Radyoterapide Tedavi Alanları RT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilirRT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, GÖNÜL KEMİKLER.
Advertisements

Medikal Lineer Hızlandırıcılarda Elektron Dozimetrisi
PROSTAT KANSERİNDE AKTİF GÖZLEM
ONKOLOJİDE ERKEN TANININ YERİ
Meme kanserinde radyoterapi
GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ.
1470 nm lazer safen ven ablasyonu İçİn en İyİ çözümdür.
VEREM KONUSUNDA HALK EĞİTİMİ
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.
Son dönem akciğer kanserli hastaya semptomatik yaklaşım
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ELEKTRON LARDA MONİTÖR UNİT HESAPLAMALARI XI.M EDIKAL F IZIK K ONGRESI K ASıM 2007 A NTALYA Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon.
Öğr.Gör. Zafer Karagüler
GÖRÜNTÜ ÜZERİNDE OLUŞAN ARTEFAKTLAR
DR. TİMUR KOCA BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOTERAPİ MERKEZİ
Baş boyun kanserlerinde radyoterapi
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
Hastalar İçin Genel Bilgiler Kenan Ören Radyasyon Onkolojisi Hemşiresi
Prof. Dr. Turan EGE Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ AD.
HARD WEDGE VE DİNAMİK WEDGE KULLANILARAK YAPILAN TANJANSİYEL MEME IŞINLAMALARINDA KARŞI MEME DOZUNUN BELİRLENMESİ Uzm. Fiz. Fadime ALKAYA, Doç. Dr. Füsun.
(1 - 7 NİSAN).
Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
H. Acun, F. Yaman Ağaoğlu, H. Acar, G. Kemikler İ.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ.
YÜKSEK ENERJİLİ X-IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, Prof. Dr. GÖNÜL.
Rektum kanserinde radyoterapi
OLGU SUNUMU 1 B. Gemicioğlu
YILDIZLAR GRUBU 1-SENA ÖZCAN 2-SELİN İNCEBEL 3-NİSA SAĞLAM
Dokuz Eylül Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi
MEME KANSERİ VE RADYOTERAPİ
RADYOTERAPİ MERKEZLERİ ARASINDA UYGULANMAKTA OLAN TLD İLE ABSORBLANAN DOZ KARŞILAŞTIRMA PROGRAMININ DEĞERLENDİRMESİ Doğan Yaşar, PhD Çekmece Nükleer Araştırma.
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
KANSER ve ÖNLEME.
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Vena Cava Süperior Sendromu
İKİ İZOMERKEZLİ STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ UYGULAMALARI
Radyolojik Olgu Sunumu
PORTAL GÖRÜNTÜLEME ve PORT FİLM ÇEKME TEKNİKLERİ
RADYOTERAPİ NEDİR? RADYOTERAPİDE KULLANILAN BİYOMEDİKAL CİHAZLAR
RADYOTERAPİ TEKNİKERİNİN GÖREVİ VE RADYASYONDAN KORUNMA
Medikal Fizik Uzmanı Yenal SENİN
IŞIN DEMETİ MODİFİKATÖRLERİ UZM. FİZ. YENAL SENİN
RADYOTERAPİDE KULLANILAN PARTİKÜLER RADYASYONUN ÖZELLİKLERİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
Radyoterapi a. Murat şenişik.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
SAĞLIK BAKANLIĞI VEREM SAVAŞI DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA RADYOTERAPİ
SENTİNEL LENF DÜĞÜMÜ BİYOPSİSİNDE LENFOSİNTİGRAFİ VE GAMA PROB
RADYASYON Onkolojisinin
Tiroid Kanseri Tedavisi
NAB-PAKLİTAKSEL TEDAVİSİNE YANIT ALINAN BİR METASTATİK PANKREAS KANSERİ OLGUSU. EMRE BİLGİN 1, SERKAN AKIN 1, ÖMER DİKER 1, ŞUAYİB YALÇIN 1 1HACETTEPE.
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
KARACİĞER TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ
TBC HASTASI Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT
TİROİD SİNTİGRAFİSİ.
Tedavi sonrası taramada daha fazla odak
DEFİBRİLATÖR Kalp ventriküler fibrilasyona girdiğinde, dışarıdan yeterli miktarda elektrik akımı vererek normal sinüs ritmine döndürme işlemine defibrilasyon,
 Radyoloji ünitelerinde çalışan personel radyasyonun zararlı etkisinden korunmak için koruyucu ekipmanlar mutlaka kullanılmalıdır.
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
Normal doku: Radyoterapide Hacim Etkisi
(1 - 7 NİSAN).
Multiple Skleroz Akılcı İlaç Kullanımı
Sunum transkripti:

Radyoterapide Tedavi Alanları RT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilirRT’de hedef derinliğine ve alan boyutlarına göre enerji seçilir Baş-boyun, ekstremite gibi ince organlarda Co-60 genellikle tercih edilirkenBaş-boyun, ekstremite gibi ince organlarda Co-60 genellikle tercih edilirken Batın veya toraks gibi kalın bölgelerde yüksek enerjili X ışınları tercih edilirBatın veya toraks gibi kalın bölgelerde yüksek enerjili X ışınları tercih edilir Elektronlar ise genellikle cilt ve yüzeyel yerleşimli tümörlerin tedavilerinde tercih edilirElektronlar ise genellikle cilt ve yüzeyel yerleşimli tümörlerin tedavilerinde tercih edilir

TEK ALAN TEKNİĞİ Yüzeysel tümörlerin tedavisinde kullanılır Derin tümörlerin tedavisinde kullanılmaz Elektron tedavisinde ve düşük enerjili X ışınları tedavisinde kullanılır

KARŞILIKLI PARALEL SAHALAR Karşılıklı paralel ışınlarla kolaylıkla tedavi edilebilecek hasta kalınlığı, yaklaşık 18 cm’dirKarşılıklı paralel ışınlarla kolaylıkla tedavi edilebilecek hasta kalınlığı, yaklaşık 18 cm’dir Daha kalın hastalar için,yüksek enerjili X-ışınları (4- 20 MV) daha düzgün doz profilleri sağlar ve ışın giriş ve çıkış noktalarında sıcak noktaları azaltırlarDaha kalın hastalar için,yüksek enerjili X-ışınları (4- 20 MV) daha düzgün doz profilleri sağlar ve ışın giriş ve çıkış noktalarında sıcak noktaları azaltırlar Uygulanma ve set-up açısından basittirUygulanma ve set-up açısından basittir Tümöre homojen doz verilebilirTümöre homojen doz verilebilir Tümörün altında ve üstünde bulunan normal dokulara fazla doz verilecek olması dezavantajdırTümörün altında ve üstünde bulunan normal dokulara fazla doz verilecek olması dezavantajdır

ÇOKLU ALANLAR Karşılıklı paralel ışınlamalarının tümörün altında ve üzerinde bulunan normal dokulara getirdiği zararı azaltmak için çoklu alanlar kullanılır Düşük de olsa istenmeyen doz alan bölgelerin artması Set-upların karşılıklı paralel alanlara göre zor olması dezavantajlarıdır

7 ALANLI PROSTAT TEDAVİSİ

TANJANSİYEL TEKNİK Opere meme Ca’larda gama ve X ışınları ile yapılan tedavidir Burada göğüs duvarı birbirini 180 dereceye tamamlayan açılarda ışınlanır Amaç akciğerlere ışın vermeden göğüs duvarını ışınlamaktır

MANTO TİPİ IŞINLAMA TEKNİĞİ Hodgkin hastalığı tedavisinde kullanılan mediasten, aksilla, supra ve servikal alanları içine alan bir tekniktir Bu teknikte akciğerler özel bloklarla korunur