Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YUSUP MAMETKULYYEV İŞİTME ENGELLİLERDE KARATE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YUSUP MAMETKULYYEV İŞİTME ENGELLİLERDE KARATE"— Sunum transkripti:

1 UŞAK ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ Engelliler İçin Beden Eğitimi Ve Spor HAZIRLAYAN ADI: YUSUP SOYADI: MAMETKULYYEV SINIF: 3 NUMARA: YU1505620 İşitme Engellilerde Karate

2 KARATE NEDIR Karate, silahsız savaş sanatı karate-do için yaygın kullanılan kısaltılmış terim olup Japonca kara boş + te el + do yol, sanat kelimelerinden oluşmakta ve silahsız elin yolu/sanatı anlamına gelmektedir. Zen Budizmi ve Japon kültürü ile yoğrulan karate, kişinin kendini, bedensel ve zihinsel olarak eğitmesi ilkesi üzerine kurulu, eğitim sistemi sayesinde insanı şiddetten uzaklaştıran, barışçıl duygular beslemesini sağlayan bir disiplindir.savaş sanatıZen Budizmi

3 DÖVÜŞ ALANI Kumite (sınama) karşılaşmaları bir grup yetkilinin, yarışmacıların kuralları ihlal etmesini önlemek ve uyguladıkları doğru teknikleri sayıyla ödüllendirmek için çevrelediği kare bir minderde yapılır. Karate görgü ve kurallarına uyulur. Örneğin yarışmacılar belden öne eğilerek, ancak sürekli tetikte ve ileri bakarak birbirini selamlar.

4

5 TEMAS KURALLARI Kumitede, temas düzeyi, karatekaların stili ve ölçülerine göre değişir. Tüm teknikler, özellikle başa ve boyna yöneltilenler, kontrollü olmalı ve aşırı güç kullanmadan uygulanmalıdır. Boğaz, kasık, şakaklar, omurga, ayağın üstü ve başın arkasına saldırmaya izin verilmez. Hakem ihlalleri cezalandırabilir.

6 Karate Yetenek Seçimi modeli 8 aşamadan oluşur. Aktif Başlam a Temel Hareketler Antrenman için Öğrenme Antrenman için Antrenman Yarışma İçin Antrenman Performans İçin Antrenman Kazanmak İçin Antrenman Yaşam Boyu Kronolojik veya Gelişim Çağı Kronolo jik Kronolojik ve Gelişimsel GelişimselGelişimsel ve Kronolojik Kronolojik Erkek Yaşı0-66-99-1212-1616-18+/-18-24+/-Kumite 24+/- Kata27+/- Her Yaşta Katılım Kadın Yaşı0-66-88-1111-1515-17+/-17-22+/-Kumite 22+/- Kata26+/- Her Yaşta Katılım İlk 3 aşamaSonraki 4 aşama8. Aşama 1- Aktif Başlama4- Antrenman için Antrenman8- Yaşam Boyu 2- Temel Hareketler5- Yarışma İçin Antrenman 3- Antrenman İçin Öğrenme6- Performans İçin Antrenman 7- Kazanmak İçin Antrenman

7 İŞİTME ENGELLİLERDE MÜSABAKA KURALLARINDAKİ FARKLILIKLAR İŞİTME ENGELLİLERDE MÜSABAKA KURALLARINDAKİ FARKLILIKLAR Maç esnasında işitme engelli sporcularda hakemler ışıklandırma sistemini kullanmakta ve her ışığa yönelik bir anlam kullanılmaktadır. Yeşil: hacime( başlama) Sarı: duyuru Kırmızı: stop anlamını vermektedir. Duyma 55 dsb aşağı olmamalıdır. Antrenör ve hakem parmak işaretini bilmek zorundadır.

8 AKTİF BAŞLAMA – HAJİME AKTİF BAŞLAMA – HAJİME Bu aşamada, karatenin temel hareketleri oyunlar aracılığıyla öğretilmektedir. Fiziksel Aktivite her yaşta gereklidir. Bu bağlamda fiziksel aktivite: -Beyin fonksiyonlarını, -koordinasyon ve motor becerilerini -Sosyal becerileri -Liderlik becerilerini -Duygusal zekayı -Hayal gücünü -Özgüveni geliştirmenin yanında; -Kemikleri ve kasları güçlendirir, esnekliği arttırır, postür ve dengeyi geliştirir, stresi azaltır ve uyku düzenini sağlar, -Sağlıklı kiloyu korur -Çocukların yetenekli bir şekilde hareket etmesini sağlar ve aktif olmaktan zevk almalarına yardımcı olur.

9 KATA Karatede KATA öğrenmek çok önemlidir. Çünkü KATA’YA göre sporcular renkli kuşak kemer seviyesini üst düzeye çıkarabiliyorlar.

10 KUŞAK SIRALAMASI Beyaz Kuşak: Karateye ilk başladığınız kuşaktır, masumiyeti simgeler. Temizlik, saflık, hiçbir zararı olamayan, masumiyet gibi anlama gelir. Karate-do ilk başlayan ve Karate-do hakkında hiç bir ön bilgisi olmayan sporcular takarlar. Sarı kuşak, Turuncu Kuşak, Yeşil Kuşak, Mavi Kuşak, Kahverengi Kuşak. Siyah Kuşak:Siyah kuşak ustalık seviyesidir ve olgunluk anlamına gelir. Beyazın tam zıddıdır. Karate-do olgunluğunu ve profesyonelliği temsil eder. Tehlikelerden çekinmez ve korku bilmez bir karakter yapısını içerir. Siyah kemer takınan sporcu hem fizikman mükemmel bir estetiğe ve ruh hali olarak toplum ahlak kurallarının zirvesinde bir kişiliğe ulaşmış demektir.

11 TÜRKİYE’DE KARATE Amerika ve Avrupa kıtasında 1950 yılının ikinci yarısından itibaren hızla yayılan karate çalışmalarının sportif anlamda ulusal federasyonlar halinde örgütlenecek büyüklüğe kavuşması 1961-1963’lü yıllara denk gelir. İlk Avrupa şampiyonasının organize edildiği tarih 1966 ilk dünya şampiyonası tarihi ise 1970’tir. Avrupa’da birçok ülkenin ulusal federasyonlarını kurmaları, Kıta Karate Birliği’nin oluşup kıta ve dünya şampiyonalarının yapılmaya başlanmasından sonra ülkemizde Karate DO çalışmaları başlatılabilinmiştir. Ancak 1969-1970 yılları arasında Sensei Hakkı KOŞAR tarafından İstanbul’da başlatılabilinen Karate çalışmaları gururla ifade etmeliyiz ki kısa zamanda Avrupa ve dünya ülkeleri ile entegre hale getirilmiştir. Bugün Türk karatesini Avrupa ve dünya şampiyonalarında temsil eden gençlerimiz, bireysel ve takım karşılaşmalarında aldıkları derecelerle Türk sporunun medarıiftiharı konumundadırlar.

12 TÜRKİYE’DE İŞİTME ENGELLİLERDE DERECE Deaflympics 2017 Samsun İşitme Engelliler Olimpiyatları’nın 7. gününde milliler karate dalında 4 madalya kazandı. Yarı finalde Phantib’e yenilen Fatih Çiçek, bronz madalya müsabakasında İtalyan Daniele Di Guido’yu yenerek bronz madalyanın sahibi oldu. Erkekler kumite 67 kg’da Türk sporcu Mehmet Ali Sapmaz’ı finalde mağlup eden Rus Sergei Borovikin altın madalyanın sahibi oldu.

13 KULLANıLAN MALZEMELER Kimano Ayak Koruyucu Eldiven Darbelik(dosmai) Di ş lik(kapa)


"YUSUP MAMETKULYYEV İŞİTME ENGELLİLERDE KARATE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları