Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"— Sunum transkripti:

1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 8 Kasım 2013 Cuma İnt. Dr. Müge Toygar Dr. Nihal Şahin

2 VAKA SUNUMU

3 10 aylık erkek bebek Şikayeti:Solunum sıkıntısı

4 Öyküsü Hasta oyun oynarken bir anda ağlamaya başlamış,daha sonra kusmuş. İlerleyen zamanlarda hırıltılı solunumu başlamış. Dış merkeze başvurmuşlar. Bronşit ön tanısıyla yoğun bakımda 24 saat tedavi görmüş.Bu arada öksürüğü başlamış ve tedaviye rağmen öksürüğü artmış,bunun üzerine tarafımıza başvurmuşlar

5 Özgeçmiş Prenatal: Annenin 2. gebeliği.Gebeliği boyunca düzenli doktor ve USG kontrolü var.İlaç yada enfeksiyon öyküsü yok. Natal:Miadında, C/S ile, 3300 g olarak doğmuş. Postnatal: Doğar doğmaz ağlamış.Küvöz bakımı almamış. Sarılık yok, peteşi yok, siyanoz yok. Beslenme: İlk 6 ay yalnızca anne sütü almış. Hala anne sütü alıyor. Büyüme-Gelişme: Yaşına uygun Aşıları: Tam Geçirdiği hastalıklar:yok. Alerji,parazit,PİCA yok.

6 Soygeçmiş Anne:27 yaşında,ilkokul mezunu,ev hanımı,sağ-sağlıklı
Baba:30 yaşında,lise mezunu,memur,sağ sağlıklı Anne ile baba arasında akrabalık yok. 1.çocuk:4.5 yaş,erkek 2.çocuk:4.5 yaş,erkek 3.çocuk:4.5 yaş,kız 4.çocuk:Hastamız Ailede sürekli hastalık yok.

7 Ateş: 37,2 °C Nabız: 125/dk TA: 100/70 mmHg SS: 38/dk Saturasyon:%94 AFN: +/+ Ağırlık:11kg

8 FM GD: İyi Cilt: Turgor, tonus doğal, ödem , ikter ,siyanoz , peteşi , purpura yok. Baş-Boyun: Saç ve saçlı deri doğal. Boyunda kitle ve LAP yok. Gözler: IR+/+,Pupiller izokorik. KBB: Orofarinks doğal. KVS: S1 ve S2 doğal. S3 yok. Üfürüm yok SS: Sağ tarafta wheezing.Sağ tarafta solunum sesleri azalmış. Sol AC sesleri doğal.Ral,ronküs yok. GİS: Batın rahat. Defans, rebound, organomegali yok GÜS: Haricen erkek. Anomali yok. NM: Bilinç açık,koopere,oryente. Ense sertliği yok. Kranial sinir muayenesi doğal.Motor ve duyu defisiti yok. Ekstremite:Kas kitle ve tonusu doğal.

9 LAB Üre: 9 mg/dL BUN: 4 mg/dL Kreatinin: 0.45 mg/dL AST: 36 U/L
ALT: 18 U/L Na: 138 mEq/L K: 3,64 mEq/L Tot.protein:6,3 g/dl Alb: 4,3 g/dl Ca:10,6 mg/dl Hb:11.2 BK:13400 Neu:36900 Plt: CRP:0.09 Htc:34.4

10 Patolojik Bulgular Sağ tarafta solunum seslerinde azalma
Sağ tarafta wheezing Lökositoz

11

12 ÖN TANILAR ???

13 Klinik izlem Hastanın öyküsü detaylandırıldığında kusma,hırıltılı solunum ve öksürüğünün kestane yedikten sonra olduğu anlaşıldı. Hastada yabancı cisim aspirasyon pnomonisi düşünüldü. Ampisilin-Sulbaktam ve Ventolin başlandı. Göğüs cerrahisine danışıldı,rijit bronkoskopi yapıldı.Sağ ana bronş girişinde lümeni totale yakın obstrukte eden organik yabancı cisim görüldü,forcepsle çıkarıldı.1 gece ÇYBÜ sinde kaldı.

14

15 Yabancı cisim aspirasyonu
En sık 6 ay – 3 yaş arasında görülür. Yemek yerken ya da oyun oynarken aniden  öksürük, nefes darlığı gelişen ve herhangi bir bir maddenin nefes borusuna kaçtığı düşünülen hastalarda yabancı cisim; görülmeden parmak ile çıkarılmaya çalışılmamalı!

16 Bulgular Beslenirken ani olarak ortaya çıkan: nefes darlığı morarma
öksürük hırıltılı solunum wheezing, stridor, retraksiyon, hemoptizi gibi nonspesifik solunum sistemi bulguları ile başvururlar. Tanının gecikmesindeki en önemli faktör yabancı cisim aspirasyonu öyküsünün olmamasıdır.

17 FM Fizik muayene normal olabilir.
Akciğerlerin inspiriyum ve ekspiriyumda simetrik olmaması. Solunum seslerinde azalma, yok olma. Kaba ronkuslar, “wheezing”, stridor, ses değişikliği. Siyanoz, dispne,göğüs ağrısı

18 Radyoloji Opak maddenin grafide görülmesi dışında en sık rastlanılan radyolojik bulgular : Havalanma fazlalığı (%41-64), Atelektazi (%8-33) Pnömonidir (%10-24) %7-30 unda AC grafisi tamamen normaldir.

19 Hasta 1 yaşından küçük ise Heimlich manevrası intraabdominal organlara zarar verebileceği için yapılmamalıdır. Sırta vurularak veya kalp masajı gibi göğüs kafesi sıkıştırılarak çıkartılmaya çalışılır.

20 Hasta 1 yaşından büyük ise Heimlich manevrası 6-10 kez denenir, göbeğin hemen üzerinden yapılmalıdır.

21 Yabancı cisim aspirasyonunun en etkin tedavisi önlenmesidir.
Rijit bronkoskopi Yabancı cisim aspirasyonunun en etkin tedavisi önlenmesidir.


"Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları