Peynirlerin Siniflandirilmasi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KABA YEMLER.
Advertisements

FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Zeytincilikteki coğrafi işaretler. "belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp,
KARBONHİTRAT METABOLİZMASI HASTALIKLARI
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
5.Sınıf 4.Ünite ÜRETTIKLERIMIZ
HAZIRLAYAN VOLKAN İYİTOĞLU.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
HAZIRLAYAN ÇİMEN HASGÜL.
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Ocak Ocak AB Üretimleri !!! Bazı Üye Ülkelerin verileri gizli olup bu tabloda yer almamaktadır!!! Kaynak:
Süt ve Süt Ürünlerinde Yasal Düzenlemeler ve Peynir Tebliği
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Şubat Şubat AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Kasım 2014 ile Ocak-Kasım 2013 kıyaslaması.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 21 Mayıs Mayıs AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Şubat 2015 ile Ocak-Şubat 2014 kıyaslaması.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 11 Aralık Aralık !!! Bazı Üye Devletlerden veriler gizlidir ve bu tabloda bulunmamaktadır AB Üretimleri AB-28.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 5 Mart Mart 2015 Kaynak: 562/2005 & 479/2010+LTO sayılı regülasyon kapsamında Üye Ülkelerden alınan bilgiler, LTO.
1. Giriş.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
ÖĞRENME AMAÇLARI İkincil verileri nasıl kullanacağımızı ve içsel ve dışsal veri tabanlarından oluşan ikincil verileri nasıl sınırlandırabileceğimizi.
YOĞURT TEKNOLOJİSİ Giriş.
Peynir Üretim Teknolojisi
YOĞURT.
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
TEREYAĞI TEREYAĞINDA KALİTE KONTROL  
KREMA Kremanın Olgunlaştırılma İşlemi
2. TEREYAĞI ÜRETİMİ 2.1 Krema; Tanım ve Özellikler
TEREYAĞI 6. Tereyağı Özel Uygulamaları   Ekşi Kremadan Tereyağı Üretimi
TEREYAĞI 3.6. Tereyağının tuz içeriği  
PEYNİR TEKNOLOJİSİ.
PEYNİR SÖZCÜĞÜNÜN KÖKENİ PEYNİRİN TARİHSEL GELİŞİMİ
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim AB Üretimleri (Ocak- Ağustos 2015’in Ocak- Ağustos 2014 ile kıyaslanması) 22 Ekim Bazı üye devletlerin.
PEYNİR TEKNOLOJİSİ.
Peynir İşleme Teknolojisi 2.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI 2016/ANKARA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA KONTROL VE LABORATUVARLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
TABAKLAMA TEKNOLOJİLERİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 20 Temmuz 2017.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
Besin Grupları (4 Grup)  Süt ve ürünleri  Et ve ürünleri, yumurta, kurubaklagiller  Taze sebze ve meyveler  Ekmek ve diğer tahıllar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Yoğurt sütüne uygulanan işlemler
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim 2015.
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
LİPİTLER.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
Peynir Teknolojisi- Giriş
Sütün Nitelikleri-1 Prof.Dr.Barbaros Özer.
Peynir Teknolojisi- Pıhtılaşma
FİLLER.
Sunum transkripti:

Peynirlerin Siniflandirilmasi Bu şablon bir grup ayarında eğitim malzemesi sunmak için başlangıç dosyası olarak kullanılabilir. Bölümler Bölüm eklemek için slaydı sağ tıklatın. Bölümler slaytlarınızı düzenlemenize veya birden çok yazar arasındaki işbirliğini kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir. Notlar Teslim notları veya izleyicilere ek bilgi sağlamak için Notlar bölümünü kullanın. Sununuz sırasında Sunu Görünümü'nde bu notları görüntüleyin. Yazı tipi boyutuna dikkat edin (Erişilebilirlik, görünürlük, video kaydı ve çevrimiçi üretim için önemlidir) Birlikte kullanılan renkler Grafiklere, çizelgelere ve metin kutularına özellikle dikkat edin. Katılımcılar, siyah ve beyaz veya gri tonlamalıyazdırabilir. Tümüyle siyah ve beyaz ve gri tonlamalıyazdırırken renklerinizin uygun olacağından emin olmak için bir sınama baskısı çalıştırın. Grafikler, tablolar ve çizimler Basit tutun: Mümkünse, tutarlı ve dikkat dağıtmayan stiller ve renkler kullanın. Tüm grafikleri ve tabloları etiketleyin.

Peynir : Sütün çeşitli enzimlerle ve çeşitli starter kültürlerle olgunlaştırılan ya da olgunlaştırılamayan , pıhtılaşma olduktan sonra şekillendiği, tuzlandığı, paketlendiği süt ürünüdür. Sunuya kısa bir genel bakış sağlayın. SSununun ana odağını ve neden önemli olduğunu açıklayın. Her bir önemli konuyu tanıtın. Katılımcılara bir yol haritası sunmak için bu özellikle bir sonraki tartışılacak konuyu vurgulayarak bu Genel Bakış slaydını sunu boyunca yineleyin.

Peynir; bazı araştırmacılar tarafından fermente bir ürün olarak kabul edilse bile; yapılış teknolojisi açısından fermente süt ürünlerinden farklılık gösterir. Temel olarak peynir üretimi sütün herhangi bir yolla pıhtılaştırılması ve ardından peynir çeşidine göre, değişkenlik gösteren yöntemlerle işlenmesi esasına dayanır.

Kazeini Pıhtılaştırma Yöntemi ve Üretim Özelliklerine Göre Sınıflandırılması: Peynir Mayası (rennet) ile elde edilenler, (Kaşar, Cheddar…) Uygun asitlerde pıhtılaştırılarak üretilenler, Isı/Asit etkisiyle elde edilenler(Ricotta,Ziger) Konsantrasyon / Kristalizasyon uygulamalarıyla üretilenler, (Mysost) Eritme peynirleri.

Konsistens Özelliklerine Göre Sınıflandırılması : Çok sert (rendelik) Peynirler, (Parmesan..) Sert Peynirler (Cheddar, Emmental…) Yarı Sert Peynirler (Roquefort,Trappist…) Yarı Yumuşak Peynirler (Münster, Brick..) Yumuşak Peynirler (Cottage,..)

Olgunlaştırmada Kullanılan Mikroorganizmalar Bağlamında Olgunlaştırmada Kullanılan Mikroorganizmalar Bağlamında Sınıflandırılması : Laktik Asit bakterileri ile olgunlaştırlanlar (peynir çeşitlerinin büyük bir bölümü) Laktik Asit ve diğer bazı mikroorganizmalar yardımıyla yüzeyden olgunlaştırılanlar. Özel küflerle olgunlaştırılanlar (Roquefort)

Peynirin Tekstürüne Göre Sınıflandırılması : Yuvarlak Gözlü (Gouda), Granüler (Tilsit) Kapalı Tekstür (Cheddar)

Peynirin Kuru Maddede Yağ Oranına Göre Sınıflandırılması : Çok Yağlı (Kurumaddede yağ oranı >60%), Tam Yağlı (Kurumaddede yağ oranı %45-60), Yağlı (Kurumaddede yağ oranı %25-45), Yarım Yağlı (Kurumaddede yağ oranı %10-25), Yağsız (Kurumaddede yağ oranı %10’ dan az).

Yağsız Peynir Kitlesindeki Su Oranlarına Göre Sınıflandırılması (Wff) Ekstra Sert (Su oranı <51%), Sert (Su oranı %49-56), Yarı Sert (Su oranı %64-63), Yarı Yumuşak (Su oranı %61-69), Yumuşak (Su oranı >67%).

IDF - FIL International Dairy Federation

IDF Uluslararası Sütçülük Federasyonu Kataloğunda Peynir Çeşitlerine Bakış : Menşe (Köken) ülke 1 Kullanılan süt türü (inek, koyun, keçi, manda) 2 Peynir Tipi (sert, yumuşak, taze, peyniraltı suyu peynirleri) 3 Bu, Genel Bakış slaydı için başka bir seçenektir.

IDF Uluslararası Sütçülük Federasyonu Kataloğunda Peynir Çeşitlerine Bakış : İç Görünüş (kapalı yada açık tekstür) 4 Dış Görünüş (sert, yumuşak) 5 Peynirin Ağırlığı (şekil,büyüklük) 6 Bu, Genel Bakış slaydı için başka bir seçenektir.

IDF Uluslararası Sütçülük Federasyonu Kataloğunda Peynir Çeşitlerine Bakış : Kurumadde Yağ Oranı (en az %) 7 Su Oranı (en çok %) 8 Yağsız Peynir Kitlesindeki Su Oranı (Wff) 9 Bu, Genel Bakış slaydı için başka bir seçenektir.

IDF bu çalışması sonrasında yaklaşık 500 kadar peynir çeşidini kataloğa almıştır. Ancak bunlardan bazıları, farklı ülkelerde aynı ad altında üretilen peynirlerdir. Peynirlerdeki bu denli çeşitlilik özellikle uluslararası ticarette bazı sorunlara yol açmıştır.

Bu nedenle; Dünya Sağlık Örgütü (WHO – World Health Organization) ve Gıda Tarım Örgütü (FAO – Food and Agriculture Organization) çalışmaları sonucunda Peynirleri üç ana grupta toplamışlardır..

Üretildikten hemen sonra tüketilmeyen; belirli sıcaklık ve bağıl nem koşullarında belirli süre «OLGUNLAŞMIŞ» peynirler. 1

Yüzeylerinde ya da tüm kitlede geliştirilen özel küfler yardımıyla olgunlaşmaları sağlanan «KÜFLÜ» peynirler. 2

Yapıldıktan hemen sonra tüketime hazır olan «TAZE ya da OLGUNLAŞMAMIŞ» peynirlerdir. 3

Pratikte Peynir Üreticilerinin Sınıflandırması : Kalitesinin korunması Su oranı Olgunlaştırma uygulaması Saklama avantajları Aranan eğitim tamamlandıktan sonra izleyiciler neleri yapabilir duruma gelecek? İzleyicilerin bu sunudan yararlanacağı her hedefi kısaca açıklayın.