Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1470 nm lazer safen ven ablasyonu İçİn en İyİ çözümdür.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1470 nm lazer safen ven ablasyonu İçİn en İyİ çözümdür."— Sunum transkripti:

1 1470 nm lazer safen ven ablasyonu İçİn en İyİ çözümdür.
Yrd. Doç. Dr. Suat DOĞANCI GATA Kalp Damar Cerrahisi AD Ankara

2 1470 nm dalga boyu SSLD olarak adlandırılır.
Safen venin endovenöz tedavisi geçtiğimiz 10 yılda hastalar ve doktorlar tarafından etkinliği ve güvenilirliği sayesinde giderek popülarite kazanan bir yöntemdir. 1470 nm lazer dalga boyu endovenöz lazer tedavileri arasındaki yerini 2005 yılında almış ve ilk veriler 2006 yılında Pannier tarafından yayınlanmıştır. 1470 nm dalga boyu SSLD olarak adlandırılır. Kan ve ven duvarındaki suyu hedef alarak hedef damarda daha çok fibrotik oklüzyon ile kapanma sağlamaktadır. Özellikle radiyal lazer fiberi ile kombine edildiğinde damarın çepe çevre ablazyonu perforasyon olmadan gerçekleşir.

3 Endovenöz lazer tedavilerinde çeşitli dalga boyları kullanılmaktadır.
Çeşitli meta-analizlerde ve RKÇ’larda lazer RF ile karşılaştırılmıştır. Etkinlik yönünden lazer dalga boyları RF enerjisine göre üstün bulunmuştur.

4 Bu tenkitte en önemli etkiyi sağlayan parametreler:
Genellikle lazer enerjisi ile ilgili tenkit edilen noktalar etkinliğinden daha çok erken postoperatif dönemdeki ağrı ve ekimoz üzerine olmuştur. Bu tenkitte en önemli etkiyi sağlayan parametreler: Lazer dalga boyu Kullanılan enerji miktarı ve gücü Kullanılan fiber Tümesan kullanımı Hastaya pozisyon verilmesi

5 Edinilen tecrübede özellikle başlangıçtaki endişe bu yöntemlerin etkinliği olduğu için yüksek enerji düzeyleri kullanılmaktaydı. Ayrıca elde sadece çıplak uçlu fiberler olduğu için; yüksek enerji ile birlikte bu fiberler damarda perforasyonlara ve sonucunda istenmeyen olayların ortaya çıkmasına sebep oluyordu. 1470 nm ve radiyal lazer fiberlerinin kullanıma girmesi ile daha homojen ve perforasyonlara neden olmadan ablazyon uygulamaları başlamış böylece istenmeyen olay oranları etkinlik azalmadan dramatik bir şekilde azalmıştır.

6 Etkinliğin optimal olması üzerine hasta konforunu daha da artırmak lokal anestezi eşliğinde daha az tümesan anestezi ile bu işlemler yapılmaya başlanmış ve tedavi enerjileri tedrici olarak düşürülmüştür. İstenmeyen olay oranları da bu sayede tama yakın ortadan kaldırılmıştır. Literatürde bu konuyu bu detayla karşılaştıran çalışmalar bulunmamaktadır. Tüm çalışmalar RF, Lazer karşılaştırması başlığı altında sunulmasına rağmen, RF enerjisinin en yeni sistemi lazerin eski sistemleri ile kıyaslanmaktadır.

7

8

9 Diğer parametreler yönünden bakılacak olursa:
Çalışma sonucunda erken dönemde RF lazere göre ağrı yönünden daha üstün bulunmuştur: Ancak kullanılan lazer 980 nm ve fiber çıplak uçlu fiberdir. Diğer parametreler yönünden bakılacak olursa: 980 nm’de bile istenmeyen olaylar daha azdır.

10 Lazer 980/1470 nm, çıplak uçlu fiber, RF VNUS ClosureFast kateter
Uygulanan Watt ve LEED belirtilmemiş, dalga boyu analizi yok RF VNUS ClosureFast kateter

11 Ağrı yönünden RF üstün bulunmuş, ancak hangi dalga boyu ve Watt/LEED değerleri belirtilmemiş.
Diğer komplikasyonlara bakıldığında ise:

12 Sonuç Günümüzde 1470 nm dalga boyu ve radiyal fiber ile RF ClosureFast sisteminin doğrudan karşılaştırıldığı bir çalışma yoktur. Radiyal ve yakın zamanda kullanıma girmiş olan 2 ring radiyal lazer fiberleri sayesinde kullanılan enerji en alt düzeye indirilerek endovenöz ablasyonlar etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Erken postoperatif dönemde ağrı, ekimoz gibi istenmeyen olaylar tama yakın ortadan kalkmıştır. Bu faktörler göz önüne alındığında radiyal/2 ring radiyal fiberler ile kombine edilen 1470 nm lazer endovenöz ablasyon yöntemleri içinde en iyi seçenek olarak gözükmektedir.


"1470 nm lazer safen ven ablasyonu İçİn en İyİ çözümdür." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları