AİLE SAĞLIK ÖYKÜSÜ “GEÇMİŞE KISA BİR BAKIŞ GELECEĞİNİZ İLE İLGİLİ ÇOK ŞEY SÖYLEYEBİLİR” Dr.Metin Okucu Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

HAYAT KURTARAN 15 İPUCU.
KANSER NEDİR ?.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Türkiye’nin en büyük mail grubu Türkiye’nin en büyük mail grubu Lütfen slaydı tüm sediklerinizle paylaşınız Hayat paylaştıkça güzeldir.
” “ Her yaş grubunun %15-20 sinde 3 kat daha fazla çürük bulunur ” Hasta broşürü.
SAĞLIKLI HAYATIN TEMELİ
Hazırlayan:Yunus Başaran
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
Haftada 5’ten fazla çikolata, patates cipsi, mısır gevreği ya da benzeri gıdaları yiyor musunuz? EVETHAYIR Tansiyonunuz ölçüldüğünde size yüksek olduğu.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABETİ TANIYALIM İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GÜVENLİ ANNELİK.
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
ÖĞRENCİM VE DİYABET ÇOCUKLARDA ŞEKER HASTALIĞININ(DİYABET)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Yard. Doç. Dr. Özlem Solak AKÜ FTR AD
ZEYTİN, ZEYTİNYAĞI ve SAĞLIK
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
FAYDALI BESİNLER.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
Artık benim için yaşamak bir ıstırap. Eskiden çok değer verdiğim şeyler dahi anlamını kaybetti. En ufak şeylerden zevk alırdım. Şimdi dünyaları verseler.
SAĞLIKLI BESLENME.
SİGARANIN ZARARLARI.
Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DİYABET.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
RAKAMLAR ÜLKEMİZDE SİGARA BAĞIMLI SAYISI 17 MİLYON
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Figurwell Şirketi Kuruluş: Ana Ürün:e-scan Metabolic - Test 350 Partner:Almanya; Avusturya, İsviçre, İspanya, Avustralya;
Organlarımız ve Görevleri
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ Bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir.Zengin bir B ve C vitamini kaynağıdır. Aynı zamanda yüksek miktarda şeker içerir, serbest.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
Pedİgrİ Dr. Atıl Bişgin Cukurova Universitesi Tıp Fakültesi,
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
GRİP VE GRİP AŞISI   Grip nedir?
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
Diyabet, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması,etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Pankreas, midenin.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
Sigara sağlığa zararları
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
YÜKSEK RİSK TAŞIYANLARDA
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

AİLE SAĞLIK ÖYKÜSÜ “GEÇMİŞE KISA BİR BAKIŞ GELECEĞİNİZ İLE İLGİLİ ÇOK ŞEY SÖYLEYEBİLİR” Dr.Metin Okucu Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi

AİLEDE HASTALIK ÖYKÜSÜNÜN ÖNEMİ Birçok hastalığın aile bireylerinde ortak olarak görülen kalıtımsal,çevresel ve yaşam tarzı ile ilgili özellikleri bulunur. Doktorlar asırlardır aile hastalık öyküsünü, hastaları için bir tür “risk değerlendirme” testi olarak kullanırlar. Bunun bir ötesi veya ideal olanı ise bireyin gen haritasının çıkarılmasıdır.

AİLEDE HASTALIK ÖYKÜSÜNÜN ÖNEMİ aile hastalık öyküsü halen bireysel risk analizi için en kolay,ucuz ve doğru yöntem olarak kabul edilmektedir toplum sağlığı kampanyaları başlatılmıştır. her sene şükran günü “milli aile öyküsü günü” ilan edilmiştir

AİLE HASTALIK ÖYKÜSÜ NEDİR? aile bireylerinizde görülen hastalıklar hakkındaki bilgidir Buna beslenme alışkanlıkları,aktiviteler ve sosyal çevre de dahildir. doktorunuzun gereken tarama testlerini yapmasına,önlemleri almasına ve sizin de sağlıklı tercihleri yapmanıza yardımcı olacaktır.

AİLE ÖYKÜSÜ BENİM SAĞLIĞIMI NASIL ETKİLER? Anne,baba ve büyükanne/babalarınızdan bir çok şey size miras olarak geçebilir Hücrelerimizin içindeki gen dediğimiz küçücük yapılar bu özellikleri bireyden bireye taşır Bazı genler bazı hastalıklara yakalanma ihtimalimizi arttırır.

Kimlere soracaksınız: 1.anne ve baba 2.kardeşler 3.çocuklarınız 4.büyükanne/baba 5.amca,teyze,dayı ve kuzenler

Neler soracaksınız: 1.hayatta olanlar kaç yaşında 2.hastalık geçirdiler mi 3.hastalığa kaç yaşında yakalandılar 4.ölüm nedenleri nedir 5.kaç yaşında öldüler 6.genç yaşta,ani veya beklenmeyen ölüm var mı,nedeni biliniyor mu

Hangi hastalıklar sorgulanmalı: 1.alzheimer hastalığı 2.astım ve alerjiler 3.doğum anomalileri 4.görme kaybı,körlük 5.Kanserler(meme,yumurtalık,kalın bağırsak,prostat gibi) 6.genç yaşta işitme kaybı 7.gelişme,zeka geriliği 8.şeker hastalığı 9.kalp hastalığı 10.yüksek tansiyon

Hangi hastalıklar sorgulanmalı: 11.yüksek kolesterol 12.ameliyatlar 13.ruh hastalıkları(depresyon,şizofreni) 14.obezite 15.gebelikte sorunlar 16.felç 17.madde bağımlılığı(alkol,sigara)

AİLENİZDE BAZI HASTALIKLARIN ERKEN YAŞTA VEYA SIK GÖRÜLDÜĞÜNÜ ÖĞRENMENİZ KORKUTUCU OLABİLİR. BİR UZMAN İLE GÖRÜŞEREK RİSK ALTINDA OLUP OLMADIĞINIZI ANLAYABİLİR VE RİSKLERİ ORTADAN KALDIRABİLİRSİNİZ.

BİR DİĞER YAPMANIZ GEREKEN İSE KENDİ BULDUKLARINIZI AİLENİZİN DİĞER FERTLERİ İLE PAYLAŞARAK, ONLARIN DA DURUMDAN HABERDAR OLMALARINI VE GEREKEN ÖNLEMLERİ ALMALARINI SAĞLAMAKTIR.

DNA TESTİ-GEN HARİTASI DNA TARAMA TESTİ YAPTIRARAK HASTALIKLAR İÇİN GENETİK RİSKİNİZİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ ANCAK DNA NIN KADERİ DEĞİL OLASILIKLARI YÖNETTİĞİNİ UNUTMAYIN DNA NIN SÖYLEDİKLERİNE RAĞMEN DAHA UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMAK SİZE BAĞLI

GENETİK TESTLER VE HASTALIKLAR KANSERLER:meme,kolon,akciğer,prostat OTOİMMÜN:lupus,RA,sedef DAMAR:anevrizma,tromboz GÖZ:glokom,makula hast. NÖROLOJİK:alzheimer h,MS KALP:enfarktüs,AF ENDOKRİN:obezite,DM FARMAKOGENOMİK

DNA VE ÇEVRE 1 DİYABET dna % 64 çevre% 36 ALZHEIMER 62 38 MEME KANSERİ 73 27 KOLON KANSERİ 35 65 OBEZİTE 67 33

DNA VE ÇEVRE 2 MS dna % 48 çevre% 52 ARTROZ 60 40 AKCİĞER KANSERİ 14 86 MELANOM 21 79 SEDEF 65 35

VİTAMİNLER VE DESTEK ÜRÜNLER VÜCUDUNUZDA BİR EKSİKLİK YOKSA VEYA GEBELİK GİBİ DURUMLAR DIŞINDA GENELLİKLE BUNLARI ALMANIZ GEREKMİYECEKTİR BU KONUDA YAZILAN,ANLATILAN ŞEYLERİ UYGULAMADAN ÖNCE İYİCE BİR SÜZGEÇTEN GEÇİRİN,HER SÖYLENENİ DOĞRU KABUL ETMEYİN

KROM ATİPİK DEPRESYON KRONİK YORGUNLUK,TATLI İHTİYACI VE KİLO ALIMI

TARÇIN DİYABET

ÇİNKO BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜST SOLUNUM YOLLARI ENFEKSİYONLARI

SELENYUM HAŞİMOTO HASTALIĞI

İZOFLAVONLAR ATEŞ BASMALARI MENOPOZ ŞİKAYETLERİ

OMEGA 3 DEPRESYON KAN YAĞLARI

D VİTAMİNİ KEMİKLER ENFEKSİYONLAR KALP DAMAR HASTALIKLARI KANSERLER ?

VİTAMİNLER VE KANSER A,C,E VİTAMİNLERİ BETA KAROTEN ANTİOKSİDANLAR FOLİK ASİT KALSİYUM RESVERATROL ?

ÇÜRÜK YUMURTA-CİVCİV

SPORUN KANITLANMIŞ FAYDALARI İNME %27 DİYABET %50 TANSİYON %40 MEME KANSERİ %50 KOLON KANSERİ %60 DEPRESYON 16 YIL GENÇ TUTAR!!!

1 YIL KURALI HER YIL DOKTORUNUZ İLE BİRLİKTE ALMAKTA OLDUĞUNUZ İLAÇLARI GÖZDEN GEÇİRİN BIRAKABİLECEKLERİNİZ VAR MI?DENEMEK UYGUN MU? DAHA ETKİLİ VE YENİ İLAÇLAR VAR MI?

KİŞİSEL SAĞLIK DURUMUNUZ 1 NASIL HİSSEDİYOR SUNUZ? ENERJİ DÜZEYİNİZ DÜZEN-ZAMANLAMA NEFES DURUMU EGZERSİZ TOLERANSI YÜRÜME TARZI ANORMAL DUYULAR

KİŞİSEL SAĞLIK DURUMU 2 CİLDİNİZ SAÇLAR TIRNAKLAR PARMAKLAR EKLEMLER İŞTAH GÖĞÜSLER SİNDİRİM

KİŞİSEL SAĞLIK DURUMU 3 BAŞAĞRILARI ALERJİLER UYKU AĞRI GRİP-SOĞUK ALGINLIĞI RUHSAL DURUM HORMONAL DURUM STRES DÜZEYİ

KİŞİSEL SAĞLIK DURUMU 4 KİLONUZ İLAÇLAR VİTAMİNLER KORUYUCU HİZMETLER-CHECK UP GENEL OLARAK HALDEN MEMNUNİYET