Uzaktan Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Advertisements

ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Psik.Dan.&Reh. Yusuf ŞARLAK KPSS 2010
Test Geliştirme ve Madde Analizi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
MUTLAK DEĞERLENDİRME SİBEL KULA
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
İstatistikte Temel Kavramlar
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Yard.Doç.Dr. Sertel Altun
Mobil Öğrenme m-öğrenme
Ölçme Nedir ? “Bir niteliğin gözlenerek gözlem sonuçlarının sayı veya sembollerle gösterilmesine ÖLÇME denir.” Ölçmenin en az üç aşaması vardır: ölçülecek.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
Eğitimde Program Geliştirme Ölçme ve Değerlendirme Boyutu
 Ölçme: Gözlem yapıp sonuçları sembollerle ifade etme.
TESTLER. 2 Değerlendirme  Öğretim sürecindeki değerlendirme basamağı etkili öğretim için vazgeçilmezdir.  Değerlendirme; Konunun ne düzeyde anlaşıldığını.
EŞANLI DENKLEMLİ MODELLER. Eşanlı denklem sisteminde, Y den X e ve X den Y ye karşılıklı iki yönlü etki vardır. Y ile X arasındaki karşılıklı ilişki nedeniyle.
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Professor Kay Livingston İstanbul. İskoçya’daki Dil Politikası Avrupa Birliği’nin 1+2 modeline dayalı olarak okullarda dil öğretimi ile ilgili bir.
1 - ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR VE EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ UYGULAMALARI
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
DEĞİŞKEN TİPLERİ ve SPSS’ de VERİTABANI HAZIRLANMASI.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
Akademik Becerilerin İzlenmesi ve DEğerlendirilmesi
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Kurumsal Ağlarda Uzak ve Merkezi İşlem Birimlerinin Sanallaştırılması: Bir Uygulama Emrah ÇOLAK, SGK Aydın ÇETİN, Gazi Üniversitesi ŞUBAT 2016.
NİCEL ARAŞTIRMA NEDİR? Bir amaca yönelik, belirli aşamalar içerisinde ve bir yöntem dahilinde yapılan çalışmalara araştırma denir. Araştırmacı yaptığı.
UZAKTAN EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması ANKET
Yrd. Doç. Dr. Eren Can Aybek Haziran, 2017
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Temel Kavramlar Değişken: Değişik değerler alabilen objelere, özelliklere yada durumlara denir. Sürekli değişken: iki ayrı ölçüm arasını kuramsal olarak.
Ölçme ve Değerlendirme
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Değişkenler Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Genel Kavramlar
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Araştırma Problemi Nasıl Yazılır?
Anket ve Likert Ölçekler
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
Sunum transkripti:

Uzaktan Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Arif DOĞAN – Yunus YILDIRIM

Ölçme ve Değerlendirme Ölçme ve değerlendirme ile eğitim süreci içinde hedeflediğimiz davranışların ne kadarını gerçekleştirdiğimizi ya da başka bir deyişle konunun öğrenilmesinin gerçekleşmiş olup olmadığını veya konu hakkında eksikler olup olmadığı varsa eksiklerin neler olduğunu görmüş oluruz. Ölçme ve değerlendirme süreci sayesinde doğru ve etkili geri bildirimler verebilir ve daha etkili rehberlikler yapabiliriz. Bu etkisiyle ölçme ve değerlendirme eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Ölçme ve değerlendirme ile eğitim süreci içinde hedeflediğimiz davranışların ne kadarını gerçekleştirdiğimizi ya da başka bir deyişle konunun öğrenilmesinin gerçekleşmiş olup olmadığını veya konu hakkında eksikler olup olmadığı varsa eksiklerin neler olduğunu görmüş oluruz. Ölçme ve değerlendirme süreci sayesinde doğru ve etkili geri bildirimler verebilir ve daha etkili rehberlikler yapabiliriz. Bu etkisiyle ölçme ve değerlendirme eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır.

Ölçme ve Değerlendirme Eğitimde bir ölçme ve değerlendirme yapılabilmesi için bir varlığın olması gerekmektedir. Eğitimde ölçülecek olan varlık, eğitim gören bireyin öğrenmeleri sonucu değişen düşünce ve davranışlarıdır. Eğitimde bir ölçme ve değerlendirme yapılabilmesi için bir varlığın olması gerekmektedir. Eğitimde ölçülecek olan varlık, eğitim gören bireyin öğrenmeleri sonucu değişen düşünce ve davranışlarıdır.

Ölçme ve Değerlendirmenin Eğitimdeki Yeri Ölçme ve değerlendirme öğretim/öğrenim faaliyetleri içerisinde birçok göreve sahiptir. Ölçme ve değerlendirme öğretim/öğrenim faaliyetleri içerisinde birçok göreve sahiptir.

Ölçme ve Değerlendirmenin Eğitimdeki Yeri Karar mekanizmasında en büyük destekçidir; Programın yürütülmesinin ve öğrenciye verilecek yardımın en önemli parçasıdır; öğrenciye geri bildirim vermek sure-tiyle öğrenim faaliyetinin başarısı hakkında bilgiler verirken yönlendiricidir. Karar mekanizmasında en büyük destekçidir; Programın yürütülmesinin ve öğrenciye verilecek yardımın en önemli parçasıdır; öğrenciye geri bildirim vermek sure-tiyle öğrenim faaliyetinin başarısı hakkında bilgiler verirken yönlendiricidir.

Ölçme ve Değerlendirmenin Eğitimdeki Yeri Öğrencinin başarısını ve performansını ölçerken, aynı zamanda öğretim programında kullanılan materyalin ve bu bilgilerin iletiminin ne denli başarılı olduğundan da ölçümünde yardımcı olur. Öğrencinin başarısını ve performansını ölçerken, aynı zamanda öğretim programında kullanılan materyalin ve bu bilgilerin iletiminin ne denli başarılı olduğundan da ölçümünde yardımcı olur.

Sabit ve Değişken Değişken: Kişiden kişiye, durumdan duruma, nesneden nesneye değişen özelliklere denir. Bir başka deyişle, iki ya da daha fazla değer alan özelliklere “değişken” adı verilir. Sabit: Kişiden kişiye, durumdan duruma, nesneden nesneye değişmeyen özelliklere denir. Sadece tek bir değer alabilen özelliklere sabit adı verilir. Değişken: Kişiden kişiye, durumdan duruma, nesneden nesneye değişen özelliklere denir. Bir başka deyişle, iki ya da daha fazla değer alan özelliklere “değişken” adı verilir. Sabit: Kişiden kişiye, durumdan duruma, nesneden nesneye değişmeyen özelliklere denir. Sadece tek bir değer alabilen özelliklere sabit adı verilir.

Değişken Türleri Nicel değişken: Bu tür değişkenler sayısal değişkendir. Diğer bir ifade ile sayılarla ifade edilebilirler. Nitel değişken: Bu tür değişkenler sıfat sal değişkendir. Sıfat ya da sembollerle ifade edilebilirler. Sürekli değişken: Reel sayılarla eşleştirme yapılabilen değişkenlerdir. Daha açık olarak ifade edersek; iki değer arasında sonsuz sayıda başka değer yer alabiliyorsa bu tür değişkenlere sürekli değişken denir. Süreksiz (kesikli) değişken: Tam sayılarla eşleştirme yapılabilen değişkenlerdir. Nicel değişken: Bu tür değişkenler sayısal değişkendir. Diğer bir ifade ile sayılarla ifade edilebilirler. Nitel değişken: Bu tür değişkenler sıfat sal değişkendir. Sıfat ya da sembollerle ifade edilebilirler. Sürekli değişken: Reel sayılarla eşleştirme yapılabilen değişkenlerdir. Daha açık olarak ifade edersek; iki değer arasında sonsuz sayıda başka değer yer alabiliyorsa bu tür değişkenlere sürekli değişken denir. Süreksiz (kesikli) değişken: Tam sayılarla eşleştirme yapılabilen değişkenlerdir.

Değişken Türleri Bağımsız (etki eden) değişken: Araştırmacının kontrolü altında olan, düzenleyip, değiştirebildiği değişkendir. Bağımlı (etkilenen) değişken: Araştırmada diğer değişkene ya da değişkenlere (bağımsız değişkene) karşı tepkisinin araştırıldığı değişkenlerdir. Kontrol değişkeni: Araştırmacının araştırma ortamında sabit tuttuğu, araştırmaya etkisinin olmasının istenmediği için nötrlenmeye çalışılan değişkenlerdir. Karıştırıcı (ara) değişken: Araştırmada doğrudan gözlenmeyen ancak bağımsız değişken ile bağımlı değişken arasındaki ilişkiyi etkileme olasılığı olan, kontrol altına alınamayan değişkendir.

Ölçme ve Türleri ÖLÇME: Bir değişkenin (ölçülmek istenilen bir özelliğin) gözlenerek, gözlem sonucunun sayı ya da sembolle eşleştirilmesi sürecidir. ÖLÇME: Bir değişkenin (ölçülmek istenilen bir özelliğin) gözlenerek, gözlem sonucunun sayı ya da sembolle eşleştirilmesi sürecidir.

Ölçme ve Türleri DOĞRUDAN (TEMEL) ÖLÇME Doğrudan ölçme, ölçme konusu olan özelliğin aynı bir ölçekle ölçülmesidir. DOLAYLI (GÖSTERGEYLE) ÖLÇME Doğrudan ölçülemeyen özelliklerin, onlarla ilgili olduğu bilinen ya da ilgili olduğu sanılan başka bir özellikle ölçülmesidir.

Ölçme ve Türleri TÜRETİLMİŞ ÖLÇME Dolaylı ölçmenin bir başka şeklidir. İki ve ya daha fazla değişken arasında yapılan ilişkilendirme (matematiksel bir işlem) sonucu elde edilen ölçmedir. Örnek: hız, havuz, yaş, denklem problemlerinde bu ölçmeden yararlanılır.

Ölçüde Birim Birim: Ölçmede kullanılan en küçük standart miktara verilen addır. Doğal birim: Doğada kendiliğinden var olan birimdir. İnsanlar tarafından birim olarak belirlenmesine gerek duyulmayan fiziksel olarak zaten var olan birimlerdir. Yapay birim: Uzmanlar tarafından tanımlanmış, ölçmede pratikliği sağlamak için sonradan belirlenmiş standart miktarlara yapay birim adı verilir.

Çevrimiçi Sınav Herhangi bir iletişim sistemini kullanarak bilgisayar ya da başka bir cihaz aracılığı ile sunucudaki sorunların istemciye aktarılması ve yanıtlarında aynı ya da başka bir sunucuya iletilmesidir. Herhangi bir iletişim sistemini kullanarak bilgisayar ya da başka bir cihaz aracılığı ile sunucudaki sorunların istemciye aktarılması ve yanıtlarında aynı ya da başka bir sunucuya iletilmesidir.

Bilgisayara Dayalı Sınav Herhangi bir sınavın bilgisayar kullanılmak şartıyla yapılması; sınav sorularının dijital ortamda verilmesi ve yanıtlarında aynı şekilde dijital ortamdan alınması demektir. Herhangi bir sınavın bilgisayar kullanılmak şartıyla yapılması; sınav sorularının dijital ortamda verilmesi ve yanıtlarında aynı şekilde dijital ortamdan alınması demektir.

İnternete Dayalı Sınav Herhangi bir sınav sisteminde iletişim aracı olarak internetin kullanılması anlamına gelmektedir. Herhangi bir sınav sisteminde iletişim aracı olarak internetin kullanılması anlamına gelmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme Avantajları Hız (hazırlamada, uygulamada, değerlendirmede) Maliyet (hazırlamada, uygulamada, değerlendirmede) Grafik, ses ve görüntü desteği Tutarlı test yapma imkânı (soruların devamlı analiz edilmesi sonucu geliştirilebilmesi) Etkin uygulama imkânı Gereksinim duyulduğunda kullanılabilirlik Hız (hazırlamada, uygulamada, değerlendirmede) Maliyet (hazırlamada, uygulamada, değerlendirmede) Grafik, ses ve görüntü desteği Tutarlı test yapma imkânı (soruların devamlı analiz edilmesi sonucu geliştirilebilmesi) Etkin uygulama imkânı Gereksinim duyulduğunda kullanılabilirlik

Ölçme ve Değerlendirme Dezavantajları Güvenlik (sınavı olan öğrencinin kimliği) Erişim olanakları Haberleşmede tutarsızlık Bağlantı hızının düşük olması durumunda ileri teknolojilerin kullanımı olanaksız hale gelebilir. Güvenlik (sınavı olan öğrencinin kimliği) Erişim olanakları Haberleşmede tutarsızlık Bağlantı hızının düşük olması durumunda ileri teknolojilerin kullanımı olanaksız hale gelebilir.

Analiz Bilindiği gibi, sınav sistemleri değişik faktörlere bağlı olmak üzere farklılıklar arz etmektedir. Bu faktörlerden en önemlileri olan sınav konusu, sınavın eğitsel amacı, sınavın uygulanacağı kitle çevrimiçi sınav sisteminin geliştirilme-sinde en önemli kriterleri belirlenmektedir. Bilindiği gibi, sınav sistemleri değişik faktörlere bağlı olmak üzere farklılıklar arz etmektedir. Bu faktörlerden en önemlileri olan sınav konusu, sınavın eğitsel amacı, sınavın uygulanacağı kitle çevrimiçi sınav sisteminin geliştirilme-sinde en önemli kriterleri belirlenmektedir.

İstemciye İletim Şekli Soruların kullanıcıya gösterim şeklini belirleyen bilgilerdir. Örneğin, bir sınav sis-temi dahilindeki sorular birer-birer verilebilirken, diğer bir sınavın toplu halde iletilmesi ya da grupları bölünmesi gerekebilir. Soruların kullanıcıya gösterim şeklini belirleyen bilgilerdir. Örneğin, bir sınav sis-temi dahilindeki sorular birer-birer verilebilirken, diğer bir sınavın toplu halde iletilmesi ya da grupları bölünmesi gerekebilir.

Sınavın Hedefleri Sınavın hedefleri bilgisinin bulunması, bu sınavı kullanacak olan bütün kullanıcı grupları açısından büyük önem arz etmektedir. Farklı kullanıcılar için farklı işlev-selliğe sahip olan bu bilgiler, eğitim sistemlerinin olmazsa olmazlarından- dır. Sınavın hedefleri bilgisinin bulunması, bu sınavı kullanacak olan bütün kullanıcı grupları açısından büyük önem arz etmektedir. Farklı kullanıcılar için farklı işlev-selliğe sahip olan bu bilgiler, eğitim sistemlerinin olmazsa olmazlarından-dır.

Sıralama ve İşleme Bilgisi Sınav için tanımlanmış soruların tamamının veya tanımlanmış 'x' tane sorudan 'y' tanesinin rastgele seçilmesi sonucu, istenilen sıralama ile veya rast-gele sıralama yöntemi ile iletilmesi bilgileri gerekecektir.

Kaynakça Kabakçı I. Ve Karakaya Z. (2003). Web'de Öğrenme Ölçme ve Değer-lendirme. Ankara: İnkansa Matbaacılık. Güler N. (2014). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (6. Baskı). Ankara: Pegem Akademi www.notoku.com www.uzem.gediz.edu.tr www.oguzhanhoca.com