Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

I Ş IK K İ RL İ L İĞİ. TANIMI Işık kirliliği yanlış yerde ve zamanda gerektiğinden fazla ve yanlış yöne yapılan aydınlatmadır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "I Ş IK K İ RL İ L İĞİ. TANIMI Işık kirliliği yanlış yerde ve zamanda gerektiğinden fazla ve yanlış yöne yapılan aydınlatmadır."— Sunum transkripti:

1 I Ş IK K İ RL İ L İĞİ

2 TANIMI Işık kirliliği yanlış yerde ve zamanda gerektiğinden fazla ve yanlış yöne yapılan aydınlatmadır.

3 Işık Kirliliğinin Nedenleri Yollar ve sokaklardaki aydınlatmalar Turistik yerlerdeki aşırı aydınlatmalar Reklam tabelalarında bulunan aydınlatmalar Evler ve binalardaki aşırı aydınlatmalardır. Çevremizde sıklıkla gördüğümüz ışık kirliliği örnekleri ise sokak lambaları trafik lambaları uyarıcı levhalar reklam tabelaları ve çok daha fazlasıdır.

4 Işık Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir? Çevremizde ışık kirliliğini önlemek adına bazı çalışmalar yapabiliriz: 1-Evlerimizde ve sokak lambalarında tasarruflu lambalar kullanmak

5 2-Özellikle apartmanlarda yanan merdiven lambalarını sensörlü yapmak

6 3-Gece geç saatlerde trafik olmadığı için lambaların çalışma sistemini düzenlemeksistem

7 4-Gereksiz yere aydınlatma sistemleri kurmamak sistem

8 5- Gerektiğinden fazla aydınlatma yapmamak

9 6- Dış mekanlarda kullanılan aydınlatma çözümleri için aşağıdan yukarıya değil, yukarıdan aşağıya doğru üstü kapalı lambalar kullanılmalıdır. Aynı şekilde gece kullanılan reklam panoları, anıtlar vb. gibi aydınlatmalar da aynı yönde yukarıdan aşağıya olmalıdır ki ışık daha verimli kullanılabilsin.

10 7-Zaman saatleri kullanarak, siz evde olmasanız bile evin iç ve dış aydınlatmalarını ayarlayabilir, zamanlı olarak yanıp sönmelerini sağlayabilirsiniz.Sokak lambaları içinde bu sistem uygulanmalıdır.

11 8- Vitrin aydınlatmalarında zamanlayıcılar kullanmalıyız, ışık kaynakları gece saat 11’den sonra otomatik olarak kapanabilmeli.

12 GECE UZAYDAN GÖRÜNÜMLER

13

14 SONUÇ OLARAK; Işık kirliliği elektrik üretirken tükettiğimiz sınırlı petrol, doğal gaz ve kömür kaynaklarımızın önemli bir kısmının boşa harcandığı anlamına gelmektedir ve bu yolla atmosfer de kirletilmiş olmaktadır. Yanlış dış aydınlatma doğal çevreyi de olumsuz etkilemektedir.

15

16 SLAYTI HAZIRLAYAN : ALPKAGAN TOKYÜREK 4/B 150


"I Ş IK K İ RL İ L İĞİ. TANIMI Işık kirliliği yanlış yerde ve zamanda gerektiğinden fazla ve yanlış yöne yapılan aydınlatmadır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları