YABANCI CİSİM. YABANCI CİSİMLE TIKANMA Yabancı cisme bağlı ölümlerin %90’ı 5 yaş altında görülür. Yabancı cisme bağlı ölümlerin %90’ı 5 yaş altında görülür.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Advertisements

İLKYARDIM.
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
KARDİYO-PULMONER-SEREBRAL RESÜSİTASYON (CPR)
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
HOŞGELDİNİZ.
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BECERİSİ
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
HAVA YOLU TIKANIKLIĞINDA İLKYARDIM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
İLK YARDIM SORU 1: Trafik kazası geçirmiş bir yaralının araç içerisinden çıkarılmasında hangi uygulama tercih edilir? A. Koma pozisyonu B. Rentek manevrası.
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
ÇOCUKLARDA YABANCI CİSİM ASPİRASYONLARI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
Sivil Toplum Kuruluşlarına İlk Yardım Kursu- Afet Yönetim Merkezi
ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
DOLAŞIM SİSTEMİ VE KALP MASAJI KALP; DOLAŞIM SİSTEMİ İÇİNDE İTİCİ BİR ÖZELLİĞE SAHİPTİR. KALP YAKLAŞIK OLARAK KİŞİNİN YUMRUĞU BÜYÜKLÜĞÜNDE, İÇİ BOŞ KASTAN.
TANIMLAR KAZA NEDİR ? FELAKET NEDİR ? İLKYARDIM NEDİR ?
ANKARA Acil Sağlık Hizm. Şb.
Omuz ve Dİrsek Radyolojİk Anatomİk YapIsI ve İncelenmesİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Çocuklarda Solunum Yoluna Yabancı Cisim Kaçması
İlkyardım: Kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KBB’DE YABANCI CİSİMLER
Yrd. Doç. Dr. Menderes KILDIRAN
İLK YARDIM UYGULAMALARI
ÇOCUKLARDA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
ÇOCUK VE BEBEKLERDE TYD UYGULAMALARI
İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ.
Temel Yaşam Desteği.
Temel Cimnastik Duruşları
İLKYARDIM. Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanana kadar hayatın kurtarılması ya da durumun.
Yaralanmalar Bölüm 5.
DOÇ.DR.DENİZ ÖZTEKİN ARŞ. GÖR. MSC.TULUHA AYOĞLU İ.Ü. FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI CERRAHİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Temel Yaşam Desteği Bölüm 3.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
HASTA / YARALININ OLAY YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BURSA. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD, hayatı kurtarmak amaçlı yapılan bir seri eylemden oluşur, TYD, OED haricinde profesyonel ekipman olmadan.
1.  Bebek ve küçük çocuklarda burun delikleri dardır.  Dişler ve diş etleri hassastır.  Dil, ağız boşluğu ile orantılı olarak değerlendirildiğinde.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKADEMİ AKAD ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ.
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
(3)-TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bir önceki sunumlar daha ayrıntılı!!!!!!!!!!!!!11
BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ ( 0-1 YAŞ)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Hava Yolu Tıkanıklığı Sağlık Sunumları:
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI
ETT VE TRAKEOSTOMİ BAKIMI
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
Çocuklarda Temel Yaşam Desteği
SOLUNUM SIKINTISI İLE GELEN ÇOCUK HASTAYA YAKLAŞIM
HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR?
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (I)
Sunum transkripti:

YABANCI CİSİM

YABANCI CİSİMLE TIKANMA Yabancı cisme bağlı ölümlerin %90’ı 5 yaş altında görülür. Yabancı cisme bağlı ölümlerin %90’ı 5 yaş altında görülür. Krup ve epiglottit’ten ayırımı yapılmalıdır Krup ve epiglottit’ten ayırımı yapılmalıdır Kısmi tıkanma/tam tıkanma ayrımı yapılmalıdır Kısmi tıkanma/tam tıkanma ayrımı yapılmalıdır Yabancı cisim çıkartma manevraları: Yabancı cisim çıkartma manevraları: Süt çocuğu:  Sırt vuruşu  Göğüs vuruşu Bir yaş sonrası: Abdominal manevra Abdominal manevra

YABANCI CİSİMLE TIKANMA Kendiliğinden öksüren ve solunum çabası olan çocuğa müdahale etme Kendiliğinden öksüren ve solunum çabası olan çocuğa müdahale etme Öksürük yetersizse Öksürük yetersizse Sesi kesilirse Sesi kesilirse Solunum sıkıntısı artarsa Solunum sıkıntısı artarsa Stridor (Hırıltı) gelişirse Stridor (Hırıltı) gelişirse Çocuk tepki vermemeye başlarsa Çocuk tepki vermemeye başlarsa müdahale et

SÜT ÇOCUĞUNDA YABANCI CİSİM ÇIKARILMASI Bir el ile göğüs desteklenerek baş gövdeden daha aşağıya kaydırılır Bir el ile göğüs desteklenerek baş gövdeden daha aşağıya kaydırılır Diğer elin topuğu ile iki skapula arasına 5 kez vurulur Diğer elin topuğu ile iki skapula arasına 5 kez vurulur Cisim çıkmamışsa: Bebek sırtüstü pozisyona getirilir. Bir el ile sırt ve baş desteklenerek trandelenburg pozisyonuna getirilir. Sternum alt yarısına baş yönüne doğru bası yapılarak göğüs kafesi toplam 5 kez sıkıştırılır Bebek sırtüstü pozisyona getirilir. Bir el ile sırt ve baş desteklenerek trandelenburg pozisyonuna getirilir. Sternum alt yarısına baş yönüne doğru bası yapılarak göğüs kafesi toplam 5 kez sıkıştırılır Abdominal manevra yapılmamalıdır

BİLİNCİ AÇIK ÇOCUKTA YABANCI CİSİM ÇIKARTILMASI (HEIMLICH MANEVRASI) Çocuğa ne yapılacağını anlat Çocuğa ne yapılacağını anlat Bir eli yumruk yapıp diğer eli üzerine sararak, göbeğin üstü-sternumun altına gelecek şekilde yerleştir Bir eli yumruk yapıp diğer eli üzerine sararak, göbeğin üstü-sternumun altına gelecek şekilde yerleştir Yabancı cisim çıkana kadar veya hastanın bilinci kapanana kadar içeri- yukarı doğru bastırılır. Yabancı cisim çıkana kadar veya hastanın bilinci kapanana kadar içeri- yukarı doğru bastırılır.

BİLİNCİ KAPALI ÇOCUKTA YABANCI CİSMİN ÇIKARTILMASI Parmak körlemesine sokulmamalıdır Parmak körlemesine sokulmamalıdır Ağızda yabancı cisim varsa, diğer el ile çıkartılır. Ağızda yabancı cisim varsa, diğer el ile çıkartılır. Farinksteki yabancı cismi sadece sağlık personeli çıkarmaya çalışmalıdır. Farinksteki yabancı cismi sadece sağlık personeli çıkarmaya çalışmalıdır. Yabancı cisim çıkarıldıktan sonra tekrar solutulur Yabancı cisim çıkarıldıktan sonra tekrar solutulur

BİLİNCİ KAPALI ÇOCUKTA YABANCI CİSMİN ÇIKARTILMASI (HEIMLICH MANEVRASI) Göbek ile sternum arasına iki el üst üste yerleştirilir ve kilitlenir Göbek ile sternum arasına iki el üst üste yerleştirilir ve kilitlenir 5 kez yukarı ve içe doğru bastırılır 5 kez yukarı ve içe doğru bastırılır