Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bir Bilenle Bilge Nesil projesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bir Bilenle Bilge Nesil projesi"— Sunum transkripti:

1 Bir Bilenle Bilge Nesil projesi

2 Amaç Projenin amacı; orta öğretim kurumlarında kitap okuma ve kitap kritiği faaliyetleri ile öğrencilerimize, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, okuduğu kitapla ilgili kompozisyon yazma yolu ile düşüncesini kendine has bir dille ifade edebilme yeteneği kazandırmaktır.

3 Tanımlar Danışman öğretmen: Gençlere ilgi alanlarına göre destek, yol gösterici ve rehber olabilecek, Yönerge kapsamındaki iş ve işlemleri gönüllü olarak yürütecek öğretmenleri, Kompozisyon değerlendirme komisyonu: Okunan kitaplar ile ilgili yazılan kompozisyonları değerlendirecek, alanında uzman öğretmenlerden seçilen, öğretmen topluluğunu, Proje Koordinasyon Kurulu: Bir Bilenle Bilge Nesil projesinin il kapsamında uygulanmasından sorumlu kurulu ifade eder.

4 Projenin uygulanmasına yönelik esaslar
Genç Memur-Sen il başkanı ve Eğitim-Bir-Sen şubesi tarafından görevlendirilecek bir başkan yardımcısından oluşacak il proje koordinasyon kurulu kurulur.

5 İl proje koordinasyon kurulu tarafından projenin uygulanacağı okullar belirlenir
Belirlenen okullarda Eğitim-Bir-Sen işyeri temsilcisi aracılığı ile projeyi yürütecek gönüllü danışman öğretmenler tespit edilir.

6 Gönüllü danışman öğretmenler 10 öğrenciyi geçmeyecek şekilde okuma grubunu oluşturur.
Oluşturulacak olan gruplar erkek ve kız öğrencilere yönelik ayrı ayrı oluşturulur. Bir okulda birden fazla okuma grubu oluşturulabilmektedir.

7 Oluşan grup ve öğrenci sayıları il proje koordinasyon kurulu tarafından tespit edilir ve bu bilgiler arşivlenir.

8 İl proje koordinasyon kurulu tarafından projenin Yönerge ekindeki kitap listesinden okutulacak kitaplar belirlenir. Kitaplar yerel imkanlarla öğrenci sayısına göre Eğitim-Bir-Sen şubesi tarafından temin edilir.

9 Okuma programının uygulanma aşamaları
1.Dönem 3 kitap, 2.dönem 3 kitap olacak şekilde toplamda altı kitapla okuma faaliyetleri gerçekleştirilir. Temin edilen kitapların ilki dönem başında öğrencilere dağıtılır. 25 gün okuma ve kitap kritiği faaliyetleri danışman öğretmen eşliğinde gerçekleşir.

10 Takip eden 5 gün içerisinde okunan kitapla ilgili kompozisyon danışman öğretmen nezaretinde yazılır ve proje koordinasyon kuruluna ulaştırılır. Böylece bir kitapla ilgili faaliyet 1 ayda tamamlanmış olur. Kompozisyonlar yönerge ekinde bulunan yazım kağıdına arkalı önlü bir sayfayı geçmeyecek şekilde yazılır.

11 Kompozisyonların proje koordinasyon kuruluna teslimini takiben 2
Kompozisyonların proje koordinasyon kuruluna teslimini takiben 2.ayın kitabı öğrencilere ulaştırılır. Bu süreç 2. ve 3. kitapta tekrar edilir.

12 Kompozisyonların değerlendirilmesi
İl Proje koordinasyon kurulu tarafından, ilk kitabın okunması aşamasında, 5 kişilik gruplar halinde, alanında yetkin öğretmenlerden kompozisyon okuma komisyonu teşkil edilir. Kompozisyon okuma komisyonu grup sayısı ihtiyaca göre artırılabilir.

13 Kitap okuma süreci sonunda her ay ;
Gelen kompozisyonlara daha önceden belirlenen kurum kodları yazılır. Kompozisyon kağıdındaki sayı kısmı kompozisyon sırasına göre numaralandırılır. Kompozisyon değerlendirme formu oluşturulur. Kompozisyonlar öğrenci bilgileri kapalı olacak şekilde değerlendirme yapacak öğretmen sayısı kadar çoğaltılır ve asıl nüshalar proje koordinasyon kurulunda kalır.

14 Fotokopi işleminin ardından tüm çıktılara yönerge ekinde bulunan kompozisyon değerlendirme çizelgesi zımbalanır. Zımbalama işlemi sonucunda elde edilen çıktılar değerlendirmeyi yapacak öğretmen sayısı adedince dosyalanır ve değerlendirmeyi yapacak öğretmenlere ulaştırılır. Kompozisyonların değerlendirilmesi işlemi bir haftada tamamlanır ve veriler değerlendirme formuna işlenir.

15 Kompozisyon değerlendirmesi Örnek olay
Öğrencinin adı soyadı: Metin KARA Danışman öğretmen: Mehmet Enes İNCE İl: Trabzon Okul: Akçaabat İmam Hatip Lisesi Kompozisyon değerlendirme komisyonu : Alanında uzman 5 öğretmenden oluşuyor.

16 Bir bilenle bilge nesil projesi eğitim öğretim yılı ikinci dönem faaliyetleri kapsamında Trabzon’da il genelinde okutulmak üzere üç kitap belirlenmiştir. İlk okunacak olan eser Necip Fazıl KISAKÜREK’İN aynadaki yalan kitabıdır. Trabzon’da projenin uygulandığı okullar arasında; Akçaabat İHL de vardır. Bu okulda danışman öğretmeni Mehmet Enes İNCE olan, öğrencilerinin arasında Metin KARA’nın bulunduğu bir okuma grubu oluşturulmuştur.

17 İl Proje koordinasyon kurulu tarafından ilk kitap olan Aynadaki Yalan kitabı danışman öğretmene ulaştırılır. Danışman öğretmen 25 gün içerisinde bu kitabın okunmasını sağlar ve bu süre içerisinde öğrencilerle kitap kritiği yapar. Danışman öğretmenin gözetiminde 5 gün içerisinde okunan kitaba yönelik kompozisyon yazılır ve il proje koordinasyon kuruluna ulaştırılır. Böylece bir kitapla ilgili faaliyet bir ayda tamamlanmış olur. Kompozisyonlar yönerge ekinde bulunan kompozisyon yazım kağıdına yazdırılır. Kompozisyonların proje koordinasyon kuruluna ulaşması akabinde ikinci kitap danışman öğretmene ulaştırılır ve aynı süreç 2. ve 3. kitapta tekrarlanır.

18 Yazılan kompozisyonlar proje koordinasyon kuruluna ulaştığında ilk olarak projeye katılan okullar listelenir ve her okula sırayla kurum kodu verilir.

19 Kurum kodları oluşturulduktan sonra gelen kompozisyon kağıtları üzerindeki korum kodu kısımları doldurulur. Kompozisyon kağıtları gelişi güzel üst üste koyulur ve sırayla hepsine elle sayı numarası verilir.(En üste metin karanın kağıdı gelmiştir.)

20 Kompozisyon kağıdındaki ilgili kısımlar doldurulduktan sonra aşağıda örnek olarak verilen değerlendirme formu oluşturulur.

21 Değerlendirme formu oluşturulduktan sonra öğrenci bilgileri kısmı kapalı olacak şekilde, kompozisyonlar kompozisyonları değerlendirecek öğretmen sayısı kadar fotokopi ile çoğaltılır. Tüm çıktılara yönerge ekindeki değerlendirme kriterleri kağıdı zımbalanır. Zımbalama işlemi sonucunda elde edilen çıktılar değerlendirmeyi yapacak öğretmen sayısı adedince dosyalanır(5 adet dosya) ve değerlendirmeyi yapacak öğretmenlere ulaştırılır. Böylece bir öğrencinin kağıdını 5 öğretmen birden değerlendirmiş, öğrenci bilgileri ve okulu okuyan kişi tarafından bilinmediği için objektiflik sağlanmış olur.

22 Okunan kompozisyonlar sonuçları ile beraber proje koordinasyon kuruluna ulaştırılır ve sonuçlar daha önceden oluşturulan değerlendirme formuna girilir ve dereceye giren öğrenciler tespit edilmiş olur

23 Bu süreç sonunda okunan eserlerle ilgili yazılan kompozisyonlarda dereceye giren 1.,2.,ve 3. öğrenciler belirlenir. Bir dönemde 3 kitap okunduğu için toplamda 9 öğrenci dereceye girmiş olur.

24 Yıl sonu il buluşması İl Proje koordinasyon kurulu tarafından, Proje kapsamında dereceye giren öğrencilere hediyelerini takdim etmek amacıyla projeye katılan öğrencilerin, öğretmenlerin ve öğrenci velilerinin katılımı ile bir salon programı tertip edilir.


"Bir Bilenle Bilge Nesil projesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları