SINAVA HAZIRLANAN AİLE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
Advertisements

SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
STRES YÖNETİMİ.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
KAYGI-KAYGI İLE BAŞ ETME YOLLARI
T.C Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu Konu:Sınav Kaygısı Hazırlayan Halil ibrahim Erkara.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
AŞIRI SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISIYLA BAŞAÇIKMA
NEDEN STRES *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği için okul rehber öğretmeni tarafından uygulanacaktır. Okul rehber öğretmeninin etkinliği.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Senem ARIK.
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
Sınavlara Hazırlanan Öğrencilerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
KIYMET NECİP TESAL İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK SERVİSİ
ÇOCUĞUMUN KAYGISINI AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
ÇOCUĞU SINAVA HAZIRLANAN AİLELER
SINAV KAYGISI VE BAŞ ETME YOLLARI
Sınav kaygısı. Sınav kaygısı nedir * öğrenilen bilginin sınavda hatırlanamaması, kullanılamaması bunun olacağına dair kişide oluşan olumsuz senaryolardır.
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sınav Kaygısı ve Önleme Yolları.
Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
SINAV KAYGISI SEMİNERİNE HOŞGELDİNİZ
SINAV KAYGISIYLA BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI
ÇOCUĞUN OKULA UYUM BAŞARISINI ARTTIRMAK İÇİN VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
REHBERLİK HİZMETLERİ SERVİSİ
“Stres ve Başa Çıkma Yöntemleri”
SINAV KAYGISI.
SINAV KAYGISI VE AİLELERE ÖNERİLER
SINAV KAYGISI DENİZLİ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Kaygı Nedir? Nedeni belirsiz korkuya kaygı denir. Kaygıda korkudan farklı olarak fiziksel açıdan tehdit eden bir uyaran söz konusu değildir. Kaygı.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
STRES VE STRES TEPKİLERİ
SINAV KAYGISI REHBER ÖĞRETMEN Yunus Emre ERDUĞAN.
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
GÜNAYDIN… BİR TÜRKİYE HARİTASI ÇİZELİM… BİR ÖNCEKİ GÜNDEN KALANLAR…
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI.
Sınav Kaygınızı Azaltın
SINAV KAYGISININ NEDENLERİ Zamanı iyi kullanamama Kötü çalışma alışkanlıkları Beklenti düzeyi Görev ve sorumlulukları erteleme Başarısız olma ve değerlendirilme.
23 NİSAN ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Mahmut BİRGİN SINAV KAYGISI.
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
SINAV KAYGISI SAFFET ÇEB İ ORTAOKULU REHBERL İ K SERV İ S İ GIYASETT İ N KARLI/ PS İ KOLOJ İ K DANIŞMAN.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Sınav Nedir ? Sınav bir değerlendirme sürecidir Öğrenilen bilgi ve becerilerin düzeyini belirlemek için yapılan ölçme sistemi değerlendirme Sınavın amacı,
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
SINAV KAYGISI DUMLUPINAR İLKÖĞRETİM OKULU REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞETME YOLLARI
Sınav Kaygısı.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
STRES YÖNETİMİ
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sunum transkripti:

SINAVA HAZIRLANAN AİLE KLİNİK PSİKOLOG ESRA ÜLEV

Sınav Kavramı! Kişinin belirli bir konu hakkında edindiği bilgiyi ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Çoğunlukla süre kısıtlamalıdır ve kişinin edindiği bu bilgileri kısa bir zaman diliminde doğru şekilde ifade etmesi beklenir.

Bugün konuşacağımız: Bu süreçle ilgili çocuğum ne yaşıyor? Ben ne yaşıyor olabilirim?

Otomatik düşünce Duygu Davranış Durum/Olay Otomatik düşünce Duygu Davranış Fiziksel tepki

Düşünce- Yarınki sınavda hiçbir şey yapamayacağım. Duygu- Umutsuzluk, üzüntü, kaygı Davranış- Derse başlayamama, oyalanma (Fiziksel tepki: uyku, ağlama, heyecan belirtileri…)

Genel Sınav Kaygısı Belirtileri Zihinsel belirtiler: Dikkat dağınıklığı, konsantre olamama, sınavın sonucu ile ilgili olumsuz öngörülerde bulunma (Olmayacak, kazanamayacağım, …. gibi).   Duygusal belirtiler: Gözlemlenebilir düzeyde huzursuzluk, endişe, sinirli bir birey haline gelme, kolaylıkla ağlama, korku, çaresizlik, panik. Davranışsal belirtiler: Sınavlardan ya da ders çalışmaktan kaçınma, sınav sırasında dona kalma ve eylemde bulunamama Fiziksel belirtiler: Baş ağrısı, sabahları kendini yorgun ve halsiz hissetme, uyumakta zorlanma, mide ve bağırsak sistemine ait sıkıntılar, iştahsızlık, kalbin hızlı çapması, ellerin soğuk ve terli olması.

Kaygı Yaratan Genel Koşullar Sizden bir şey beklenmesi Belirsizliğin olması Sonucun önemli olması

BDT Otomatik düşünce Duygu Davranış Rasyonel İrrasyonel Kabul Alternatif düşünce

Temel İnançları Belirleme Olumsuz bir düşüncenizi ele alın ve kendinize ‘Bunun benim için anlamı ne?’ diye sormaya devam edin. Bu soruyu sormayı yeterince sürdürürseniz temel inanca ulaşabilirsiniz.

Takımdan çıkarılan tek kişi benim. Vazgeçilebilecek ilk kişi benim. Daima ilk ben gözden çıkarılırım. Kimse beni umursamıyor. Değersizim

Sınavdan 72 aldım. Berbat geçti. Yapamadığım sorular çok kolaydı. Hiçbir işi düzgün yapamıyorum. Yetersizim / Mükemmel değilim

Duygu ve Düşüncelerin Kaynakları İletişim Biçimi Deneyimler Çevre ile iletişim Kendin ile iletişim Kişilik Kendinle iletişim Çevre ile iletişim

Kişilik Tipleri- Enneagram

Ego durumları Koruyucu EBEVEYN Eleştirel YETİŞKİN İsyankar ÇOCUK Uyumlu

Gerginliği Artıran Algılar -Kişiliğin sınanması -Daha önceki negatif (başarısız) deneyimler -Değer, sevgi ve itibar kaybedeceğini, gözden düşeceğini düşünme -Başkalarıyla kıyaslama -Zorunluluk (meli, malı) cümleleri

Ailelere Öneriler

Kaygı bulaşıcıdır. Gelecek konusunda, başarı konusunda kendi bakış açınızın ne olduğunu ve bu algıyı nereden edindiğinizi fark edin. - Çocuğumuzun odağını bugüne çekmek, bugün yaptıklarıyla ilgilenmek faydalıdır.

Beklentilerde gerçekçi olmak Kendi hayatınızı unutmamak Başkalarıyla kıyaslamamak Anlayışlı ve objektif davranmak Güvenmek ve dengeli sorumluluk verebilmek Olağanüstü hal yaratmamak Sürekli uyarmamak Zorunluluk cümlelerinden kaçınmak

Kullanılan Dile Dikkat Etmek Yata yata sınav kazanılmaz. Kendini derslerine vermelisin. Bu kadar netle kazanamazsın. Sen kesin başarırsın.

Olumlu yanları fark etmek. -Özellikleri yeniden çerçeveleyebilmek Yeniden çerçeveleme, konuya ilişkin tüm bakış açısının değiştirilmesidir. Böylece problem olarak tanımlanabilecek bir şeyin olumlu yeniden çerçeveleme ile olumlu tarafına dikkat çekilmesidir.

Ali geçimsiz bir çocuktur Ali geçimsiz bir çocuktur. Kabadayı davranışları ve küfürleri ile öğretmenleri bezdirmektedir. Arkadaşları ile kavgaya başlarken, kendisine sataşıldığında hemen küfür etmeye başlar. Ayşe sürekli Elif ile ilgili şikayet ve eleştiride bulunmakta, onu kötülemekte ve sürekli ondan bahsetmektedir.

Katılık = Amacında kararlı olma Düşmanlık = İlgi Kontrol Etme= Çevreyi yapılandırma Ağlama= Duygularını ifade edebilme Pasif= Olayları ve kişileri oldukları gibi kabul etme Asosyal= Birlikte olduğu kişileri özenle seçen Duyarsız= Kendini acıdan koruyan Zıtlaşan= Bir şeyleri yapmakta kendini yolunu arayan Dikkat Çekme Davranışları Sergileyen= Kabul edilme isteği olan

Stresle baş etme yolları Etkisiz Bedene yönelik olanlar: İlaç / alkol / sigara bağımlılığı Kötü beslenme Duygulara yönelik olanlar Psikolojik savunma Mekanizmaların aşırılılığı Bilişsel çarpıtmalar Davranışlara Yönelik Olanlar İçe kapanma Saldırganlık

Stresle Baş Etme Etkili yollar Bedene yönelik olanlar: Fizik egzersiz Nefes egzersizleri Gevşeme/ Meditasyon Uyku düzeni Doğru beslenme Duygulara yönelik olanlar Hayata “iyi bir bilim adamı gibi” yaklaşma (deneyimcilik) Stresli durumları “tehdit” değil “mücadele olanağı” gibi görme (olumlu düşünme) Davranışlara Yönelik Olanlar Zamanı iyi kullanma Sosyal destek sistemlerini kullanma Etkili iletişim becerileri geliştirmek Etkili problem çözme becerileri Durumu tahmin edilebilir hale getirmek için bilgi toplamak sosyal karşılaştırmalar yapmak

Ders çalışma alışkanlığı (tekrarlar, yanlışları düzeltme..) Deneme sınavları Dinlenmeler Sınav akşamı yapılacaklar Sınav anı (kitapçığa göz atmak, en iyi olduğun dersten başlamak, her soruya şans tanımak, tuzak sorulara dikkat etmek..) Sınav sonrası (ödüller)

Kontrol Bedenimiz ve aklımızı sürekli kontrol etme çabası gerilim oluşur ve bu gerilim güç çatışmaları yaratır. Her şeyi kontrol etme çabasından vazgeçebilmek asıl gücümüzü ortaya çıkarır. Bu da, daha çok seven, merhametli, insanlarla iletişimde becerikli, yumuşak, düşünceli dikkatli bir insan olmamızı sağlar. Her şeyi kontrol etmekten vazgeçersek yok olacağımızı düşünüyoruz. Ülkeler bunu için savaşıyor, toplumlar bunun için birbirini aşağılıyor ve aile içinde büyükler küçükleri, erkekler kadınları bunun için eziyor.

İzinler Kendi gibi olma izni Hata yapma izni Kötü hissetme izni Zamanını dilediği gibi kullanma izni …..

Sahne 1 Sokakta yürüyorum. Önüme derin bir çukur çıkıyor İçine düşüyorum Mahvoldum… kurtulma ümidim yok. Benim hatam değil. Çıkmam çok uzun sürer.

Sahne 2 Aynı sokakta yürüyorum. Önüme derin bir çukur çıkıyor. Onu görmemiş gibi yapıyorum. Yine içine düşüyorum. Yine aynı yerde olduğuma inanamıyorum. Ama benim hatam değil. Çıkmam yine çok uzun sürüyor.

Sahne 3 Yine aynı sokakta yürüyorum. Önüme derin bir çukur çıkıyor. Onu görüyorum. Yine içine düşüyorum… alışkanlıktan. Gözlerim açık. Nerede olduğumu biliyorum. Bu benim hatam Hemen içinden çıkıyorum.

Sahne 4 Yine aynı sokakta yürüyorum. Önüme derin bir çukur çıkıyor. Çevresinden dolaşıyorum.

Sahne 5 Başka bir sokaktan yürüyorum…

TEŞEKKÜRLER