Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TİROİD SİNTİGRAFİSİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TİROİD SİNTİGRAFİSİ."— Sunum transkripti:

1 TİROİD SİNTİGRAFİSİ

2 Tiroid bezi larenksin önünde yer alır
Tiroid bezi larenksin önünde yer alır.Sağ ve sol olmak üzere iki lobu ve bir istmusu vardır.Normal bir tiroid bezinin ortalama ağırlığı 20 gr.,kalınlığı 2 cm, genişliği 2.5 cm ve uzunluğu 4 cm’dir. Tiroid sintigrafisi;tiroid dokusunun varlığı,büyüklüğü,şekli,yeri ve fonksiyonunun değerlendirilmesi için yapılır.

3 . Nodüllerdeki aktivite tutulumu nodülün etrafındaki dokuya göre değerlendirilir: · Normoaktif nodül (etraf doku ile eş değerde tutulum) · Hipoaktif (soğuk) nodül (etraf dokudan daha az tutulum) · Nonfonksiyonel (soğuk ) nodül (nodülde hiç tutulum yok) · Hiperaktif (sıcak ) nodül (etraf dokudan daha fazla tutulum var)

4 Tiroid bezinin iltihaplanmasına tiroidit adı verilir
Tiroid bezinin iltihaplanmasına tiroidit adı verilir. Tiroiditin çeşitleri vardır. Eğer iltihaplanma; Bakteri kaynaklıysa : AKUT TİROİDİT Virüs kaynaklıysa :SUBAKUT TİROİDİT Bağışıklık sistemindeki bir problemden kaynaklanıyorsa : HASHİMOTO TİROİDİT Doğum sonrası oluşuyorsa :POSTPARTUM TİROİDİT

5 HASTA HAZIRLIĞI . Gebelik sorgulanır (kontrendikedir).
Tiroid glandında aktivite tutulumunu etkileyen ilaçlar ve yiyecekler sorgulanır.Bu ilaçların test öncesi uygun sürelerde kesilmesi gereklidir. Tiroid palpasyonu,ilgili laboratuar testleri,USG ve yapılan diğer tiroid görüntüleme testleri çekim öncesi faydalı bilgiler sağlamaktadır.

6 RADYOFARMASOTİK VE DOZAJ
Tc-99m (3-5 mCi) (En çok kulalanılan radyonüklid)

7 ÇEKİM PROTOKÖLÜ İmajlar enjeksiyondan 20-30 dakika sonra alınır.
Hasta supin pozisyonda yatırılır. Anterior ve her iki anterior oblik imajlar alınır. 500 bin countluk statik imajlar alınır. 128x128 matriks kullanılır. Enerji window % Kev PİNHOLE kolimatör genelde tercih edilir, HL kolimatör de kullanılabilir.

8 RADYOMARFASÖTİK VE DOZAJ
I-131 ( mCi) (Yüksek radyasyon dozu ve kötü görüntü kalitasi nedeni ile metastatik hastalık taramaları dışında pek kullanılmaz.)

9 ÇEKİM PROTOKOLÜ Çekimden 6 hafta önce T4, 2-3 hafta önce T3 preparatı kesilmelidir. 24. saat, 48.saat ve 72. saatlerde statik imajlar alınır. 500 bin countluk statik imajlar alınır Enerji windowu % Kev 128x128 matriks kullanılır Yüksek enerjili paralel hole kolimatör

10 UYGULAMA ALANLARI Guatrın değerlendirilmesi
Tiroit nodüllerinin değerlendirilmesi Hipertiroidinin değerlendirilmesi Tiroit glandının yerinin saptanması Boyun kitlelerinin değerlendirilmesi Göğsün üst kısımındaki kitlelerin değerlendirilmesi Tiroiditlerin değerlendirilmesi Tiroit operasyonlarından sonra geri kalan dokunun değerlendirilmesi Operasyondan sonra fonksiyon gösteren metastazların araştırılması.


"TİROİD SİNTİGRAFİSİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları