Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 4 Öğrenme Alanı : HZ.MUHAMMED Ünite : HZ.MUHAMMED’İ TANIYALIM Süre : = 80 dakika Konular : 1-Hz.Muhammed’in doğduğu çevreyi tanıyalım Kazanımlar : Hz.Muhammed’in doğduğu çevrenin dinî, sosyal ve ekonomik özelliklerini örnekler vererek açıklar.

2 Yukarıdaki isim ve kavramlar size ne hatırlatmaktadır.
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM 1-Hz.Muhammed 2-Arabistan Yarımadası 3-Kâbe 4-Haniflik 5-Putperestlik 6-Müşrik Yukarıdaki isim ve kavramlar size ne hatırlatmaktadır.

3 Hz.Muhammed’in Doğduğu Çevre
*Türkiye Arap Yarımadası Mekke

4

5 KELİMELERİ ÖĞRENELİM!!! PUTPEREST HANİF HİCAZ KABİLE PANAYIR
Puta tapan kişi Peygamberimizden önce Hz.İbrahim’in inanışını devam ettiren az sayıdaki İnsan topluluğuna verilen ad HANİF Mekke ve Medine gibi kutsal şehirleri içine alan bölge HİCAZ KABİLE Boy Belli zamanlarda ve genellikle küçük yerleşme birimlerinde kurulan,sergi niteliğide taşıyan büyük pazar PANAYIR

6 1-Hz.Muhammed kimdir? 2-Hz.Muhammed nerede doğmuştur? 3-Mekke hangi ülkededir? 4-Hz.Muhammed’in doğduğu dönemde Mekke halkının inançları konusunda bilginiz var mı? 5-Hz.Muhammed’in doğduğu dönemde halkın ne gibi âdetlerinin olduğunu biliyor musunuz? 6-Hz.Muhammed’in doğduğu dönemde Mekke halkının geçim kaynakları nelerdi?

7 1-Haniflik 2-Putperestlik 3-Yahudilik 4-Hristiyanlık Şehirliler
Göçebeler (Hürler-Köleler) Ahlâk 1-Konukseverlik 2-Sözünde durma 3-Cesaret Tarım Ticaret Hayvancılık Balıkçılık Demircilik Dokumacılık Okur-yazar az Şiire önem verilmesi Sözlü kültür yaygın

8 Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed, Arabistan Yarımadası’nın Mekke şehrinde, 571 yılında dünyaya gelmiştir. Hz. Muhammed’in doğduğu ortamda dini, ahlaki ve toplumsal açıdan pek çok olumsuzluk söz konusuydu.

9 Allah insanları içinde bulundukları bu durumdan kurtarmak için
İslamiyet öncesi Arap yarımadası’nda çok karmaşık bir dini yapı vardı.Arapların çoğu putperestti.Tek tanrı inancı unutulmuştu. İnsanlar,kendi elleriyle yaptıkları heykellere,atalarını taklit ederek şuursuzca tapar ve putlar için kurban keserlerdi.Kabe’nin içerisinde 360’dan fazla put vardı.Her kabilenin ayrı bir putu,her putun özel bir ziyaret günü vardı. Araplar,başlangıçta tevhid inancına sahiptiler.Kabe tevhid inancının simgesiydi.Putperestlik onlar arasına sonradan sokulmuş ve daha sonra Allah’a şirk koşmayı adet haline getirmişlerdi. Allah insanları içinde bulundukları bu durumdan kurtarmak için Hz.Muhammed’i göndermiştir.

10 İnsanlar gelip bu putlara tapınır ve dileklerini onlara iletirlerdi. Sadece Kabe’de değil, evlerde de taştan, tahtadan ve yiyecek maddelerinden yapılmış putlar bulunurdu.

11 “Kendileri yaratıldığı halde hiçbir şey yaratamayan varlıkları (Allah’a ) ortak mı koşuyorlar? Halbuki (putlar) ne onlara yardım edebilir ne de kendilerine bir yardımları olur.” A’raf suresi, 189. ayet

12

13 kendileriyle Allah arasında
Müşrikler, putların kendileriyle Allah arasında aracı olduğuna inanıyorlardı.

14 1-Putperest kime denir. 2-Müşrik (Allah’a ortak koşan) kime denir
1-Putperest kime denir? 2-Müşrik (Allah’a ortak koşan) kime denir? 3-Putperestlere (putlara tapanlara) niçin müşrik denir?

15 Puta tapan insanlara Putperest denir
Puta tapan insanlara Putperest denir. PUTPERESTLER İKİYE AYRILIRLAR Müşrik (Allah’a ortak koşan) : Hem Allah’a inanan, hem de putlara tapan, putlardan yardım isteyen kişilere denir. 1- Allah’a inanan putperestler (Müşrikler) 2- Allah’a inanmayan putperestler

16 İslamiyet’ten önce Arabistan’da Yahudilik, Hıristiyanlık gibi
dinlere inananlar vardı. Sayıları az olmakla birlikte yıldızlara ve ateşe tapan kişilerde bulunmaktaydı.

17 Bunların dışında bir grup insan da Hz
Bunların dışında bir grup insan da Hz.İbrahim’in getirdiği din üzere yaşıyorlardı. Bunlara Hanif deniliyordu. Hanifler, yalnızca Allah’a inanıyor ve putlara tapmıyorlardı.

18 peygamber oluncaya kadar
Hz.Muhammed, peygamber oluncaya kadar hanif inancı üzere yaşamıştır.

19 Önemli bir kısmı ise şehirlerde yerleşik hayat sürüyordu.
Arapların çoğu göçebe olarak yaşıyordu. Önemli bir kısmı ise şehirlerde yerleşik hayat sürüyordu. Göçebeler genellikle hayvancılıkla geçinirlerdi. Tarıma elverişli bölgelerde hurma, üzüm, buğday ve arpa yetiştirilirdi. Sahillerde ise balıkçılık yapılırdı.

20 EKONOMİK DURUM HAYVANCILIK
Hayvancılık özellikle göçebelerin temel geçim kaynağıdır.Onlar besledikleri deve,koyun ve keçi gibi hayvanlardan çok yönlü istifade ederlerdi.Bunların etini yer,sütünü içer,yününden elbise ve çadır yapar ve ihtiyacından fazlasını satar diğer zaruri ihtiyaçlarını karşılarlardı.Şehirde oturanlarda kervanlar için gerekli olan deve bunun yanında koyun ve az sayıda at ve sığır beslerlerdi.

21 TARIM Düzenli yağış alan Yemen topraklar çok verimliydi.Buğday üretimi ile meşhur olan Yemen dışında verimli ve ziraate elverişli topraklar Taif,Medine,Necid,Hayber gibi bölgelerde bulunuyordu.Yerleşik hayat yaşayan tarımla uğraşan kabileler tahıl,meyve,hurma ve sebze yetiştirirlerdi. TİCARET Tarım ve hayvancılıktan daha önemli gelir kaynağıdır.Birçok kabile ticaretle uğraşırdı.Tarıma elverişli olmayan Mekke’de yaşayan kureyş kabilesi de ticaretle uğraşırdı.Mekke’nin dini bir merkez olması da ticaret bakımından canlı olmasının nedenidir.Arabistan’ın çeşitli yerlerinde panayırlar kurulurdu.

22 SOSYAL ŞARTLAR Bölgede insanlar kabileler halinde yaşardı.Kabileler arasında sürekli anlaşmazlıklar olurdu.Güçlü kabileler zayıfları ezerdi.Kabilede kişilerin işlediği suç tüm kabileyi bağlardı.Kabile bireylerinden birine başka kabilelerden bir saldırı gelirse,bu saldırı tüm kabileye yapılmış sayılır ve o saldırganın kabilesinin hepsi suçlu kabul edilirdi.Bu ise aralarının açılmasına hatta çatışmalara yol açardı.Bu yüzden kan davaları yaygınlaşmıştı.Halk hürler ve köleler olmak üzere iki sınıfa ayrılmıştı.Bu bölgede sosyal yaşamı güçlüler yönlendiriyordu.Böyle bir toplumda ayakta durabilmek için zengin olmak veya güçlü bir kabilenin üyesi olmak gerekiyordu.Zayıfların,kadınların ve kölelerin hakları gözetilmezdi.Ailede kız çocukları hor görülürdü.

23 AHLAKİ DURUM Temel özellikleri bilgisizlik,zorbalık,zulüm,haksızlık,adalet,barış ve düzenden yoksunluk,insan haklarını çiğnemek,insanların soylarından dolayı ayıplanması veya üstün görülmesi,çocukları öldürmek,kumar, hırsızlık,içki,fuhuş,intikam arzusu,yetim malı yemek,vahşice hareketler yaygındı.

24 Arabistan’da yerleşik yaşam sürdürülen başlıca şehirlerden birisi Mekke idi.
Bu şehir hem dini hem de ticari açıdan önemli bir merkez konumundaydı. Arabistan’ın çeşitli yerlerinden çok sayıda insan her yıl Mekke’ye, Kabe’yi ziyaret amacıyla gelirdi.

25 Çoğunluk ise ticaretle yapardı.
Şehirlerde yerleşik yaşam sürenlerin bir kısmı geçimini demircilik ve dokumacılık ile sağlardı. Çoğunluk ise ticaretle yapardı. Ticaret yapanlar, Suriye, Yemen gibi ülkelere kervanlarla deri, hurma, kumaş gibi mallar götürüp satarlardı. Dönüşlerinde buğday, zeytin, zeytinyağı, kereste, kumaş alıp getirirlerdi.

26 Hz.Muhammed de gençliğinde ticaret yapmıştır.

27 Hz. Muhammed’in doğduğu ortamda halk, köleler ve özgür insanlar olmak üzere iki sınıfa ayrılmışlardı. Hiçbir hakka sahip olmayan köleler adeta eşya olarak görülür, mal gibi alınıp satılırdı.

28 Bu dönemde insan hakları sadece toplumun hür olan kesimi için söz konusuydu. Onlar toplumun üst sınıfı olarak hayatlarını rahat bir şekilde sürdürüyorlardı.

29 Bu dönemde kadınlara ve kız çocuklara değer verilmezdi
Bu dönemde kadınlara ve kız çocuklara değer verilmezdi. Kız çocuk sahibi olanlar bunu utanılacak bir durum olarak görürlerdi. Hatta kimileri kızlarını diri diri toprağa gömerlerdi.

30 Hz. Muhammed’in doğduğu dönemde Arabistan’da
adaletsizlik ve haksızlıklar yaygındı. Toplumda içki, kumar, fuhuş gibi kötü alışkanlıklar oldukça yaygındı. İnsanlar işlerini şans ve fal oklarına göre düzenlerdi.

31 Halkın büyük çoğunluğu okuma yazma bilmezdi
Halkın büyük çoğunluğu okuma yazma bilmezdi. Şiire okumaya önem verirlerdi. Sözlü kültür yaygındı. İçinde bulunduğu cehalet, putperestlik ve batıl inançlar sebebiyle İslamiyet önceki dönem, Cahiliye Dönemi olarak adlandırılmıştır.

32 İslâmiyet’ten önce İnsanlığın içinde bulunduğu durumu özetleyecek olursak;
1-Haksızlık ve adaletsizlik, her türlü ahlâksızlık, İçki, kumar ve falcılık yaygın idi. 2-Putlara tapıyorlardı. 3-Kabileler arasında sürekli savaş vardı, kan davası güdülürdü. 4-Halk hürler ve köleler olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Kadınlar bir eşya gibi alınıp satılıyordu ve kız çocuklar diri diri toprağa gömülerek öldürülüyordu.

33 20 Nisan 571 yılında Mekke’de böyle bir ortamda dünyaya gelmiştir.
İşte Hz.Muhammed, 20 Nisan 571 yılında Mekke’de böyle bir ortamda dünyaya gelmiştir.

34 DEĞERLENDİRME 1-Hz.Muhammed doğduğu sırada Mekke’de
ne gibi kötülükler yaygındı? 2-Hz.Muhammed böyle bir ortamda dünyaya geldiği halde peygamber oluncaya kadar nasıl bir inanç üzere yaşamıştır.

35 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Aşağıdaki tabloyu doldurunuz. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM

36 HZ. MUHAMMED’İN KİMLİK BELGESİ
Hz.Muhammed’in kimlik belgesini, bilgileri yazarak doldurunuz. HZ. MUHAMMED’İN KİMLİK BELGESİ ADI : DOĞUM YERİ : DOĞUM TARİHİ : VEFAT (ÖLÜM) YERİ : VEFAT (ÖLÜM) TARİHİ : AİLE BİLGİLERİ BABA ADI : ANNE ADI : DEDE ADI : AMCA ADI : SÜTANNE ADI : SÜTKARDEŞ ADI :


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları