Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bugün neler öğreneceğiz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bugün neler öğreneceğiz?"— Sunum transkripti:

1 Bugün neler öğreneceğiz?
Ders : Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Sınıf : 7 Öğrenme Alanı : KUR’AN VE YORUMU Ünite : KUR’AN’DA AKILVE BİLGİ Süre : = 80 dakika Konular : 1- Aklın dini sorumluluktaki yeri ve önemi Kazanımlar : 1- Dini anlamada aklın önemini kavrar

2 Allah akıl, fikir versin.
Akıl akıldan üstündür. Akıl yaşta değil, baştadır. Akılsız dostun olacağına, akıllı düşmanın olsun. Allah akıl, fikir versin.

3 Akıllı olmanın en önemli göstergesi nedir?

4 D Ü Ş Ü N M E K

5 İnsanı diğer varlıklardan ayıran temel özellik nedir?
Hayvanlar ve diğer canlılar niçin dinin emirlerinden sorumlu değildir?

6 Dini sorumluluklarınız nelerdir? Dini sorumlulukla akıl arasında
Sorumluluk nedir? Dini sorumluluklarınız nelerdir? Dini sorumlulukla akıl arasında nasıl bir ilişki vardır? “Kişinin sorumluluğu aklı ölçüsündedir.” Sözü ne anlama gelmektedir?

7 en adil şekilde dağıtılan nimet akıldır.
İnsanlara en adil şekilde dağıtılan nimet akıldır. Çünkü kimse aklından şikayetçi değildir. Montaıgne

8 Sorumluluk: Bir insanın kendi davranışlarının veya
yetki alanına giren her hangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesine denir.

9 dini sorumluluğun ön şartıdır.
İslâm dinine göre akıl, dini sorumluluğun ön şartıdır. Aklı olmayanın dini sorumluluğu da yoktur. Çünkü bir şeyden sorumlu olmak için onu anlamak ve kavramak gerekir. Bir şeyi anlamak ve kavramak da ancak akılla olur. İnsan aklıyla düşünür, iyiyi-kötüyü, güzeli-çirkini, doğruyu-yanlışı, faydalıyı-zararlıyı ayırt eder. Bu nedenle yalnızca akıllı ve düşünebilen insanlar, dinin ilkelerine uymakla yükümlüdürler.

10 Yüce Allah, insanların dinin buyruklarını okumalarını, anlamalarını ve bilinçli davranmalarını ister. Kur’an-ı Kerim’de (En’âm suresinin 98. ayetinde) “…Anlayan bir toplum için ayetleri ayrıntılı bir şekilde açıkladık.” buyrularak buna vurgu yapılmaktadır. Biliyor musunuz? Akıl, Arapça bir kelimedir. Bağlamak, alıkoymak ve korumak anlamlarına gelir. Kur’an-ı Kerim’de kırk dokuz ayette insanın aklını kullanması istenir.

11 “Aklınızı kullanmıyor musunuz?”, gibi ifadeler bulunmaktadır.
Kur’an, akla büyük önem verir; insanın aklıyla düşünmesini, araştırmasını ve doğruya ulaşmasını ister. Kur’an-ı Kerim’deki birçok ayette; “Düşünmez misiniz?”, “Anlamaz mısınız?” “Aklınızı kullanmıyor musunuz?”, gibi ifadeler bulunmaktadır. Örneğin; bir ayette, “…Hâlâ aklınızı kullanmıyor musunuz? buyrularak insanları aklını kullanmaya ve düşünmeye çağırıyor.

12 İslâm dininin amacı, insanları huzur ve mutluluğa ulaştırmaktır
İslâm dininin amacı, insanları huzur ve mutluluğa ulaştırmaktır. Mutluluğa ulaşmak için de, dinin buyruklarını anlamak ve uygulamak önemli bir yer tutar. Kur’an’ın bir çok ayetinde akıl sahiplerine hitap edilerek mesajların okunması ve anlaşılması istenmiştir. Dini anlayacak olan ise aklını kullanan insandır. Kur’an’da; “(Resulüm!) Sana bu mübarek kitabı, ayetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik.” Sâd Suresi, 29.ayet buyrularak insanların aklını kullanmaları, Kur’an ayetleri üzerinde düşünmeleri ve onlardan öğüt almaları istenmektedir.

13 “…De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu
“…De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.” Zümer Suresi, 9

14 Kur’an, geçmişte yaşamış toplulukların yaptıkları hatalar yüzünden başlarına gelen felâketlerden söz eder. İnsanların aklını kullanarak bunlar üzerinde düşünmesini ve bunlardan ders alarak tekrar aynı yanlışa düşmemelerini ister.

15 ergenlik çağına girmiş olmak
Biliyor musunuz Dinin emir ve yasaklarından sorumlu olan kişilere M Ü K E L L E F denir. Mükellef olmak için, akıl sahibi ve ergenlik çağına girmiş olmak gerekir.

16 Tamamlayalım 75.sayfa Aşağıdaki kavram haritasını aklın işlevlerini göz önüne alarak örnekteki gibi tamamlayınız. düşünme ib…….. alma -nın -nin -un -ün Akıl öğr……… ön şartıdır. do…. bi……… di.. do… anl….. di.. so……………

17 Tamamlayalım 75.sayfa Aşağıdaki kavram haritasını aklın işlevlerini göz önüne alarak örnekteki gibi tamamlayınız. düşünme ibret alma -nın -nin -un -ün Akıl öğrenme ön şartıdır. doğru bilginin dini doğru anlama dini sorumluluk

18 “Aklı olmayanın dini de yoktur.”
Hz.Muhammed’in “Aklı olmayanın dini de yoktur.” sözü ne anlam ifade etmektedir?

19 DEĞERLENDİRME 1-Aklın dini sorumluluktaki yeri nedir?
2-Hayvanların ve diğer canlıların dini sorumluluğu olmamasının nedeni nedir? 3-Sorumluluk nedir? 4-Aklın işlevleri nelerdir? 5-Aklı kullanmanın göstergesi nedir? 6-Mükellef kime denir? 7-Kimler mükelleftir?

20 SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1-Kur’an’ın aklımızı kullanmamızı istediğine dair ayet meâlleri bulunarak deftere yazılacak. EV ÖDEVİMİZİ YAZALIM


"Bugün neler öğreneceğiz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları