6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAKARA SÛRESİNDEN SON İKİ AYETİ
Advertisements

AİLE VE AKRABALIK İLİŞKİLERİ
DİLEK ve DUALARIMIZDA DİNİ İFADELER
ALLAH İLE İLETİŞİM YOLLARI
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
11.SINIF 5.ÜNİTE AİLE VE DİN Pedagojiformasyon.com.
GÜZEL AHLÂK Din Görevlisi:.
İlköğretim DKAB Dersi 5. Sınıf 3. Ünite Sunusu
DUA: Allahım benim, ailemin, yakınlarımın ve sana inanan bütün müslüman kardeşlerimin ve ahiri aleme göçmüş bütün akrabalarımın ve onlar gibi bütün.
Sadakanın Miktarı, Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
AİLEM VE DİN pedagojiformasyon.com.
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA.
TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA
Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
ALLAHIN YARDIMINA GÜVENİRİM ÇALIŞIRIM,BAŞARIRIM
« Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. » HZ. MUHAMMED (S.A.V.)
Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı
3. Sempatik ve Esprili Konuşmak
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Aile Bireylerinin Görevleri
Komşularla İletişim “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara,yakın komşuya, uzak komşuya,
Sorumluluk Bilinci.
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
ORUÇ İBADETİ.
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
Oruç Tutarken Nelere Dikkat Etmeliyiz
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
2. Nimete Şükür (Besmele ve Hamd)
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
İslam’da Bilginin Kaynakları
2. Nezaket.
2. İnanca Bağlılığı.
3. İYİLİKTE YARIŞMALI VE YARDIMLAŞMALIYIZ
Başkalarının İnançlarına Hoşgörülü Olmak
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
Büyüklere Saygı, Küçüklere Sevgi Göstermek
Çalışırım, Allah’ın Yardımına Güvenirim ve Başarırım.
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
T.C. KÖYCEĞİZ MÜFTÜLÜĞÜ. KADİR GECESİ, İNSANLARA HİDAYET REHBERİ OLAN YÜCE KİTABIMIZ KUR’AN-I KERİM’İN, ALEMLERE RAHMET OLAN PEYGAMBER EFENDİMİZE İNDİRİLMEYE.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
ECEL VE ÖLÜM BEHÇET GÜNDÜZ İZMİR
HZ. MUHAMMED’İN AİLESİNDE AKRABALIK ve KOMŞULUK İLİŞKİLERİNE ÖNEM VERİLİRDİ.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Bugün neler öğreneceğiz?
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
{ HZ.Muhammed’in hayatından örnek davranışlar Hz.Muhammed Sabırlı ve Cesaretliydi.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
70 Y ıLLıK B IR H AYAT Orhan ÇELİK. N ASıL B IR İ NSAN Erkek Üniversite Mezunu Üniversite Mezunu 24 Yaşında Namaz Kılmaya Başladı 25 Yaşında İş hayatına.
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
SORUMLULUK ;). SORUMLULUK,HERKESIN YAPMAK ZORUNDA OLDUĞU HER BIR IŞE DENIR Sorumluluğa 5 tane örnek verirsek, //Çevremizi temiz tutmak. //Ödevlerimizi.
EVİMİZ VE AİLEMİZ Bekleriz….
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Sunum transkripti:

6. Akrabalarımıza Karşı Sorumluluklarımız

Başta aile fertlerimiz olmak üzere amcalarımız, halalarımız, dayılarımız, teyzelerimiz ve bunların çocukları yakın akrabalarımızdır.

Akrabalık bağlarını korumak ve onlarla iyi geçinmek de sorumluluklarımız arasındandır. Bu husus Kur’an-ı Kerim’de şöyle açıklanır:

“…Allah’a karşı gelmekten sakının ve akrabalık bağlarına saygı gösterin…

…” Yüce Rabb’imiz, “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya iyilik edin…” ayetiyle bizlere akrabalarımızla iyi geçinmemizi ve onlara iyilik yapmamızı emreder

Akrabaya iyilik etmek; onlara güzel söz söylemek, onlar için dua etmek ve ihtiyaçları olduğu zaman onlara maddi ve manevi yönden destek olmak demektir

İslam’a göre iyilik yapmaya yakın çevremizden başlamak gerekir İslam’a göre iyilik yapmaya yakın çevremizden başlamak gerekir. İslam’a göre ihtiyaç sahibi akrabalara yardım etmenin mükâfatı diğer iyiliklere göre iki kat daha fazladır.

Sevgili peygamberimiz bu hususta şu müjdeyi verir: “Yoksula verilen sadakada bir sevap vardır. Akrabaya verilen sadakada ise iki sevap vardır. Biri sadaka sevabı, diğeri akrabayı koruyup gözetme sevabıdır.”

Bir sahabe Peygamberimize gelerek, - Ya Resulallah Bir sahabe Peygamberimize gelerek, - Ya Resulallah! Benim akrabalarım var. Ben kendilerini ziyaret ediyorum, onlar bana gelip gitmiyorlar. Ben onlara iyilik ediyorum, onlar ise bana kötülük ediyorlar. Ben onlara anlayışlı davranıyorum, onlarsa bana kaba davranıyorlar, dedi.

Bunun üzerine Peygamberimiz (s. a. v Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: - Sen böyle davrandıkça Allah’ın yardımı seninledir. Eğer sen bu şekilde davranmaya devam edersen Allah onlara karşı seni desteksiz ve yardımcısız bırakmayacaktır.

7. Komşularımıza Karşı Sorumluluklarımız

Ailemizden sonra en yakınımızda yaşayan insanlar komşularımızdır Ailemizden sonra en yakınımızda yaşayan insanlar komşularımızdır. Onlar, günlük hayatta en çok karşılaştığımız ve ihtiyaç anında yardımımıza ilk önce koşabilecek kişilerdir.

. Bu nedenle dinimiz komşuluk ilişkilerine önem verir ve komşularımıza karşı sorumlu olduğumuzu hatırlatır.

Allahü Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de, “Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın… Yakın komşuya, uzak komşuya ve yakın arkadaşa iyilik yapın…” buyurarak komşularımızla iyi geçinmemiz gerektiğini belirtir.

Komşularımıza karşı sorumluluklarımızdan biri de onlara iyi davranmaktır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) komşularımıza karşı nasıl davranacağımızı şöyle açıklar:

Hastalandığında ziyaretine gitmek Vefat ettiği zaman cenazesinde bulunmak Borç istediğinde borç vermek Darda kaldığında yardımına koşmak Bir nimete kavuştuğunda tebrik etmek

Başına bir musibet geldiğinde teselli etmek Evini, komşusunun görüş alanını (rüzgâr, güneş ve manzara) engelleyecek şekilde yapmamak, Evinde pişirdiği yemekten imkânı ölçüsünde komşusuna da ikram etmek

Komşularımıza karşı sorumluluklarımızdan biri de onlarla yardımlaşmaktır. “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’’ Komşularımız arasında din ve ırk gibi ayrımlar yapmak doğru değildir.

Peygamberimiz komşularıyla ilişkilerinde böyle bir ayrım yapmaz, aksine onlarla iyi geçinirdi. Örneğin bir Yahudi komşusuna zaman zaman ikramda bulunur ve evinde pişen yemeğinden ona da ikram ederdi.