Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN ERTUĞRUL KAÇMAZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN ERTUĞRUL KAÇMAZ"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN ERTUĞRUL KAÇMAZ
NEDEN OKUMUYORUZ? HAZIRLAYAN ERTUĞRUL KAÇMAZ

2 İÇERİK Neden okumuyoruz? Okumanın önemi nedir?
Okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

3 NEDEN OKUMUYORUZ?  Kitap okumayışımızın bazı sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür. 1-      Kitap okuma alışkanlığının kazanılamayışında temel etken maalesef ailedir. Çocuklar hayatı ve temel  alışkanlıklarını ailede öğrenmeye başlar. Anne ve babasının elinde hiç kitap görmeyen bir çocuğun kitaba karşı meraklı olmasını beklemek olanaksızdır. Öğretmenler ve psikologlar tarafından sık sık tekrar edilen bir nokta vardır. Evde şiddet gören çocuk şiddet uygulamaya meyillidir.  Bunu söylerken çocuğun temel davranışlarını ailesinden öğrendiği noktasından yola çıkılmıştır.  Babası çok küfür eden bir çocuğun ileride çok küfür edeceğini bunu yaparken de gününün %80 ini birlikte geçirdiği babasını örnek alacağını kestirmek çok ta zor olmasa gerek. Aynı şekilde babası gayet medeni ve kibar olan bir babanın çocuğunun bu şekilde karakter kazanmasını kestirmek te zor değildir. Bu yüzden hayatında çocuğunun yanında eline kitap almayan ailelerin çocuklarından kitap okumasını beklemeleri Polyanna’cılıktan başka bir şey değildir.

4 NEDEN OKUMUYORUZ?

5 NEDEN OKUMUYORUZ? 2-      Çocuğun ailesinde kitap okuma kültürünü görmemesinin yanında yakın çevresinde de bunu görmemesi bu alışkanlığın kazanılmasında en önemli etkendir.

6 NEDEN OKUMUYORUZ? 3-       Okul hayatı başladığında çocuğun okuma yazmayı öğrenmesiyle birlikte öğretmenlerimiz üzerinde yoğun bir şekilde baskı oluşturulmaktadır. Milli eğitim bakanlığı , eğitim denetmenleri , okul idaresi , öğrenci velileri çocukların fazla kitap okumaları için sürekli öğretmenlere telkinlerde ve bazen de tehditlerde bulunmaktadır. Öğretmenlerimizde bu kadar gücün karşısında maalesef onların isteklerine boyun eğip çocuklara kitap okumaları için yüklenmekteler. Bu yüklenme serbest etkinlikler dersinde kitap okuma , ilk ders kitap okuma , en fazla kitap okuyana ödül verme , e- okulda okunan kitap sayısın fazla olması için teşvikte bulunma , ev ödevi olarak kitap özeti verme gibi İSTEMEYEREK  başvurduğu yollardan dolayı çocuklarda kitap okuma davranışının zevkle yapılan bir eylemden çok zorla yapılan bir eylem olmasına yol açmaktadır. Bu da kitap okuma alışkanlığının kazanılamamasındaki üst üste gelen 3. Sebep olmaktadır. 4-      Okullar ve aileler tarafından çocuğun kitap okuması için yapılan baskılar sonucunda çocuğun istemeyerek okumak zorunda kalması ve istemediği kitapları okumak zorunda kalması olayın tuzu biberi olmaktadır. Maalesef öğretmenlerimiz çocuklara bakanlığın uygun gördüğü kitaplar haricinde  kitap tavsiye edememekte ( Kanunlar buna müsaade etmiyor etse de öğretmenlerimizin başına çorap örülüyor bu yüzden )  ve onlara kitaplıkta ne varsa onu sunmak zorunda kalmaktadırlar. Bu yüzden de çocuklar kendi zevklerine göre kitap seçimlerinden ve bu işten zevk alma hissinden mahrum kalmaktadırlar.

7 OKUMANIN ÖNEMİ NEDİR? Kitap okumak insanoğlunun kişisel gelişimini elde eden mühim etkenlerden biridir. İnsanın fikir yapısını, hayal dünyasını geliştirir; sözcük dağarcığını arttırır, insana informasyon ve birikim kazandırır. Okumak, kişiyi öğrenmeye götürmüş olan en başlı informasyon deposudur. İnsan için en kolay ve en etkili öğrenme yolu kitap okumaktır. Gelişmiş ülke toplumları, haiz oldukları bilgilerin % 55’ ini kitap okuma kanalıyla kazanmıştır. Gelişmemiş ülkelerin çoğunun karşılaştıkları sorunların temelinde ise eğitimsizlik ve kitap okumamak yatar. Gelişmemiş ülkelerde yaşam devam eden kişiler, kitap okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğu zaman kendilerine yarar sağlamayan işlerle harcamaktadırlar.

8 OKUMANIN ÖNEMİ NEDİR? Kitapla yetişen nesiller başarı dolu ve iyi bir geleceğe doğru koşan insanoğlu olacaktır. Kendisini yetiştirmiş, okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Kitap okumanın imtihan hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını oldukça iyi değerlendirebilen öğrenciler öteki öğrencilere göre oldukça daha başarıya ulaşmış olmaktadırlar.

9 OKUMANIN ÖNEMİ NEDİR? Kitaplar yardımıyla kimi zaman uçan bir halıya biner, bilmediğimiz diyarlara seyahat ederiz; yeni arkadaşlıklar kurar, kimi zaman hüzünlerimizi kimi zaman neşemizi bu yeni arkadaşlarla paylaşır, asla tanımadığımız evlere konuk oluruz. Tarihin sayfalarında koşar adım dolaşır; destanlara, trajedilere tanıklık ederiz. Geçmişin elem verici vakalarını değiştirmeye gücümüz yetmese de geleceğimizi kitaplardan edindiğimiz tecrübelerle inşa ederiz.

10 OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?
Okuma alışkanlığı kesinlikle zararsızdır. Yeni bilgiler edinmek, öğrenmek, kitapta yer alan kurguları düşünmek, bunların her biri size bir şeyler kazandırır. Okuma alışkanlığının faydaları bunlarla sınırlı değildir. Bu konuda söylenebilecek çok daha fazla şey bulunmaktadır.

11 Zararsız olan bu alışkanlığa sahip olmak ise zorlayıcı bir durum değildir. Basit bir planlama ile okuma alışkanlığı kazanabilir ve düzenli olarak kitap okuyan kişiler kervanına katılabilirsiniz.

12 OKUMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?
Bunları birkaç maddeyle sıralayalım; 1-)Kendinize zaman ayırın. 2-)Kendinize okuma alanı oluşturun. 3-)İlginizi çeken kitapları seçin. 4-)Elinize geçen dergi veya gazeteleri okuyun. 5-)Her zaman yanınızda bir kitap bulundurun.

13 Oku, okut ve okun. Okumanız dileğiyle, teşekkürler..


"HAZIRLAYAN ERTUĞRUL KAÇMAZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları