olabilmek için ne tür yöntemler geliştirmeliyim? Bu tür sorulara yanıt bularak öğretim yılına başlanmalıdır.

4 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ Yeni nesil öğretmenleri “öğrenmeyi öğretmek” ilkesinden yola çıktıkları için geçmişe göre daha başarılı, daha akıcı, daha etkili, daha sosyal bir ders işleme ortamı hazırlıyorlar. Herkes ilk ve orta öğretim yıllarına bakacak olursa günümüz öğretmenleri arasında çok farkın olduğunu göreceğiz. Bu farklılaşmayı tablo halinde daha iyi görebiliriz.

5 Günümüzdeki Öğretmen Geçmişteki Öğretmen Öğrenci ön plandadır.( Öğrenci merkezlidir.) Öğretmen ön plandadır.( Öğretmen merkezlidir.) Dersin ana malzemesi biriktirilmiş bilgiye dayanarak, bilgiyi işlemek, dönüştürmek ve üretmektir. Dersin ana malzemesi biriktirilmiş bilgidir. Ders, öğretmen rehberliğindeki işbirlikli öğrenme, drama, beyin fırtınası, etkinlik ve projelere dayalı olarak sürdürülür. Ders, düz anlatım gibi geleneksel yöntemlerle sürdürülür. Dersin otoritesi yoktur. Dersin otoritesi öğretmendir. Ders zamanla sınırlı değildir, ders etkinlik ve projelerle sınırlıdır. Ders zamanla sınırlıdır. Ders materyali standarttır.(Kitap,harita gibi..) Ders materyali içinde yaşanılan sosyoekonomik ve kültürel koşullara göre değişebilir. (Bilgisayar ve internet,mikroskop gibi…) Ezberciliğe kesinlikle karşıdır. Öğrenci bilgiyi kendi düşünceleriyle kavramalı veya aktarmalıdır. Ezbercilik önemlidir. Öğrenci aktarıldığı bilgiyi aynen ezberlemelidir. Öğretmen-öğrenci ilişkisi samimi ve saygılı bir şekilde olmalıdır. Öğretmen-öğrenci ilişkisi resmi ve saygılı bir şekilde olmalıdır.

6 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ Tablodan da anlaşıldığı gibi geçmişten günümüze birçok davranışlar, roller değişmiştir. Bence bu değişimdeki en büyük etken yeni yetişmiş veya yetişecek öğretmenlerin “öğrenmeyi öğretme” felsefesiyle hazırlanmış eğitim programlarıyla yetiştirilmesidir. Günümüzdeki öğretmen modeli oluşturmacı öğretmen modeliyle aynı özellikleri taşımaktadır.

7 21. YÜZYILDA ÖĞRETMENİNİN TAŞIMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLER;

8 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ *Öğretmenlik mesleğini sevmek * İleri görüşlülük * Sevgi ve şefkat * Araştırıcı olmak * Her öğrencinin yetenekleri, olanakları içinde yetişmesini gerçekleştirilebilmek * Eğitimde kılavuzluk işlevinin temel ilkesini bilmek ve uygulayabilmek * Eğitimle ilgili görüş, araştırma, deney ve gözlem birikimlerinden uygulamalarda yer alması için, sürekli iletişim ve etkileşim içinde bulunmak

9 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ *Öğretmen bildikleriyle yetinmemeli, kendini değiştirmeli, geliştirmeli ve bunlardan yararlanma yollarını öğrenmelidir. Yeteneklerini geliştirmeye çalışmalıdır. *Yeni yaklaşımlar ve ufuklar yakalayabilmelidir. *Öğretmen kültürümüzü ve ulusal değerlerimizi yakından tanımalıdır. *Güçlü bir iradeye sahip olmalıdır.Karşılaşacağı engelleri soğukkanlılıkla yenmeyi başarmalıdır.

10 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ Öğretmenlerdeki özellikler böyle olunca öğrenci davranışlarını da etkilemekte ve değiştirmektedir.Öğrenci de değişen bu davranışlar;

11 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ Kavramları ezberlemez, kavramları kendi düşünceleriyle yorumlar, Bilgiye araştırma yaparak ulaşır, Derslerde her zaman aktiftir. Aktif olduğu için düşüncelerinin önemsendiğini hissederler. Öz güven kazanır, Sorumluluk sahibi olur, Yaratıcı düşünürler, Bağımsız şekilde çalışabilirler.

12 GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENLERİN
DEĞİŞEN ROLLERİ Öğretmen ve öğrenci davranışlarındaki bu değişim toplumun daha başarılı olmasında büyük rol oynar. Öğretmenler topluma yararlı nesiller yetiştirmek için öğrencideki davranışları değiştirecek ortamlar hazırlamalıdır.

13 ...Egitimhane.com...

14

15

16

17

18


"GÜNÜMÜZDE ÖĞRETMENİN DEĞİŞEN ROLLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları