AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ YAŞAMIMIZI NASIL ETKİLER?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYANLAR: AYLİN DEMİR CANAN AKBAŞ
Advertisements

ENERJİ TASARRUFU.
∑ ∑ ∑ SİGMA ELEKTRİK PROJE-TAAHHÜT
∑ ∑ ∑ SİGMA ELEKTRİK PROJE-TAAHHÜT
IŞIK KAYNAKLARI NELERDİR ?
IŞIK.
Canlı nedir?Cansız nedir?
Elektromanyetik Dalgalar
İTEC 5. FAZ Konu:Işık Çevreyi Etkiler mi ? Takımın Adı:Işık ve Çevre
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
Hazırlayanlar kimmiş biliyor musun?
HERŞEY İÇİN ENERJİ… ENERJİ;
ENERJİ TASARRUFU Yaşantımızın en önemli unsurlarından biri enerjidir. Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENME.
Işık kirliliği ve deniz kaplumbağaları
HAZIRLAYAN: CEM GÜRSES
DÜNYANIN HAREKETLERİ Dünya uzayda nasıl hareket eder ?
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
AY DEDE.
Ders: Fen ve Teknoloji Sınıf: 4 Konu: Işık Kazanım:
ÜNİTE ADI:IŞIK KONU:IŞIK KAYNAKLARI SINIF:4
MERSİN ÜNİVERSİTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ BURCU SARI
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NE DEMEKTİR?
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
ENERJİ TASARRUFU NEDİR?
IŞIK VE SES ÜNİTE DEĞERLENDİRME ETKİNLİKLERİ İdris BASMAZ
Gözlükler, Göz Sağlığı
IŞIK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME Ana sayfaya döner İleri KAZANIMLAR
Işık, görmemize olanak veren bir enerji biçimidir .
IŞIK KİRLİLİĞİ.
IŞIK KİRLİLİĞİ Işık kirliliği çok kötü bir şey. Ne yazık ki ülkemizde ışık kirliliği çok fazla. Benim aklıma gelen bir çözüm yolu var aslında.Herkes apartman.
Başla Intro(001) Yardım(004) Kazanımlar(002) Güneş enerjisini canlılar nasıl kullanır?( Enerji Kaynağı: Güneş) 200.
ELEKTRIKLI ARAÇLARIN GÜCÜ
IŞIK Görme organımız gözdür. Ancak varlıkları görmemiz için ışık gereklidir. Işıksız ortamda hiçbir varlık görülemez. Işık vererek çevremizi aydınlatan,
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
Afedersiniz, bay Edison ama ben bişey duyamıyorum.
İslam’da Bilginin Kaynakları
SAĞLIKLI OLMAK.
IŞIK Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu
ENERJİ.
YENİ KELİMELER 12.DERSİN TERCEMESİ Günümüzde, yollardaki ulaşım araçları büyük bir hızla artmıştır. Bugün yollarımız otomobiller, kamyonlar, otobüsler.
BİLGİSAYARI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
3.SINIF Hayat Bilgisi Tasarruf Yapıyoruz.
Karanlıkta görebilir miyiz?
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
FEN VE TEKNOLOJİ Işık.
IŞIK.
IŞIK VE SES
HEDEF VE HEDEF DAVRANIŞLAR KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME.
IŞIK Işık olmadan görebilir miyiz? En önemli ışık kaynağımız nedir?
Bilişim Teknolojilerinin Kullanımı ve Sağlık
Uygun Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?
1)Elektrikle Tanışalım Günlük hayatımızda evde, okulda kullandığımız araçlar ile fabrikalarda kullanılan makinelerin birçoğu elektrikle çalışır. Elektrik.
Fen ve teknoloji Işık ve Ses.
DAHA AZ ÇÖP Hikmet SIRMA. ÇEVRE NE DEMEKTİR ? İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri dış ortama çevre denir.
Çevremizdeki ışık kaynakları
SORULAR FEN VE TEKNOLOJİ.
GÜNEŞ ENERJİSİ.
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
I Ş IK K İ RL İ L İĞİ. TANIMI Işık kirliliği yanlış yerde ve zamanda gerektiğinden fazla ve yanlış yöne yapılan aydınlatmadır.
ENERJİ TASARRUFU.
B INALARDA ISI KAYBI. BİNALARDA ISI KAYBININ  Ilk olarak ısı yalıtımının ne demek olduğunu açıklayalım**ISI YALITIMI=günlük yaşantımızda ısı kayıplarını.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ENERJİ TASARRUFU ENERJİ TASARRUFU NEDİR? Enerji tasarrufu, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde her hangi bir azalma olmadan enerjiyi.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
Sunum transkripti:

AYDINLATMA TEKNOLOJİLERİ YAŞAMIMIZI NASIL ETKİLER?

  Aydınlatma teknolojisindeki gelişmelerin, toplum yaşamı üzerinde olumlu etkileri olmuş ve yaşam kalitesi artmıştır. Aydınlatma teknolojileri sayesinde hastaneler, havaalanları, otoyollar, fabrikalar gece gündüz hizmet verebilir.

Işığı nasıl kullanalım? Işığın,gözümüzün görme yeteneğini bozmayacak şiddette olması gerekir.Yüksek güçte,aşırı parlak ışık veren kaynakların aydılatması kötü olur. Işık kaynakları,adınlatılması gereken yere, uygun bir şekilde yönlendirilmelidir.Işık sadece istenilen yeri aydınlatmalı, aydınlatılması gerekmeyen yerleri aydınlatmamalıdır. Fazla ışık,her zaman iyi aydınlatma anlamına gelmez. Işık,göze doğrudan gelmemelidir.Bir ışık kaynağından çıkarak doğrudan göze gelen ışık,göz sağlığını bozar.

Gece ders çalışırken masa lambası kullanmak göz sağlığı için uygundur Gece ders çalışırken masa lambası kullanmak göz sağlığı için uygundur. Ancak sağ elimizi kullanıyorsak ışık sol taraftan, sol elimizi kullanıyorsak ışık   sağ taraftan gelmelidir.

Aydınlatma araçlarını kullanırken dikkatli olmalı,gereksiz aydınlatmalardan kaçınmalıyız.Örneğin;gereksiz yanan lambaları söndürmeliyiz.Gereksiz aydınlatmar da boşa harcanan enerji demektir.

Işıkta çevre kirliliğine neden olur mu? Evet aşırı ışık çevre kirliliğine neden olmaktadır. Geceleri etrafımızı daha iiyi görmek,işlerimize devam etmek için çevremizi ışıklandırırız. Geceleri meydanlar,müzeler,anıtlar,reklam panoları aydınlatılır.Fakat bu aydınlatma sırasında pek çok yerde ışığın yanlış bir şekilde ve gereğinden fazla kullanıldığı görülmektedir.Bu durum,hem çevrede aşırı ve gereksiz aydınlanmaya yol açar hem de enerji israfı anlamına gelir.Işık kirliliği ‘’yanlış yerde, miktarda,yönde ve yanlış zamanda ışık kullanılması’’olarak tanımlanır.

• Deniz kaplumbağalarının yavruları, aşırı aydınlatmadan dolayı yönlerini  kaybederek denize ulaşamadan ölürler. • Bazı göçmen kuşları ise yüksek binaların ışıklarına yönelip bu yapılara çarpıp ölmektedir. • Işık kirliliği gökyüzünü inceleyen gözlemevlerinin işini de zorlaştırmaktadır.  Tüm bunlar ışığın faydasız ve zararlı olduğu anlamına gelmez. Bunların engellemek için ışığın doğru ve yerinde kullanılması gerekir.

Göz sağlığımız için, okuyup yazarken ışık sol üst taraftan gelmelidir. Yaşadığımız ortamların uygun şekilde aydınlatılması özellikle göz sağlığımız için çok önemlidir.Bunun için şunlara dikkat etmeliyiz: Çevre aydınlatmasında ışık kaynağı,gökyüzüne değil,aydınlatılması gereken yerlere yöneltilmelidir. Göz sağlığımız için, okuyup yazarken ışık sol üst taraftan gelmelidir. Tavana vurarak yansıyıp gelen ışılar gözleri dinlendirir. Floresan lambalar beyaz ışık verdiği için gözleri yormaz. Gece ders çalışırken masa lambası kullanmak göz sağlığı için yararlıdır. Gereğinden fazla ve az ışık, verimli ders çalışmamızı engeller.Çünkü çok parlak ışık gözleri bozar,az ışık ise gözleri yorar.