Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ www.izmitram.meb.k12.tr.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AİLELERİN EĞİTİM SÜRECİNE KATILIM ÇALIŞMALARI
Advertisements

ÖZEL ENVAR ilköğretim okulu
Hazrlayan: Sebiha Şafak
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
Psikolojik Danışman Ayçin YILMAZ
Verimli Ders Çalışma F.N.Ç.A.L. REHBERLİK SERVİSİ
Tatilde Yapılacaklar.
CUMHURİYET ORTAOKULU BENCHMARKİNG 4.ALT GRUP. 1-OKUMA SAATLERİ Okullarımızda okuma saatleri planlanarak başlatıldı.. Dönerli ve 7.ve 8 sınıflarda 7.saatte.
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
OKUMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç. Dr. Dilek BELET.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
 Bir dönemi daha geride bıraktık. 2 haftalık bir tatile girmiş bulunuyoruz. Öğrencilerimizin bu süre içinde kontrollü bir şekilde tatil yapmalarını sağlamasınız.
REHBERLİK.
Etkin Çalışma Yöntemleri.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
OKUMANIN İLKELERİ.
OKUL KÜTÜPHANELERİNİN ÖNEMİ
KÜTÜPHANE KULÜBÜ.
REHBERLİK DERSİ III.
ÇOCUKLARIMIZ… Bizim en değerli varlıklarımız… Tüm çabalarımız
ETKİLİ OKUMA.
PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE DİL BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER (KİTAP KULLANIMI) Yrd. Doç Dr. Ş. Dilek BELET.
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
KONU: OKUMA ALIŞKANLIĞI
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.
VAKTİN AKTIĞININ FARKINDA OLMAYANLAR HAZIRLAYAN: Burcu GÜLBAHAR Psikolojik Danışman.
ANNE BABALAR EV ÖDEVLERİNE NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
Mesleki Bilgi Sistemi, yaşam boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda siz ailelere ve çocuklarınıza rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. www.
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Dr. Kerim Karabacak
OKUMANIN İLKELERİ.
ÇOCUK EDEBİYATI ÖĞRETİMİ
KAHRAMANMARAŞ BİLGİYLE BULUŞUYOR
Bu derste, Sınıfta istenmeyen davranışların önlenmesi
MOTİVASYON.
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
GÜNDEM: 1. Toplantının açılışı, oklama kağıdının imzalanması. 2. Birinci dönem çalışmalarının değerlendirilmesi. 3. Okuma – yazma öğreniminde sınıfın.
ÇOCUĞUMUN OKUL BAŞARISININ ARTMASI İÇİN NELER YAPMALIYIM?
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
ANLAMA TEKNİKLERİ: OKUMA EĞİTİMİ
 AKŞEMSEDDİN BİLİM VE SANAT MERKEZİ.  YAŞAMINIZIN HER ALANINDA VE HER YAŞ GRUBUNDA ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERLE KARŞILAŞMA OLASILIĞINIZ DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ.
KİTAP OKUMA ÜZERİNE ….
PROBLEM ALANLARINA GÖRE REHBERLİK
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
PERFORMANSGÖSTERGESİ HEDEFE YÖNELİK TEDBİR FAALİYET LER
Zekâ Oyunları.
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ ÖĞRETMEN VE USTA ÖĞRETİCİ
Kitap Okuma Projesi “KİTAP OKU[YORUM]”
Okul Psikolojik Danışmanı ve Rehber Öğretmen
HAZIRLAYAN ERTUĞRUL KAÇMAZ
OKUMA.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Eğitim programında ders kitabının yeri. Planlı, programlı olmayan hiçbir öğrenme etkinliği eğitim programının kapsam alanına giremez. Planlı, programlı.
REHBERLİK DERSİ III.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
Zekâ Oyunları. Zekâ oyunları, boş zamanlarını değerlendirmek için aktivite arayanların, günlük yaşamın stresinden kurtulmak için biraz olsun soluk almak.
Sunum transkripti:

Okumayı Sevmeyen Çocuklar OCAK 2016 İZMİT REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Okumayı Sevmeyen Çocuklar Betül GÜLÖRTEN Rehber Öğretmen

 Türkiye 35 Ülke arasında 28.ci sırada yer almaktadır. Okuma deneyiminde  İsveç birinci  İngiltere ikinci sırada yer alırken; sırayı  Hollanda  ABD  Bulgaristan takip etmektedir. Türkiye’nin Bu kadar geri durumda bulunmasının ana nedenleri arasında, okuma eğitiminin daha çok ders kitaplarında bulunan metinlere dayalı olarak yapılıyor olması sayılabilir.

 Uluslar arası eğitim başarılarını belirleme kuruluşları ( IEA) Uluslar arası okuma becerilerinde, Gelişim projesi (PIRLS) çerçevesinde, * 35 ülkede, ilköğretim 4. sınıf öğrencileri arasında bir araştırma yaptırdı. * Bu araştırma kapsamında Türkiye’de; 62 ilde 154 ilköğretim okulunda toplam 5390 öğrencinin okuma yeterlilikleri tespit edildi.

 Türk öğrencilerin okuma becerilerinin uluslar arası standartların altında olduğu ortaya çıktı.  Bu sonuca göre, eğitimi üzerinde daha dikkatle durmak ve bu konuda gerekli tedbirleri zaman geçirmeden almak gerekmektedir.  Bu yüzden okuma becerilerinin geliştirilmesi için, okumanın sadece eğitim sürecine dayalı bir etkinlik olmayıp, hayatın bütün aşamalarında gerekli bir ihtiyaç olduğu bilinmelidir.

 Okuma 5 duyu organının çeşitli hareketlerinden ve zihnin, anlamı kavrama çabasından meydana gelen karmaşık bir faaliyettir.  Okumanın öğrenmede % 94 gibi önemli bir paya sahip olduğu ortaya çıkmaktadır.

 Okumanın asıl amacı anlamı kavrama olduğuna göre, kelime şekillerinin anlamlarıyla aynı zamanda kavranması gerekir.  Anlam ; hem kelimelerin özel şekillerini tanıma, hem de söz gelişiminden yararlanılması bakımından okumanın en önemli unsurunu teşkil eder.

 Okuma belli bir amaca bağlı olarak yapıldığı taktirde daha verimli olmaktadır.  Öğretim programlarında genellikle böyledir. Öğrencilerin, dinlediklerini, okuduklarını inceledikleriyle ve derinlikleriyle kavrama kabiliyetinin geliştirilmesi şeklinde ifade edilmektedir. İlköğretim programlarında ise, okumanın amacı, anlamı kavramak olarak belirtilmektedir.

 1. Öğrencilerin okuduklarını doğru ve çabuk anlama, tabii ve anlamlı okuma alışkanlıklarını geliştirerek sesli ve sessiz okumayı iyileştirmek  2. Türlü konularda okuma ilgisini geliştirmek yoluyla öğrencinin kelime hazinesini zenginleştirmek ve okuma zevkini yükseltmek (çeşitli etkinliklerle çocuklarımızın kelime dağarcığını genişletebiliriz.)

 3. Türlü konularda okuma ilgisini geliştirmek yoluyla öğrencinin iyi bir karakter sahibi olmasına yardımcı olmak.  4. Öğrencilere güzel eserlerin güzelliğini duyurmak yoluyla onları, estetik değerler üzerinde de düşündürmek.  5. Öğrencilere türlü konularda bilgi kazandırmak, türlü bilim ve inceleme çalışmalarının gerektirdiği okumalarla edinilen yetenekleri geliştirmek.

 7. Öğrencilerin iyi eserlere istekli ve onlardan hoşlanır duruma getirmek, onlara boş zamanlarını okumakla geçirme alışkanlığını kazandırmak.  8. Çocuklarda, kitap sevgisini ve kitap sahibi olma isteklerini yaratmak ve geliştirmek.  9.Okumayı sevdirmek olarak özetlenebilir.

 Okullarımızın birinci döneminin yavaş yavaş kapandığı şu dönemlerde; çocukların boş vakitlerini değerlendirmeleri ayrı bir önem kazanmaktadır.

 Elbette bunda en büyük görev, anne ve babalara düşmektedir. Anne ve baba bu konuda en büyük role sahiptir.  Çocuğunuzun okuyan bir birey olmasını istiyorsanız ; öncelikle siz ona örnek olmalısınız.

 Evinizdeki okuma materyallerini gözden geçirin.  Ve gerekiyorsa çocuğun ilgisini çekecek kitap ve dergiler alınız. Bunları kullanıp çocuğunuza örnek olunuz.  Her gün gazete okuyun ve ilginç bulduğunuz yazıları, çocuğunuzla paylaşınız. Böylelikle onu okumaya yönlendirebilirsiniz.

 Çocuk dergilerinden birine ( çocuğunuzun ilgisini çekecek bir dergi seçin. ) abone olun. Bu, onun okuma motivasyonu üzerinde olumlu bir etki yaratır.  Özel günlerde, ya da çocuğunuza bir hediye alacağınız zaman, kitap hediye edebilirsiniz.  Çocuğunuzun okumak için seçtiği materyalleri eleştirmeyin. İlgisini çeken kitabı okuması, onu hevesli hale getirecektir.

 Çocuğunuzun başucunda kitap bulunması  kitap okuması gerektiğini unutmamasını sağlayacak, yatmadan önce birkaç sayfa da olsa düzenli bir kitap okuması okuma alışkanlığı kazanmasında çok etkili olacaktır. Okumayı gündelik hayatınızın bir parçası haline getirmeniz dileğiyle…